Mobillån - vad är det & varför ska du undvika det? - [2024]
Hem » Låna pengar » Mobillån

Mobillån

Ett mobillån är ett litet blancolån med en kort löptid som det tidigare gick att ansöka om via SMS, därav namnet mobillån. Idag sker ansökan om denna typ av lån normalt sett online via hemsidan som vilket annat lån som helst.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2023-05-02 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:31

mobillån

Så fungerar mobillån

Ett mobillån är samma sak som ett snabblån eller SMS-lån, det vill säga ett mindre lån som du lägger upp över en kortare tid. Namnet kommer från att man tidigare kunde ansöka om ett lån via mobilen genom att skicka ett SMS. Numera är detta väldigt ovanligt då i princip alla låneansökningar sker online via långivarens hemsida, som är tillgänglig både via mobil och dator.
Lånebeloppen för mobillån är förhållandevis låga, upp till ungefär 20 000 kronor som mest. Löptiden är även den kortare jämfört med exempelvis vanliga privatlån, och sträcker sig upp till maximalt 5 år. Precis som privatlån kräver mobillån ingen säkerhet, utan det enda som avgör om du får låna är din individuella kreditvärdighet.

mobillån

Räntan på mobillån är hög

De låga lånebeloppen och den korta löptiden gör att räntan för denna typ av lån är högre för att långivarna ska tjäna något på affären. Det är inte ovanligt att mobillån är högkostnadskrediter, vilket innebär att de har en effektiv ränta som överstiger 30 procent.
I dagsläget ligger den högsta möjliga årsräntan för mobillån på cirka 40 procent. Utöver det kan det tillkomma administrativa avgifter som gör att den effektiva räntan kan bli flera hundra procent. Det finns dock regler som förhindrar att totalkostnaden för lånet överstiger 100 procent av lånebeloppet.
En viktig skillnad mellan räntan på mobillån och privatlån är att alla kunder får samma ränta. Det spelar alltså ingen roll om du har bättre ekonomi än någon annan, räntan du betalar är alltid densamma. Istället är det den individuella betalningsförmågan som avgör om ett lån bör beviljas eller inte.

Prisexempel på mobillån

Låt säga att du tar ett mobillån på 5 000 kronor med en löptid på 3 månader och en nominell ränta på 39 procent. Förutom räntan tillkommer en uppläggningsavgift på 295 kronor och en aviavgift på 29 kronor per månad. Det ger en effektiv ränta på 129,96 procent. Efter löptidens slut har du betalat tillbaka 5 707 kronor, vilket ger en total lånekostnad på 707 kronor där 325 kronor är ränta och 382 kronor är avgifter.

mobillån

Återbetalningen av mobillån kan ske på olika sätt

De flesta mobillån har en förutbestämd löptid där du betalar ett visst belopp varje månad. Det gör att du i förväg vet hur mycket du ska betala per månad och under hur lång tid. Numera har dock många långivare valt att göra sina mobillån lite mer flexibla genom att erbjuda en rörlig återbetalningsplan. Det betyder att du själv väljer om du vill betala det minsta beloppet varje månad eller om du vill göra större inbetalningar när du har möjlighet.
Det finns förstås både för- och nackdelar med det här konceptet. Fördelen är att du kan anpassa återbetalningen efter din ekonomiska situation och minska risken för betalningssvårigheter. Nackdelen är att du kan lockas att betala det minsta beloppet även om du egentligen har råd att betala mer, vilket gör mobillånet onödigt dyrt eftersom räntekostnaderna blir högre.

mobillån

Vanliga krav vid mobillån

Alla som ansöker om ett mobillån måste genomgå en kreditprövning, oavsett vilket lånebelopp det rör sig om. Det är ett sätt att säkerställa att kunden faktiskt har råd med återbetalningen och inte riskerar att drabbas av betalningssvårigheter på grund av lånet.
Själva kreditbedömningen kan se olika ut beroende på långivare, men normalt sett krävs det att den som lånar:

  • Är minst 18 år
  • Har någon form av inkomst
  • Är folkbokförd i Sverige
  • Saknar skulder hos Kronofogden

Lån med betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder, eftersom långivaren främst är intresserad av din nuvarande betalningsförmåga. Vissa långivare har dock nolltolerans mot anmärkningar och kommer att ge dig avslag om du har sådana i ditt kreditregister.

mobillån

Mobillån kan leda till ekonomiska bekymmer

Mobillån har främst blivit populära för sina förhållandevis låga krav och snabba utbetalning. Många långivare kan betala ut mobillån både på kvällar och helger, vilket inte är möjligt vid ett traditionellt privatlån. Nackdelen med detta är att personer kan lockas att ta mobillån för att finansiera impulsköp, vilket i sin tur ökar risken för skuldsättning, framför allt med tanke på den höga räntan.
Vi rekommenderar att du överväger andra alternativ innan du ansöker om ett mobillån. Även om dessa lån kan verka fördelaktiga kommer de i slutändan att bli onödigt dyra och i värsta fall leda till betalningssvårigheter. Ett privatlån är ett betydligt bättre alternativ, framför allt för dig med god ekonomi. Då kan du fortfarande låna mindre belopp, men du betalar en mycket lägre ränta.

mobillån

Denna artikel skrevs 2023-05-02 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:31

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel