Hem » Omstartslån
Lånejämförelse

Omstartslån

Jämför omstartslån

 • Sänk dina räntekostnader
 • Omstart för din ekonomi
 • Inget krav på säkerhet

Har du dyra lån och krediter? Med ett omstartslån kan du lösa skulderna, få en bättre ränta och möjlighet att snabbare bli skuldfri.

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Piktogram datorskärm

Omstartslån – Sänk dina räntekostnader

Hos oss kan du söka och jämföra omstartslån från ett urval av Sveriges främsta långivare. Med en ansökan får du låneerbjudanden från ett flertal olika långivare. Det betyder att du direkt kan jämföra villkor som ränta och återbetalningstakt och välja det omstartslån som passar dina förutsättningar.

Eftersom du får tillgång till utförlig information om alla långivares villkor som ränta, avgifter och möjlig återbetalningstid får du allt du behöver för att fatta ett bra beslut. Detta ger också långivarna starka incitament att erbjuda en så bra ränta som möjligt.

Snabbfakta om omstartslån med Likvidum:

 • Låna 10 000 – 600 000 kronor
 • Jämför räntan hos olika långivare
 • Slå ihop dyra lån och krediter
 • Tjänsten är kostnadsfri
Jämför omstartslån nu
Kundtjänsten hjälper dig att jämföra hopbakslån och att få en bra ränta

Därför ska du jämföra omstartslån

Har du flera smålån du betalar av på? Köpt saker på avbetalning? Det blir snabbt dyrt. Små krediter som smslån, mindre privatlån och avbetalningsplaner för varor kommer i regel med en hög ränta. Dessutom betalar du för varje kredit en fakturaavgift och inte sällan en eller flera tilläggsavgifter för handläggning och annat.

Om du dragit på dig ett flertal sådana mindre krediter betalar du mycket varje månad. Anta att du har ett tiotal olika krediter som du betalar via pappersfaktura. Enbart aviavgifterna kostar då tusentals kronor varje år.

Med ett omstartslån får du inte bara en bättre ränta och en ny start för din privatekonomi. Du slår ihop alla kostnader som rör dina lån på en och samma faktura. På så sätt slipper du betala avgifter till flera olika företag. Du sparar pengar och slipper oroa dig för att missa en betalning vilket är lätt om man har många fakturor att hålla reda på.

Ett omstartslån kan vara bra om man har dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar hos kronofogden, för att slå ihop dyrare lån och krediter.

Sök omstartslån

Sänk din ränta, få mer pengar över till sparande

Med ett omstartslån har du goda chanser att få en betydligt lägre ränta, slipper onödiga avgifter och spar därmed stora summor varje månad. Pengar du kan lägga på annat som ett långsiktigt sparande. Genom att slå ihop små krediter i ett omstartslån stärker du också din kreditvärdighet och dina chanser att låna till bra villkor i framtiden.

Sök omstartslån
Äldre man i sportjacka

Vad är ett omstartslån?

Begreppet omstartslån kan avse flera typer av lån med olika egenskaper. Vissa långivare marknadsför lån med säkerhet (oftast bostaden) som är möjliga att teckna trots att den sökande inte har optimal kreditvärdighet under namnet omstartslån.

Eftersom det generellt är svårt att få ett större lån om man har låg kreditvärdighet, t. ex. på grund av många lån med hög ränta, gör omstartslånet det möjligt att starta om sin privatekonomi. Många använder den här typen av lån till att betala av krediter med hög ränta.

Ett omstartslån kan också vara ett helt vanligt privatlån, men med riktigt bra ränta. Ett vanligt användningsområde är att betala av mindre men kostsamma krediter. Genom att samla flera lån i ett större men billigare omstartslån är det möjligt att sänka sin månadskostnad rejält. Det är just den typen av omstartslån vi förmedlar. Du behöver alltså ingen säkerhet för lånet och behöver inte inteckna din bostad.

Så funkar omstartslån

Man kan något förenklat säga att det finns två olika typer av omstartslån. Omstartslån med säkerhet och omstartslån utan säkerhet. Vilket alternativ som passar dig bäst beror främst på din ekonomiska situation och om du äger något som kan användas som säkerhet för lånet.

Vid omstartslån är det så gott uteslutande din bostad som gäller som en säkerhet.

Omstartslån med säkerhet

Ett omstartslån med säkerhet är precis som namnet ett lån med en underliggande säkerhet. För att teckna ett sådant omstartslån behöver du alltså ställa upp en pant med ett värde som motsvarar beloppet du vill låna.

För omstartslån med säkerhet är det, med extremt få undantag, bostaden som kommer att utgöra säkerheten. Du behöver alltså äga din bostad för att ha en chans att få ett sådant omstartslån. Ett annat krav är att du måste ha låneutrymme kvar på din bostad.

Om bostaden redan är belånad upp till maxgränsen kommer det inte vara möjligt att teckna ett omstartslån med säkerhet.

Fördelen med den här typen av omstartslån är att de ofta kommer med en bra ränta. Eftersom långivaren har en pant för lånet utsätter de sig för en mindre risk. Kan du inte betala tillbaka de lånade pengarna kan långivaren använda panten för att täcka den, eventuella, förlust som skulle uppstå om du inte betalar. Av den anledningen kan långivarna ofta vara mer generösa vid räntesättningen.

Omstartslån med säkerhet i korthet:

 • Du måste äga din bostad för att teckna omstartslån med säkerhet
 • Du måste ha låneutrymme kvar på bostaden
 • Ofta möjligt att få en bra ränta
 • Färre alternativ att välja bland

Omstartslån utan säkerhet

De omstartslån vi på Likvidum förmedlar är genomgående lån utan säkerhet, alltså privatlån eller blancolån som de också kallas. Du behöver med andra ord inte ställa upp någon pant för att teckna den här typen av omstartslån. Du behöver inte heller inteckna din bostad, vilket är fallet hos en del långivare som erbjuder omstartslån.

Omstartslånet är inte heller låst till en specifik vara eller något särskilt ändamål. I praktiken är du också fri att använda pengarna till precis vad du vill.

Vi rekommenderar dock starkt att du använder omstartslånet till just det ändamål det är avsett för. Att betala av skulder och bygga upp en starkare privatekonomi. Skulle du använda omstartslånet till ren nöjeskonsumtion kan det, i värsta fall, leda till att du försätter dig i en ännu värre ekonomisk situation än den du befann dig i från början.

Ett stort antal av våra kunder har använt omstartslån för att starta om sin ekonomi genom att lösa dyra lån och krediter.

Omstartslån utan säkerhet – i korthet:

 • Ingen säkerhet kräv – du kan få lånet utan att äga din bostad
 • Mer flexibelt, du kan flytta till en ny bostad utan att lösa lånet först
 • Fler alternativ att välja bland – många långivare erbjuder lån utan säkerhet
 • Räntan blir generellt högre än för motsvarande omstartslån med säkerhet
omstartslån

Krav för att söka omstartslån

Våra grundläggande krav för att behandla din ansökan om omstartslån är okomplicerade. Du ska vara över 18 år, vara folkbokförd i Sverige sedan minst tolv månader. Du behöver också en årlig inkomst på minst 120 000 kronor, i form av lön eller pension.

Tidigare skulder hos Kronofogden är okej, men de ska vara fullständigt återbetalda sedan minst sex månader tillbaka. En andra chans för din ekonomi.

Grundkrav för omstartslånet:

 • Minst 18 år
 • 120 000 kr eller mer i årsinkomst
 • Skuldfri hos Kronofogden
 • Folkbokförd i Sverige

De slutgiltiga kraven för ett specifikt lån varierar mellan olika långivare. Vissa kan ställa något högre krav på inkomst eller till exempel ha en åldersgräns på 20 år. I praktiken behöver du inte tänka på det så länge du uppfyller våra grundkrav. När du skickat in din ansökan får du automatiskt svar från alla långivare som kan tänka sig att låna ut pengar till dig.

Om du har låg eller oregelbunden inkomst eller av annat skäl vet om att din kreditvärdighet inte är i toppklass kan du söka omstartslånet tillsammans med en annan person. Har du en medsökande är ni två som delar på betalningsansvaret för lånet och era respektive årsinkomster räknas också ihop. Att låna ut pengarna blir därmed en mindre riskfylld affär för långivaren. På samma sätt kan en medsökande ge dig bättre villkor på lånet som lägre ränta.

Att tänka på innan du söker omstartslånet

Eftersom omstartslånen vi förmedlar är lån utan säkerhet är det i praktiken du som är säkerheten för lånet. Det är dina ekonomiska förutsättningar och hur du skött tidigare skulder – din kreditvärdighet – som avgör om, hur mycket och till vilken ränta du får låna.

För att reda ut det gör långivarna alltid en egen kreditprövning där man tittar på din inkomst, betalningshistorik, tidigare skulder och eventuella betalningsanmärkningar.

Tänk alltid på att alla lån ska betalas tillbaka. Gör gärna en budget där du tar med din inkomst, och dina fasta utgifter. Då ser du direkt hur stor månadskostnad du klarar av och därmed hur mycket du kan låna. Kom ihåg att lämna en marginal för oväntade utgifter i din budget. Då blir livet betydligt lättare om bilen skulle gå sönder, om du behöver till tandläkare eller står inför någon annan oplanerad kostnad.

Exempel på ett lyckat omstartslån med Likvidum

Nedan följer ett exempel på en kund som ansökte om skuldfinansiering hos Likvidum. Personen ifråga hade en avbetalning på 26 396 kronor, samt lån hos fyra olika långivare. Dessa skulder uppgick i totalt 512 349 kronor.
Vid ansökningstillfället hade även hen en väldigt hög månadskostnad på 13 299 kronor

Belopp Räntekostnad Månadsbet. Eff.ränta
Privatlån 92 393 kr 13 738 kr 1 658 kr (64 mån) 5,38%
Privatlån 200 008 kr 120 203 kr 3 371 kr (95 mån) 13,69%
Avbetalning 26 396 kr 3 636 kr 2 002 kr (15 mån) 21,82%
Privatlån 184 677 kr 32 062 kr 5 418 kr (40 mån) 10,1%
Privatlån 8 875 kr 1 325 kr 850 kr (12 mån) 29,97%
Totalt 512 349 kr 170 964 kr
Omstartslån 512 349 kr 108 620 kr 10 092 kr (72 mån) 7,2%

Med hjälp av Likvidum fick den här kunden en nystart och vi sänkte den totala räntekostnaden för lånet med 62 344 kronor.
Löptiden för lånet är även kortare vilket har resulterat i en fortsatt hög månadskostnad på 10 092 kronor, även om det är markant billigare än den tidigare månadskostnaden på 13 299 kronor vid ansökningstillfället


Kunden sparade 62 344 kronor och blev snabbare skuldfri med det omstartslån Likvidum förmedlade


tänk på att ett lån med lång löptid och lägre månadskostnad resulterar i ett dyrare lån.

Till exempel om denna kund istället haft en dubbelt så lång återbetalningstid hade månadskostnaden istället blivit 6 534 kronor, men den totala räntekostnaden för lånet hade varit 107 133 kronor dyrare än det omstartslån Likvidum tillhandahöll.

Vilket lån passar dig? Välj omstartslån med omsorg

Olika långivare kan göra olika riskbedömningar när de tittar på din ansökan om omstartslån. En viss långivare kan alltså säga nej samtidigt som flera andra kan erbjuda dig ett lån. Av samma anledning kan räntan skilja sig åt en del mellan olika långivare.

Om du är ute efter ett större lån kan en relativt liten procentuell skillnad i räntesatsen göra stor skillnad. Utslaget över ett år kan en halv procent extra i ränta betyda tusentals kronor mer eller mer mindre i kostnad, och ännu mer över lånets hela löptid. Det är därför du ska jämföra lånealternativen hos oss innan du bestämmer dig!

Ett smidigt sätt för dig att kunna hitta det bästa omstartslånet för dig, vare sig det är ett omstartslån från Marginalen bank, Nstart, eller någon av våra andra partners.

 

Jämför omstartslån nu
omstartslån

Omstartslån eller Nystartslån?

Det finns flera olika benämningar på lån av typen ”omstartslån” eller ”nystartslån”, men den gemensamma nämnaren är att detta är lån för personer i svår ekonomisk sits som är i behov av en nystart i form av räntesänkning.
Ofta är det personer som dragit på sig flera dyra skulder i form av snabblån eller sms-lån och jämfört med vanliga privatlån är omstartslån och nystartslån något som kan beviljas även till personer med betalningsanmärkningar och låg kreditvärdighet.

Syftet med omstartslånet är att betala en eller flera dyrare skulder och på så vis få en nystart och bättre väg mot att bli skuldfri

I vissa fall kan till och med aktiva skulder hos kronofogden gå bra. Då huvudsaken med omstartslån är just att hitta en ekonomisk lösning för en svår situation.


Likvidum samarbetar inte med några långivare som godkänner aktiva skulder hos Kronofogden.

Vad kan jag använda omstartslånet till?

Skuldsaneringslån

Tanken med ett omstartslån är att det ska hjälpa dig att ta dig ur en svår finansiell situation, sanera skulder och bygga upp en starkare privatekonomi. Många som dragit på sig stora skulder eller flera mindre skulder och som dras med höga räntekostnader använder omstartslån för att komma på fötter igen, alltså som ett saneringslån som hjälper dig att bli av med kostsamma krediter och sänka dina kostnader.

Genom att lösa och lägga om tidigare lån i ett omstartslån är det möjligt att få en betydligt lägre ränta och månadskostnad. Genom att förena flera mindre lån i ett omstartlån slipper du också onödiga avgifter och får alla kostnader som rör din dina lån på en och samma faktura.

Omstartslån med svag kreditvärdighet

Omstartslån används också av personer som har dålig kreditvärdighet och har svårt att kvalificera sig för “vanliga privatlån” eller erbjuds hög ränta när de söker dem. Om du har svag kreditvärdighet är det generellt svårt att hitta ett större privatlån.

Amorteringstakt

Fundera också noggrant på vilken löptid som är bäst utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Du ska naturligtvis välja en återbetalningstakt som passar dig. Med ett större lån behöver du kanske en förhållandevis lång återbetalningstid för att månadskostnaden inte ska vara oöverkomlig.

Omvänt kan det vara klokt att betala av mindre lån så snabbt som möjligt. Särskilt om du söker omstartslånet för att förena mindre krediter i ett billigare lån och målet är att bli skuldfri.

Med en kortare löptid blir månadsbeloppet högre, men samtidigt blir den totala kostnaden för lånet lägre. Omvänt så ger en lång löptid en lägre månadskostnad men de sammanlagda räntekostnaderna blir högre eftersom du betalar ränta på lånet under längre tid och vid fler tillfällen.

Allmän information om omstartslån

Anslutna långivare 23 st
UC 1 st
Signera med BankID Ja

Vanliga frågor om omstartslån

Hur ansöker jag om omstartslån?

Du kan ansöka om omstartslån direkt på den här sidan genom att fylla i formuläret högst upp. Ange lånebelopp, välj en löptid (hur länge du vill ha omstartslånet) och fyll i dina personuppgifter. När du är klar signerar du din ansökan med BankID.

Så fort du skickat in din ansökan om omstartslån vidarebefordrar vi den till alla de banker och långivare vi samarbetar med. Inom kort får du personligt utformade svar från alla långivare som kan erbjuda dig ett omstartslån. Varje svar innehåller besked om ränta, betalningsvillkor, månadskostnad och den totala kostnaden för ditt omstartslån.

Att ansöka om och jämföra omstartslån hos oss är kostnadsfritt och ej bindande. Du förbinder dig inte till något förrän du undertecknar ett specifikt låneavtal från en långivare som du valt. Kom ihåg att du kan ansöka om omstartslån tillsammans med en andra person, en medsökande. När ni är två som står på omstartslånet får du större möjligheter att få en bra ränta.

Vad är ett omstartslån egentligen?

Ett omstartslån är ett lån som är avsett för dig som hamnat i en svår ekonomisk situation. Exempelvis på grund av du dragit på dig ett flertal dyra lån och krediter och därmed har stora skulder. Ett annat exempel är att du har låg kreditvärdighet och svårt att få lån hos de stora bankerna.

Omstartslånet är till för att ge dig de resurser som behövs för att reda ut de ekonomiska problemen och stärka din privatekonomi. En andra chans och en omstart för din ekonomi helt enkelt.

Om du har ekonomiska problem bör du inte låna ännu mer pengar till onödig konsumtion. Det kan leda till att du försätter dig i en ännu svårare situation. Vi rekommenderar därför starkt att du använder omstartslånet till just det ändamål det är avsett för. Att lösa dyra lån och krediter, bli av med skulder, sänka din månadskostnad och få ordning på din ekonomi. Genom att betala av dyra lån och krediter med omstartslånet kan du får en betydligt lägre ränta och månadskostnad. Då får du också mer pengar över till amortering och en chans att snabbare bli skuldfri.

Hur stort omstartslån kan jag få?

Rent formellt kan du ansöka omstartslån från 10 000 kronor upp till 600 0000 kronor. Det betyder dock inte att alla kan få ett omstartslån på 600 000 kr eller ens 100 000 kr. Hur stort omstartslån just du kan få beror på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

När du skickat in ansökan om omstartslån gör vi en kreditprövning för att reda ut om du alls kvalificerar dig för lånet. Därefter gör de olika långivarna varsin kreditprövning för att säkerställa att har förutsättningar att betala tillbaka omstartslånet. Sen får du besked om du kan låna det belopp du ansökt om.

Kreditprövningen är helt individuell och utgår från din specifika situation, dina ekonomiska förutsättningar och din kredithistorik. Hur stort omstartslån du kan få beror alltså på hur stark din ekonomi är. Har du en fast anställning, stabil inkomst och är fri från betalningsanmärkningar har du goda möjligheter att låna valfritt belopp.

Om du har en lägre inkomst, osäkra anställningsförhållanden eller sämre kreditvärdighet av andra skäl kan du prova att söka omstartslånet tillsammans med en medsökande. Ni är då personer som delar på betalningsansvaret för omstartslånet, vilket ökar dina chanser att ansökan beviljas och dina möjligheter att låna större belopp.

Krävs det någon säkerhet för att teckna omstartslån?

Det finns i praktiken två olika typer av omstartslån. Omstartslån med säkerhet och omstartslån utan säkerhet. För att teckna ett omstartslån med säkerhet måste du äga din bostad. Det är nämligen den som kommer att utgöra säkerheten för lånet. Det krävs även att du har låneutrymme kvar på bostaden.

I dagsläget kan du belåna din bostad upp till maximalt 85 procent av dess marknadsvärde. Om du redan har belånat bostaden upp till den gränsen kan du inte teckna ett omstartslån med säkerhet i bostaden. Om du ligger strax under gränsen kommer du följaktligen inte heller att kunna teckna ett större omstartslån med säkerhet.

Den andra typen av omstartslån är lån utan säkerhet. Den typen av omstartslån fungerar på samma sätt som (och är i praktiken samma sak som) ett vanligt privatlån. Det är just den typen av omstartslån vi på Likvidum förmedlar. När du tecknar ett omstartslån genom oss krävs alltså ingen säkerhet.

Kan jag teckna omstartslån utan en medsökande?

Ja, det är möjligt att teckna omstartslån utan att ha en medsökande som står med på avtalet för omstartslånet. Ett flertal av de långivare vi samarbetar med erbjuder möjligheten att söka omstartslån på egen hand, utan medsökande.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en medsökande generellt ger dig betydligt bättre chanser att få din ansökan om omstartslån beviljad. Med en medsökande blir det i de allra flesta också möjligt att få ett omstartslån på ett större belopp och att få en bättre ränta. Om det är möjligt rekommenderar vi därför att du använder dig av en medsökande. Men det är inget krav att du måste ha en sådan. Din medsökande kan vara vem som helst, men i de flesta fall rör det sig om en make/maka, sambo, förälder, syskon eller annan familjemedlem.

Några av våra partners

Ikano Bank logotyp
Coop Medmera logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren Lunar logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Santander Consumer Bank logotyp
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Resurs bank logotyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Komplett Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector bank
Risicum

Artikeln uppdaterades senast: 17 augusti, 2022 klockan 08:03

Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.