Privatlån - låna upp till 600 000 kr - bra ränta - Likvidum
Hem » Låna pengar » Privatlån

Privatlån

Genom Likvidum kan du jämföra privatlån från ett trettiotal olika banker och långivare.

  • Privatlån från 5000 till 600 000 kr
  • Endast en kreditupplysning
  • Tjänsten är kostnadsfri


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-04-08 och uppdaterades 16 maj, 2024 klockan 13:57

figur på en man som tagit ett privatlån

Privatlån med låg ränta

Räntan är den främsta kostnaden när du tecknar ett privatlån. Som du säkert vet är räntan priset du betalar när du betalar ett lån. Av den anledningen är det av stor vikt att välja ett privatlån med så låg ränta som möjligt. Särskilt om du planerar att ta ett större lån. Ju större summa ditt privatlån är på desto större effekt får räntan.

lånar du pengar på fler hundra tusen kronor betyder ett par procent mer i ränta att dina kostnader ökar med tusentals kronor varje år. Men hur vet man vilket privatlån som har den lägsta räntan innan man har sökt?

Vi erbjuder en lösning på det problemet. Hos oss kan du jämföra privatlån från ett stort antal långivare och banker. På så sätt kan du få reda på vad din individuella ränta blir för ett lån hos ett stort antal långivare. Du kan sedan ställa de olika privatlånen mot varandra och sedan välja det alternativ som ger dig lägst ränta.

Jämför privatlån
privatlån

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som är avsett för privat konsumtion. Eftersom privatlånet inte är knutet till en säkerhet kan du använda pengarna till precis vad du vill. Många använder privatlån för att lösa tidigare skulder, eftersom det ofta är möjligt att få ner räntan och kostnaderna med ett större lån.

Privatlån kallas också konsumtionslån, blancolån eller bara lån utan säkerhet. Bankerna och långivarna själva kallar gärna av tradition sina privatlån för just blancolån. Men i grund och botten är privatlån, blancolån och konsumtionslån samma sak. Ett lån utan säkerhet du kan använda till precis vad du vill, finansiera köp av ny bil, låna till renovering, en resa eller något annat spännande projekt du brinner för.

Generellt ligger beloppet du kan låna med privatlån mellan 5000 kr och maximalt 600 000 kr. Vill du låna mer än 600 000 kronor behövs en säkerhet, som exempelvis en bostad. Vissa långivare har lägre maximalt lånebelopp. Hos somliga kan du maximalt låna 500 000 kr eller 350 000 kr utan säkerhet.

privatlån

Ansöka om privatlån

En ansökan av lån gör du direkt på vår hemsida. För att ansöka fyller du i ett formulär i två steg. I steg ett anger du önskat lånebelopp, önskad återbetalningstid, ditt telefonnummer och din e-postadress. I steg två får du fylla civilstånd, sysselsättning, personnummer, det är möjligt att lägga till en medsökande samt ange syfte med privatlånet från ett fåtal kategorier. Ansökan signeras med mobilt BankID och du får sedan invänta svar från långivare.

privatlån

Hur stort privatlån får du ta?

Likvidum låter dig jämföra privatlån mellan 5000–600 000 kr. En långivare kan välja att bevilja helar eller delar av det önskade beloppet. Bedömningen kommer att baseras på kreditupplysningen som genomförs. Två långivare behöver inte göra samma bedömning utan kan ha olika krav på sina låntagare.
Vi avråder starkt från att “passa på att låna lite extra” vid ett privatlån. Gör en beräkning på hur stor summa som du är i behov av att låna. Risken är stor att den extra summan går till onödig konsumtion. Ett privatlån av större belopp innebär dessutom en ökad kostnad vilken kan vara bra att undvika.

privatlån

Vem får ta privatlån?

För att söka ett privatlån genom oss på Likvidum ska du vara minst 18 år gammal och ha en årlig inkomst på 120 000 kronor eller mer. Inkomsten kan vara lön eller pension.

Du ska också ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka och inte ha några skulder hos Kronofogden. Tidigare skulder hos Kronofogden är i regel inget problem, men det ska vara helt återbetalda sedan minst sex månader.

De slutgiltiga kraven för att få ett privatlån avgörs i sista ledet av långivaren du väljer. Kraven kan skilja sig åt något mellan olika långivare. Men loppet är inte kört för att en långivare säger nej eller erbjuder ett privatlån med högre ränta du kan leva med. Du får alltid svar från ett flertal långivare. Blir det avslag hos en långivare har du ofta goda möjligheter att få ett bra erbjudande från någon av konkurrenterna.

Grundläggande krav för att söka privatlån:

  • Du är minst 18 år
  • Folkbokförd i Sverige
  • Har en månadsinkomst på 10 000 kr eller mer
  • Skuldfri hos Kronofogden
privatlån

En kreditupplysning vid privatlån

Vi ställer förfrågan om privatlån till upp till ett trettiotal aktörer på marknaden. Vi tar endast en kreditupplysning via UC per lånejämförelse.
En kreditupplysning per lån jämförelse istället för en per långivare är positivt för din kreditvärdighet. Har du tagit många upplysningar via UC på kort tid är det något som långivare tolkar som en riskfaktor. Det kan leda till högre ränta eller att de inte vill låna ut pengar alls då det tolkas som att du försöker teckna många lån.

Ränta på privatlån

Ett privatlån via Likvidum har en individuell ränta på 4,95 %–25,95 %. Den individuella räntan heter med ett mer korrekt namn nominell ränta och beskriver årsräntan som du kommer att betala för att få ha lånet.
Den effektiva räntan ligger mellan 5,07 %– 31,45 % och räknar med den nominella räntan samt alla övriga kostnader som tillkommer för att få ha lånet. Övriga kostnader kan vara administrativa kostnader som uppläggningsavgift och aviavgift är kostnader som kan tillkomma. Att kolla på den effektiva räntan vid en jämförelse är vad som ger en mest rättvis bild av vilken kostnad lånet kommer att innebära.
På ett lån kan det finnas rörlig eller fast ränta. Privatlån via Likvidum har rörlig ränta. Rörlig ränta innebär att banken kan komma att ändra räntan allt eftersom reporäntan förändras.

Vilken ränta får jag?

En vanlig fråga är vilken ränta får jag? Svaret är att vilken ränta en långivare kommer att erbjuda beror på flera faktorer. Det görs alltid en individuell bedömning utifrån flera faktorer. Några av de områden som långivare går igenom är:

  • Din inkomst
  • Hur mycket lån och skulder du har
  • Antalet kreditupplysningar via UC

Långivare samlar in all information via kreditupplysning och använder den för att skapa en uppfattning om din betalningsförmåga och utifrån den erbjuda ett lån. Det är den enkla anledningen till varför två personer inte nödvändigtvis får samma ränta. Långivare kan dessutom har olika krav på låntagare, vilket gör att det erbjuder olika ränta. Vi kan därför inte i förväg säga vilken bank som kommer erbjuda bäst ränta på ett privatlån. En jämförelse av privatlån hjälper dig då att hitta bäst erbjudande.

privatlån
privatlån

Fördelar med att jämföra privatlån hos Likvidum

Det är alltid klokt att jämföra privatlån från flera långivare och banker innan du bestämmer dig. Genom att ställa flera olika privatlån och långivare mot varandra kan du enkelt hitta det alternativ som passar dig.

Men att jämföra privatlån på egen hand medför dessvärre flera nackdelar. Dels är det tidskrävande att ansöka om privatlån på flera ställen samtidigt. Vad värre är att du successivt försämrar din kreditvärdighet och dina möjligheter att få en bra ränta på privatlånet

När du ansöker hos en långivare görs alltid en kreditupplysning. De allra flesta långivare använder sig av kreditupplysningsbolaget Upplysningscentralen (UC). Problemet är att varje förfrågan hos UC sparas i deras register. Att ha många kreditupplysningar är väldigt negativt för din kreditvärdighet. Något som betyder att dina möjligheter att få en bra ränta försämras för varje ansökan.

Du kan dock komma runt UC-problemet genom att jämföra privatlån hos en låneförmedlare som Likvidum. Vi samarbetar med ett stort antal långivare.

Jämför olika privatlån

När du ansöker hos oss förmedlar vi din ansökan till alla de långivare vi samarbetar med. När de behandlat din ansökan återkommer långivarna med ett erbjudande där de specificerar ränta, avgifter och alla andra lånevillkor. Fördelen med att ansöka hos oss är att det endast görs en enda kreditupplysning trots att du får erbjudanden om privatlån från ett stort antal långivare.

Du kan alltså jämföra privatlån från många olika aktörer. Du får alla låneerbjudanden samlade på ett och samma ställe i samma format, vilket gör jämförelser enkla. Samtidigt registreras bara en notering i UCs register och du behöver inte oroa dig för att försämra din kreditvärdighet i onödan.

Så får du billigaste möjliga privatlån

Som vi redan varit inne på är det av stor vikt att få en så låg ränta som möjligt när du tecknar ett privatlån. Det är därför det är klokt att jämföra flera olika privatlån och villkoren de kommer med. Men det finns andra saker du kan göra för att optimera dina chanser att få bästa möjliga ränta på ditt privatlån och att hålla kostnaderna så låga som möjligt.

Få bättre ränta på privatlån

Räntan går till viss del att påverka själv. Genom att arbeta aktivt med din egen ekonomi och förbättra din kreditvärdighet kommer banken att se det som en mindre risk att låna ut till dig. Några tips på hur du ökar chansen att få ett privatlån med en bättre ränta:

Ha en medsökande på privatlånet

Ta med en medsökande på privatlånet. Det kan vara en god vän, din sambo, ett syskon, en förälder eller någon annan du känner. Har du med medlåntagare är ni två som delar lika på ansvaret för privatlånet och att det betalas tillbaka. I de flesta fall räknar även långivare med bådas inkomster i underlaget för lånet. Med en medlåntagare är risken för att lånet förfaller (statistiskt sett) mindre och långivarna kan därför ofta erbjuda en bättre ränta i gengäld.

Lös eller samla gamla lån

Att ha ett flertal lån och krediter är inte bra för din kreditvärdighet. Om du har möjlighet är det därför klokt att lösa dem. Ett alternativ är att samla dem i större samlingslån, det är nämligen generellt bättre att baka ihop lånen till ett enda medelstort lån än att ha många små.

Välj en kortare löptid

Löptid (hur länge du har lånet) har stor påverkan på räntekostnaden. Ju längre löptid desto större blir den totala räntekostnaden. Omvänt blir alltså den totala räntekostnaden lägre ju kortare löptiden är. Men välj inte en så kort löptid att du inte klarar av de månatliga amorteringarna.

Klipp onödiga kreditkort

Har du flera kreditkort? Då bör du fundera på att betala av skulderna och säga upp dem. Om du exempelvis har ett kreditkort med en limit på 20 000 kronor kommer det se ut som att du har en skuld på 20 000 kronor. Även om du endast gjort av med av med 1 000 kronor.


Ett privatlån sträcker sig vanligtvis över flera år. Att säkerställa låga kostnader och fördelaktiga villkor är avgörande för den långsiktiga ekonomin. Att följa våra råd om hur du kan få ett billigare privatlån kan bidra till att förbättra ekonomin avsevärt.” – Pontus Wiss.

privatlån

Betala tillbaka på privatlån

Alla lån ska återbetalas fullt ut. Fördelen med ett lån via likvidum är att långivarna låter dig återbetala lånet i snabbare takt om du önskar utan extra kostnad. Återbetalning består av två delar: amortering och ränta. Amortering är den faktiska del som lånet varje månad minskar med. Amorterar du 500 kr så kommer lånat att minska med 500 kr. Ränta är kostnaden som banken tar ut för att låna ut pengar till dig.

Lösa privatlån i förtid

Du kan alltid lösa lån i förtid utan extra kostnad om ditt privatlån har rörlig ränta. Att lösa privatlån i förtid rekommenderas och betyder att du betalar in hela skulden direkt och slipper räntekostnader.

privatlån

Amorteringstid på privatlån

Välj mellan en återbetalningstid på 1–20 år vid en lånejämförelse. En kortare återbetalningstid innebär en större kostnad varje månad. Fördelen är att du snabbare kommer att bli helt skuldfri. Har lånet längre återbetalningstid kommer månadskostnaden att vara lägre. Dock är det inget som hindrar att du istället betalar lite extra de månader som det ekonomiska utrymmet finns. Genom att dra i reglaget på önskad återbetalningstid inför en lånejämförelse får du en uppfattning om vad kostnaden skulle landa på per månad.

privatlån

Privatlån med betalningsanmärkning?

Det kan vara möjligt att få lån trots betalningsanmärkning, men det finns färre långivare som beviljar ett lån. Långivaren kollar då främst på din återbetalningsförmåga. Har den varit bra över tid trots betalningsanmärkning kan de ändå bevilja ett lån. Dock får det inte vara en pågående skuld hos Kronofogden.

Vanliga frågor om privatlån

Vilka krav gäller för att söka privatlån?

De grundläggande kraven för att ansöka om ett lån genom oss på Likvidum är att:

Du är minst 18 år
Har en årsinkomst på 120 000 kr
Är folkbokförd i Sverige
Inget skuldkonto hos Kronofogden

Du ska varit folkbokförd i Sverige i minst ett år. Tidigare skulder hos Kronofogden är okej, men de ska vara helt betalda sedan minst sex månader.

Ovanstående är våra krav för att behandla din ansökan. De specifika kraven för ett lån kan dock skilja sig mellan olika långivare. Vissa kan exempelvis kräva en högre inkomst. Men det är inte kört bara för att en långivare säger nej. I många fall kan någon av de andra ge dig ett bra erbjudande. Det är just därför du ska jämföra privatlån innan du bestämmer dig. Om du vet om att din kreditvärdighet är sisådär kan du söka med en medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret vilket ger bättre chanser att få bra villkor.

Vad kan jag använda ett privatlån till?

Privatlån kan användas till precis vad du vill. Det är ett lån utan säkerhet vilket betyder att du fritt kan disponera pengarna.

Vad blir räntan på mitt privatlån?

Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och prövas individuellt. I Likvidums låneansöknings-formulär så finner du ett intervall på vilka räntor du kan bli beviljad. Här visas även det senast uppdaterade representativa exemplet som är det vanligast förekommande lånet som förmedlas.

De är långivarna som bestämmer den slutgiltiga räntan du får på ditt lån. Hur hög räntan blir beror på flera faktorer och olika långivare har olika processer för att beräkna kreditrisk och ränta. Det kan alltså hända att räntan skiljer sig åt en hel del för ett privatlån på samma belopp beroende på vilken långivare du väljer. Det är därför du ska jämföra hos oss innan du bestämmer dig!

Hur gör jag för att få en lägre ränta på mitt privatlån?

Samla smålån och krediter till ett stort eller använd en medlåntagare är två exempel på att förbättra kreditvärdigheten och få lägre ränta.

Varför ska jag jämföra ränta på privatlån?

Ränta kan skilja sig åt ganska mycket mellan olika långivare. Genom att göra en kostnadsfri jämförelse är det möjligt att hitta det alternativ som över tid kommer att ge den lägsta kostnaden.

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky
Facit bank
TF bank

Denna artikel skrevs 2021-04-08 och uppdaterades 16 maj, 2024 klockan 13:57

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel