Blancolån - Jämför blancolån från flera olika långivare
Hem » Låna pengar » Blancolån

Blancolån

Likvidum hjälper dig att jämföra Blancolån hos upp till ett trettiotal långivare med en enda ansökan.

 • Blancolån från flera långivare
 • Helt kostnadsfri tjänst
 • Endast en kreditupplysning
Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp
kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-04-08 och uppdaterades 2 januari, 2024 klockan 08:41

Piktogram datorskärm

Vad är blancolån?

Blancolån är ett lån utan säkerhet och kallas ofta för privatlån eller konsumtionslån. Privatlån kan användas till många typer av konsumtion, vilket är bakgrunden till de olika namnen. Några exempel på hur ett blancolån kan användas är för att utföra förbättringar på fastigheten, starta ett företag eller köpa en båt. Eftersom kreditinstitutet inte kräver någon säkerhet är räntan högre på denna typ av lån än de lån där det finns någon typ av säkerhet.

Blanco är ett ord som är välkänt inom lånesammanhang och som har använts under lång tid i den finansiella världen. Ordet kommer från spanskan och betyder blank eller vit. Det är precis vad lånet återspeglar, att det inte finns någon säkerhet utan är ett blankt lån.

Det finns några grundläggande krav för att få teckna ett blancolån:

 • Folkbokförd i Sverige
 • Är 18 år eller äldre
 • Inkomst på minst 10 000 kr/månad
 • Skuldfri hos kronofogden

Kraven kommer från Finansinspektionen som är en statlig myndighet vilken har i uppgift att reglera den finansiella marknaden i Sverige. Långivare kan sedan addera ytterligare krav till de som är ett måste som behöver uppfyllas för att beviljas ett blancolån.

Sök blancolån
Kundtjänst vi hjälper dig att hitta billiga billån

Jämföra blancolån

Det är alltid viktigt att jämföra flera olika lån för att hitta det blancolån som bäst motsvarar dina behov. Likvidum hjälper dig som vill låna pengar att jämföra flera långivare med en enda ansökan. Istället för att du som låntagare ska kontakta och försöka få svar från många kreditinstitut ställer vi frågan. En förfrågan om du har möjlighet att teckna ett blancolån går ut till mer än 20 kreditinstitut.

Jämför den ränta och andra villkor som varje kreditgivare erbjuder. Ränta är den kostnad som du betalar för att få ha lånet. En högre ränta innebär en ökad kostnad vilket blir extra märkbart på lån av större summor, då räntan baseras på det aktuella lånebeloppet. Genom att välja lånet med lägst ränta får du också mindre kostnad över tid.

Andra kostnader som kommer att vara synlig i jämförelsen är exempelvis uppläggnings- och faktureringsavgift. Den totala summan av alla kostnader är den effektiva räntan. Ta alltid hänsyn till den räntan för att skapa en uppfattning om vad lånet kommer att kosta dig totalt sett.

Sök blancolån

Vilken ränta har ett blancolån?

Ränta på blancolån sätts individuellt utifrån en rad kriterier. Kreditinstitutet räknar samman bland annat inkomst, ägande av fastigheter och andra lån för att göra en bedömning gällande hur stor risk de tar genom att låna ut pengar till dig. En större risk för kreditbolaget genererar därför i en högre ränta för dig. Den individuella räntan som kan erbjudas vid en ansökan om ett blancolån är 2,95 %–25,95 % (effektiv ränta 2,99 %–29,27 %).

Genom att använda Likvidum som låneförmedlare blir flera kreditgivare tillfrågade på samma gång. De behandlar din ansökan individuellt och kan på så sätt erbjuda ett lån med en anpassad blancolån ränta till dig. Låna aldrig pengar om det inte är en nödvändighet, men när det behövs är det viktigt att jämföra blancolån och få det bästa erbjudandet utefter dina förutsättningar. Det är så enkelt som att inte betala mer än vad du behöver, på samma sätt som när du köper en vara eller tjänst.

Hur stort blancolån kan jag få?

Kreditgivare kan bevilja hela eller delar av det sökta beloppet. Flera svar kan innebära erbjudanden på olika stora belopp. Precis som med ränta är svaret på hur stort blancolån du kan bli beviljad – det beror på. Varje långivare kommer att göra en kalkyl över hur stort belopp de räknar med att din ekonomi kan hantera samt ta hänsyn till din betalningsförmåga. Beloppet på ett erbjudande om blancolån från exempelvis Ikano Bank eller Konsumentkredit kan därför skilja sig åt.

Ett låneerbjudande kan av den anledningen vara på hela eller delar av önskat belopp. Det minsta beloppet som går att ansöka om är 5000 kr och det största beloppet är 600 000 kr. Tänk på att varje låneerbjudande är unikt och individuellt vilket betyder att två personer inte får samma erbjudande då det gäller belopp eller ränta.

Ansökan om ett lån på 100 000 kr kan generera erbjudanden på hela beloppet eller endast en del av beloppet. Återbetalningstiden kan likaväl vara den du ansökte om eller en kortare återbetalningstid utifrån vad långivaren gjort för individuell bedömning.

blancolån

Vad kostar ett blancolån?

Den totala kostnaden för ett blancolån består av flera delar. Amortering, ränta och ibland också övriga avgifter. Framför allt kommer månadsbeloppet som ska betalas att avgöras av två faktorer: lånets storlek samt räntan på lånet.

 • Amortering. Amortering är den del av lånet som faktiskt återbetalas. Ett blancolån på 100 000 kr innebär att totalt 100 000 kr ska amorteras. Varje månads amortering är den summa som lånet minskar med. Extra amortering är lånets belopp som minskar.
 • Ränta. Ränta är den kostnad som kreditgivaren tar ut för att låna ut pengar till dig. Varje månad baseras räntan på det belopp som återstår att amortera. I början är därför räntan ett högre belopp än mot slutet av lånet. Genom att löpande amortera lite extra minskar därmed också månadskostnaden på ett blancolån.
 • Övriga avgifter.Övriga avgifter är inte något som samtliga långivare använder sig av och kan bestå av en eller flertalet olika delar. Uppläggningsavgift är vanligt vilket är en administrativ kostnad för att lägga upp lånet. Kostnad för att skicka pappersfaktura förekommer men går ofta att undvika genom att betala via exempelvis autogiro eller e-faktura.
blancolån

Krav för blancolån

Likvidum ställer krav på dig som låntagare. Det är för att säkerställa att det finns betalningsförmåga att återbetala lånet i sin helhet. Kraven ställs därför som en säkerhet både till dig och kreditinstitutet. På så sätt blir det möjligt att göra en så bra riskbedömning som möjligt.

Du måste ha fyllt 18 år den dag som ansökan skickas in. Personer som är omyndiga kan inte ansöka om lån i Sverige. Folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader är ett annat krav som inte går att komma runt. Årsinkomsten måste uppgå till minst 120 000 kr/år. Inkomsten kan vara både lön och pension, men den ska vara stadigvarande.

Det får inte finnas skulder hos Kronofogden. För att bli beviljad blancolån hos Santander och övriga kreditgivare skall skulden vara löst i sin helhet sedan ett minimum av sex månader tillbaka.

Att uppfylla dessa kriterier är inte en garanti för att bli beviljad ett lån. Kreditvärdigheten kan vara låg på grund av exempelvis många andra krediter som påverkar.

Att tänka på inför ett blancolån

Fördelen med att teckna ett blancolån utan säkerhet är att pengarna kan användas till vad som helst. De är inte låsta i att användas för ett visst syfte, som att exempelvis köpa en husvagn. Nackdelen är att räntan blir högre än vid exempelvis specifikt bo- eller billån. Finns det något typ av säkerhet för långivaren blir risken mindre vilket också leder en bättre ränta för dig. Skulle du inte kunna betala kan då kreditgivaren träda in och sälja det objekt som agerar säkerhet. Välj därför exempelvis ett rent billån om pengarna kommer att nyttjas till en bil, för att få det lån som är mest ekonomiskt fördelaktigt.

Ställ dig alltid frågan: behöver jag det här lånet? Är svaret ja rekommenderar vi att överväga om det går att låna ett något lägre belopp samt att söka upp det lån som är bäst rent ekonomiskt, vilket Likvidum hjälper till med. Ett lån är alltid pengar som ska återbetalas vilket är förenat med en viss kostnad.

Blancolån kan också användas för att samla flera mindre krediter till ett större lån. Många smålån kan bli väldigt kostsamt och genom att samla dessa till ett enda samlingslån eller baka ihop dem i ett hopbakslån som det också kallas, kan månadskostnaden minskas drastiskt. Istället för att lägga summan på räntekostnader utan att lånets belopp minskar kan det användas till amortering och på så sätt återbetalning av lån.

Nackdelar med Blancolån

Nackdelen med blancolån till skillnad från lån med säkerhet är att räntenivån kommer att vara högre än ett lån med säkerhet.

 • Högre ränta och avgifter från långivaren eftersom att du inte har någon säkerhet för lånet

Fördelar med Blancolån

Fördelen med Blancolån är att du får själv bestämma vad pengarna ska gå till och hur lång återbetalningstid du vill ha.

 • Frihet i vad pengarna ska gå till och val av återbetalningstid
blancolån

Endast en kreditupplysning

Att genomföra många kreditupplysningar kan på sikt påverka kreditvärdigheten negativt. När Likvidum jämför Blancolån med låg ränta frågar vi mer än 20 kreditgivare med endast en kreditupplysning. Varje potentiell långivare använder samma kreditupplysning för att få information om din ekonomiska situation. Kreditinformationen innehåller uppgifter om taxerad inkomst, ägande i fastigheter och flera andra områden.

Genomförs flertalet kreditförfrågningar på kort tid tolkas det helt enkelt som att du är intresserad av att teckna flertalet större krediter. Många krediter kommer att påverka din betalningsförmåga och det bedöms som en ökad risk om en långivare skulle bevilja ett blancolån. I vissa fall kan beteendet slutligen tolkas som att det inte finns någon betalningsförmåga alls och det inte finns någon möjlighet att teckna ett blancolån hos exempelvis Bank Norwegian.

blancolån

Bra villkor på ett blancolån

En viktig aspekt är att aldrig betala mer för något än vad som är nödvändigt. Går du in till en bilhandlare och ser två exakt likadana bilar väljer du sannolikt den som är billigast av dessa två fordon. Samma tankesätt går att använda sig av då det kommer till blancolån. Att aktivt jämföra kreditgivare kan leda till en lägre månadskostnad.

Finns det möjlighet att betala in lite extra varje månad eller vid enstaka tillfällen bör du säkerställa att det går och lösa lånet i förtid. Idag är det absolut vanligaste att lånet inte ligger bundet, men det kan ske i enstaka fall. Är lånet bundet har kreditgivaren rätt att ta ut en kostnad för att lösa ditt blancolån i förtid.

Det är möjligt att påverka villkoren inför ett blancolån genom att gå igenom dina personliga förutsättningar. Gå igenom dina krediter och förbättra kreditvärdigheten. Ibland kan det finnas krediter som inte utnyttjas, men ändå är aktiva. Ett vanligt exempel på detta är om något inhandlas på kredit i en butik. Då är det vanligt att kreditutrymmet är på ett specifikt belopp och finns kvar även när hela summan är återbetald. Som konsument måste du själv aktivt säga till om avslut på krediten. Även om den inte är utnyttjad alls av dig kommer kreditinstitutet att tolka det som att krediten är utnyttjad maximalt. Att med jämna mellanrum se över krediter kan därför bidra till att skapa mer förmånligt blancolån.

Att ha med en medsökande på lånet kan påverka positivt. Blancolånet kan då krävas från den medsökande om du inte skulle betala. Risken sprids då ut på två personer och räntan kan bli mer förmånlig för dig som låntagare.

Ångerrätt, säkerhet och skyldighet kring blancolån

Konsumentköplagen reglerar ångerrätten som även blancolån. Inom 14 dagar har du rätt att ångra hela lånet utan att någon kostnad uppstår. Efter 14 dagar kan du när som helst återbetala lånet i sin helhet, men kostnad för eventuell ränta och exempelvis uppläggningskostnad behöver betalas.

Likvidum Trygghetsförsäkring skapar en säkerhet för dig om något skulle hända. Sjukdom, olycka eller ofrivillig arbetslöshet kan påverka din betalningsförmåga. Då kan försäkringen träda in och betala lånet. Tänk på att vissa villkor ska vara uppfyllda och läs noggrant vad som gäller. Försäkringen för blancolån kan när som helst sägas upp.

Ett blancolån är ett avtal mellan dig och kreditgivaren. Du förbinder dig därmed till att återbetala hela summan samt ränta och eventuella kostnader. Om betalningen av lånet inte sker kommer ärendet gå vidare till Kronofogden som kan gå vidare med utmätning. Att teckna ett blancolån till kontantinsats eller annan konsumtion kommer med stort ansvar.

Kvinna i höstkläder ansöker om blancolån
blancolån

Vi hjälper dig att jämföra blancolån

Tiderna förändras och utvecklingen går framåt. Nordea, Swedbank, Handelsbanken och SEB hade till stor del hand om samtliga blancolån som beviljades till konsumenter. Likvidum fokuserar på andra aktörer än de klassiska storbankerna. De kreditinstitut som blir tillfrågade använder helt digitala lösningar. Som kund kan du därför sköta samtliga ärenden helt digitalt, i vissa fall enbart över internet och inte på ett fysiskt kontor.

En låneansökan sker online. Du fyller i de uppgifter som efterfrågas i två steg och skriver under ansökan om blancolån med Mobilt BankID. Ansökan är helt färdigbehandlad inom 48 timmar. Då har svar inkommit från samtliga tillfrågade kreditgivare. Som kund har du totalt 30 dagar på dig att gå igenom och ta ställning till de erbjudanden som kommit in.

Förfrågan om blancolån innebär inte att du förbinder dig till något och helt kostnadsfri. Därav finns inte heller ett krav på att tacka ja till något erbjudande. Finns exempelvis inte längre ett behov av att teckna en kredit behöver du inte göra något mer. Efter 30 dagar är inte låneansökan aktuell längre.

Väljer du att tacka ja till ett erbjudande sker samtliga steg via din sida då du är inloggad på din sida hos Likvidum. Tacka ja till den valda kreditgivaren och skriv under skuldebrevet. I det här steget anges önskar konto som pengarna ska betalas ut till. Normalt sitter hela beloppet på kontot inom några arbetsdagar.

Kundtjänsten hjälper dig att jämföra hopbakslån och att få en bra ränta

Letar du efter ett lån?

Få bästa möjliga villkor efter dina förutsättningar genom att jämföra och granska räntan på lån från många olika långivare innan du bestämmer dig.

Hitta blancolån med bra ränta
blancolån

Vanliga frågor om blancolån

Vad är kraven för söka ett blancolån?

De grundläggande kraven för att söka ett blancolån hos Likvidum är att du är 18 år gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader tillbaka. Du ska också ha en årsinkomst på minst 120 000 kr. Inkomsten kan vara i form av lön eller pension. Det går bra att ansöka om du tidigare haft skulder till Kronofogden men de ska vara helt betalda sedan minst sex månader tillbaka.

Tänk på att det slutgiltiga kravet för ett blancolån kan skilja sig åt mellan olika långivare, eftersom olika långivare gör olika riskbedömningar. Om du har möjlighet att söka blancolånet tillsammans med en medsökande ökar dina chanser att få ett lån med bra ränta.

Med en medsökande är ni två som delar på ansvaret för blancolånet. Något som innebär att långivaren tar en mindre kreditrisk. De är då generellt mer villiga att bevilja lånet och kan ofta ge dig mer fördelaktiga villkor än vad du skulle fått om du sökt blancolån på egen hand.

Hos vilka långivare kan jag teckna blancolån?

Likvidum samarbetar och jämför lån från flera välrenommerade banker och långivare. För att se en lista över alla långivare, besök sidan om samarbetspartners

Hur mycket kan jag låna?

Vi förmedlar i dagsläget blancolån från 5000 kr upp till 600 000 kronor. Du kan alltså låna upp till 600 000 kronor genom oss. Men det betyder förstås inte att du bör låna så mycket. En tumregel som nämns är att man aldrig ska låna mer än 80 procent av sin egen årsinkomst. Om du har eller nyligen haft ekonomiska problem bör du fundera väldigt noga på om det är klokt att teckna ett blancolån överhuvudtaget. Ta aldrig ett blancolån om du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka lånet.

Kom också ihåg att det är de olika långivarna som bestämmer om och hur mycket du kan låna, efter kreditprövning. Räntan på ditt blancolån bestäms också efter kreditprövning, som genomförs så fort du skickat in din ansökan.

Långivarna granskar under kreditprövningen din ekonomi och dina förutsättningar att betala tillbaka blancolånet. Om de bedömer att du har tillräckliga inkomster och skött din ekonomi hittills kommer din ansökan med all sannolikhet beviljas. Det behöver dock inte vara kört om du får avslag hos en långivare. Det kan mycket väl hända att andra långivare gör en annan bedömning eller kan tänka sig att låna ut ett något lägre belopp.

När betalas blancolånet ut?

Olika långivare tillämpar olika processer för kreditprövning och utbetalning. Det kan alltså ta olika lång tid innan pengarna finns på ditt konto, beroende på vilken långivare du väljer. Du får alltid utförlig information om handläggning och utbetalningstider efter att du skickat in din ansökan i svaren från långivarna.

Om det är viktigt när pengarna betalas ut är det därför smart att noga läsa igenom de erbjudanden om blancolån du får. Där finns all information om villkor, kostnader och utbetalningstid.

Gör ni verkligen bara en enda kreditupplysning?

Ja! Det stämmer. Vi tar bara en enda UC trots att du får svar och låneerbjudanden från ett flertal långivare. Vi använder oss av en särskild koppling till UC. När du ansöker om ett lån hos oss får alla långivare automatiskt åtkomst till dina kredituppgifter. Därför räcker det med en UC trots att du får erbjudanden om blancolån och besked om personlig ränta från många olika långivare och banker.

Du behöver därför inte oroa dig för att försämra din kreditvärdighet och dina möjligheter att teckna nya lån till bra villkor i framtiden. Något som skulle vara fallet om du på egen hand gör en ansökan om blancolån hos ett flertal långivare samtidigt eller i kort följd efter varandra.

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky
Facit bank
TF bank

Denna artikel skrevs 2021-04-08 och uppdaterades 2 januari, 2024 klockan 08:41

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel