Lån utan säkerhet - låna pengar utan säkerhet - [2024]
Hem » Låna pengar » Lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet

Ansök om ett lån utan säkerhet via Likvidum och få erbjudande från upp till ett trettiotal olika banker och långivare.

 • Jämför räntan hos flera olika långivare
 • Ansök om lån från 5000 kr upp till 600 000 kr.
 • Endast en kreditupplysning
 • Tjänsten är kostnadsfri
Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp
kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-02-25 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 14:52

lån utan säkerhet

Vad är ett lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet är, precis som namnet antyder, ett lån där det inte finns någon underliggande säkerhet. En säkerhet, eller pant som man också säger, är en vara som långivaren kan ta tillbaka om du inte kan betala tillbaka de lånade pengarna.

Vid ett bolån är det själva bostaden som utgör säkerheten. När du lånar pengar på en pantbank lämnar du in en fysisk vara, exempelvis en värdefull klocka, till pantbanken som säkerhet under lånets löptid.

När du tecknar ett lån utan säkerhet krävs ingen pant. Något förenklat kan man säga att det i stället är du själv och din betalningsförmåga som är säkerheten. Eftersom olika människor har skiftande inkomster och olika kredithistorik varierar räntan på lån utan säkerhet en hel del.

Långivarna beviljar lån utan säkerhet och sätter räntan för dem utifrån ett riskperspektiv. Personer som har en stark betalningsförmåga, exempelvis genom en stabil och god inkomst, förknippas med låg risk och därför goda möjligheter att få en bra ränta. Personer som däremot har osäkra inkomster och saker som gör långivaren orolig, till exempel många befintliga skulder, förknippas med en högre risk. Långivarna kommer då i typfallet att begära en högre ränta för att kompensera för den risken.

Lån utan säkerhet har flera namn

Lån utan säkerhet marknadsförs under många olika namn, de vanligaste namnen för lån där ingen säkerhet krävs är privatlån och blancolån. Men även begrepp som konsumtionslån och konsumentkredit förekommer.

Små kortfristiga krediter med höga räntor som smslån, snabblån och mobillån
är också i praktiken lån utan säkerhet och regleras av samma lag, konsumentkreditlagen. Men eftersom de generellt kommer med väldigt höga räntor är begreppet högkostnadskredit mer rättvisande för den typen av lån. Alla lån utan säkerhet som har en årsränta på mer än 30 procent ska idag, enligt lag, märkas upp som just högkostnadskrediter.

Med lån utan säkerhet kan du, i dagsläget, maximalt låna 600 000 kronor. Behöver du låna ett ännu större belopp än så och vill göra det inom ramen för samma kredit krävs en säkerhet.

Lån utan säkerhet hos Likvidum:

 • Låna 5000 – 600 000 kr
 • Ingen säkerhet krävs för lånet
 • Använd lånet till vad du vill
 • Jämför räntan hos olika långivare innan du slår till och få bättre ränta
 • Vår tjänst är helt kostnadsfri och ej bindande
lån utan säkerhet

Vad kan jag använda ett lån utan säkerhet till?

Eftersom ett lån utan säkerhet inte är knutet till en särskild vara, som en bostad eller bil, kan du använda pengarna till precis vad du vill. Investera i en ny bil, rusta upp hemmet, skaffa en sommarstuga eller åka på en resa med familjen – du bestämmer.

Ett populärt, och smart, användningsområde för lån utan säkerhet är att lösa gamla krediter. Små krediter som delbetalningslån, kreditkortsskulder och snabblån kommer ofta med riktigt höga räntor. Har du flera mindre krediter betalar du dessutom saftiga avgifter löpande till flera olika aktörer. Sammantaget kan det här bli mycket pengar även om de enskilda krediterna är på relativt små belopp.

Genom att ta ett större lån utan säkerhet och använda det till att betala dina mindre skulder kan du ofta få betydligt lägre ränta och slipper dessutom onödiga avgifter. Ett smidigt sätt att spara pengar och bygga en starkare privatekonomi. Som bonus stärker du din kreditvärdighet och dina chanser att teckna nya lån till bra ränta i framtiden.

Lån utan säkerhet – exempel på användningsområden:

 • Köp en ny bil
 • Renovera hemma (till exempel köks- eller badrumsrenovering)
 • Köp en sommarstuga
 • Resor
 • Köp av möbler och heminredning
 • Köp av båt eller husvagn
 • Frigör kapital för att starta eget
 • Samla dyra lån och krediter
lån utan säkerhet

Så funkar lån utan säkerhet

När du tecknar ett lån med säkerhet som ett bolån kan långivaren kräva in säkerheten (panten) om du inte längre kan betala tillbaka lånet i enligt med det avtal du undertecknat. Långivaren får därmed en möjlighet att täcka upp för den förlust som annars skulle uppstå om du inte kan betala. Något som betyder att ett lån med säkerhet innebär en mindre risk för långivaren.

Vid ett lån utan säkerhet finns ingen pant att kräva tillbaka om låntagaren får betalningsproblem. Långivaren tar därför, statistiskt sett, en större risk. För att kompensera för den ökade risken tenderar långivarna att ta ut en högre ränta på lån utan säkerhet jämfört med motsvarande lån med säkerhet. Du har säkert någon gång lagt märke till att bolån (ett lån med säkerhet) ofta har så låga räntor som runt 1 procent. Räntan för lån utan säkerhet är ytterst sällan lägre än 3 procent.

Lån med säkerhet – exempel

Det vanligast förekommande exemplet på ett lån med säkerhet är ett helt vanligt bolån. Så gott som alla bolån är lån med säkerhet där själva bostaden utgör den underliggande säkerheten. Eftersom du inte fysiskt kan lämna in din bostad som pant till banken regleras säkerheten av ett pantbrev.

Billån som du kan teckna hos auktoriserade bilhandlare är ett annat exempel på lån med säkerhet. Ett billån med säkerhet kommer ofta med en relativt fördelaktig ränta. Nackdelen är att du maximalt kan låna till 80% av bilens värde, resten måste du lägga upp kontant. Du kan alltså inte sälja bilen vidare utan att först lösa lånet. Något som du kan göra när du vill om du finansierar bilen med ett lån utan säkerhet.

Lån utan säkerhet – exempel

Lån utan säkerhet marknadsförs under många olika namn. Privatlån, blancolån, konsumtionslån och banklån är några vanliga exempel. Med ett lån utan säkerhet behöver du inte ställa upp någon pant för lånet och kan använda pengarna till precis vad du vill. Om du köpt en bil för de lånade pengarna kan långivaren alltså inte överta ägarskapet för den om du inte betalar tillbaka.

lån utan säkerhet

Är ett lån utan säkerhet rätt för mig?

Om ett lån utan säkerhet är rätt val för just dig beror främst på vad du ska använda pengarna till. Lånar du till helt vanlig konsumtion, som köp av en resa, möbler, inredning eller något annat fint du vill ha är ett lån utan säkerhet i regel ett bra val. Du behöver inte ställa upp någon pant för lånet och kan spendera pengarna på exakt vad du vill (inom lagens gränser).

Eftersom du inte heller behöver pantsätta en specifik (och värdefull) vara är lån utan säkerhet mer flexibla än motsvarande lån med. Använder du lånet för att köpa en bil kan du närsomhelst sälja den vidare utan att först lösa lånet. Du kan också låna till bilens fulla värde. När du tecknar ett lån med säkerhet krävs alltid en kontantinsats, 15% för bostäder och 20% för fordon.

När du ansöker om lån utan säkerhet sätts räntan individuellt på varje sökande, efter kreditprövning. Eftersom det vid lån utan säkerhet inte finns någon pant kan man säga att det är du själv och din betalningsförmåga som utgör säkerheten för lånet.

Något som innebär att räntan kan skilja sig en hel del åt beroende på hur det står till med betalningsförmågan.

En person med stark betalningsförmåga har goda möjligheter att få en riktigt bra ränta och förmånliga villkor. Har du svagare kreditvärdighet, till exempel på grund av osäker inkomst och tidigare betalningsproblem kommer långivarna generellt att ta ut en högre ränta.

Rör det sig om riktigt stora belopp, till exempel om du planerar att köpa en bostad är vanligt bolån med säkerhet ett bättre val. Har du redan ett bolån och en förhållandevis låg belåningsgrad kan det också vara mer fördelaktigt att ta ett lån med bostaden som säkerhet. Men då krävs av uppenbara skäl att du äger din bostad och du har låneutrymme kvar.

Fler fördelar med lån utan säkerhet

Om du inte äger din bostad eller inte har möjlighet att belåna den ytterligare är ett lån utan säkerhet generellt ett bra alternativ. Räntan tenderar som sagt att vara lite högre än vad den är för lån med säkerhet.

Men om du har en god betalningsförmåga och inga “prickar” i din kredithistorik behöver skillnaden inte vara särskilt stor. En annan fördel med lån utan säkerhet är att du får avsevärt fler alternativ att välja bland.

Idag finns ett stort antal aktörer som erbjuder lån utan säkerhet på den svenska marknaden. De olika långivarna har ofta olika profiler och prioriteringar. Något som innebär att räntan du får kan skilja sig åt en hel del beroende på vilken långivare du väljer.

Det här kan låta otäckt. Hur vet jag att jag får bra ränta? Men på många sätt är det tvärtom en fördel. Genom att shoppa runt lite och jämföra olika konkurrerande långivare är det i regel möjligt att pressa ner räntan på ditt lån utan säkerhet.

Hos oss på Likvidum kan du göra just det – jämföra räntan för lån utan säkerhet från ett brett utbud av långivare. Vi är en svensk låneförmedlare som specialiserar oss på just lån utan säkerhet. När du ansöker om lån genom oss får du automatiskt svar med besked om personlig ränta och övriga lånevillkor från ett stort antal långivare.

Du kan sedan enkelt jämföra räntor och kostnader för de olika lånen och sedan välja det alternativ som passar dig. Ett smartare sätt att låna pengar utan säkerhet helt enkelt.

lån utan säkerhet

Vem kan låna utan säkerhet?

När du ansöker om ett lån utan säkerhet görs alltid en individuell kreditprövning. Kreditprövningen görs för att reda ut om du kan betala tillbaka lånet och hur sannolikt det är att du faktiskt gör det. Personer som har en betalningsförmåga, exempelvis genom en stabil inkomst, fast anställning och inga tidigare betalningsproblem har goda möjligheter att få lån utan säkerhet på valfritt belopp till en bra ränta.

Har du däremot en osäker anställning, varierande inkomst och tidigare betalningsproblematik blir det i regel svårare att få ett lån med riktigt låg ränta. Men det är långt ifrån omöjligt. Grundprincipen är alltjämt att du ska ha förutsättningar att betala tillbaka pengarna.

En tumregel som ofta nämns är att det blir svårt att få ett lån utan säkerhet som utgör mer än 80 procent av din nuvarande årsinkomst. Försöker du låna mer pengar än så eller ansöker om ett belopp väldigt nära den gränsen finns risk att du får avslag eller en sämre ränta.

Om du har en osäker anställning, en inkomst som varierar över tid eller liknande kan det vara klokt att justera ned den siffran något eller vänta med att söka lånet.

För att få ett lån utan säkerhet måste du också leva upp till långivarnas grundläggande krav för att alls behandla din ansökan. De kraven kan se lite olika ut mellan olika långivare. Vissa kräver att du är minst 20 år vid ansökningstillfället och att du har en årsinkomst på minst 150 000 kronor.

För andra räcker med det att du är 18 år och har en årsinkomst på 120 000 kronor.

För att vi på Likvidum ska acceptera din ansökan om lån utan säkerhet gäller följande:

Lån utan säkerhet – exempel på användningsområden:

 • Du är 18 år eller äldre
 • Folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år tillbaka
 • Har en månadsinkomst på minst 10 000 kr
 • Skuldfri hos Kronofogden sedan minst 6 månader

Alla som uppfyller kraven är varmt välkomna att ansöka om lån utan säkerhet genom oss. Din ansökan är kostnadsfri och du förbinder dig inte till något förrän du undertecknat ett specifikt låneavtal från en av långivarna.

Det går alldeles utmärkt att bara jämföra olika lån utan säkerhet utan att teckna ett lån.

Du kanske bara vill veta vilken räntan du kan få på ett lån utan säkerhet just nu? Då är Likvidum rätt ställe – vi har förmedlat lån till fler än 150 000 svenskar och är specialister på just lån utan säkerhet.

lån utan säkerhet

Vad blir räntan på mitt lån utan säkerhet?

Räntan för lån utan säkerhet sätts individuellt för varje sökande utifrån dennes unika ekonomiska förutsättningar. Faktorer som spelar in vid räntesättningen är saker som din inkomst, anställningsform, boendesituation och tidigare kredithistorik. Men även beloppet du vill låna och vilken löptid (återbetalningstiden) du väljer är viktiga faktorer.

Har du fast anställning, en stabil inkomst, lite skulder och inga tidigare betalningsproblem har du goda chanser att få ett lån utan säkerhet med en riktigt bra ränta. Om du däremot saknar fast anställning, har en osäker inkomst, tidigare betalningssvårigheter eller någon annan typ av problematik i din kredithistorik är det statistiskt sett mer riskfyllt att låna ut pengar utan säkerhet till dig.

Långivarna kommer då, generellt, att begära en något högre ränta för att kompensera för den risken. Men det finns alltid saker du kan göra för att optimera dina chanser att få en bra ränta på lån utan säkerhet.

lån utan säkerhet

Tips! Så får du bra ränta på lån utan säkerhet

Välj ett rimligt belopp

För att du alls ska beviljas ett lån utan säkerhet krävs att du har rimliga förutsättningar att betala tillbaka pengar. Söker du ett lån utan säkerhet som vida överstiger din årsinkomst är risken stor att du får avslag. Men beloppets storlek kommer även att påverka räntan.

Lånar du ett väldigt stort belopp i förhållande till din inkomst ökar nämligen risken för att du får betalningsproblem och att långivaren inte får tillbaka sina pengar. Långivaren kommer därför, i de flesta fall, att begära en högre ränta för att kompensera för den risken. En tumregel är att du aldrig bör ta ett lån utan säkerhet på mer än 80% av din årsinkomst.

Lånets löptid kan påverka ränta

Löptiden, alltså den tidsperiod du har lånet, spelar också roll vid räntesättningen för lån utan säkerhet. Det är därför viktigt att välja en löptid som passar dig och dina förutsättningar.

Väljer du en väldigt kort löptid kommer lånet att bli billigare totalt sett eftersom du betalar ränta för pengarna under en kortare period. Samtidigt kommer månadskostnaden bli högre eftersom du delar upp återbetalningen på färre tillfällen.

Lånar du ett stort belopp och väljer en extremt kort löptid kan månadsbeloppet du ska in varje månad med bli saftigt i förhållande till din inkomst. Då ökar också risken att du får betalningsproblem. Långivaren kan då välja att sätta en högre ränta för att väga upp för den risken.

En alltför lång löptid är inte heller bra. Det kan uppfattas som att du inte tar åtagandet på allvar och/eller att du inte har förtroende för din egen privatekonomi. En överdrivet lång löptid kan alltså innebära att du får en högre ränta det med. Tänk igenom saken ordentligt och välj en löptid som passar dig och din ekonomi.

Låna utan säkerhet med en medsökande

Ett klassiskt knep som förbättrar dina chanser att få en bra ränta på lån utan säkerhet är att ha en medsökande, alltså en andra person som står med på låneavtalet. När det finns en medsökande är ni två som delar på ansvaret för lånet och bådas inkomster kommer att tas med i beräkningen.

Om du inte längre kan betala på lånet i enlighet med avtalet finns nu en andra person som kan täcka upp. Långivaren får då en extra trygghet och kan i regel erbjuda en bättre ränta som kompensation.

Lös smålån och krediter

Att ha många mindre lån och krediter är inte bra för din kreditvärdighet och därmed inte för dina chanser att få bra ränta när du lånar pengar utan säkerhet. Du kan därför vässa dina möjligheter att få en bra ränta genom att göra dig av med de krediterna.

Genom att slå ihop tidigare dyra lån och krediter får du inte bara möjlighet till en bättre kreditvärdighet. Du får också lägre kostnader, eftersom räntan på ett större privatlån generellt är betydligt lägre än räntan på småkrediter.

lån utan säkerhet

Hur mycket kan jag låna utan säkerhet?

Hur mycket du kan låna utan säkerhet beror på flera saker. Rent tekniskt är det möjligt att låna allt från 5000 kronor ända upp till 600 000 kronor utan säkerhet. 600 000 kronor är emellertid den absoluta maxgränsen för ett lån utan säkerhet. Behöver du låna mer pengar än så och vill ha ett enda lån behöver du ställa upp en pant, exempelvis i form av din bostad.

Det här betyder förstås inte att alla utan vidare kan låna 600 000 kronor eller ens 300 000 kronor utan säkerhet. Som tidigare nämnt spelar saker som din inkomst, anställning och kredithistorik roll. Om du saknar fast inkomst och lånar på egen hand är det osannolikt att du beviljas ett lån utan säkerhet på riktigt höga belopp.

Ett sätt att förbättra dina chanser att få lån utan säkerhet på större belopp är att ta med en medsökande på lånet. De flesta långivare räknar då med bådas inkomster vilket gör det betydligt lättare att låna stora belopp.

Du kan också testa att ansöka genom oss för att ta reda hur mycket du kan låna och samtidigt se vilken ränta du kan då. När du ansöker om lån genom oss på Likvidum sparas bara en enda UC trots att du svar från många olika långivare.

Det är alltså ingen katastrof för din kreditvärdighet om du skulle få avslag på din första ansökan. Du kan alltid välja ett något lägre belopp och prova igen.

Så mycket kan du låna:

 • Låna 5000 – 600 000 kr
 • Långivarna avgör hur mycket du kan låna efter kreditprövning
 • En medsökande ökar dina chanser att låna större belopp
 • Tidigare UC-noteringar bör helst vara äldre än 30 dagar
låna utan säkerhet

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky
Facit bank
TF bank

Denna artikel skrevs 2022-02-25 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 14:52

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel