Hem » Samla lån
Lånejämförelse

Samla lån – Samlingslån

Har du flera lån? Ansök om att Samla lån.

 • Samla lån mellan 10 000 – 600 000 kr
 • Svar från flera långivare
 • Endast en UC
Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Santander Consumer Bank
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Kundtjänsten hjälper dig att jämföra hopbakslån och att få en bra ränta

Lös och samla dina lån:

 • Jämför olika långivare kostnadsfritt
 • Samla lån upp till 600 000 kr
 • Få alla lånekostnader på en faktura
 • Möjligt att få lägre ränta
 • Slipp onödiga avgifter
 • Endast en UC
Samla lån

Samla dina låna och spara tusenlappar

Har du flera mindre lån eller lån med hög ränta? Genom att samla lånen till ett enda samlingslån kan du få en lägre ränta. Dessutom slipper du onödiga avi- och handläggningsavgifter.

Samla lån
Kvinna i blå blus med korsade armar

Samla lån och ta kontroll över din privatekonomi

Vi hjälper dig att samla dina lån i ett enda större lån. På så sätt kan du spara tusentals kronor varje månad. Att ta ett lån ytterligare en gång för att spara pengar kan låta kontraintuitivt.

Men att låna pengar för att spara pengar är inte så konstigt som det låter. Genom att lösa lån och småkrediter och samla ihop i ett enda större privatlån, ett samlingslån, får du i regel en avsevärt bättre ränta och en lägre månadskostnad.

Genom att samla lånet i ett enda större lån får du också alla lånekostnader på en och samma faktura. Något som gör det betydligt enklare att överblicka din ekonomi och dina lånekostnader.

Genom att samla lånen slipper du betala onödiga administrativa avgifter som handläggnings-, faktura- och aviavgifter och eventuella dolda kostnader till flera olika långivare. Bara avgifterna kan bli mycket pengar om du har flera olika lån.

Har du många smålån och krediter med väldigt hög ränta som exempelvis sms-lån är det inte omöjligt att spara flera tusen kronor varje månad genom att lösa lånen och samla ihop dem till ett större lån med lägre ränta. Genom att samla lånen förbättrar du också din kreditvärdighet och dina möjligheter att låna pengar till bra villkor i framtiden.

Hos oss kan du lösa och samla lån upp till 600 000 kr och ingen säkerhets krävs. Vi tar dessutom bara en enda kreditupplysning hos UC (Upplysningscentralen) trots att du får svar från många olika långivare. Det gäller oavsett vilket belopp du lånar. Vi tar bara en UC oavsett om du samlar lån på 10 000 kr eller om du behöver låna 500 000 kr.

Samlingslån

Sänk din ränta med samlingslån

Har du flera mindre krediter som smålån och avbetalningslån? Då dras du sannolikhet med höga räntor och avgifter, vilket betyder en hög månadskostnad.
Genom att slå ihop de mindre krediterna till ett enda samlingslån kan du få en betydligt lägre ränta. Dessutom slipper du onödiga avgifter. På så sätt kan ett samlingslån ge dig en betydligt lägre månadskostnad och snabbare bli skuldfri.

Fördelar med samlingslån:

 • Slå ihop mindre lån och krediter
 • Lägre ränta och färre avgifter
 • Lägre månadskostnad
 • Alla kostnader på faktura
 • Stärker din kreditvärdighet

Granska långivare och samla lån i ett samlingslån istället, du kan få ned månadskostnad och det är positivt för din kreditvärdighet, men tänk på löptiden och den totala kostnaden innan du gör en bedömning om vad som passar bäst för dig.

Samla lån

Varför ska jag samla lån?

Har du ett flertal mindre krediter som smålån, kreditköp och avbetalningsplaner? Eller kanske ett eller flera medelstora lån med saftig ränta? Då betalar du sannolikt en hög ränta då mindre lån och avbetalningsköp ofta kommer med en hög ränta.

Har du flera lån betalar du också avgifter som avi- och handläggningsavgifter till flera olika företag. Det blir snabbt dyrt.

Genom att lösa lånen och samla dem i ett större, kan du få en betydligt lägre ränta. Du samlar lånekostnaderna på en och samma faktura och slipper onödiga avgifter. På så sätt kan du spara tusentals kronor varje månad genom att samla lån.

Att ha flera olika lån och krediter är också dåligt för din kreditscore. Något som betyder att det blir svårare att få nya lån beviljade. Dessutom blir räntan högre. När du samlar lånen förbättrar du din kreditvärdighet och dina chanser att få nya lån till bra villkor i framtiden.

Därför ska du samla lån

 • Slipp onödiga administrationsavgifter
 • Sänk din ränta och få mer pengar över
 • Förbättra din kreditvärdighet
 • Samla lån och få bättre kontroll
 • Sänk månadskostnaden

Finns det nackdelar med att Samla lån?

Det finns sällan nackdelar med att samla ihop lånen. Däremot är det viktigt att inte lockas av för lång löptid. En längre löptid resulterar i ett dyrare lån i slutändan.
Ibland finns det dock tillfällen där det kan vara befogat, det gäller ifall målet med samlingslånet är att få ned själva månadskostnaden.

samla lån med låg ränta

Samla lån med låg ränta?

Som vi nämnt är poängen med att samla dina lån att just få ned räntekostnaderna och stärka din kreditvärdighet, men vad kan du göra för att säkerställa att du får så låg ränta som möjligt på ditt samlingslån?

Ansök tillsammans med en medsökande

För att en långivare ska kunna ge dig den bästa möjliga räntan när du samlar lån är det viktigt att ansöka tillsammans med en medsökande. På så vis delar ni på ansvaret och det stärker tryggheten dels för dig själv, men även för den aktör som du ansökt om samlingslån hos.
Ett ytterligare tips är att säga upp onödiga kreditkort, abonnemang och streamingtjänster då många bäckar små kan påverka din kreditvärdighet. I slutändan kollar bankerna/långivarna på din betalningsförmåga och ifall den dras ned av ”onödiga” utgifter kan det påverka räntan du får på lånet.

Samlingslån

Varför inte ta ett samlingslån hos min vanliga bank?

Visst kan du få ett samlingslån med bra villkor hos din ordinarie bank där du har löne- och sparkonton. Fram tills för ett tiotal år sedan var det i princip den enda möjligheten att få ett samlingslån. Din bank känner till din ekonomi och dina förutsättningar och har goda möjligheter att göra en rättvis bedömning inför räntesättningen.
Samtidigt har traditionella långivare inte sällan strikta krav. Något som innebär att det kan bli svårare och/eller dyrare att få ett lån om din kreditvärdighet inte är optimal. De stora långivarna kräver i regel fast inkomst, fast anställning och riktigt god kreditvärdighet. Vilket kan bli ett problem eftersom många som söker ett samlingslån för att komma till rätta med ekonomiska problem inte sällan har just låg kreditvärdighet.

Använd en låneförmedlare istället

Vi på Likvidum är en låneförmedlare som kopplar ihop kunder med olika långivare och långivare. Hos oss kan du ansöka om och jämföra lån och villkor som ränta för samlingslån från ett stort antal långivare. Du gör en enda ansökan och sedan får du erbjudanden om lån och besked om personlig ränta från alla långivare som kan bevilja ett lån. På så sätt kan du enkelt jämföra de olika alternativen och välja det samlingslån som passar dig

Så funkar det att samla lån och krediter

Att samla lån och krediter är enkelt. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret högst upp på den här sidan. Börja med att räkna ut totalbeloppet för de skulder du vill samla ihop i ett samlingslån.

Kom ihåg att välja alternativet samla/lösa lån. Sedan väljer du en återbetalningstid (löptid) som passar dig. Hos oss kan du välja löptider från ett till 15 år när du samlar lån. Fyll i resten av dina personuppgifter och signera med BankID. Klart!

Så fort du skickat in din ansökan om att samla lån så skickar vi den vidare till långivarna. Därefter får du detaljerade erbjudanden om refinansiering och besked om vilken ränta de olika långivarna kan ge dig. De första svaren dyker i regel upp samma dag.

Vi rekommenderar dock att du väntar ett dygn innan du bestämmer dig för ett lån. Eftersom det kan ta upp till 24 timmar innan alla långivarna skickat sitt svar.

När svaren inkommit är det dags att välja vem du ska samla lån hos. Granska varje erbjudande noggrant. Ett tips är att titta särskilt på den effektiva räntan. Lånet med lägst effektiv ränta är i regel det bästa alternativet. När du bestämt dig signerar du låneavtalet du valt.

Inom några dagar kommer pengarna betalas ut till ditt konto. Vissa långivare kan hjälpa dig att lösa dina gamla lån automatiskt. Hos andra kan du behöva lösa lånen hos dina tidigare långivare själv. Allt det här framgår i det erbjudanden du får från långivarna.

Samlingslån med och utan säkerhet

Samlingslån kommer i flera varianter. Grovt sett kan man dela in samlingslån i två olika kategorier. Samlingslån med säkerhet och samlingslån i form av privatlån (alltså utan säkerhet).

Generellt är räntan lägre på samlingslån med säkerhet. Men då krävs också att du kan ställa upp en säkerhet för lånet.

Samlingslån utan säkerhet är den vanligaste typen av lån som används för att slå ihop krediter. Ett samlingslån utan säkerhet fungerar på samma sätt som ett helt vanligt privatlån.

Ingen säkerhet krävs, vilket betyder att alla kan teckna lånet oavsett om man äger sin bostad eller inte. På den här typen av samlingslån sätts räntan individuellt på den sökande efter kreditprövning. Något som betyder att det är din kreditvärdighet som ligger till grund för räntesättningen.

Samlingslån

Titta på räntan innan du samlar lån

Syftet med att lösa lån och/eller samla dina lån är förmodligen till stor del att få ner räntekostnaderna och slippa onödiga avgifter. Ett samlingslån kan ge dig möjlighet till en bättre ränta. Men varför stanna där?

Räntan på ett lån utan säkerhet som de vi förmedlar sätts individuellt på den sökande av långivaren. Olika långivare och banker har olika prioriteringar och riktar sig mot olika kundgrupper.

Det här betyder att de gör olika riskbedömningar och kan komma fram till helt olika räntor för ett och samma lån och en och samma person. Därför bör du inte samla lånen hos första bästa bank. Välj istället den långivare som kan ge dig lägst ränta och lägst kostnad när du ansöker om att samla lån och krediter.

Hos oss på Likvidum kan du jämföra räntan för lån hos många olika långivare. När du ansöker om att samla lån hos oss förmedlar vi din ansökan till alla aktörer vi samarbetar med. Alla kreditgivare som kan ge dig ett lån återkommer sedan med ett erbjudande/svar.

Varje svar du får från de olika långivarna innehåller information om vilken ränta de kan erbjuda dig och all annan information om lånets kostnader.

Samlingslån

Välj rätt avbetalningstid på samlingslånet

När du ansöker om ett samlingslån hos oss kan du välja en återbetalningstid (löptid) på ett till 15 år. Vilken löptid som är bäst för dig beror på hur stort ditt samlingslån är, hur din ekonomi ser ut i övrigt och vad det med omedelbara syftet med samlingslånet är.
Om du lånar mycket pengar och inte har en väldigt hög inkomst bör du inte välja en för kort löptid. En kort löptid betyder att månadskostnaden blir högre. Därför bör du inte välja en så kort löptid att månadskostnaden blir ohanterlig så att du riskerar att få betalningsproblem. Däremot bör du inte välja en onödigt lång löptid heller, särskilt inte om syftet med samlingslånet är att bli skuldfri så snabbt som möjligt.
Det finns för- och nackdelar både med en kort och en längre löptid på ett samlingslån. Med kortare löptid blir månadskostnaden högre eftersom du sprider ut återbetalningen av pengar på färre tillfällen. Men den totala kostnaden för lånet blir lägre eftersom du också betalar ränta för lånet under kortare tid. En kort löptid är också en fördel om syftet med lånet är att bli skuldfri så snabbt som möjligt.
Ett samlingslån med en längre löptid ger dig en lägre månadskostnad eftersom du sprider ut betalningen över fler tillfällen. Något som kan vara en fördel om du inte har en hög inkomst. Samtidigt så blir den totala kostnaden för samlingslånet högre eftersom du betalar räntan för lånet under längre tid.

Exempel på en kund som samlat lån hos Likvidum

Exemplet nedanför är en kund som tidigare hade en avbetalning på 14 000 kronor, samt två stycken lån på 16 000 kr respektive 160 000 kr.
Efter att ha varit i kontakt med Likvidum och ansökt om att samla lånen i ett samlingslån lyckades vi hjälpa hen att sänka räntan och totalkostnaden rejält.

Belopp Räntekostnad Månadsbet. Eff.ränta
Privatlån 1160 000 kr110 687 kr2 433 kr (111 mån)13,24%
Avbetalning14 000 kr3 085 kr712 kr (24 mån)21,82%
Privatlån 216 000 kr3 408 kr539 kr (36 mån)13,80%
Totalt190 000 kr117 180 kr
Nytt lån200 000 kr95 407 kr2 051 kr (144 mån)7,18%

Kunden fick med hjälp av Likvidum ersätta de gamla skulderna med ett nytt samlingslån på 200 000 kr, vilket hade en lägre effektiv ränta på 7,18%
Notera att det nya lånet har en längre löptid på 144 månader, men trots detta lyckades hen sänka räntekostnaderna med 21 773 kr

Kunden sparade 21 733 kronor på att samla lånen med Likvidum

Vill du också samla dina lån? Gör en kostnadsfri ansökan på vår hemsida och jämför hur mycket pengar du kan tjäna på att samla dina lån.

Din kreditvärdighet blir avsevärt bättre när du samlar lån. Men håll ett extra öga på den totala räntekostnaden ifall du väljer en längre löptid på det nya lånet

Samla dina lån

Vem kan samla lån?

För att få teckna ett samlingslån eller hopbakslån ska du vara minst 18 år gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader. Du måste även klara en kreditprövning där vi kontrollerar att du har en tillräcklig inkomst för att klara av att återbetala lånet.

Om du samlar dina lån genom oss på Likvidum ska du också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr. Inkomsten kan vara i form av lön eller pension.

Du ska inte heller ha ett aktivt skuldkonto hos Kronofogden. Tidigare Kronofogdeskulder är okej, men skulden ska vara helt återbetald sedan minst sex månader tillbaka.

Vilka lån kan du samla?

Du kan i princip samla alla olika typer av lån och krediter.
Vanligtvis väljer våra kunder all slå ihop dessa typer av skulder.

 • Privatlån/blancolån
 • Krediter
 • Snabblån
 • sms-lån

Som sagt kan man i det flesta fall samla alla former av lån och det som avgör är snarare de grundkrav för sund och måttfull långivning som gäller och bygger på konsumentkreditlagen.

Grundkrav för att samla lån:

Våra grundläggande krav för att behandla din ansökan om samlingslån är att du är minst 18 år och folkbokförd i Sverige sedan minst ett år. Du ska också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kronor, den kan vara i form av lön från arbete eller pension.

 • Minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Månadsinkomst på 10 000 kr eller mer
 • Inga skulder hos Kronofogden

Samlingslån med betalningsanmärkningar?

Om du har betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du inte lånar mer pengar överhuvudtaget tills du fått ordning på din ekonomi, men det finns vissa långivare som accepterar det.
Det kan dock finnas tillfällen då det kan vara befogat att samla lån trots betalningsanmärkning för att få ordning på just ”ekonomin”. Det är om du har flera små lån med hög ränta som skadar din kreditvärdighet.
Ha i åtanke att om du söker samlingslån med betalningsanmärkningar får du i regel en hög ränta då långivare kollar främst på din betalningsförmåga.
Med det sagt finns det tillfällen där det kan vara gynnsamt att samla lån för att lösa dyra lån och krediter även om du har en eller flera betalningsanmärkningar.

Samla lån med många förfrågningar?

Med ett flertal förfrågningar hos upplysningscentralen UC och därtill flera små lån och andra skulder kommer din kreditvärdighet att vara avsevärt lägre och det kommer påverka den ränta och kostnad du får på ditt samlingslån.
Däremot är det nödvändigtvis inget hinder för att få godkänt att samla dina lån, då långivarna ofta tittar på den individuella betalningsförmågan.
Värt att ha i åtanke är att flera förfrågningar hos UC kan komma att påverka kostnaderna för ditt samlingslån, men det hindrar inte dig från att ta ett steg närmare skuldfrihet genom att först och främst samla dina lån och krediter på en enda faktura och i ett senare skeda omförhandla lånet då förfrågningarna hos UC försvunnit.

Samlingslån när alla säger nej?

Får du avslag på din ansökan på grund av dålig kreditvärdighet måste du först och främst se till att förbättra den. Vi kommer gå igenom mer i nästa avsnitt hur kreditvärdigheten påverkar dina möjligheter till samlingslån.
Däremot finns det ett bra knep att dra till med för öka dina chanser att bli beviljad.
Gör en ansökan tillsammans med en medsökande för att öka säkerheten för långivaren och på så vis öka chanserna att bli beviljad när alla säger nej. Vi har tidigare nämnt att en medlåntagare är viktigt för att få så bra ränta som möjligt, men det kan även vara viktigt för att i över huvud taget få ansökan godkänd.

samla lån med samlingslån

Hur påverkar min kreditvärdighet möjligheten att få ett samlingslån?

När du söker ett lån, köper något på nätet mot faktura eller köper något på avbetalning görs en kreditupplysning på dig. Om kreditupplysning görs hos UC (vilket är vanligast) sparas en notering i ett år.

Att ha många kreditupplysningar är inte bra för din kreditvärdighet och dina chanser att få ett lån. Långivare och andra långivare ser nämligen många kreditupplysningar som ett tecken på att din ekonomi är ostabil eller att du tar ogenomtänkta beslut. Om du har många kreditupplysningar ökar alltså risken att banken avslår din ansökan om samlingslån eller sätter en högre ränta.

Samla lån med dålig kreditvärdighet?

Om du har låg kreditvärdighet och vill samla lån och dyra krediter kan ett omstartslån vara ett alternativ. Man ska dock komma ihåg att inte alla långivare som erbjuder omstartslånet accepterar sökanden som av en eller annan anledning har låg kreditvärdighet. Flera av de långivare vi samarbetar med kan dock erbjuda den formen av samlingslån trots att kreditvärdigheten inte är optimal.

Samlingslån via låneförmedlare

För att inte försämra din kreditvärdighet och dina chanser att få ett samlingslån till bra villkor bör du därför undvika att dra på dig noteringar hos UC. Köp inte saker på nätet (såtillvida du inte betalar direkt) eller på avbetalning. Teckna inte heller nya mindre krediter.

Om du är ute efter ett samlingslån är det också klokt att vända dig till låneförmedlare som oss på Likvidum. Vare sej du söker ett samlingslån (eller annat lån) på egen hand görs just en kreditupplysning. Dessutom är det inte säkert att din ansökan beviljas första gången. Då har du dragit på dig en ny upplysning men ändå inte fått något lån.

Om du istället vänder dig till en låneförmedlare så får du erbjudanden om samlingslån från många olika aktörer. Fördelen är att vi bara tar en enda kreditupplysning, samtidigt kan du jämföra ränta på samlingslån från många olika långivare. På så sätt får du goda möjligheter att hitta ett riktigt bra samlingslån utan att försämra din kreditvärdighet.

Räkneexempel för ett samlingslån på 200 000 kr

Räntan är rörlig och sätts individuellt.
Räkneexemplet är uppdaterat 2022-04-06

Exemplet nedan är ett samlingslån med annuitet

Samla lån räkneexempel
Lånebelopp 200 000 kr
Återbetalningstid 8 år (96 avbet.)
Månadskostnad 2793 kr
Totalkostnad 268 128 kr
start-/aviavgift 495 kr + 20kr (aviavgift)
Nominell ränta 7,45%
Effektiv ränta 7,78%
Individuell ränta 2,95% – 25,95%
Effektiv ränta 2,99% – 29,27%
Löptid 1–15 år
samla lån med samlingslån

Andra sidor relevanta för samlingslån

Frågor och svar om att samla lån

Varför ska jag samla mina lån i ett större?

Det blir i regel billigare. Att ha många olika lån och krediter betyder också att du betalar fler olika räntor. Till varje lån kommer dessutom avgifter och påslag för fakturahantering och administration. Sammanlagt kan det här bli mycket pengar.

Räntan på mindre krediter som snabblån, mindre privatlån och saker du köpt på avbetalning är dessutom generellt höga. Ofta är den effektiva ränta på snabblån och kontokrediter uppåt 30 procent.

Genom att samla dina krediter i ett enda större lån kan du få möjlighet till en betydligt lägre räntekostnad och färre avgifter. Dessutom får du alla kostnader som rör dina lån samlade på en och samma faktura. Du slipper alltså hålla reda på flera olika betalningar varje månad.

Hur mycket kan jag spara genom att samla lån?

Det beror på hur många lån du har, hur mycket de är på och vad räntan är på de olika lånen. Genom Likvidum kan du teckna ett samlingslån på upp till 600 000 kronor. Det gör det möjligt att slå ihop många mindre lån till ett större och få chans till en lägre ränta samt färre avgifter.

Vad är kraven för att samla lån och krediter?

För att kunna erbjuda dig så bra villkor som möjligt så samarbetar vi med flera olika långivare. Villkoren för olika lån hos olika långivare kan skilja sig åt något. Grundkraven för att söka ett lån oss är dock att du är 18 år gammal och är folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka.

Du ska också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kronor och vara fri från skulder hos Kronofogden sedan minst sex månader. Har du högre månadsinkomst och fast anställning ökar dina möjligheter att få ett lån med bättre ränta.

Blir min kreditvärdighet bättre om jag samlar mina lån?

Ja, din kreditvärdighet och dina chanser att teckna nya lån i framtiden förbättras avsevärt om du samlar dina lån i ett större. Det är alltid bättre att ha ett enda lån än att att ha flera olika skulder till flera olika långivare.

Kan jag lösa mitt samlingslån i förtid?

Ja. Det är också alltid möjligt att lösa ditt lån tidigare än avtalat om du vill utan extra avgifter. När du tecknar ett samlingslån genom Likvidum får du alltid rörlig ränta och möjligheten att själv välja hur mycket du vill betala in varje månad (utöver den lägsta möjliga månadsbetalningen). Du kan alltså göra extra inbetalningar under lånets löptid och så på så sätt betala av lånet snabbare än planerat.

Genom att göra extra inbetalningar på samlingslån får du snabbare ner både månadskostnaden och den totala kostnaden för ditt lån. Det kan därför vara klokt att göra större inbetalningar än den lägsta möjliga under perioder då du har mer pengar, särskilt om du har en projektanställning, är egenföretagare eller frilansare.

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Resurs bank logotyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Komplett Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector bank
Risicum
Svea Ekonomi
Loanstep
Moank

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 18 januari, 2023 klockan 12:56


Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Dela artikel