Hem » Samla lån » Hopbakslån
Lånejämförelse

Hopbakslån

Dras du med flera dyra lån och krediter? Då kan ett hopbakslån vara det bästa receptet.
Ett hopbakslån används för att baka ihop befintliga skulder

 • Sänk räntan, jämför flera långivare
 • Endast en kreditupplysning
 • Ansök och jämför kostnadsfritt
Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Santander Consumer Bank
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Piktogram datorskärm

Baka ihop lånen till ett hopbakslån och få lägre ränta

Har du många små lån och krediter att betala av på varje månad? Samla lånen till ett enda hopbakslån istället. Med ett hopbakslån kan du få en avsevärt bättre ränta och slipper onödiga avgifter. Ett hopbakslån betyder därför ofta lägre räntekostnader och du får allt samlat på en och samma faktura. Du sparar både tid, energi och pengar.

Sök hopbakslån

Vad är ett hopbakslån?

Ett hopbakslån är ett lån som används för att betala av mindre lån och krediter. Med lånet löser du dina gamla skulder och får ett enda lån istället. Syftet är att få ner räntan, slippa onödiga avgifter och på så sätt få lägre kostnader. Då kan du amortera mer och snabbare bli skuldfri. Eller varför inte använda pengarna du får över till något roligare än att betala ränta.

Hopbakslån är effektiva eftersom många smålån, krediter och avbetalningsplaner för saker man köpt på avbetalning ofta kommer med en hög ränta.

Genom att teckna ett hopbakslån och lösa (betala av helt) de gamla lånen är det möjligt att få en avsevärt lägre ränta och därmed en lägre samlad lånekostnad – en omstart för din ekonomi.

Med ett hopbakslån får du också alla kostnader samlade på en och samma faktura. Något som minskar risken att du drar på dig extra avgifter och dröjsmålsränta genom att av misstag missa en månadsbetalning. Risken för att detta sker blir förstås större ju fler lån och krediter du har.

Varför ska jag ansöka om ett hopbakslån?

Att låna mer pengar när man redan är skuldsatt men siktar på att bli skuldfri kan för många låta lite konstigt. Men att baka ihop sina skulder i ett större hopbakslån är faktiskt ett smart och effektivt sätt att pressa ner kostnaderna för sina lån och att bli skuldfri snabbare.

Många mindre lån och krediter kommer nämligen ofta med höga räntor. Smslån, snabblån och avbetalningskrediter har särskilt hög ränta. Men även vissa privatlån kan komma med en saftig ränta och höga kostnader.

Genom att lösa dina skulder och baka ihop dem i ett hopbakslån, eller samlingslån som de också kallas, kan du ofta får ner räntan.

Med den lägre räntan som ett hopbakslån i regel ger får du direkt avsevärt lägre kostnader. På stora lån kan några få procent lägre ränta betyda att du sparar flera tusen kronor i månaden. Med lägre månadskostnad får du plötsligt mer pengar över och utrymme att snabbare amortera på lånet – ett stort steg på väg om målet är att bli skuldfri.

Så går det till att baka ihop lånen

Likvidum är en svensk låneförmedlare och jämförelsetjänst för lån med fokus på just lån utan säkerhet. Hos oss kan du helt kostnadsfritt jämföra privatlån och hopbakslån från ett flertal av Sveriges främsta långivare.

När du skickat in din ansökan om ett hopbakslån får du automatiskt svar från alla banker och långivare som har ett lånerbjudande som passar dig.

På så sätt kan du enkelt jämföra räntan, avgifter, återbetalningsregler och övriga villkor för de olika lånen. När du är klar väljer du det alternativ som passar dig bäst.

Ett enkelt och smart sätt att spara pengar. Dessutom kostar det inget att baka ihop lånen genom oss på Likvidum.

Hopbakslån hos Likvidum

 • Baka ihop skulder och få lägre ränta
 • Jämför hopbakslån på 10 000 – 600 000 kr
 • Ingen säkerhet krävs
 • Endast en UC
 • Tjänsten är kostnadsfri och ej bindande

Mindre avgifter och lägre månadskostnad med hopbakslån

En annan fördel med ett hopbakslån är att du slipper betala flera olika faktura- och administrationsavgifter. De flesta krediter kommer, utöver de obligatoriska amorterings- och räntekostnaderna, med en fakturaavgift på 29–49 kronor.

Det är inte ovanligt att även flera avgifter som handläggningsavgift tillkommer. Har du många mindre skulder att betala av blir det här snabbt stora summor.

Anta att du har fem mindre skulder. Utöver den ordinarie delbetalning tillkommer varje månad en fakturaavgift på 39 kronor för varje lån.

Då betalar du 2 340 kronor varje år enbart i fakturaavgifter. Eftersom räntan också tenderar att vara avsevärt högre på de små lånen kan du alltså spara stora summor på att lösa dem med hopbakslån.

Kan ett hopbakslån stärka min kreditvärdighet?

Att ha flera olika lån och krediter innebär ofta att du betalar en hög ränta för varje enskilt lån.

Att administrera ett flertal lån och krediter är dessutom besvärligt och tidskrävande. Du får helt enkelt fler skulder att hålla reda på och risken att du missar en betalning och drar på sig påminnelseavgifter ökar. Men inte nog med det.

Med ett hopbakslån samlar du också alla kostnader på en och samma faktura. Du slipper hålla reda på flera olika lånerelaterade betalningar varje månad. Dessutom slipper du onödiga avgifter.

Som vi sett ovan kan enbart avi-avgifterna betyda tusentals kronor i extra kostnad på ett år om du har flera lån. Ett hopbakslån är alltså både smidigare och billigare.

Att ha många olika lån och krediter är dessutom dåligt för din kreditvärdighet.  Banker och kreditupplysningsbolag kan nämligen se det som att du har en skakig privatekonomi eller att du fattar förhastade ekonomiska beslut.

Genom att samla ihop småskulder i ett hopbakslån stärker du därför din kreditvärdighet och dina chanser att låna pengar till bra villkor i framtiden.

Om du planerar att låna för att köpa en bostad i framtiden är det därför smart att baka ihop eventuella mindre skulder redan nu. Då stärker du din kreditvärdighet och dina chanser att få bra ränta på bolånet längre fram.

Eftersom bolån ofta är på stora summor är även en liten ränteskillnad kännbar ekonomiskt. Om du exempelvis behöver låna 2 500 000 kronor för att köpa din drömbostad betyder 0,5 % (en halv procent) mer i ränta en extra kostnad på över 12 000  kronor enbart under första året.

Det är därför viktigt att stärka din kreditvärdighet så mycket du kan. Genom att teckna ett hopbakslån gör du just det.

hopbakslån

Exempel på ett lyckat hopbakslån

Kunden kontaktade Likvidum och undrade om hen kunde slå ihop lånen i ett hopbakslån för att få ned räntan, samt önskemål om kortare löptid för att snabbare bli skuldfri

Vid ansökningstillfället hade kunden två stycken lån på 252 896 kronor respektive 16 469 kronor, med en total månadskostnad på 4 931 kronor.

Belopp Räntekostnad Månadsbet. Eff.ränta
Privatlån 1 252 896 kr 70 743 kr 2 942 kr (110 mån) 5,72%
Privatlån 2 84 993 kr 16 469 kr 1 989 kr (51 mån) 8,79%
Totalt 337 889 kr 87 212 kr
Hopbakslån 340 000 kr 41 879 kr 5 304 kr (72mån) 3,97%

Genom att slå ihop skulderna i ett hopbakslån sänkte vi den totala löptiden med 38 månader likt kundens önskemål. Den kortare löptiden resulterar dock i en fortsatt hög månadskostnad.

Men med den nya löptiden och lägre effektiva räntan åstadkom den här kunden stora besparingar i räntekostnader och blev snabbare skuldfri.

Kunden sparade 45 333 kronor med ett hopbakslån genom Likvidum

Har du också flera skulder och behöver baka ihop dem till ett enda hopbakslån istället?

Ansök om hopbakslån

Vad är kraven för att få ett hopbakslån?

Vi behandlar alltid din ansökan så länge du uppfyller våra grundkrav. Det är dock viktigt att komma ihåg att Likvidum är en låneförmedlare. Vi jämför lån och långivare och hjälper dig att hitta det lånealternativ som passar dig bäst. Det innebär att du inte lånar pengar av oss utan av en av de långivare vi kopplar ihop dig med.

Villkoren för ett hopbakslån kan skilja sig åt något beroende på vilken långivare du väljer. Vissa kan ha hårdare krav, andra är mer tillåtande. Om du får avslag hos en långivare kan vi ofta hitta ett erbjudande hos en långivare med villkor som passar dig.

För att vi ska behandla din ansökan ska du:

 • Vara minst 18 år
 • Vara folkbokförd i Sverige sedan 12 månader
 • Har en månadsinkomst på minst 10 000 kr
 • Skuldfri hos Kronofogden sedan sex månader

Så ansöker du om hopbakslån

Börja med att sammanställa dina tidigare lån. Hur många lån har du och vilket belopp har du kvar att betala till varje långivare? Glöm inte övriga krediter som saker du köpt på avbetalning.

Räkna ihop beloppen du fått fram. Summan du får nu är det belopp som krävs för att lösa dina tidigare lån med ett hopbakslån. Om du behöver mer pengar än vad som krävs för att lösa dina gamla lån kan du lägga till det beloppet till totalen.

Nu är det dags att ansöka. Välj belopp och återbetalningstid i ansökningsmodulen högst på den här sidan. Möjlig återbetalningstid är ett till 15 år. Du ser nu vad den genomsnittliga månadskostnaden för ditt lån blir.

Fyll i dina uppgifter, välj samla/lösa lån som lånesyfte och klicka på gå vidare. Vi kommer nu behandla din ansökan om hopbakslån och återkomma med erbjudande från olika långivare.

Du kan titta på svaren direkt på dina sidor här på Likvidum.se. Om du vill kan också en våra handläggare ringa upp dig och gå igenom alternativen över telefon.

De första svaren från långivarna får du i regel inom ett par minuter. Det kan dock ta upp till 24 timmar innan alla långivare skickat sina svar.

När alla svar inkommit är det dags att välja det hopbakslån som passar dig. Generellt är det bästa lånet det som har lägst effektiv ränta. Men kom ihåg att titta på och jämföra alla villkor så att du får ett lån som passar dig och dina förutsättningar.

När du bestämt sig för ett lånealternativ, signerar du avtalet med BankID. Klart. Långivaren kommer nu att behandla din ansökan och pengarna betalas ut om inom ett par dagar. Om du vill hjälp att lösa dina lån gör banken det och betalar ut eventuellt överskott till ditt konto.

Gör så här:

 • Ansök via vårt formulär
 • Få svar inom kort
 • Signera med BankID alternativt få handlingarna hemskickade
 • Pengar betalas ut inom några dagar

Vilken löptid ska jag välja på mitt hopbakslån?

Att välja rätt återbetalningstid är viktigt för att få ett hopbakslån som passar dina förutsättningar. Återbetalningstiden styr både månadskostnaden och den totala kostnaden för ditt lån. Det finns för- och nackdelar med en kort respektive en längre återbetalningstid.

Väljer du en längre återbetalningstid får du en lägre månadskostnad. Men den totala kostnaden för hopbakslånet blir också högre eftersom du betalar ränta för samma belopp under en längre tid.

Omvänt så innebär en kortare återbetalningstid att månadskostnaden inledningsvis blir högre. Men den totala kostnaden för lånet blir lägre. Gå igenom dina inkomster och fasta utgifter noggrant innan du ansöker och välj det alternativ som passar dig bäst.

Så förbättrar du dina chanser att få hopbakslån med bra ränta

Låna inte mer än du behöver

Tanken med ett hopbakslån är som namnet antyder att baka ihop skulder till ett större lån med mer förmånliga villkor. Framför allt lägre ränta och färre onödiga avgifter. Om syftet med hopbakslån är att bli skuldfri bör du inte låna mer än vad som räcker för att betala av dina skulder.

Räkna därför ihop summan av alla skulder du har redan innan du ansöker om hopbakslånet så att du vet exakt hur stort lånebelopp du behöver.

Det kan också vara klokt att ringa runt till de kreditgivare du har för närvarande. De kan berätta för vad det kostar att lösa krediten i förtid. Kom ihåg att du alltid kan lösa lån med rörlig ränta utan extra kostnad.

Om ditt lån har bunden ränta har långivaren rätt att ta ut en viss avgift om du vill lösa lånet. En del är utan kostnad medan andra tar ut en viss avgift. Riktigt små lån och avbetalningsplaner har dock som alltid en jämförelsevis hög ränta.

Fokusera på att baka ihop de dyraste skulderna

Många som söker hopbakslån gör det i en svår ekonomisk situation och behöver få ner sina kostnader snabbt. Det är smart val och precis vad hopbakslån är till för. Men om du har mycket skulder i kombination med låg kreditvärdighet kan det hända att du inte låna tillräckligt mycket för att baka ihop alla skulderna.

Om du inte blir beviljad ett hopbakslån som täcker hela beloppet bör du satsa på att baka ihop de dyraste skulderna med högst räntan först i ett något mindre hopbakslån.

Det är nämligen troligt att flera långivare kan erbjuda dig hopbakslån på ett något mindre belopp. Genom att bli av med värsta skulderna sänker du fortfarande dina kostnader rejält och tar ett steg på vägen mot skuldfrihet.

Medlåntagare

Du kan också förbättra dina chanser att få ett större hopbakslån genom att söka tillsammans med en medlåntagare som står med på lånet. Ni är då två personer som delar på betalningsansvaret för lånet.

Många långivare väljer också att räkna ihop era inkomster. Med en medlåntagare blir det betydligt lättare att klara långivarnas kreditprövning för det belopp du vill låna.

Eftersom den statistiska kreditrisken, risken att du inte kan betala tillbaka, blir mindre när två personer står på lånet kan ofta långivare tänka sig att låna ut ett större belopp.

I de flesta fall kan långivaren även erbjuda en lägre ränta. Något som är innebär lägre månadskostnader och större möjlighet att snabbare amortera på lånet för att bli skuldfri.

Jämför olika hopbakslån innan du ansöker

Olika banker och långivare tillämpar olika affärsmodeller och vänder också sig till olika målgrupper. Vissa specialiserar sig på att låna ut större belopp till personer med förhållandevis goda inkomster och hög kreditvärdighet.

Andra riktar sig mot en bredare kundkrets och erbjuder även lån till personer med lägre inkomster och varierande kreditvärdighet.

Ovanstående faktorer i kombination med det faktum att räntan sätts individuellt på hopbakslån utan säkerhet innebär att du aldrig kan veta vilken långivare som kan ge dig lägst räntan.

Du får inte besked om vilken ränta du kan få på just ditt hopbakslån hos en specifik långivare förrän du ansökt. Det är därför det är smart att jämföra lån och räntor från flera olika långivare innan du bestämmer dig.

Att på egen hand jämföra kostnaden för att låna pengar hos flera långivare innebär dock flera nackdelar. Det tar tid och det kan dessutom vara svårt att veta vilka långivare man ska satsa på.

Än värre är att vid varje ansökan så tas en kreditupplysning på dig, i regel hos Upplysningscentralen. varje notering hos UC försämrar din kreditvärdighet, vilken i sin tur försämrar dina chanser att få en bra ränta.

När du jämför hopbakslån hos oss behöver du inte bekymra dig för kreditvärdigheten. Vi har samlat några av Sveriges främsta långivare i segmentet. När du ansöker om hopbakslån hos oss registreras bara en enda notering hos UC, trots att du får låneerbjudanden från många olika långivare.

På så sätt kan du snabbt och enkelt jämföra villkor och hitta lånet med den lägsta räntan utan att det försämrar dina chanser att låna till bra villkor i framtiden. Självklart är det kostnadsfritt att ansöka och jämföra hos oss och du förbinder dig inte till något.

hopbakslån

Alternativ till Hopbakslån

Hopbakslånet är som sagt till för dig som redan har flera skulder och behöver få ordning på ekonomin.
I regel sätts räntan individuellt och man tittar främst på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.
Ett steg mot skuldfrihet är att först och främst slå ihop lånen hos en enda långivare istället och på så vis stärka kreditvärdigheten och börja resan mot skuldfrihet.
Vi har tidigare nämnt att du inte bör ta en längre löptid än nödvändigt på lånet, eftersom att det i slutändan kan bli ett dyrare lån än dem du redan har.
Ibland kan det dock vara en nödvändighet ifall det viktigaste för dig är att just få ned månadskostnaden.
Likvidum rekommenderar att du tar en så kört löptid som är möjligt för dig, då det viktigaste är att bli skuldfri.
Ett alternativ till hopbakslån för dig som har låg kreditvärdighet är istället det så kallade ”omstartslånet” samt att du även söker det med en medsökande för extra säkerhet, dels för dig och dels för långivaren som då kan ge dig mer förmånliga villkor.
Det viktigaste för dig som hamnat i en situation med flera skulder är att slå ihop dem och aktivt arbeta för att bli av med den nya skulden.
Gör gärna en budget innan du ansöker om lån för att ta reda på hur mycket pengar du klarar av att betala tillbaka varje månad för en hållbar situation.

Kundtjänsten hjälper dig att jämföra hopbakslån och att få en bra ränta

Har du flera dyra lån och krediter?

Då betalar du sannolikt stora summor enbart i ränta varje månad. Slå ihop dina lån till ett större lån i stället och få lägre ränta.

Jämför hopbakslån

Räkneexempel för ett hopbakslån på 170 000 kr

Räntan är rörlig och sätts individuellt.
Räkneexemplet är ett annuitetslån
uppdaterat 2023-03-01

Hopbakslån räkneexempel
Lånebelopp 170 000 kr
Återbetalningstid 10 år (120 avbet.)
Månadskostnad 2028 kr
Totalkostnad 243 818 kr
start-/aviavgift 495 kr + 0kr (aviavgift)
Nominell ränta 7,61%
Effektiv ränta 7,95%
Individuell ränta 2,95% – 25,95%
Effektiv ränta 2,99% – 29,27%
Löptid 1–15 år

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Resurs bank logotyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector bank
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky

Denna artikel skrevs 2021-04-08 och uppdaterades 9 maj, 2023 klockan 13:04


Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Dela artikel

Frågor och svar om hopbakslån

Går det att lösa hopbakslånet i förtid?

Ja. Självklart kan du när som helst lösa lånet genom att betala det återstående lånebeloppet. Inga extra avgifter tillkommer. Likvidum tillämpar också rörlig ränta på alla hopbakslån vi förmedlar. Det innebär att du fritt kan göra större inbetalningar än de som anges i din månadsplan och på så sätt snabbare betala av ditt lån.

Om du är egenföretagare, frilansare, har en projektanställning eller av andra har skäl har varierande inkomster kan det vara klokt att göra extra inbetalningar under perioder när du har bättre ekonomi. På så sätt får du snabbare ner räntekostnaderna och får en lägre månadskostnad.

Får jag ner min månadskostnad med ett hopbakslån?

Ja, i de flesta fall kan du få en betydligt bättre ränta och månadskostnad genom att baka ihop dina skulder till ett hopbakslån. Mindre lån, kreditlinor och avbetalningsplaner kommer i regel med höga räntor och inte sällan löpande avgifter.

När du slår ihop dina mindre krediter till ett hopbakslån har du inte bara goda möjligheter att få en lägre ränta, du slipper också betala avgifter till flera olika företag. Något som sammantaget ofta ger en betydligt lägre månadskostnad. Med ett hopbakslån samlar du också lånekostnaderna på en och samma faktura, vilket gör det enklare att överblicka och planera din ekonomi.

Tänk på att alla långivare gör en egen bedömning av din betalningsförmåga när du ansöker om ett hopbakslån. Räntan, och därmed kostnaderna för hopbakslånet, kan därför variera en hel del både mellan olika långivare men också från person till person. Det är främst dina inkomster, din anställningsform och tidigare kredithistorik och skulder som påverkar räntesättningen.

Om du har låg inkomst eller av andra skäl låg kreditvärdighet kan det vara smart att ansöka om hopbakslånet tillsammans med en annan person, en medsökande. Ni är då två personer som delar på ansvaret för hopbakslånet och långivarna räknar med bådas inkomster i sin bedömning. Långivaren får då en extra trygghet och kan därför ofta ge dig en bättre ränta än vad du skulle fått om du sökt hopbakslånet på egen hand.

Vad blir räntan på mitt hopbakslån?

Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och prövas individuellt. I Likvidums låneansöknings-formulär så finner du ett intervall på vilka räntor du kan bli beviljad. Här visas även det senast uppdaterade representativa exemplet som är det vanligast förekommande lånet som förmedlas.

Den slutgiltiga ränta du får på ditt hopbakslån bestäms på individuell basis av de olika långivarna. Efter att du ansökt om ett lån hos oss gör långivarna en egen kreditprövning. Vid kreditprövningen tittar man på din ekonomi och återbetalningsförmåga. När den är klar får du ett individuellt erbjudande från var och en av de olika långivarna som är beredda att ge dig ett lån. Varje erbjudande innehåller också besked om vad din ränta blir, hur återbetalningen ska ske och övriga villkor för lånet.

Generellt gäller att ju bättre inkomst du har desto bättre blir räntan på ditt lån. Om du har oregelbundna inkomster eller sidoinkomster utöver din reguljära månadsinkomst kan det därför vara bra att leta fram dokumentation som styrker detta inför ansökan. Högre inkomst förbättrar som sagt dina chanser att få en bra ränta. Du kan också söka hopbakslånet tillsammans med en annan person, t. ex. en vän eller närstående. Då är ni två som delar på ansvaret för återbetalningen av lånet. När du har en medsökande får långivaren en extra trygghet och kan därför i regel erbjuda dig en bättre ränta än vad du skulle fått på egen hand.

Hur stort belopp belopp kan jag låna/baka ihop?

Vi förmedlar lån från 10 000 kronor upp till 600 000 kronor. Den maximala summan av de lån du kan baka ihop är teoretiskt sett 600 000 kronor. Men kom ihåg att det alltid är långivarna som bestämmer om och hur mycket du låna/baka ihop. När du skickat in din ansökan gör varje långivare en egen kreditprövning där de tittar på din betalningsförmåga och kredithistoria. Saker som din inkomst, anställningsform, boendesituation och om du skött tidigare betalningar är viktiga faktorer vid kreditprövningen och kommer att påverka både räntesättningen och hur mycket du kan låna.

Det finns däremot ingen övre gräns för hur många lån du kan samla ihop. Du kan alltså baka ihop så många så lån du så länge det totala beloppet inte är mer än 600 000 kr.

Vad är kraven för att få ett hopbakslån?

Vi förmedlar hopbakslån från ett brett och växande spektrum av svenska banker och långivare. Eftersom varje långivare har sina egna prioriteringar och riktlinjer ser kraven för att teckna ett hopbakslån något olika ut hos olika långivare. Vissa kan ha något tuffare och högre inkomstkrav än andra.

Grundkravet för att vi ska behandla din ansökan hopbakslån är att är minst 18 år gammal och har en månatlig inkomst på minst 10 000 kronor. Inkomsten kan vara i form av lön från arbete eller pension. Du ska även vara folkbokförd i Sverige sedan minst tolv månader och vara helt fri från skulder hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka.