SMS-lån - vad är det & vilka risker? - Likvidum - [2024]
Hem » Låna pengar » SMS-lån

SMS-lån

Ett SMS-lån är ett mindre blancolån med förhållandevis kort löptid där räntan i många fall är densamma för alla kunder.

 • Höga räntor
 • Kort återbetalningstid

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2023-03-16 och uppdaterades 7 februari, 2024 klockan 12:08

SMS-lån

Vad är SMS-lån?

Ett SMS-lån är ett mindre lån utan säkerhet och med en kort löptid. Idag kan du låna mellan cirka 1000 och 50 000 kronor och löptiden sträcker sin från en månad till ett par år beroende på belopp.
Namnet följer med sedan lånet introducerades på marknaden 2006 då det var möjligt att ansöka om ett lån via SMS. Då var också beloppen betydligt mindre, oftast bara några tusenlappar, och löptiden var sällan längre än 30 dagar.
Det som framför allt kännetecknar SMS-lån, förutom de mindre lånebeloppen och korta löptiderna, är kostnaden. Dessa lån har nämligen i regel betydligt högre räntor och avgifter jämfört med traditionella privatlån, vilket gör att många av dem klassas som högkostnadskrediter.
Läs mer om högkostnadskrediter

SMS-lån

Många SMS-lån är högkostnadskrediter

En högkostnadskredit kännetecknas av en effektiv ränta på minst referensräntan plus 30 procent. Det betyder att alla krediter med minst 32,5 procent i effektiv ränta idag kallas för högkostnadskrediter.
Den korta löptiden och låga lånebeloppen gör att SMS-lån i de allra flesta fall är högkostnadskrediter. Skulle räntan vara för låg skulle långivarna inte tjäna pengar på affären. Räntan brukar dessutom vara densamma för alla kunder, oavsett ekonomi, vilket underlättar långivarens handläggning och sedvanliga kreditbedömning.
Alla SMS-lån behöver inte ha så hög nominell ränta, men det behöver inte betyda att de är billiga. Den här typen av lån kommer nämligen ofta med flertalet avgifter som gör att den effektiva räntan kan nå hundratals procent.
Exempel: Du tar ett SMS-lån på 3000 kronor med en löptid på ett år med en nominell ränta på 26 procent. Utöver det betalar du 350 kronor i uppläggningsavgift samt 45 kronor i aviavgift. Efter ett år betalar du tillbaka 4 329 kronor, vilket ger en effektiv ränta på 118,49 procent. Har du samma lån i 30 dagar blir den effektiva räntan 453,93 procent.

SMS-lån

Nya regler för SMS-lån sedan 2018

På grund av SMS-lånens höga räntor och avgifter infördes den 1 september 2018 ett antal nya bestämmelser i Konsumentkreditlagen som reglerar lånemarknaden i Sverige. Några av de särskilda reglerna som gäller högkostnadskrediter är införandet av:

 • Räntetak – den nominella räntan får högst vara 40 procent över referensräntan.
 • Kostnadstak – summan av ränta och avgifter får inte överstiga lånebeloppet. Har du ett SMS-lån på 10 000 kronor ska du inte betala tillbaka mer än 20 000 kronor (10 000 i lånesumma plus 10 000 kronor i räntor och avgifter).
 • Förlängning av lån får bara göras en gång mot en avgift.
 • Den effektiva räntan har inget räntetak. Alltså kan långivarna ta ut vilka avgifter de vill för lånet.
 • Marknadsföring – långivare är skyldiga att märka lånet med varningstriangel för att konsumenterna ska förstå att det är en högkostnadskredit.
SMS-lån

Krav för att ansöka om SMS-lån

För att kunna ansöka om ett SMS-lån måste du uppfylla vissa grundkrav. De kan variera mellan de olika långivare, men några av de viktigaste är:

 • Ålder – du ska vara minst 18 år. Vissa långivare har 20 år som åldersgräns.
 • Medborgarskap – du ska vara folkbokförd i Sverige och har svenskt medborgarskap sedan minst ett par år tillbaka.
 • Inkomst – du ska kunna visa en inkomst, helst av anställning eller pension.
 • Kreditvärdighet – visar din återbetalningsförmåga och försäkrar att din ekonomi klarar av lånet.
 • Betalningsanmärkningar – kan accepteras av vissa långivare medan andra nekar till lån.
 • Skulder hos Kronofogden – accepteras inte. I vissa fall måste du varit skuldfri hos Kronofogden under en viss tid, exempelvis 6 månader.
SMS-lån

SMS-lån medför ekonomiska risker

Även om ett SMS-lån kan verka som en snabb och enkel lösning medför också ett ansvar. Har du inte möjlighet att återbetala lånet i tid kan de höga avgifterna och räntorna leda till betalningssvårigheter och en betalningsanmärkning. I värsta fall hamnar ärendet hos Kronofogden, vilket kan försvåra en rad moment i din privatekonomi.
Trots att det numera finns ett räntetak som förhindrar långivarna från att ta ut ockerräntor finns det inget som reglerar antalet avgifter som är kopplade till SMS-lånet. Det kan dessutom tillkomma dyra straffavgifter och dröjsmålsränta vid slarv med betalningen.

Överväg andra alternativ

Vi rekommenderar att du alltid överväger en annan lösning istället för att ansöka om ett SMS-lån. Kanske kan du få låna pengarna billigare av en bekant eller en familjemedlem?
Om inte har vanliga privatlån du kan söka via oss i regel alltid bättre lånevillkor jämfört med ett SMS-lån, även om utbetalningsprocessen kanske inte alltid är lika snabb.

Jämför lån hos Likvidum
SMS-lån

Denna artikel skrevs 2023-03-16 och uppdaterades 7 februari, 2024 klockan 12:08

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel