Hem » 7 smarta tips för dig som vill låna pengar under 2021

7 smarta tips för dig som vill låna pengar under 2021

Funderar du på att ta ett lån? Oavsett om det rör sig om ett billån, om du behöver låna till kontantinsats, eller vilken typ av lån det än rör sig om finns det en del tips som det är bra att känna till innan du tar ett lån.

Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

1. Använd dig av en låneförmedlare

För att ge dig själv en så stor chans som möjligt att hitta ett fördelaktigt lån är det en bra idé att använda sig av en låneförmedlare.

Genom att göra Det kan du nämligen på ett smidigt sätt ansöka om lån hos flera olika aktörer, detta genom att bara behöva göra en enda ansökan.

När du använder dig av en låneförmedlare kommer denna nämligen att automatiskt ansöka om lån hos flera olika långivare åt dig. Det är alltså något som ökar dina chanser till att kunna finna ett lån som passar dig och dina behov så bra som möjligt.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det även är något du kan spara både tid och energi på. Det kan du göra eftersom du genom att göra en enda ansökan automatiskt kan ansöka om lån hos flera olika aktörer.

Med andra ord slipper du då att behöva spendera tid och energi på att sitta och ansöka om lån hos flera olika aktörer.

Faktum att du inte behöver sitta och ansöka om flera enskilda lån är även bra för din kreditvärdighet.

Varje gång det görs en kreditupplysning på ditt namn, vilket det gör varje gång du ansöker om ett lån, försämras nämligen din kreditvärdighet.

Detta gäller även om du bara gör en enda ansökan, men inte alls på samma sätt som det gör om du sitter och ansöker om lån hos flera olika långivare.

Detta är därför ett av många skäl till att det är klokt att använda sig av en låneförmedlare.

Barnfamilj utanför sin bostad

2. Fokusera på den effektiva räntan

När det gäller lån gör många låntagare misstaget att fokusera på den nominella räntan i stället för den effektiva.

Men varför är då detta ett misstag?
Det är det eftersom den nominella räntan bara ger dig en delvis bild av hur mycket det kommer kosta dig att låna pengar.

Genom att i stället fokusera på den effektiva räntan får du en helhetsbild över hur mycket pengar lånet kommer att kosta dig. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både den nominella räntan och de övriga avgifter som kan tänkas tillkomma till ett lån.

Det kan bland annat handla om uppläggnings- och aviavgifter. För att sammanfatta det hela kan du genom att fokusera på den effektiva räntan därför ta reda på alla avgifter som kommer att tillkomma till ett lån, och inte bara den nominella räntan.

Tyvärr är det ett vanligt förekommande misstag att bara titta på den nominella räntan.

Det är ett misstag eftersom ett lån som har en lägre nominell ränta än ett annat i slutändan fortfarande kan kosta dig mer
pengar än det med en högre nominell ränta.

Det kan det göra eftersom det kan tillkomma andra avgifter, avgifter som den nominella räntan inte tar hänsyn till. Fokusera därför alltid på den effektiva räntan när du ska jämföra olika lån!

Dator och miniräknare

3. Välj inte en alltför lång återbetalningstid

När man ska låna pengar kan det kännas lockande att välja en så lång återbetalningstid som möjligt, detta för att du ska få lägsta möjliga
månadskostnad för lånet. Det är det dock inte någon bra idé att göra.

Skälet till detta är att ju längre återbetalningstid du har, desto högre ränta kommer du få på lånet.

Välj därför en återbetalningstid som ger dig en månadskostnad som du kommer att ha råd med, men detta utan att dra ut på det hela alltför länge.

Drar du ut på det mer än nödvändigt kan du alltså få en onödigt hög ränta.

banksekretess

4. Välj ett lån med säkerhet

Ett annat bra tips är att satsa på ett lån med säkerhet. Vet du inte vad ett lån med säkerhet är för något? Då ska vi nu berätta det för dig.

Ett lån med säkerhet är ett lån där du behöver pantsätta något som banken kan ta ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka det. Det är vanligt att man väljer att pantsätta samma sak som man lånar pengar till.

Säg då att du till exempel lånar pengar till att köpa en bostad eller en bil. Då använder du just bostaden eller bilen som säkerhet för lånet vilket alltså betyder att banken kan ta de från dig om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna.

Varför ska man då satsa på ett lån med säkerhet om det innebär att man måste pantsätta någon av sina tillgångar?

Svaret på den frågan är att eftersom banken tar en mindre ekonomisk risk genom att ge dig ett lån med säkerhet kan de i sin tur erbjuda dig en lägre ränta.

Satsar du på ett lån med säkerhet får du alltså i majoriteten av fall en lägre ränta än vad du får om du i stället satsar på ett lån utan säkerhet.
Det är i sin tur något som gör att det blir billigare för dig att ta ett lån med säkerhet.

Kvinna jämför lånevillkor på sin mobil

5. Låna bara pengar om du är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka dem

Detta kanske kan låta som en självklarhet, men det är det tyvärr inte för alla, därför kan det ändå vara värt att påpeka. Det vi syftar på är att du enbart bör låna pengar i de fall då du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka dem.

Klarar du inte av att betala tillbaka lånet kan det nämligen få ödesdigra konsekvenser för dig och din ekonomi under en lång period framöver.

För det första kan det resultera i betalningsanmärkningar, något som försämrar din kreditvärdighet och gör det svårare för dig att kunna ta ytterligare lån.

I värsta fall kan det också resultera i att du hamnar hos Kronofogden.

Detta är något du bör försöka undvika till varje pris! Att hamna hos Kronofogden kommer nämligen att få mycket negativa konsekvenser för din ekonomi.

Låna därför bara pengar i de fall då du är säker på att du kommer att klara av att betala tillbaka dem!

6. Fundera på om det verkligen är nödvändigt att låna pengar

Innan du bestämmer dig för att låna pengar bör du också ta dig en ordentlig funderare på ifall det verkligen är helt nödvändigt att låna pengar eller inte.

Det bör du göra eftersom det inte är gratis att låna pengar. I majoriteten av fall tillkommer det som tidigare nämnt ränta och andra avgifter till ett lån.

Med andra ord kommer det att kosta dig pengar att låna pengar, så om det inte är absolut nödvändigt bör du undvika det. Är det verkligen nödvändigt, då kan det dock helt klart vara ett bra alternativ.

7. Använd dig av en medsökande

I vissa fall kan det också vara klokt att använda sig av en medsökande när du ska ansöka om ett lån, i alla fall så länge denna person har en bra kreditvärdighet.

När du använder dig av en medsökande blir det nämligen en extra säkerhet för banken ifall du inte skulle klara av att betala tillbaka pengarna. De kan då i stället vända sig till din medsökande.

Med andra ord tar banken, precis som när det kommer till ett lån med säkerhet, en mindre ekonomisk risk om du använder dig av en medsökande.

Det är i sin tur något som gör att de kan erbjuda dig ett lån med lägre ränta, något som i sin tur innebär att det kommer att kosta dig mindre pengar att ta ett lån.

Artikeln uppdaterades senast: 31 augusti, 2022 klockan 09:15

Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Jämför räntor kostnadsfritt