Omstartslån utan säkerhet - en nystart för din ekonomi
Hem » Omstartslån

Omstartslån

Med ett omstartslån kan du lösa dyra lån och krediter, få en bättre ränta och möjlighet att snabbare bli skuldfri.

 • Sänk dina räntekostnader
 • Omstart för din ekonomi
 • Inget krav på säkerhet


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 28 maj, 2024 klockan 08:18

Ansökan omstartlån i Likvidums laptop

Vad är ett omstartslån?

Behöver du en nystart för din ekonomi? Omstartslån, även känt som nystartslån eller saneringslån, är ett slags privatlån speciellt utformat för privatpersoner som befinner sig i en svår ekonomisk situation. Det riktar sig till de som har flera skulder, inklusive de med betalningsanmärkningar hos Kronofogden.

Syftet med omstartslån är att skapa en nystart genom att lösa högkostnadskrediter och andra skulder med höga räntor till ett enda privatlån med lägre ränta. Genom att göra detta finns det möjlighet till förbättrad kreditvärdighet och lägre månadskostnad.

Snabbfakta om omstartslån med Likvidum:

 • Lånebelopp: 5000  –  600 000 kr
 • Löptid: 1 – 20 år
 • Årsränta: 4,95% – 25,95%
 • Effektiv ränta: 5,07% – 31,45%

Även om det är möjligt att ansöka om omstartslån utan säkerhet hos Likvidum, rekommenderar vi att du har en medsökande när du ansöker om skuldfinansiering. Att ha en medsökande kan ge större trygghet i ansökningsprocessen.

Vi har analyserat data från vår databas och funnit att ansökningar med medsökande har 50% större chans att bli godkända för omstartslån jämfört med enskilda ansökningar.

Om du ansöker om ett omstartslån med betalningsanmärkningar bör du vara medveten om att du vanligtvis måste tillhandahålla någon form av säkerhet, såsom en bostad, bil eller borgensman.

Jämför omstartslån

Hur fungerar ett omstartslån?

Personer med dyra skulder har vanligtvis svårt att bli beviljade ett vanligt lån. Därför har omstartslån utformats som ett realistiskt alternativ för att ta kontroll över din ekonomi och bli skuldfri.
Specifikt erbjuder denna form av skuldfinansiering en möjlighet där alla dyra lån slås ihop till ett större lån med målet att uppnå en lägre ränta. Omstartslån kan erbjudas med eller utan säkerhet.
Dessutom löser ett omstartslån de befintliga skulderna genom att samla dem i ett gemensamt lån. Följaktligen är det troligt att månadskostnaden minskar när dyra krediter betalas av. Istället för att använda inkomsten till räntor och avgifter, fokuserar man nu på att amortera skulden för att bli skuldfri.

Nedan följer en kort beskrivning av hur ett omstartslån fungerar i praktiken:

 1. Ansökan och Godkännande:

  • Du ansöker om ett omstartslån genom att välja ”samla/lösa lån” i vårt formulär
  • Långivarna gör en kreditbedömning baserad på din ekonomiska situation.
 2. Sammanslagning av Skulder:

  • Det beviljade lånebeloppet används för att betala av dina befintliga skulder.
  • Alla dyra lån slås ihop till ett större lån.
 3. Ny Betalningsplan:

  • Du får en ny avbetalningsplan med möjlighet till lägre ränta.
  • Fokus läggs på att amortera skulden för att bli skuldfri.
 4. Minskad Månadskostnad:

  • Den totala månadskostnaden kan minska när dyra krediter betalas av.
  • Mer av din inkomst går till att betala av huvudskulden istället för räntor och avgifter.

Genom dessa steg hjälper omstartslån dig att ta kontroll över din ekonomi och arbeta mot att bli skuldfri.

Unikt för omstartslån är:

 • Många skulder och dålig kreditvärdighet är inte ett hinder: Att ta ett lån när du har många skulder och en låg kreditvärdighet är vanligtvis svårt. Få kreditgivare är villiga att bevilja ännu ett lån på grund av den ökade risken. Omstartslån är dock speciellt designade för just detta ändamål.
 • Betalningsanmärkning hos Kronofogden är accepterat: En betalningsanmärkning hos Kronofogden kan påverka många delar av ditt liv. Orsakerna till en ansträngd ekonomi kan vara många, men det viktigaste är att lära sig av tidigare misstag och aktivt arbeta mot en stabil ekonomi.
 • Ansök med eller utan säkerhet: Saneringslån kan ansökas om både med och utan säkerhet, beroende på dina personliga förutsättningar. Detta ger dig flexibilitet att välja det alternativ som bäst passar din situation.

Är omstartslån bra?

Ett omstartslån kan vara ett bra alternativ i vissa situationer. Om du finner det svårt att betala av dina befintliga skulder varje månad, kan den här typen av finansiering erbjuda en ny chans att få ordning på ekonomin.
Att låna pengar kräver alltid en individuell bedömning, men ett omstartslån kan vara särskilt fördelaktigt i rätt omständigheter. Omstartslån kan vara lämpliga om du:

 • Har många skulder och dålig kreditvärdighet
 • Upplever det verkar väldigt svårt att bli skuldfri
 • Är motiverad att bidra till en förändring
 • Tar ansvar och betalar på dina lån

Stämmer punkterna ovan in på dig så blir nästa steg att jämföra långivare för att hitta det bästa alternativet.

När man inte kan få lån någonstans

Att bli beviljad ett lån är inte en självklarhet för alla. Långivare är enligt lag skyldiga att noggrant undersöka betalningsförmågan hos låntagare. De strävar också efter att minimera riskerna när de beviljar lån. Därför kan det vara svårt att få ett lån om din ekonomi är på marginalerna.
Omstartslån beviljas ofta i större omfattning jämfört med andra lånetyper, men det finns aldrig någon garanti. Om du har svårigheter att bli beviljad ett lån, bör du arbeta på att förbättra din kreditvärdighet. Skapa en konkret plan för att betala av smålån och krediter. Ett effektivt råd är att strama åt dina utgifter för att minska dina skulder.

Läs mer om kreditvärdighet och hur du kan påverka den här.

Klocka som symboliserar omstartslån

Därför ska du jämföra omstartslån

Har du flera smålån du betalar av på eller har du köpt saker på avbetalning? Dessa små krediter, såsom smslån, mindre privatlån och avbetalningsplaner för varor, kommer oftast med höga räntor. Dessutom tillkommer fakturaavgifter och inte sällan flera tilläggsavgifter för handläggning och annat, vilket snabbt blir dyrt.

Om du har flera sådana mindre krediter, kan de månatliga kostnaderna bli avsevärda. Tänk dig att du har ett tiotal olika krediter som du betalar via pappersfaktura. Enbart aviavgifterna kan då kosta tusentals kronor varje år.

Med ett omstartslån får du inte bara möjligheten att få bättre ränta, utan också en ny start för din privatekonomi. Genom att konsolidera alla kostnader relaterade till dina lån på en enda faktura, minskar du antalet betalningar du behöver hantera varje månad. Detta reducerar risken att betala avgifter till flera olika företag, sparar pengar och minskar risken att missa en betalning — en vanlig utmaning när man har många fakturor att hålla reda på.

Ett omstartslån kan vara bra om man har dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar hos kronofogden, för att slå ihop dyrare lån och krediter.

 • Smålån och avbetalningsplaner har höga kostnader.
 • Flera små lån kan orsaka höga aviavgifter.
 • Omstartslån ger chans till bättre ränta och samlar alla kostnader på en faktura.
 • Omstartslån passar bra för personer med dålig kreditvärdighet eller betalningsanmärkningar.
Sök omstartslån

Ansök om omstartslån

En ansökan om omstartslån hos Likvidum sker online i ett par steg:

 1. Fyll i formuläret på hemsidan och signera med BankID
  Vid en ansökan fyller du i ett formulär med uppgifter som namn, inkomst och ett fåtal andra uppgifter. Ansökan signeras med BankID som förmedlas vidare till de långivare och kreditinstitut som vi har ett samarbete med.
 2. Långivare har 48 timmar på sig att svara på ansökan
  Svaren presenteras sedan till dig där du i lugn och ro kan jämföra alternativen som presenteras. Du förbinder dig aldrig till att tacka ja till något. Finns det inte längre ett behov av ett omstartslån eller om det inte skulle bli ekonomiskt fördelaktigt behöver du inte göra något mer.
 3. Alla svar kommer in och du loggar in för att jämföra lånen som presenteras
  I lugn och ro kan du jämföra ränta och övriga kostnader. Titta på den effektiva räntan som visar vad lånet totalt kommer att kosta med både räntekostnad och andra avgifter inkluderade.
 4. Vill du inte ta något av de lån som presenteras behöver du inte göra något mer
  Du förbinder dig aldrig till något hos Likvidum. Är det så att behovet av ett omstartslån inte längre finns behöver du inte göra något mer. Att använda vår tjänst är alltid kostnadsfri från vår sida.
 5. Vill du tacka ja väljer du det lån som bäst motsvarar dina förväntningar och signerar skuldebrev digitalt
  Det är möjligt att tacka ja till ett av de lån som presenteras. Läs noggrant igenom lånevillkor och var säker på vad det är du tackar ja till. I samband med att du väljer ett lån behöver du signera ett skuldebrev som är ett juridiskt dokument som reglerar villkoren.
 6. Pengar betalas ut till det konto som du angivit och du använder de för att återbetala dina aktuella skulder för att enbart ha ett större lån
  I samband med att du tackar ja får du ange önskat bankkonto för utbetalning. När pengarna betalats ut rekommenderar vi att du genast använder summan för att lösa de övriga skulderna.
 7. Varje månad betalar du tillbaka amortering och ränta för att en dag vara skuldfri
  Att ansöka om och bli beviljad ett lån kommer med ansvar. Utnyttja det på ett bra sätt och skapa bra ekonomiska förutsättningar för dig själv.

Överväg alltid ett lån och fundera på om det finns andra alternativ tillgängliga. Ett omstartslån kan vara fördelaktigt, men det är bäst att använda det endast när det är nödvändigt. Likvidum förmedlar lånebelopp från 5000 kr upp till 600 000 kr med en återbetalningstid på 1 till 20 år.

omstartslån

Är det svårt att få ett omstartslån?

För att kunna ansöka om och bli beviljad ett omstartslån, måste du uppfylla vissa grundkrav som vi detaljerar nedan. Kreditinstitut kan i vissa fall acceptera en dålig kreditvärdighet och tidigare betalningsanmärkningar hos Kronofogden, men inte om du har en pågående skuld hos dem.

En av de viktigaste faktorerna som långivare granskar är din betalningsförmåga. Det är avgörande att du, trots tidigare ekonomiska misstag med dyra lån och krediter, kan visa en vilja och förmåga att betala tillbaka dina skulder.
Observera att om du har en pågående skuld hos Kronofogden, kommer du inte att bli beviljad ett omstartslån.

 • Omstartslån är specifikt utformat för att hjälpa personer med flera lån och krediter att få ordning på sin ekonomi.
 • Långivare kan acceptera dålig kreditvärdighet och tidigare betalningsanmärkningar.

Vad krävs för att få ett omstartslån?

Din unika situation och ekonomi är avgörande för om du kan bli beviljad ett omstartslån eller inte. Utöver de grundläggande kraven kan kreditgivare även ha egna specifika krav, som till exempel en minimiålder för att låna. Det kan innebära att de kräver att du är minst 20 år, i stället för det mer vanliga 18 åren.

Grundläggande krav

För att få ta ett lån finns det grundläggande krav på låntagaren som måste vara uppfyllda. De grundläggande kraven är:

 • Ha fyllt minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden
 • Inte ha några pågående skulder hos kronofogden sedan minst sex månader tillbaka

Utöver dessa grundläggande krav krävs att du uppvisar en god vilja att betala på dina skulder.

Sänk din ränta, få mer pengar över till sparande

Med ett omstartslån har du goda chanser att få en betydligt lägre ränta, slipper onödiga avgifter och spar därmed stora summor varje månad. Pengar du kan lägga på annat som ett långsiktigt sparande. Genom att slå ihop små krediter i ett omstartslån stärker du också din kreditvärdighet och dina chanser att låna till bra villkor i framtiden.

Sök omstartslån
Äldre man i sportjacka
omstartslån

Omstartslån med säkerhet

Om du överväger ett omstartslån, är din fastighet den vanligaste formen av säkerhet som du kan lämna. För att detta ska vara möjligt, måste det finnas en viss procentuell belåningsgrad kvar på fastigheten. Om du sedan inte kan betala som avtalat, har långivaren rätt att sälja din fastighet för att återfå sina pengar.

Dessutom, ett annat alternativ som ibland kan godtas är att använda en borgensman. I det fallet blir borgensmannen ansvarig för lånet tillsammans med dig. Skulle du misslyckas med att betala din skuld, kommer borgensmannen att krävas på pengarna.

En stor fördel med att ansöka om ett omstartslån med säkerhet är att du ofta kan få en lägre ränta och bättre villkor.

Omstartslån med medsökande

Ett omstartslån med medsökande är ett lån som beviljas till en person med dålig kreditvärdighet, där en annan person (medsökande) också ansöker om lånet och delar på ansvaret för återbetalningen.

Att ha en medsökande med bättre kreditvärdighet ökar chansen att lånet blir beviljat och kan även leda till bättre villkor, som lägre ränta.

Det är viktigt för båda parter att förstå att de båda blir ansvariga för lånet och att deras kreditvärdighet kan påverkas om betalningarna inte görs i tid.

Läs mer om lån med medsökande här.

omstartslån

Omstartslån utan säkerhet

Ett omstartslån utan säkerhet ger dig möjligheten att låna pengar utan att pantsätta personliga tillgångar som din bostad eller bil. Detta alternativ innebär en lägre risk för dig som låntagare eftersom du inte riskerar att förlora dina värdefulla tillgångar om du inte kan återbetala lånet.

De omstartslån vi förmedlar kräver vanligtvis ingen säkerhet. Vi rekommenderar dock att du ansöker tillsammans med en medsökande för att öka möjligheterna till förmånligare räntevillkor.

Att låna utan säkerhet kräver en noggrann kreditbedömning. Därför kan ett omstartslån utan säkerhet, som liknar ett samlingslån, resultera i en högre ränta jämfört med säkerställda lån, särskilt om din kreditvärdighet inte är optimal.

Utan Borgensman

Innebär att du inte har en medsökande på lånet. Istället är det enbart din egen ekonomi som är utgångspunkten för om ett lån kommer att bli beviljat eller inte. En medsökande kan annars vara exempelvis en förälder, make/maka eller god vän.

Utan bostad som säkerhet

Är bostaden redan maximalt belånad eller om det inte finns en bostad blir det ett lån utan säkerhet. Finns det annat av värde, exempelvis en bil, kan en del långivare acceptera det. Dock är det inte vanligt och är en dialog som måste föras med respektive långivare.

omstartslån

Våra tips innan du jämför omstartslån

Att ta dig tid att jämföra omstartslån kan innebära att du över tid sparar många tusenlappar. Likvidum samarbetar med ett 30-tal välkända långivare och har lång erfarenhet av att förmedla omstartslån. Här nedan kommer några av våra bästa tips.

 • Läs och förstå samtliga villkor för lånet, inklusive eventuella övriga avgifter. Undersök om lånet erbjuder flexibilitet, som möjlighet till extra amorteringar eller förändring av återbetalningstiden.
 • Genom att hitta det omstartslån som är mest ekonomiskt fördelaktigt kan du få utrymme i ekonomin att exempelvis amortera lite extra. Då blir du snabbare skuldfri.
 • Den effektiva räntan ger den mest rättvisa bilden över vad lånet kommer att kosta dig totalt sett. Den nominella räntan anger enbart räntekostnad, medan den effektiva räntan tar hänsyn till både ränta och övriga kostnader.
 • Övriga kostnader kan vara exempelvis uppläggningsavgift, aviavgift eller andra administrativa kostnader. Kostnader för faktura kan gå att undvika genom att välja autogiro som betalningsmetod.
 • Använd omstartslånet för att lösa lån med högre räntor och se till att välja en återbetalningstid som passar din budget varje månad.
 • Den totala kostnaden för lånet är i de flesta fall viktigare än månadskostnaden. Se därför till att den löptid du väljer inte gör omstartslånet dyrare totalt sett.
 • Ha en medlåntagare på din ansökan genom oss. Enligt vår erfarenhet är det betydligt större chans att bli beviljad omstartslånet, och det kan även ge bättre ränta.
 • Utvärdera din ekonomiska situation noggrant och gör en budget. Se till att du har förmågan att betala tillbaka lånet och att det passar in i din budget.
 • Många långivare använder en KALP-kalkyl när de utvärderar din kreditvärdighet. Den kan du förbättra genom att granska överflödiga utgifter och abonnemang/streamingtjänster som du inte behöver.
omstartslån

Exempel på ett lyckat omstartslån med Likvidum

Nedan följer ett exempel på en kund som ansökte om skuldfinansiering i form av ett omstartslån hos Likvidum.
Personen ifråga hade en avbetalning på 26 396 kronor, samt lån hos fyra olika långivare. Dessa skulder uppgick i totalt 512 349 kronor.
Vid ansökningstillfället hade även hen en väldigt hög månadskostnad på 13 299 kronor

Räkneexempel för ett omstartslån
Lån Belopp Räntekostnad Månadsbet. Eff.ränta
Privatlån 1 92 393 kr 13 738 kr 1 658 kr (64 mån) 5,38%
Privatlån 2 200 008 kr 120 203 kr 3 371 kr (95 mån) 13,69%
Avbetalning 26 396 kr 3 636 kr 2 002 kr (15 mån) 21,82%
Privatlån 3 184 677 kr 32 062 kr 5 418 kr (40 mån) 10,1%
Privatlån 4 8 875 kr 1 325 kr 850 kr (12 mån) 29,97%
Totalt 512 349 kr 170 964 kr
Omstartslån 512 349 kr 108 620 kr 10 092 kr (72 mån) 7,2%

Med hjälp av Likvidum fick den här kunden en nystart och vi sänkte den totala räntekostnaden för lånet med 62 344 kronor.
Löptiden för lånet är även kortare vilket har resulterat i en fortsatt hög månadskostnad på 10 092 kronor, även om det är markant billigare än den tidigare månadskostnaden på 13 299 kronor vid ansökningstillfället


Kunden sparade 62 344 kronor och blev snabbare skuldfri med det omstartslån Likvidum förmedlade


tänk på att ett lån med lång löptid och lägre månadskostnad resulterar i ett dyrare lån.

Till exempel om denna kund istället haft en dubbelt så lång återbetalningstid hade månadskostnaden istället blivit 6 534 kronor, men den totala räntekostnaden för lånet hade varit 107 133 kronor dyrare än det omstartslån Likvidum tillhandahöll.

Omstartslån med dålig kreditvärdighet

Det kan finnas många anledningar till en dålig kreditvärdighet. Flera olika lån, många kreditupplysningar på kort tid eller betalningsanmärkningar. Dåliga beslut eller en tuff ekonomisk period i livet är tänkbara orsaker.

Att bli beviljad lån med dålig kreditvärdighet kan vara svårt.
Omstartslån är utformade för att kunna ta extra hänsyn till det. Du är inte garanterad ett omstartslån med en dålig kreditvärdighet, men det kan finnas ökad möjlighet för att ge dig en nystart i livet.

Har du en dålig kreditvärdighet så är det nyttigt att förstå vilken eller vilka anledningar som ligger bakom. Då är det potentiellt genomförbart att bidra till en förbättring på området. På så sätt förbättras chansen till att få en godkänd låneansökan till schyssta villkor – oavsett om det gäller ett omstartslån inom kort eller bostadslån om ett par år.

Omstartslån trots betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning får du om en skuld inte betalas i tid. Skuld kan vara exempelvis en faktura eller månadsbetalning på ett lån. När företaget bakom skulden skickar ärendet vidare till Kronofogden registreras en betalningsanmärkning.
Det är dock inte en skuld hos Kronofogden, endast en anmärkning om att betalningen ej har skötts. Kan vara ett hinder hos en del långivare, men sällan då det kommer till omstartslån trots betalningsanmärkning.

Omstartslån med många förfrågningar

Att göra många förfrågningar om lån på kort tid har en negativ inverkan på din kreditvärdighet. Varje gång någon gör en kreditkontroll via UC, Upplysningscentralen, på dig så kommer det att sparas i 12 månader.
Varje upplysning kommer att uppfattas som att du har haft för avsikt att låna hela beloppet. Likvidum tar endast en kreditupplysning per tillfälle om du gör en låneförfrågan och använder den till samtliga långivare.
Vid en låneansökan av ett omstartslån med många förfrågningar historiskt så kan svaret bli nej, om det kombineras med andra negativa faktorer som låg inkomst och bristande betalningsförmåga.

omstartslån

Omstartslån med skuldsaldo hos Kronofogden

Finns det ett aktuellt skuldsaldo hos Kronofogden kommer ett omstartslån inte att beviljas hos Likvidum. För att bli beviljad ett omstartslån hos de långivare som vi har ett samarbete med så är det ett krav att uppvisa god vilja att betala.
Skulder hos Kronofogden visar att du inte enbart har missat att betala en faktura, utan att det gått så långt att det nu faktiskt finns en skuld hos Kronofogden.

Det finns möjlighet att bli beviljad omstartslån med skuldsaldo hos enstaka andra aktörer på marknaden. Då ställer långivaren större krav på dig som låntagare och ett krav kan vara att exempelvis ha en medsökande med för att kunna bli beviljad.

omstartslån

Omstartslån utan UC

Ett omstartslån utan UC innebär att en kreditupplysning genomförs med annan aktör på marknaden, exempelvis Bisnode eller Creditsafe.
Den främsta skillnaden är att dessa företag inte spar en historik, vilket i sin tur har lett till att det framför allt används vid mindre krediter och snabblån. Maximalt lånebelopp ligger på 50 000 Det är relativt vanligt att lånen har hög ränta och dåliga villkor. Upplysningscentralen grundades av de svenska storbankerna och kan ses som en kvalitetsstämpel vid en låneansökan.
Därav använder Likvidum alltid en UC vid ansökan.

Sammanfattning om omstartslån

Omstartslån kan vara en bra möjlighet för att nystart i ekonomin, därav att det även går under namnet nystartslån. Orsaken är att det riktar sig till den med en ansträngd ekonomi som vill samla alla gamla lån till ett enda med förhoppningsvis lägre ränta och bättre villkor.
Betalningsanmärkning kan vara accepterat, men du behöver ändå kunna visa att du vill betala av skulderna. Därför kan du inte ha en skuld hos Kronofogden och den ska helt återbetald sedan sex månader tillbaka.

Ett omstartslån med säkerhet har generellt lägre ränta än ett omstartslån utan säkerhet. Finns ingen säkerhet motsvarar lånet mer ett privatlån.

Fördelar med omstartslånet

Varje lån eller kredit ska noga övervägas – låna alltid ansvarsfullt. Då kan det finnas flera fördelar med ett omstartslån.

 • Kan minska månadskostnaden genom att lösa dyra lån och samla till ett enda större lån
  – Därför bör du alltid göra en kalkyl och gå igenom din egen situation. Kommer kostnaden att minska kan det vara en fördel att teckna ett omstartslån.
 • Fungerar även för dig med betalningsanmärkning
  – En betalningsanmärkning kan vara accepterat, så länge det inte har gått så långt att du har en skuld hos Kronofogden. Vårda ekonomin och jobba för att vara skuldfri.
 • Bidrar till en nystart i ekonomin
  – Alla kan göra fel och ta dåliga beslut. Ta lärdom av det och skapa istället en förändring för livet mot en ekonomi i balans.

Nackdelar med omstartslånet

Alla lån har för- och nackdelar. Det finns vissa nackdelar med ett omstartslån.

 • Hög ränta
  – Omstartslån kan ha högre ränta än andra typer av lån eftersom kreditvärdigheten kan vara dålig hos dig. Det betyder att långivare tar en större risk i att låna ut pengar, vilket ger en högre ränta.
 • Oseriösa kreditgivare
  – På marknaden finns långivare som är oseriösa och erbjuder dåliga villkor. Undvik detta genom att göra lånejämförelse via exempelvis Likvidum som enbart samarbetar med trovärdiga aktörer på marknaden.

Räkneexempel för ett omstartslån på 100 000 kr

Räntan är rörlig och sätts individuellt.
Räkneexemplet är ett annuitetslån
uppdaterat 2023-11-28

Omstartslån räkneexempel
Lånebelopp 100 000 kr
Återbetalningstid 12 år (144 avbet.)
Månadskostnad 1 135 kr
Totalkostnad 163 966 kr
start-/aviavgift 495 kr + 0kr (aviavgift)
Nominell ränta 8,95%
Effektiv ränta 9,43%
Individuell ränta 4,95% – 25,95%
Effektiv ränta 5,07% – 31,45%
Löptid 1–20 år

Vanliga frågor om omstartslån

Hur ansöker jag om omstartslån?

Du kan ansöka om omstartslån direkt på den här sidan genom att fylla i formuläret högst upp. Ange lånebelopp, välj en löptid (hur länge du vill ha omstartslånet) och fyll i dina personuppgifter. När du är klar signerar du din ansökan med BankID.

Så fort du skickat in din ansökan om omstartslån vidarebefordrar vi den till alla de banker och långivare vi samarbetar med. Inom kort får du personligt utformade svar från alla långivare som kan erbjuda dig ett omstartslån. Varje svar innehåller besked om ränta, betalningsvillkor, månadskostnad och den totala kostnaden för ditt omstartslån.

Att ansöka om och jämföra omstartslån hos oss är kostnadsfritt och ej bindande. Du förbinder dig inte till något förrän du undertecknar ett specifikt låneavtal från en långivare som du valt. Kom ihåg att du kan ansöka om omstartslån tillsammans med en andra person, en medsökande. När ni är två som står på omstartslånet får du större möjligheter att få en bra ränta.

Vad är ett omstartslån egentligen?

Ett omstartslån är ett lån som är avsett för dig som hamnat i en svår ekonomisk situation. Exempelvis på grund av du dragit på dig ett flertal dyra lån och krediter och därmed har stora skulder. Ett annat exempel är att du har låg kreditvärdighet och svårt att få lån hos de stora bankerna.

Omstartslånet är till för att ge dig de resurser som behövs för att reda ut de ekonomiska problemen och stärka din privatekonomi. En andra chans och en omstart för din ekonomi helt enkelt.

Om du har ekonomiska problem bör du inte låna ännu mer pengar till onödig konsumtion. Det kan leda till att du försätter dig i en ännu svårare situation. Vi rekommenderar därför starkt att du använder omstartslånet till just det ändamål det är avsett för. Att lösa dyra lån och krediter, bli av med skulder, sänka din månadskostnad och få ordning på din ekonomi. Genom att betala av dyra lån och krediter med omstartslånet kan du får en betydligt lägre ränta och månadskostnad. Då får du också mer pengar över till amortering och en chans att snabbare bli skuldfri.

Hur stort omstartslån kan jag få?

Rent formellt kan du ansöka omstartslån från 5000 kronor upp till 600 0000 kronor. Det betyder dock inte att alla kan få ett omstartslån på 600 000 kr eller ens 100 000 kr. Hur stort omstartslån just du kan få beror på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

När du skickat in ansökan om omstartslån gör vi en kreditprövning för att reda ut om du alls kvalificerar dig för lånet. Därefter gör de olika långivarna varsin kreditprövning för att säkerställa att har förutsättningar att betala tillbaka omstartslånet. Sen får du besked om du kan låna det belopp du ansökt om.

Kreditprövningen är helt individuell och utgår från din specifika situation, dina ekonomiska förutsättningar och din kredithistorik. Hur stort omstartslån du kan få beror alltså på hur stark din ekonomi är. Har du en fast anställning, stabil inkomst och är fri från betalningsanmärkningar har du goda möjligheter att låna valfritt belopp.

Om du har en lägre inkomst, osäkra anställningsförhållanden eller sämre kreditvärdighet av andra skäl kan du prova att söka omstartslånet tillsammans med en medsökande. Ni är då personer som delar på betalningsansvaret för omstartslånet, vilket ökar dina chanser att ansökan beviljas och dina möjligheter att låna större belopp.

Krävs det någon säkerhet för att teckna omstartslån?

Det finns i praktiken två olika typer av omstartslån. Omstartslån med säkerhet och omstartslån utan säkerhet. För att teckna ett omstartslån med säkerhet måste du äga din bostad. Det är nämligen den som kommer att utgöra säkerheten för lånet. Det krävs även att du har låneutrymme kvar på bostaden.

I dagsläget kan du belåna din bostad upp till maximalt 85 procent av dess marknadsvärde. Om du redan har belånat bostaden upp till den gränsen kan du inte teckna ett omstartslån med säkerhet i bostaden. Om du ligger strax under gränsen kommer du följaktligen inte heller att kunna teckna ett större omstartslån med säkerhet.

Den andra typen av omstartslån är lån utan säkerhet. Den typen av omstartslån fungerar på samma sätt som (och är i praktiken samma sak som) ett vanligt privatlån. Det är just den typen av omstartslån vi på Likvidum förmedlar. När du tecknar ett omstartslån genom oss krävs alltså ingen säkerhet.

Kan jag teckna omstartslån utan en medsökande?

Ja, det är möjligt att teckna omstartslån utan att ha en medsökande som står med på avtalet för omstartslånet. Ett flertal av de långivare vi samarbetar med erbjuder möjligheten att söka omstartslån på egen hand, utan medsökande.

Det är dock viktigt att komma ihåg att en medsökande generellt ger dig betydligt bättre chanser att få din ansökan om omstartslån beviljad. Med en medsökande blir det i de allra flesta också möjligt att få ett omstartslån på ett större belopp och att få en bättre ränta. Om det är möjligt rekommenderar vi därför att du använder dig av en medsökande. Men det är inget krav att du måste ha en sådan. Din medsökande kan vara vem som helst, men i de flesta fall rör det sig om en make/maka, sambo, förälder, syskon eller annan familjemedlem.

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky
Facit bank
TF bank

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 28 maj, 2024 klockan 08:18

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel