Medsökande - så ökar det dina chanser att få lån - [2024]
Hem » Låna pengar » Medsökande

Medsökande

Ha en medsökande på lånet och få bättre villkor

När du lånar pengar kan du ha en medsökande. Med en medsökande ökar dina chanser att få ett lån till bra villkor eftersom att du som låntagare har en medsökande som går i borgen för att lånet kommer betalas tillbaka.

  • Större chans att låneansökan beviljas
  • Möjligt att låna större belopp
  • Få bättre lånevillkor
  • Fler långivare att välja mellan
Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp
kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-06-30 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:13

medsökande

Vad är en medsökande?

När du ansöker om ett lån är det möjligt att ange en annan person som medsökande på lånet. Att ha en medsökande förbättrar dina chanser att låneansökan beviljas och gör det ofta möjligt att få bättre lånevillkor än vad du skulle fått på egen hand.

medsökande

Hur funkar medsökande?

Om du ska låna pengar kan det vara en bra idé att söka lånet tillsammans med en annan person, en medsökande. Om din ansökan beviljas kommer både du och din medsökande att stå som låntagare och få ett solidariskt betalningsansvar för lånet.

Solidariskt betalningsansvar innebär att ni båda har exakt samma skyldigheter gentemot långivaren. Men rent formellt är det du som är huvudlåntagare och den medsökande blir medlåntagare.

  • Att ha en medsökande kan stärka din låneansökan genom att tillhandahålla extra säkerhet och öka chanserna att få lånet beviljat.
medsökande

Därför är det smart att ha en medsökande

Eftersom ni är två som delar på ansvaret när det finns en medsökande får långivaren en extra säkerhet och utsätter sig för mindre risk. Om du inte sköter dina betalningar kan långivaren kan kräva att den medsökande betalar istället.

Långivaren får med andra ord en backup att falla tillbaka om du som huvudlåntagare skulle få problem. De kan därför, i de flesta fall, erbjuda dig bättre villkor som en lägre ränta om du har en medsökande på lånet.

Nackdelar med att ha en medsökande

Det är viktigt att den medsökande dvs medlåntagaren är fullt införstådd i att ni båda har lika stort ansvar för att skulden skall betalas och ett mer välkänt begrepp för fenomenet är att den person som står med på ansökan är borgensman för lånet.
Medsökande = Gå i borgen
Ifall fordringsägaren av någon anledning inte får tillbaka pengarna av dig som gäldenär (låntagare), kommer alltså borgenären (långivaren) att i andrahand vända sig till den som står på medsökande för lånet (borgensmannen).

medsökande

Medsökande är vanligt vid lån på stora belopp

Långivaren kommer att räkna med både din och din medsökandes inkomster vid kreditprövningen och när de fattar sitt beslut. Därför kan du så gott som alltid möjligt att låna större belopp än vad som skulle varit möjligt på egen hand.

Två inkomster är helt enkelt än en och betyder en större betalningsförmåga. Just därför är det särskilt vanligt att ha medsökande vid bolån, eftersom de ofta på riktigt stora belopp. Men det går självklart alldeles utmärkt att ha medsökande när du tecknar ett vanligt privatlån.

medsökande

Fråga oss om medsökande och lån

Vi svarar gärna på alla frågor du kan tänkas ha om medsökande, lån och privatekonomi. Hos oss kan du också  jämföra lån och långivare och se vad det skulle kosta att låna pengar hos olika långivare. På så sätt kan du få en lägre ränta och spara stora summor. Självklart kan du få en bra ränta även om du inte har en medsökande.

medsökande

Vanliga frågor om medsökande

Vad är fördelen med att ha en medsökande?

Det blir så gott som alltid lättare att få din ansökan beviljad och lånet blir oftast billigare än vad det skulle blivit om du ansökt på egen hand. När du har en medsökande är ni två som delar på betalningsansvaret för lånet och långivaren kommer att räkna med bådas inkomster vid kreditprövningen. Om du skulle få betalningsproblem kan långivaren kräva att din medsökande betalar resterande belopp. En medsökande innebär därför att långivaren utsätter sig för mindre risk. Därför kan de i regel erbjuda högre lånebelopp och bättre villkor som lägre ränta i gengäld.

Finns det några risker med att ha en medsökande?

För dig som låntagare finns det i princip inga nackdelar med att ha en medsökande. Om den medsökande har god kreditvärdighet kommer du så gott som alltid få bättre villkor, lägre ränta och möjlighet att låna större belopp än vad du skulle fått på egen hand.

Det är dock viktigt att ni båda är helt införstådda med att din medsökande/medlåntagare har exakt samma betalningsskyldigheter som du som huvudlåntagare. Ni står båda som låntagare och har gemensamt betalningsansvar. Långivaren kan alltså att kräva att din medsökande betalar tillbaka hela lånet om du skulle få problem med betalningarna. Nu kommer långivaren i första hand att ställa återbetalningskrav till dig. Samtidigt är långivarens främsta prioritet att få tillbaka pengarna med tillhörande ränta. Om det visar sig att du inte klarar av fullgöra dina skyldigheter har de alltså all rätt och kommer förr eller senare ställa samma krav på din medsökande.

Vem ska jag välja som medsökande?

Syftet med att ha en medsökande är att förbättra dina chanser att ansökan går igenom och att få bättre villkor, som en låg ränta. Därför är det viktigt att den medsökande har en god kreditvärdighet och stark betalningsförmåga. Helst bör personen ifråga ha en fast anställning, en hyfsat inkomst, lite övriga skulder, så få kreditupplysningar som möjligt och definitivt inga betalningsanmärkningar. En person med riktigt dålig kreditvärdighet kommer inte att vara till någon nytta som medsökande.

Vad bör jag som är medsökande tänka på?

Först och främst bör du fundera på om du verkligen litar på personen som ska ta lånet. Du som medsökande kommer nämligen att ha exakt samma skyldigheter som den huvudsakliga låntagaren. Om låntagaren inte sköter sina betalningar kan alltså långivaren kräva dig på hela det resterande lånebeloppet. Det kan därför vara klokt att avstå om du inte är helt säker på att personen ifråga kan och kommer att fullgöra sina skyldigheter.

Som en extra säkerhet kan det vara klokt att se över din egen ekonomi en extra gång innan skriver på som medsökande. Det gäller även om personen som tecknar lånet är någon som du litar på, som ett barn eller syskon. Om låntagaren mot all förmodan inte fullgör sina skyldigheter blir du förr eller senare tvungen att betala. Därför bör du försäkra sig om att du har ekonomiska marginaler och inte råkar ut för en total privatekonomisk katastrof om det trots allt blir du som står med notan. Planera för det värsta, hoppas på det bästa.

Finns det nackdelar med att ha en medsökande?

För dig som huvudlåntagare finns det inga egentliga nackdelar med att ha en medsökande. Men kom ihåg att medsökande kommer att ha samma skyldigheter och ansvar som du, om lånet beviljas

För den medsökande är de potentiella nackdelarna därför större. Om det absolut värsta skulle inträffa och du inte längre kan betala kommer långivaren till slut att kräva din medsökande på pengarna. Det säger sig självt att vänskapsförhållanden kan ta skada av en sådan sak. Av den anledningen är det mest vanligt att den medsökande är en närstående, som en maka/make, syskon eller förälder.

Denna artikel skrevs 2022-06-30 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:13

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel