Hem » Låna pengar » Privatlån
Lånejämförelse

Privatlån

Låna till vad du vill med privatlån utan säkerhet

  • Privatlån från 10 000 till 600 000 kr
  • Endast en kreditupplysning
  • Tjänsten är kostnadsfri

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Kundtjänsten hjälper dig att jämföra hopbakslån och att få en bra ränta

Privatlån med lägsta möjliga ränta

Räntan är den främsta kostnaden när du tecknar ett privatlån. Som du säkert vet är räntan priset du betalar när du betalar ett lån. Av den anledningen är det av stor vikt att välja ett privatlån med så låg ränta som möjligt. Särskilt om du planerar att ta ett större lån. Ju större summa ditt privatlån är på desto större effekt får räntan.

Tecknar du ett lån på fler hundra tusen kronor betyder ett par procent mer i ränta att dina kostnader ökar med tusentals kronor varje år. Men hur vet man vilket privatlån som har den lägsta räntan innan man har sökt?

Vi erbjuder en lösning på det problemet. Hos oss kan du jämföra privatlån från ett stort antal långivare och banker. På så sätt kan du få reda på vad din individuella ränta blir för ett privatlån hos ett stort antal långivare. Du kan sedan ställa de olika privatlånen mot varandra och sedan välja det alternativ som ger dig lägst ränta.

Jämför privatlån nu

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som är avsett för privat konsumtion. Eftersom privatlånet inte är knutet till en säkerhet kan du använda pengarna till precis vad du vill. Många använder privatlån för att lösa tidigare skulder, eftersom det ofta är möjligt att få ner räntan och kostnaderna med ett större lån.

Privatlån kallas också konsumtionslån, blancolån eller bara lån utan säkerhet. Bankerna och långivarna själva kallar gärna av tradition sina privatlån för just blancolån. Men i grund och botten är privatlån, blancolån och konsumtionslån samma sak. Ett lån utan säkerhet du kan använda till precis vad du vill, finansiera köp av ny bil, låna till renovering, en resa eller något annat spännande projekt du brinner för.

Generellt ligger beloppet du kan låna med privatlån mellan 10 000 kr och maximalt 600 000 kr. Vill du låna mer än 600 000 kronor behövs en säkerhet, som exempelvis en bostad. Vissa långivare har lägre maximalt lånebelopp. Hos somliga kan du maximalt låna 500 000 kr eller 350 000 kr utan säkerhet.

Hitta bästa privatlånet för dig

När du ansöker om ett privatlån och lånar pengar är räntan den viktigaste kostnaden tillsammans med eventuella avgifter (den effektiva räntan). När du tecknar ett privatlån finns ingen säkerhet för lånet. Det betyder i praktiken att det är du, eller rättare sagt din kreditvärdighet, som är säkerheten för lånet. Räntan på privatlån sätts på individuell basis efter kreditprövning och utgår från just din kreditvärdighet.

Vid kreditprövningen tittar de långivare på saker som din inkomst, betalningshistorik, anställnings- och boendeförhållanden, eventuella tidigare skulder och annat som rör din ekonomi. Om du har en god inkomst, fast anställning, lite eller inga tidigare skulder och ingen tidigare betalningsproblematik betyder i regel att du har god kreditvärdighet och goda möjligheter att få en låg ränta på ditt privatlån.

Samtidigt gör olika långivare olika bedömningar och kan prioritera olika kundgrupper. Det finns ingen generell mall när det kommer till räntesättning för privatlån. Olika långivare kan sätta radikalt olika låneräntor på ett privatlån på en och samma summa. Till detta kommer det faktum att även de extra-avgifter som ofta kommer med privatlån kan skilja sig åt kraftigt mellan olika långivare.

Sammantaget betyder det här att kostnaden för att teckna ett privatlån kan skilja sig åt väldigt mycket beroende på vilken långivare du väljer. Det är just därför du ska jämföra lån från många olika långivare hos en låneförmedlare innan du bestämmer dig.

privatlån

Fördelar med att jämföra privatlån hos Likvidum

Det är alltid klokt att jämföra privatlån från flera långivare och banker innan du bestämmer dig. Genom att ställa flera olika privatlån och långivare mot varandra kan du enkelt hitta det alternativ som passar dig.

Men att jämföra privatlån på egen hand medför dessvärre flera nackdelar. Dels är det tidskrävande att ansöka om privatlån på flera ställen samtidigt. Vad värre är att du successivt försämrar din kreditvärdighet och dina möjligheter att få en bra ränta på privatlånet

När du ansöker hos en långivare görs alltid en kreditupplysning. De allra flesta långivare använder sig av kreditupplysningsbolaget Upplysningscentralen (UC). Problemet är att varje förfrågan hos UC sparas i deras register. Att ha många kreditupplysningar är väldigt negativt för din kreditvärdighet. Något som betyder att dina möjligheter att få en bra ränta försämras för varje ansökan.

Du kan dock komma runt UC-problemet genom att jämföra privatlån hos en låneförmedlare som Likvidum. Vi samarbetar med ett stort antal långivare.

När du ansöker hos oss förmedlar vi din ansökan till alla de långivare vi samarbetar med. När de behandlat din ansökan återkommer långivarna med ett erbjudande där de specificerar ränta, avgifter och alla andra lånevillkor. Fördelen med att ansöka hos oss är att det endast görs en enda kreditupplysning trots att du får erbjudanden om privatlån från ett stort antal långivare.

Du kan alltså jämföra privatlån från många olika aktörer. Du får alla låneerbjudanden samlade på ett och samma ställe i samma format, vilket gör jämförelser enkla. Samtidigt registreras bara en notering i UCs register och du behöver inte oroa dig för att försämra din kreditvärdighet i onödan.

Så får du billigaste möjliga privatlån

Som vi redan varit inne på är det av stor vikt att få en så låg ränta som möjligt när du tecknar ett privatlån. Det är därför det är klokt att jämföra flera olika privatlån och villkoren de kommer med. Men det finns andra saker du kan göra för att optimera dina chanser att få bästa möjliga ränta på ditt privatlån och att hålla kostnaderna så låga som möjligt.

Ha en medsökande på privatlånet

Ta med en medsökande på privatlånet. Det kan vara en god vän, din sambo, ett syskon, en förälder eller någon annan du känner. Har du med medlåntagare är ni två som delar lika på ansvaret för privatlånet och att det betalas tillbaka. I de flesta fall räknar även långivare med bådas inkomster i underlaget för lånet. Med en medlåntagare är risken för att lånet förfaller (statistiskt sett) mindre och långivarna kan därför ofta erbjuda en bättre ränta i gengäld.

Lös eller samla gamla lån

Att ha ett flertal lån och krediter är inte bra för din kreditvärdighet. Om du har möjlighet är det därför klokt att lösa dem. Ett alternativ är att samla dem i större samlingslån, det är nämligen generellt bättre att baka ihop lånen till ett enda medelstort lån än att ha många små.

Välj en kortare löptid

Löptid (hur länge du har lånet) har stor påverkan på räntekostnaden. Ju längre löptid desto större blir den totala räntekostnaden. Omvänt blir alltså den totala räntekostnaden lägre ju kortare löptiden är. Men välj inte en så kort löptid att du inte klarar av de månatliga amorteringarna.

Klipp onödiga kreditkort

Har du flera kreditkort? Då bör du fundera på att betala av skulderna och säga upp dem. Om du exempelvis har ett kreditkort med en limit på 20 000 kronor kommer det se ut som att du har en skuld på 20 000 kronor. Även om du endast gjort av med av med 1 000 kronor

Vem får ta privatlån?

För att söka ett privatlån genom oss på Likvidum ska du vara minst 18 år gammal och ha en årlig inkomst på 120 000 kronor eller mer. Inkomsten kan vara lön eller pension.

Du ska också ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka och inte ha några skulder hos Kronofogden. Tidigare skulder hos Kronofogden är i regel inget problem, men det ska vara helt återbetalda sedan minst sex månader.

De slutgiltiga kraven för att få ett privatlån avgörs i sista ledet av långivaren du väljer. Kraven kan skilja sig åt något mellan olika långivare. Men loppet är inte kört för att en långivare säger nej eller erbjuder ett privatlån med högre ränta du kan leva med. Du får alltid svar från ett flertal långivare. Blir det avslag hos en långivare har du ofta goda möjligheter att få ett bra erbjudande från någon av konkurrenterna.

Grundläggande krav för att söka privatlån:

  • Du är minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Har en månadsinkomst på 10 000 kr eller mer
  • Skuldfri hos Kronofogden

Vanliga frågor om privatlån

Vilka krav gäller för att söka privatlån?

De grundläggande kraven för att ansöka om ett lån genom oss på Likvidum är att:

Du är minst 18 år
Har en årsinkomst på 120 000 kr
Är folkbokförd i Sverige
Inget skuldkonto hos Kronofogden

Du ska varit folkbokförd i Sverige i minst ett år. Tidigare skulder hos Kronofogden är okej, men de ska vara helt betalda sedan minst sex månader.

Ovanstående är våra krav för att behandla din ansökan. De specifika kraven för ett lån kan dock skilja sig mellan olika långivare. Vissa kan exempelvis kräva en högre inkomst. Men det är inte kört bara för att en långivare säger nej. I många fall kan någon av de andra ge dig ett bra erbjudande. Det är just därför du ska jämföra privatlån innan du bestämmer dig. Om du vet om att din kreditvärdighet är sisådär kan du söka med en medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret vilket ger bättre chanser att få bra villkor.

Gör ni verkligen bara en kreditupplysning?

Ja, det stämmer alldeles utmärkt! Vi tillämpar en lösning som Upplysningscentralen utvecklat särskilt för låneförmedlare. Det betyder att alla långivare vi samarbetar med automatiskt får tillgång till dina kredituppgifter efter att du skickat in och signerat din ansökan. På så sätt registreras bara en notering i Upplysningscentralens register. Du behöver alltså inte oroa dig för att försämra din kreditvärdighet trots att du får svar från ett flertal långivare. Detta är väldigt uppskattat av våra kunder just eftersom många kreditupplysningar under kort tid försämrar din kreditscore och dina möjligheter att få lån till bra villkor.

Om du redan från början vet om att din kreditvärdighet inte är perfekt, exempelvis på grund av tidigare skulder, oregelbunden inkomst eller många kreditupplysningar kan du söka tillsammans med någon. När du ansöker tillsammans med medsökande är ni två som delar på betalningsansvaret. Långivaren tar då en mindre risk och är mer benägen att bevilja lånet och att ge dig en låg ränta. Självklart registreras även bara en kreditupplysningen på din medsökande.

Är det möjligt att lösa privatlånet tidigare än planerat?

Ja, du kan lösa privatlånet när som helst utan extra kostnad. Eftersom privatlånen vi förmedlar kommer med rörlig ränta slipper du avgifter och påslag, vilket en del långivare kräver för att lösa lån med fast ränta. Rörlig ränta betyder också att du flexibelt kan anpassa din inbetalningar efter din ekonomiska situation.

Du kan när som helst göra större inbetalningar än planerat eller betala in hela det utestående beloppet. Att då och då betala in mer än lägsta möjliga amorteringsbelopp har flera fördelar. Du blir så klart skuldfri snabbare, du får en lägre totalkostnad för lånet och sänker dina räntekostnader snabbare. Om du är egenföretagare, frilansare eller av någon anledning har en varierande inkomst kan det vara klokt att betala in mer när du har mycket pengar.

Det kan låta läskigt med rörlig ränta? Vad gör jag om den plötsligt går upp kraftigt. Ja, i regel är det inget att oroa dig för. Räntefluktuationer är i regel små och ytterst sällan kännbara. Utslaget över hela lånets löptid blir det också billigare med rörlig ränta. Den bundna räntan för ett lån är alltid högre än den rörliga vid varje givet tillfälle.

Vilka långivare samarbetar ni med?

I dagsläget förmedlar vi och hjälper dig att jämföra lån från: Avida Finans, Bank Norwegian, Brocc, Collector bank, Credento, Ikano Bank, Komplett bank, Konsumentkredit, Lunar, Lån & Spar Bank, Marginalen Bank, MedMera bank (COOP), MoneyGo, Nordax bank, Nordnet Bank, Northmill bank, Nystart Finans, Re:member, Resurs bank, Risicum, Santander Consumer Bank, Sevenday Bank, Wästgöta finans. Alla långivare vi samarbetar med står under tillsyn av Finansinspektionen.

Vad blir räntan på mitt privatlån?

Räntan (årsräntan) hos de långivare vi samarbetar med ligger i dagsläget på 2,95% till 25,95%. Den högsta möjliga effektiva räntan du kan få på ett lån är 29,27% (2021-02-05).

De är långivarna som bestämmer den slutgiltiga räntan du får på ditt lån. Hur hög räntan blir beror på flera faktorer och olika långivare har olika processer för att beräkna kreditrisk och ränta. Det kan alltså hända att räntan skiljer sig åt en hel del för ett privatlån på samma belopp beroende på vilken långivare du väljer. Det är därför du ska jämföra hos oss innan du bestämmer dig!

Några av våra partners

Ikano Bank logotyp
Coop Medmera logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren Lunar logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Santander Consumer Bank logotyp
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Resurs bank logotyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Komplett Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector bank
Risicum

Artikeln uppdaterades senast: 30 juni, 2022 klockan 12:37

Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.