Hem » Omstartslån
Lånejämförelse

Omstartslån

 • Sänk dina räntekostnader
 • Omstart för din ekonomi
 • Inget krav på säkerhet

Har du dyra lån och krediter? Med ett omstartslån kan du lösa skulderna, få en bättre ränta och möjlighet att snabbare bli skuldfri.


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Santander Consumer Bank

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Skriven av: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Uppdaterad: 22 september, 2023

Piktogram datorskärm

Vad är ett omstartslån?

Omstartslån kallas också för nystartslån eller saneringslån.
Det är en lånetyp som i de flesta fall riktar sig till privatpersoner med flera olika skulder, även vid anmärkning hos Kronofogden.
Ett omstartslån löser alla aktuella skulder och samlar ihop de till ett enda lån med bättre villkor.
Följaktligen kan ett enda lån betyda bättre kreditvärdighet och lägre månadskostnad över tid.
Resultatet blir ofta möjligheten att få en ekonomisk nystart i sin egen privatekonomi.

Snabbfakta om omstartslån med Likvidum:

 • Låna 10 000 – 600 000 kronor
 • Jämför räntan hos olika långivare
 • Slå ihop dyra lån och krediter
 • Tjänsten är kostnadsfri
Jämför omstartslån nu

Hur fungerar ett omstartslån?

Personer med dyra skulder har vanligtvis svårt att bli beviljad ett vanligt lån.
Därför har omstartslån utformats som realistiskt alternativ för att ta kontroll över din egen ekonomin och bli skuldfri.
En typ av skuldfinansiering där alla dyra lån samlas till ett större med mål att få en lägre ränta. Omstartslån kan finnas som ett lån med eller utan säkerhet.
Då går ett omstartslån in och löser de befintliga skulderna som istället samlas ihop till ett gemensamt lån.
Genom att lösa bort exempelvis dyra krediter och är det troligt att månadskostnaden minskar. Istället för att lägga inkomsten på räntor och avgifter är fokus på att amortera för att bli skuldfri.

Unikt för omstartslån är:

 • Många skulder och dålig kreditvärdighet är inte ett hinder
  – Att ta ett lån om du har många skulder och en låg kreditvärdighet är normalt sett svårt. Få kreditgivare är villig att bevilja ännu ett lån då det blir en ökad risk. När det kommer till omstartslån är det särskilt riktat för just det ändamålet.
 • Betalningsanmärkning hos Kronofogden är accepterat
  – En betalningsanmärkning hos Kronofogden påverkar livet. Anledningarna till en ansträngd ekonomi kan vara många – viktigast är att ta lärdom och aktivt arbeta mot en stabil ekonomi.
 • Ansök med eller utan säkerhet
  – Saneringslån finns att ansöka om både med och utan säkerhet. Valmöjlighet utifrån dina personliga förutsättningar.

Är omstartslån bra?

Ett omstartslån kan vara bra i vissa situationer.
Är det svårt att varje månad betala av de befintliga skulderna kan den här typen av finansiering öppna upp för en ny chans att få ordning på ekonomin.
Att låna pengar kräver alltid en individuell bedömning, men ett omstartslån kan vara väldigt bra i rätt typ av situation. Omstartslån kan vara bra om du:

 • Har många skulder och dålig kreditvärdighet
 • Upplever det verkar väldigt svårt att bli skuldfri
 • Är motiverad att bidra till en förändring
 • Tar ansvar och betalar på dina lån

Stämmer punkterna ovan in på dig så blir nästa steg att jämföra långivare för att hitta det bästa alternativet.

När man inte kan få lån någonstans

Att bli beviljad ett lån är inte en självklarhet för alla. Långivare är enligt lag skyldiga att undersöka så att betalningsförmåga finns.
Utöver det vill de alltid ta sådan liten risk som möjligt i samband med att de beviljar lån.
Därför kan det vara svårt att bli beviljad lån med en ekonomi som är på marginalerna. Ett omstartslån beviljas normalt i större omfattning, men det är aldrig en garanti.

Är det svårt att bli beviljad ett lån behöver du förbättra kreditvärdigheten. Skapa en tydlig plan för att betala av smålån och krediter. Ett råd är att kraftigt strama åt dina utgifter för att minska dina skulder.

Kundtjänsten hjälper dig att jämföra hopbakslån och att få en bra ränta

Därför ska du jämföra omstartslån

Har du flera smålån du betalar av på? Köpt saker på avbetalning? Det blir snabbt dyrt. Små krediter som smslån, mindre privatlån och avbetalningsplaner för varor kommer i regel med en hög ränta. Dessutom betalar du för varje kredit en fakturaavgift och inte sällan en eller flera tilläggsavgifter för handläggning och annat.

Om du dragit på dig ett flertal sådana mindre krediter betalar du mycket varje månad. Anta att du har ett tiotal olika krediter som du betalar via pappersfaktura. Enbart aviavgifterna kostar då tusentals kronor varje år.

Med ett omstartslån får du inte bara en chans till bättre ränta och en ny start för din privatekonomi. Du slår ihop alla kostnader som rör dina lån på en och samma faktura.
På så sätt slipper du betala avgifter till flera olika företag. Du sparar pengar och slipper oroa dig för att missa en betalning vilket är lätt om man har många fakturor att hålla reda på.

Ett omstartslån kan vara bra om man har dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar hos kronofogden, för att slå ihop dyrare lån och krediter.

 • Smålån och avbetalningsplaner har höga kostnader.
 • Flera små lån kan orsaka höga aviavgifter.
 • Omstartslån ger chans till bättre ränta och samlar alla kostnader på en faktura.
 • Omstartslån passar bra för personer med dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar.

 

Sök omstartslån
omstartslån

Vem kan få ett omstartslån?

Har du tidigare i livet tecknat flera lån och krediter kan det kännas svårt att bryta mönster och få ordning på den ekonomiska situationen. Omstartslån är konstruerat för att vara en hjälp. Det är alltså inte ett lån som kan användas till annat än att samla och lösa befintliga lån.

Likvidum är en låneförmedlare vilket innebär att vi inte lånar ut pengar, utan förmedlar din förfrågan till ett 30-tal långivare med en ansökan.
För att kunna ansöka om och bli beviljad ett omstartslån krävs att du uppfyller grundkraven för att låna pengar som vi berättar om nedan.
Kreditinstitut accepterar i större utsträckning dålig kreditvärdighet och betalningsanmärkning hos Kronofogden är accepterat, men inte en pågående skuld.

Din unika situation och ekonomi är utgångspunkten för om du kan komma att bli beviljad ett omstartslån eller inte. Kreditgivare kan utöver de grundläggande kraven ha egna specifika krav som minsta ålder för att låna, exempelvis minst 20 år istället för 18 år.

En av de absolut viktigaste punkter som långivare kommer att se närmare på är att du uppvisar god betalningsförmåga. Även om det varit dåliga beslut innan med dyra lån och krediter uppvisar du vilja att betala tillbaka.
Har du låtit bli att betala på skulder som gått vidare till Inkasso och Kronofogden kommer du inte att bli beviljad ett omstartslån.

 • Omstartslån är specifikt utformat för att hjälpa personer med flera lån och krediter att få ordning på sin ekonomi.
 • Långivare kan acceptera dålig kreditvärdighet och tidigare betalningsanmärkningar.

Vad krävs för att få ett omstartslån?

Definitionen av ett omstartslån är i grunden att samla lån och befintliga skulder till en enda skuld och få bättre villkor genom att använda någon form av säkerhet.
Två alternativ på säkerhet är att använda fastigheten eller en borgensman. Finns inte någon säkerhet blir omstartslånet snarare en form av privatlån med högre ränta, vilket därmed blir ett sämre alternativ för dig.

Grundläggande krav

För att få ta ett lån finns det grundläggande krav på låntagaren som måste vara uppfyllda. De grundläggande kraven är:

 • Ha fyllt minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden
 • Inte ha några pågående skulder hos kronofogden sedan minst sex månader tillbaka

Utöver dessa grundläggande krav krävs att du uppvisar en god vilja att betala på dina skulder.

Sänk din ränta, få mer pengar över till sparande

Med ett omstartslån har du goda chanser att få en betydligt lägre ränta, slipper onödiga avgifter och spar därmed stora summor varje månad. Pengar du kan lägga på annat som ett långsiktigt sparande. Genom att slå ihop små krediter i ett omstartslån stärker du också din kreditvärdighet och dina chanser att låna till bra villkor i framtiden.

Sök omstartslån
Äldre man i sportjacka
omstartslån

Omstartslån med säkerhet

En fastighet är den absolut vanligaste formen av säkerhet som lämnas vid ett omstartslån.
Kravet är att det finns ett visst procentuellt utrymme kvar i belåningsgrad. Då har långivaren rätt att sälja fastigheten för att få tillbaka pengarna om du inte betalar som ni kommit överens om.

Ett annat alternativ som ibland kan vara acceptera är att använda en borgensman. Borgensmannen träder då in och blir ansvarig för lånet tillsammans med dig. Om du inte betalar din skuld så kommer borgensmannen att krävas på pengar.

Fördelen med att ansöka om ett omstartslån med säkerhet är att du kan få lägre ränta och bättre villkor.

omstartslån

Omstartslån utan säkerhet?

De omstartslån vi förmedlar har i regel inga krav på säkerhet men vi rekommenderar att ha en medsökande(borgensman) för att öka förutsättningarna till en bättre ränta.
Finns det ingen säkerhet ställer det högre krav på dig vid en individuell kreditbedömning och omstartslånet är då egentligen jämförbart med ett så kallat samlingslån

Då långivare inte har någon form av säkerhet i kombination med att kreditvärdigheten inte är utmärkt så kan det generera en högre ränta än vad ett omstartslån med säkerhet hade givit.

Utan Borgensman

Innebär att du inte har en medsökande på lånet. Istället är det enbart din egen ekonomi som är utgångspunkten för om ett lån kommer att bli beviljat eller inte. En medsökande kan annars vara exempelvis en förälder, make/maka eller god vän.

Utan bostad som säkerhet

Är bostaden redan maximalt belånad eller om det inte finns en bostad blir det ett lån utan säkerhet. Finns det annat av värde, exempelvis en bil, kan en del långivare acceptera det. Dock är det inte vanligt och är en dialog som måste föras med respektive långivare.

Ansök om omstartslån

En ansökan om omstartslån sker online i ett par steg. Behöver du hjälp eller har frågor finns hjälper Likvidum gärna till.

 1. Fyll i formuläret på hemsidan och signera med BankID
  Vid en ansökan fyller du i ett formulär med uppgifter som namn, inkomst och ett fåtal andra uppgifter. Ansökan signeras med BankID som förmedlas vidare till de långivare och kreditinstitut som vi har ett samarbete med.
 2. Långivare har 48 timmar på sig att svara på ansökan
  Svaren presenteras sedan till dig där du i lugn och ro kan jämföra alternativen som presenteras. Du förbinder dig aldrig till att tacka ja till något. Finns det inte längre ett behov av ett omstartslån eller om det inte skulle bli ekonomiskt fördelaktigt behöver du inte göra något mer.
 3. Alla svar kommer in och du loggar in för att jämföra lånen som presenteras
  I lugn och ro kan du jämföra ränta och övriga kostnader. Titta på den effektiva räntan som visar vad lånet totalt kommer att kosta med både räntekostnad och andra avgifter inkluderade.
 4. Vill du inte ta något av de lån som presenteras behöver du inte göra något mer
  Du förbinder dig aldrig till något hos Likvidum. Är det så att behovet av ett omstartslån inte längre finns behöver du inte göra något mer. Att använda vår tjänst är alltid kostnadsfri från vår sida.
 5. Vill du tacka ja väljer du det lån som bäst motsvarar dina förväntningar och signerar skuldebrev digitalt
  Det är möjligt att tacka ja till ett av de lån som presenteras. Läs noggrant igenom lånevillkor och var säker på vad det är du tackar ja till. I samband med att du väljer ett lån behöver du signera ett skuldebrev som är ett juridiskt dokument som reglerar villkoren.
 6. Pengar betalas ut till det konto som du angivit och du använder de för att återbetala dina aktuella skulder för att enbart ha ett större lån
  I samband med att du tackar ja får du ange önskat bankkonto för utbetalning. När pengarna betalats ut rekommenderar vi att du genast använder summan för att lösa de övriga skulderna.
 7. Varje månad betalar du tillbaka amortering och ränta för att en dag vara skuldfri
  Att ansöka om och bli beviljad ett lån kommer med ansvar. Utnyttja det på ett bra sätt och skapa bra ekonomiska förutsättningar för dig själv.

Överväg alltid ett lån och tänk igenom ifall det kan finnas andra alternativ. Ett omstartslån kan vara bra, men låt det ske när det är nödvändigt. Likvidum förmedlar lånebelopp på belopp mellan 10 000 kr upp till 600 000 kr med en återbetalningstid från 1 år till maximalt 15 år.

omstartslån

Jämför omstartslån med Likvidum

Ta dig alltid tid att jämföra de alternativ som finns på marknaden. Räntor kan skilja sig åt mellan olika långivare liksom andra typer av kostnader.

Du vill inte behöva betala mer än nödvändigt för ett lån – gäller det två identiska produkter väljer du förmodligen inte den dyrare.
Att ta sig tid att jämföra lån kan innebära att du över tid sparar många tusenlappar. Likvidum samarbetar med ett 30-tal välkända långivare, där exempelvis Marginalen Bank och Nstart ingår.

I villkoren till ett omstartslån kommer en nominell ränta och effektiv ränta att vara angivet. Den nominella räntan anger enbart räntekostnad medan den effektiva räntan tar hänsyn till både ränta och övriga kostnader.
Övriga kostnader kan vara exempelvis uppläggningsavgift, aviavgift eller andra administrativa kostnader.
Exempelvis kostnad för faktura kan gå att slippa genom att välja autogiro som betalningsmetod. Den effektiva räntan ger den mest rättvisa bilden över vad lånet kommer att kosta dig totalt sett.

Genom att hitta det omstartslån som är mest ekonomiskt fördelaktigt kan du få utrymme i ekonomin att exempelvis amortera lite extra. Då blir du snabbare fri från lånet.

omstartslån

Exempel på ett lyckat omstartslån med Likvidum

Nedan följer ett exempel på en kund som ansökte om skuldfinansiering hos Likvidum.
Personen ifråga hade en avbetalning på 26 396 kronor, samt lån hos fyra olika långivare. Dessa skulder uppgick i totalt 512 349 kronor.
Vid ansökningstillfället hade även hen en väldigt hög månadskostnad på 13 299 kronor

Räkneexempel för ett omstartslån
Belopp Räntekostnad Månadsbet. Eff.ränta
Privatlån 1 92 393 kr 13 738 kr 1 658 kr (64 mån) 5,38%
Privatlån 2 200 008 kr 120 203 kr 3 371 kr (95 mån) 13,69%
Avbetalning 26 396 kr 3 636 kr 2 002 kr (15 mån) 21,82%
Privatlån 3 184 677 kr 32 062 kr 5 418 kr (40 mån) 10,1%
Privatlån 4 8 875 kr 1 325 kr 850 kr (12 mån) 29,97%
Totalt 512 349 kr 170 964 kr
Omstartslån 512 349 kr 108 620 kr 10 092 kr (72 mån) 7,2%

Med hjälp av Likvidum fick den här kunden en nystart och vi sänkte den totala räntekostnaden för lånet med 62 344 kronor.
Löptiden för lånet är även kortare vilket har resulterat i en fortsatt hög månadskostnad på 10 092 kronor, även om det är markant billigare än den tidigare månadskostnaden på 13 299 kronor vid ansökningstillfället


Kunden sparade 62 344 kronor och blev snabbare skuldfri med det omstartslån Likvidum förmedlade


tänk på att ett lån med lång löptid och lägre månadskostnad resulterar i ett dyrare lån.

Till exempel om denna kund istället haft en dubbelt så lång återbetalningstid hade månadskostnaden istället blivit 6 534 kronor, men den totala räntekostnaden för lånet hade varit 107 133 kronor dyrare än det omstartslån Likvidum tillhandahöll.

Omstartslån med dålig kreditvärdighet?

Det kan finnas många anledningar till en dålig kreditvärdighet. Flera olika lån, många kreditupplysningar på kort tid eller betalningsanmärkningar. Dåliga beslut eller en tuff ekonomisk period i livet är tänkbara orsaker.

Att bli beviljad lån med dålig kreditvärdighet kan vara svårt.
Omstartslån är utformade för att kunna ta extra hänsyn till det. Du är inte garanterad ett omstartslån med en dålig kreditvärdighet, men det kan finnas ökad möjlighet för att ge dig en nystart i livet.

Har du en dålig kreditvärdighet så är det nyttigt att förstå vilken eller vilka anledningar som ligger bakom. Då är det potentiellt genomförbart att bidra till en förbättring på området. På så sätt förbättras chansen till att få en godkänd låneansökan till schyssta villkor – oavsett om det gäller ett omstartslån inom kort eller bostadslån om ett par år.

Omstartslån trots betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning får du om en skuld inte betalas i tid. Skuld kan vara exempelvis en faktura eller månadsbetalning på ett lån. När företaget bakom skulden skickar ärendet vidare till Kronofogden registreras en betalningsanmärkning.
Det är dock inte en skuld hos Kronofogden, endast en anmärkning om att betalningen ej har skötts. Kan vara ett hinder hos en del långivare, men sällan då det kommer till omstartslån trots betalningsanmärkning.

Omstartslån med många förfrågningar

Att göra många förfrågningar om lån på kort tid har en negativ inverkan på din kreditvärdighet. Varje gång någon gör en kreditkontroll via UC, Upplysningscentralen, på dig så kommer det att sparas i 12 månader.
Varje upplysning kommer att uppfattas som att du har haft för avsikt att låna hela beloppet. Likvidum tar endast en kreditupplysning per tillfälle om du gör en låneförfrågan och använder den till samtliga långivare.
Vid en låneansökan av ett omstartslån med många förfrågningar historiskt så kan svaret bli nej, om det kombineras med andra negativa faktorer som låg inkomst och bristande betalningsförmåga.

omstartslån

Omstartslån med skuldsaldo hos Kronofogden?

Finns det ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden kommer ett omstartslån inte att beviljas hos Likvidum. För att bli beviljad ett omstartslån hos de långivare som vi har ett samarbete med så är det ett krav att uppvisa god vilja att betala.
Skulder hos Kronofogden visar att du inte enbart har missat att betala en faktura, utan att det gått så långt att det nu faktiskt finns en skuld hos Kronofogden.

Det finns möjlighet att bli beviljad omstartslån med skuldsaldo hos enstaka andra aktörer på marknaden. Då ställer långivaren större krav på dig som låntagare och ett krav kan vara att exempelvis ha en medsökande med för att kunna bli beviljad.

omstartslån

Omstartslån utan UC?

Ett omstartslån utan UC innebär att en kreditupplysning genomförs med annan aktör på marknaden, exempelvis Bisnode eller Creditsafe.
Den främsta skillnaden är att dessa företag inte spar en historik, vilket i sin tur har lett till att det framför allt används vid mindre krediter och snabblån. Maximalt lånebelopp ligger på 50 000 Det är relativt vanligt att lånen har hög ränta och dåliga villkor. Upplysningscentralen grundades av de svenska storbankerna och kan ses som en kvalitetsstämpel vid en låneansökan.
Därav använder Likvidum alltid en UC vid ansökan.

Sammanfattning om omstartslån

Omstartslån kan vara en bra möjlighet för att nystart i ekonomin, därav att det även går under namnet nystartslån. Orsaken är att det riktar sig till den med en ansträngd ekonomi som vill samla alla gamla lån till ett enda med förhoppningsvis lägre ränta och bättre villkor.
Betalningsanmärkning kan vara accepterat, men du behöver ändå kunna visa att du vill betala av skulderna. Därför kan du inte ha en skuld hos Kronofogden och den ska helt återbetald sedan sex månader tillbaka.

Ett omstartslån med säkerhet har generellt lägre ränta än ett omstartslån utan säkerhet. Finns ingen säkerhet motsvarar lånet mer ett privatlån.

Fördelar med omstartslånet

Varje lån eller kredit ska noga övervägas – låna alltid ansvarsfullt. Då kan det finnas flera fördelar med ett omstartslån.

 • Kan minska månadskostnaden genom att lösa dyra lån och samla till ett enda större lån
  – Därför bör du alltid göra en kalkyl och gå igenom din egen situation. Kommer kostnaden att minska kan det vara en fördel att teckna ett omstartslån.
 • Fungerar även för dig med betalningsanmärkning
  – En betalningsanmärkning kan vara accepterat, så länge det inte har gått så långt att du har en skuld hos Kronofogden. Vårda ekonomin och jobba för att vara skuldfri.
 • Bidrar till en nystart i ekonomin
  – Alla kan göra fel och ta dåliga beslut. Ta lärdom av det och skapa istället en förändring för livet mot en ekonomi i balans.

Nackdelar med omstartslånet

Alla lån har för- och nackdelar. Det finns vissa nackdelar med ett omstartslån.

 • Hög ränta
  – Omstartslån kan ha högre ränta än andra typer av lån eftersom kreditvärdigheten kan vara dålig hos dig. Det betyder att långivare tar en större risk i att låna ut pengar, vilket ger en högre ränta.
 • Oseriösa kreditgivare
  – På marknaden finns långivare som är oseriösa och erbjuder dåliga villkor. Undvik detta genom att göra lånejämförelse via exempelvis Likvidum som enbart samarbetar med trovärdiga aktörer på marknaden.

Räkneexempel för ett omstartslån på 170 000 kr

Räntan är rörlig och sätts individuellt.
Räkneexemplet är ett annuitetslån
uppdaterat 2023-03-01

Omstartslån räkneexempel
Lånebelopp 170 000 kr
Återbetalningstid 10 år (120 avbet.)
Månadskostnad 2028 kr
Totalkostnad 243 818 kr
start-/aviavgift 495 kr + 0kr (aviavgift)
Nominell ränta 7,61%
Effektiv ränta 7,95%
Individuell ränta 2,95% – 25,95%
Effektiv ränta 2,99% – 29,27%
Löptid 1–15 år

Vanliga frågor om omstartslån

Hur ansöker jag om omstartslån?

Du kan ansöka om omstartslån direkt på den här sidan genom att fylla i formuläret högst upp. Ange lånebelopp, välj en löptid (hur länge du vill ha omstartslånet) och fyll i dina personuppgifter. När du är klar signerar du din ansökan med BankID.

Så fort du skickat in din ansökan om omstartslån vidarebefordrar vi den till alla de banker och långivare vi samarbetar med. Inom kort får du personligt utformade svar från alla långivare som kan erbjuda dig ett omstartslån. Varje svar innehåller besked om ränta, betalningsvillkor, månadskostnad och den totala kostnaden för ditt omstartslån.

Att ansöka om och jämföra omstartslån hos oss är kostnadsfritt och ej bindande. Du förbinder dig inte till något förrän du undertecknar ett specifikt låneavtal från en långivare som du valt. Kom ihåg att du kan ansöka om omstartslån tillsammans med en andra person, en medsökande. När ni är två som står på omstartslånet får du större möjligheter att få en bra ränta.

Vad är ett omstartslån egentligen?

Ett omstartslån är ett lån som är avsett för dig som hamnat i en svår ekonomisk situation. Exempelvis på grund av du dragit på dig ett flertal dyra lån och krediter och därmed har stora skulder. Ett annat exempel är att du har låg kreditvärdighet och svårt att få lån hos de stora bankerna.

Omstartslånet är till för att ge dig de resurser som behövs för att reda ut de ekonomiska problemen och stärka din privatekonomi. En andra chans och en omstart för din ekonomi helt enkelt.

Om du har ekonomiska problem bör du inte låna ännu mer pengar till onödig konsumtion. Det kan leda till att du försätter dig i en ännu svårare situation. Vi rekommenderar därför starkt att du använder omstartslånet till just det ändamål det är avsett för. Att lösa dyra lån och krediter, bli av med skulder, sänka din månadskostnad och få ordning på din ekonomi. Genom att betala av dyra lån och krediter med omstartslånet kan du får en betydligt lägre ränta och månadskostnad. Då får du också mer pengar över till amortering och en chans att snabbare bli skuldfri.

Hur stort omstartslån kan jag få?

Rent formellt kan du ansöka omstartslån från 10 000 kronor upp till 600 0000 kronor. Det betyder dock inte att alla kan få ett omstartslån på 600 000 kr eller ens 100 000 kr. Hur stort omstartslån just du kan få beror på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

När du skickat in ansökan om omstartslån gör vi en kreditprövning för att reda ut om du alls kvalificerar dig för lånet. Därefter gör de olika långivarna varsin kreditprövning för att säkerställa att har förutsättningar att betala tillbaka omstartslånet. Sen får du besked om du kan låna det belopp du ansökt om.

Kreditprövningen är helt individuell och utgår från din specifika situation, dina ekonomiska förutsättningar och din kredithistorik. Hur stort omstartslån du kan få beror alltså på hur stark din ekonomi är. Har du en fast anställning, stabil inkomst och är fri från betalningsanmärkningar har du goda möjligheter att låna valfritt belopp.

Om du har en lägre inkomst, osäkra anställningsförhållanden eller sämre kreditvärdighet av andra skäl kan du prova att söka omstartslånet tillsammans med en medsökande. Ni är då personer som delar på betalningsansvaret för omstartslånet, vilket ökar dina chanser att ansökan beviljas och dina möjligheter att låna större belopp.

Krävs det någon säkerhet för att teckna omstartslån?

Det finns i praktiken två olika typer av omstartslån. Omstartslån med säkerhet och omstartslån utan säkerhet. För att teckna ett omstartslån med säkerhet måste du äga din bostad. Det är nämligen den som kommer att utgöra säkerheten för lånet. Det krävs även att du har låneutrymme kvar på bostaden.

I dagsläget kan du belåna din bostad upp till maximalt 85 procent av dess marknadsvärde. Om du redan har belånat bostaden upp till den gränsen kan du inte teckna ett omstartslån med säkerhet i bostaden. Om du ligger strax under gränsen kommer du följaktligen inte heller att kunna teckna ett större omstartslån med säkerhet.

Den andra typen av omstartslån är lån utan säkerhet. Den typen av omstartslån fungerar på samma sätt som (och är i praktiken samma sak som) ett vanligt privatlån. Det är just den typen av omstartslån vi på Likvidum förmedlar. När du tecknar ett omstartslån genom oss krävs alltså ingen säkerhet.

Kan jag teckna omstartslån utan en medsökande?

Ja, det är möjligt att teckna omstartslån utan att ha en medsökande som står med på avtalet för omstartslånet. Ett flertal av de långivare vi samarbetar med erbjuder möjligheten att söka omstartslån på egen hand, utan medsökande.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en medsökande generellt ger dig betydligt bättre chanser att få din ansökan om omstartslån beviljad. Med en medsökande blir det i de allra flesta också möjligt att få ett omstartslån på ett större belopp och att få en bättre ränta. Om det är möjligt rekommenderar vi därför att du använder dig av en medsökande. Men det är inget krav att du måste ha en sådan. Din medsökande kan vara vem som helst, men i de flesta fall rör det sig om en make/maka, sambo, förälder, syskon eller annan familjemedlem.

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 22 september, 2023 klockan 07:16


Head of onlinesales och redaktör


pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Dela artikel