Ränteskillnadsersättning är en avgift som du kan bli skyldig att betala till din bank eller långivare om du vill lösa ett lån med bunden ränta i förtid. Ränteskillnadsersättning regleras i Konsumentkreditlagen och är en så kallad schablonersättning. Den sätts alltså inte individuellt utan bygger på en dagsaktuell jämförelseränta.
Jämförelseräntan som ligger till grund för ränteskillnadsersättningen räknas i sin tur ut baserat på aktuella räntor för bostadsobligationer, Konsumentkreditlagens regelverk och allmänna råd från Finansinspektionen.
Eftersom ränteskillnadsersättningen bygger på räntor som ändras från dag till dag är det inte möjligt att räkna ut vad det skulle kosta att lösa ett lån med bunden ränta längre fram i tiden. Men du kan använda den för att beräkna kostnaden för att lösa ett lån idag eller vid ett tidigare datum.
Ett plus i sammanhanget för dig som funderar på att lösa ett lån med bunden ränta är att ränteskillnadsersättningen är avdragsgill. Du har alltså rätt att dra 30% av ränteskillnadsersättningen i din inkomstdeklaration precis som med andra räntor.
Så beräknas ränteskillnadsersättningen när du löser ett lån
Formellt är det Finansinspektionens allmänna råd och Konsumentkreditlagen som slår fast hur ränteskillnadsersättningen beräknas och därmed hur mycket det kostar att lösa ett lån. I praktiken motsvarar ränteskillnadsersättningen, precis som namnet antyder, en skillnad mellan två saker. Närmaste bestämt skillnaden mellan räntan på ditt lån och en jämförelseränta som tagit fram för den återstående löptiden på lånet när du löser det.
Jämförelseräntan bygger på genomsnittliga effektiva årsräntan för bostadsobligationer som har en löptid som motsvarar den kvarvarande löptiden på ditt lån plus en procentenhet. Om den kvarvarande löptiden på ditt lån är längre än sju år använder man statsobligationer för att räkna fram jämförelseräntan eftersom det är ovanligt med bostadsobligationer med så lång löptid.
Regelverket för ränteskillnadsersättningen ändrades 2014 i samband med en uppdatering av Konsumentkreditlagen. Av den anledningen finns det två olika modeller för att beräkna ränteskillnadsersättning, en för lån tecknade för 1 juli 2014 och för ett lån som är tecknade efter det datumet. Skillnaden är dock liten. För lån som tecknats för 1 juli 2014 bygger jämförelseräntan på aktuella räntor för statsskuldväxlar eller statsobligationer. För lån som tecknats efter 1 juli 2014 använder man istället bostadsobligationer i normalfallet.