Bli skuldfri - hur snabbt kan du bli skuldfri? - [2024]
Hem » Samla lån » Bli skuldfri

Bli skuldfri

Att bli skuldfri kan verka som en omöjlighet för många. Det finns dock många saker du kan göra för att minska skulderna och på så sätt förbättra din ekonomi.

  • Följ vår guide mot skuldfrihet
  • fördelar med att vara skuldfri
  • Bli skuldfri

Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp
kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-07-05 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 13:39

bli skuldfri

1. Förstå din ekonomi

Först och främst är det viktigt att du förstår vart dina pengar tar vägen. Det gör du enklast genom att börja spåra dina månadsinkomster och utgifter. Ta reda på hur mycket du spenderar på återkommande räkningar, mat, transport, försäkringar och annat som är specifikt för ditt hushåll. Sammanställ även på dina kredit– och lånekostnader.
Genom att få en bättre överblick av din ekonomi blir det enklare att upptäcka områden där du kan skära bort onödiga kostnader. Det i sin tur frigör medel som du kan använda där de gör mest nytta – att betala av dina skulder.

bli skuldfri

2. Gör en realistisk budget

När du har fått en bättre uppfattning av din ekonomi är det dags att göra en hushållsbudget. Du vet redan vart dina pengar tar vägen och var det är möjligt att skära när. Vissa förändringar kan vara jobbiga att göra, men det är viktigt att uppnå en balans mellan livsstil och budget för att lyckas med ditt mål att bli skuldfri.
I budgeten kan du även inkludera en sparbuffert som kan fyllas på allt eftersom du betalar av på dina skulder och frigör pengar.

bli skuldfri

3. Samla dina lån och krediter

Har du flera dyra smålån och kreditkortsskulder? Då är det hög tid att samla dem i ett nytt och billigare lån, ett så kallat samlingslån. På så sätt kan du spara pengar i form av räntekostnader och betala av din skuld snabbare. Dessutom får du bara ett lån att hålla koll på istället för flera med olika villkor, bindningstider och förfallodagar.

bli skuldfri

4. Se upp med kreditkorten

Övergången till en skuldfri livsstil innebär viljan att undvika frestelsen av impulsköp. Vi alla vet hur lätt det är att ta fram kreditkortet och betala. Tyvärr är det inte lika trevligt när räkningen kommer och du antingen måste betala den i sin helhet eller delbetala med en hög ränta.
Ett kreditkort kan vara bra att ha för nödsituationer, men i övrigt bör du avsluta alla andra krediter du har för att minska risken för ytterligare skuldsättning. Kontakta kreditgivaren för att säga upp kortavtalet.

bli skuldfri

5. Betala den dyraste skulden först

Kostnaden för en kredit eller ett lån beror på ränta och avbetalningstid. Ju längre avbetalningstid, desto dyrare blir krediten. Koncentrera dig därför på din dyraste skuld och betala av den först. Gå sedan vidare till den näst dyraste skulden och så vidare. Med varje löst skuld kommer du bli mer motiverad att fortsätta.

bli skuldfri

6. Gör extra inbetalningar när du kan

På varje faktura du ska betala finns ett angivet minimibelopp. Så länge lånet eller krediten har en rörlig ränta finns det dock möjlighet att göra extra inbetalningar, helt kostnadsfritt. Har du möjlighet att betala in mer en månad bör du därför försöka göra det. På så sätt kommer du dels att förkorta återbetalningstiden, men också minska den totala kreditkostnaden.

bli skuldfri

7. Öka dina inkomster

Ett sätt att betala dina skulder under en kortare tid är att försöka öka dina inkomster. Det kanske är lättare sagt än gjort, men det kan finnas saker du kan göra för att få in några extra kronor.
En idé kan vara att byta jobb till ett med högre lön eller att förhandla med din arbetsgivare om en lönehöjning. Även ett extrajobb under några kvällar och helger i månaden kan resultera i extra inkomster som kommer att täcka en del av skulden.

bli skuldfri

8. Inför en inköpsfri månad

Försök att under en månads tid avstå från inköp som inte är nödvändiga. I början på månaden skriver du ner saker du klarar dig utan, exempelvis kläder, nöjen och liknande. När månaden är slut kontrollerar du om du uppfyllt målet. Pengarna du sparat lägger du istället på att betala in lite extra på dina skulder.
Detta experiment kommer att visa dig att du faktiskt kan klara dig utan vissa saker. Du kommer dessutom att upptäcka att det finns många nöjen som inte behöver kosta någonting.

bli skuldfri

9. Håll igång motivationen

Vissa uppoffringar kan vara svåra att göra för att bli skuldfri snabbare. Det kräver disciplin och tålamod, men i slutändan kommer det att vara värt det. Försök att se framåt för att hålla igång motivationen. Kanske kan du börja planera en resa eller något annat att belöna dig med när du äntligen blivit skuldfri?

bli skuldfri

När du blivit skuldfri

När du väl blivit skuldfri är det viktigt att du fortsätter att hålla ett vaksamt öga på din ekonomi. Påbörja gärna ett buffertsparande som du kan ta av vid oförutsedda kostnader. Om du vid något tillfälle skulle behöva ta ett lån, se till att jämföra räntor och avgifter noggrant, exempelvis via oss på Likvidum. Se även till att alltid lösa dina skulder så snart du kan.

bli skuldfri

Kan du inte betala dina skulder?

Ifall det inte är möjligt för dig att betala dina skulder kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Läs mer om vad Kronofogden gör och se ifall du kan ansöka om skuldsanering.

Denna artikel skrevs 2022-07-05 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 13:39

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel