Pantlån innebär att du sätter något av värde i pant och får pengar i handen. Föremål som går att sätta i pant är exempelvis en klocka, ett guldsmycke eller annat värdeföremål.
Summan som lånas ut är värdet av föremålet som sätts i pant. Om inte betalning inkommer i tid säljer pantbanken föremålet och får på så sätt tillbaka sina pengar.
Pantlån – Så fungerar det
Vi på Likvidum har nu påbörjat behandlingen av din låneansökan och kommer att återkoppla till dig inom kort. Du kan redan nu logga in med ditt personnummer på vår kundportal och där följa din ansökan. Det är endast huvudsökande som kan logga in i portalen.
Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.
Tänk på att du behöver vänta två månader innan du ansöker på hemsidan igen.
Innehållsförteckning
Pantbank – en lång historia
Att använda sig av pantlån är inte ett nytt fenomen. Redan för 2 000 år sedan användes denna typ av lån i Kina, antikens Grekland och det gamla Rom. Det dröjde dock till 1700-talet innan denna typ av lån blev populärt i Sverige.
Idag finns det flertalet pantbanker runt om i landet som erbjuder möjlighet till att ta privatlån. På Svenska Pantbanksföreningens hemsida går det att hitta din närmaste pantbank.
Ta ett pantlån – hur fungerar det?
Vid ett pantlån spelar inte den personliga ekonomin någon roll som vid ett privatlån, utan det en pantbank tittar på är det som lämnas in och pantsätts. Kraven för att få ta ett pantlån är ganska få. Du ska:
- Ha fyllt 18 år
- Ha en giltig fotolegitimation
- Ha ett föremål att pantsätta
Det innebär att ingen kreditupplysning kommer att genomföras och ekonomin inte har någon betydelse.
Värdera föremål
Många pantbanker erbjuder värdering av föremål både på distans och på plats. Några exempel på vanliga objekt är: smycken, klockor, musikinstrument, elektronik och liknande. Allt som har ett andrahandsvärde för pantbanken. De lämnar en värdering vilket är summan som du har möjlighet att låna.
Väljer du att acceptera erbjudandet om pantlån lämnas värdeföremålet in och lämnar ut ett pantkvitto. Pantbanken har tystnadsplikt och lämnar inte ut vem som har tagit ett lån.
Betala tillbaka på ett pantlån
De flesta pantlån löper över fyra månader, men läs villkoren på respektive pantbank. Inom fyra månader kan du återbetala lånet. Förutom själva lånebeloppet tillkommer ränta och uppläggningsavgifter. Önskar du förlänga pantlånet ännu en period kan det vara möjligt, men mer kostnader kan tillkomma.
Om pantlånet inte återbetalas
Har du inte möjlighet att betala tillbaka på pantlånet eller aktivt väljer att inte göra det kommer pantbanken att lägga ut föremålet på auktion. Om det du har lämnat in i pant säljs för ett lägre belopp än vad det värderades till eller inte säljs alls så står pantbanken för kostnaden.
Skulle försäljningen uppgå till ett överskott efter ränta och avgifter tillfaller de pengarna dig. Auktionen sköter pantbanken utan att du behöver göra något.
För- och nackdelar med pantlån
Som med alla typer av lån finns det för- och nackdelar med pantlån. Nedan listar vi några av dessa. Utgå alltid från din egen situation och låna ansvarsfullt.
Fördelar med pantlån
- Lån oavsett ekonomi
– Pantlån baseras helt på vad du lämnar in i pant. Dålig ekonomi, betalningsanmärkningar eller liknande påverkar inte. - Möjligt att förlänga ett pantlån
– Efter att löptiden på lånet har gått ut finns möjlighet att förlänga lånet. - Riskerar inte att hamna hos Kronofogden
– Pantbanken kommer inte att skicka vidare ett ärende till Kronofogden om du inte betalar tillbaka på lånet. Istället säljer de exempelvis klockan som pantsattes och får på så sätt tillbaka sina pengar.
Nackdelar med pantlån
- Pantbanker finns inte överallt
– Det finns inte pantbanker överallt. Även om en pantbank kan göra en första värdering på distans krävs att du lämnar in ditt föremål personligen. Därför är det inte möjligt för alla att använda en pantbank. - Dyra kostnader
– Räntan på ett lån kan vara hög och övriga kostnader stora vilket gör lånet till ett dåligt val rent ekonomiskt. - Riskerar att förlora din inlämnade sak
– Om du inte kan betala på lånet kommer det du satt i pant att säljas via auktion. - Begränsat lånebelopp
– Du kan aldrig låna mer än värdet på föremålet som du pantsätter. Äger du inte något värdefullt är det inte heller möjligt att använda ett pantlån.
Pantlån kan vara ett snabbt sätt att få pengar i handen för att exempelvis lösa en dyr kredit. Är det ett gammalt smycke efter farmor eller en dator du använder bör du vara säker på att ha råd att kunna återbetala i tid för att inte förlora det som pantsatts.
Att ta ett pantlån
Pantlån är ett lån med kort återbetalningstid och hög ränta, men kan vara ett snabbt sätt att få pengar i handen. Ta endast ett pantlån om du kan tänka dig att förlora det som du lämnar in i pant. Att betala tillbaka lånet kan bli dyrt med kostnader och ränta. Tänk på att alltid läsa igenom och förstå de villkor som erbjuds på ett pantlån.
Ett alternativ till pantlån vara att ta ett traditionellt lån, som ett blancolån. Det är ett lån utan säkerhet som kan användas till vad sin helst. Du lämnar då inte något i säkerhet. Likvidum är en låneförmedlare som hjälper dig jämföra olika typer av lån online.
Vanliga frågor om pantlån
Får vem som helst ta ett pantlån?
Du måste vara över 18 år och kunna visa upp en giltig fotolegitimation.
Är pantlån bra?
Det är ett relativt dyrt lån med ränta och avgifter, läs alltid vilka kostnader som tillkommer.
Vad kan jag sätta i pant?
Fråga respektive pantbank vad de tar emot. Smycken, klockor och liknande är väldigt vanligt förekommande.
Denna artikel skrevs 2022-09-26 och uppdaterades 24 maj, 2023 klockan 07:30