Lån utan UC - kan man låna utan UC? - Likvidum - [2024]
Hem » Låna pengar » Utan UC

Lån utan UC – Så går det till

Idag finns det många aktörer på lånemarknaden där vissa lockar med “lån utan UC”
Kreditupplysning kommer då att ske genom ett annat företag än via UC, Upplysningscentralen

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-06-14 och uppdaterades 1 mars, 2024 klockan 08:08

lån utan UC

Kreditupplysning med eller utan UC

En bank eller kreditgivare är skyldig att ta en kreditupplysning innan de beviljar ett lån. Vid lägre summor finns det därför aktörer som låter dig ansöka om lån utan UC. Istället använder de något annat företag för att genomföra en kreditupplysning, som exempelvis Bisnode och Creditsafe. Anledningen till att välja detta alternativ är att upplysningen inte sparas.

Upplysningscentralen (UC)

Grundades 1977 och ägs av de svenska storbankerna som Handelsbanken, Swedbank och Nordea. 2018 såldes företaget och ägs idag av ett finskt företag. UC är det företag som gör den mest omfattande kreditupplysningen och används till privat- och bolån, men även exempelvis personupplysningar.

Läs mer om Upplysningscentralen (UC)

Bisnode

Bisnode är verksam i drygt 18 länder och grundades 1989. Bonnier och riskkapitalbolaget Ratos är ägare och arbetar främst med kreditupplysningar. Många av förfrågningarna kommer från kreditgivare av så kallade högkostnadskrediter.

Creditsafe

Creditsafe är ett Internationellt företag som kan genomföra upplysning av företag i mer än 160 länder. Grundades 1997 och har en relativt liten verksamhet i Sverige. Används av samma typ av kreditgivare som använder Bisnode.

lån utan UC

Vad är skillnaden att låna pengar utan UC?

Anledningen till att någon väljer ett lån utan UC är att uppgifterna inte sparas. Vid en kreditförfrågan via UC sparas varje förfrågan i 12 månader vilket kan påverka kreditvärdigheten om många förfrågningar genomförs. En förfrågan blir mer en ögonblicksbild som inte registreras eller syns om du sedan vill ansöka om ett bolån. Det beror på att företag som arbetar med kreditupplysningar inte delger information till varandra och därför hanterar det lite olika.

Typer av lån utan UC

Funderar du på ett lån utan UC bör du vara medveten om att det ofta handlar om lån av lägre belopp. Lån som brukar kallas snabblån, SMS-lån och andra krediter som innebär en stor kostnad för dig som låntagare. Därför vill vi uppmana dig att noga tänka igenom om det är värt att teckna den typen av lån, eller om det finns bättre alternativ. De lån som kan erbjudas är:

 • Pantlån – används av pantbanker. Du lämnar in exempelvis ett smycke av värde och får pengar i handen. När du återkommer för att betala av lånet lämnas smycket åter.
 • Snabblån/SMS-lån – i regel en mindre summa. Om inte återbetalning i tid kan det bli ett extremt kostsamt alternativ.
 • Kontokredit – vanligt om du exempelvis handlar i butik och väljer avbetalning.

Vanligaste lånen utan UC

Den som ansöker om ett mindre lån, även kallat snabblån eller smslån som du kan hitta på www.alltomsmslan.se/lan-utan-uc/ är det oftast alternativa kreditupplysningsföretag som står för kreditupplysningen.

Hur mycket pengar kan jag låna utan UC?

Det är svårt att ge ett exakt svar på den frågan. Men uppskattningsvis kan du förvänta dig att få låna någonstans mellan 1 000–50 000 kr utan UC. Exempelvis vid hopbakslån används alltid en kreditupplysning från UC, som ett mått på att du är mogen att ta ett ekonomiskt ansvar.

lån utan UC

Lån med endast en UC

Likvidum är en låneförmedlare som vill att du ska låna ansvarsfullt. Vi använder därför UC vid en kreditförfrågan, precis som de traditionella bankerna. Vi jämför lån från upp till ett trettiotal långivare på marknaden med en UC. På så sätt påverkas inte kreditvärdigheten mycket åt det negativa hållet. Det finns flera anledningar till att vi arbetar med just UC:

 • Innehåller mycket information
  Det går att jämföra UC med andra aktörer som den med extra allt. Här finns mycket information för kreditgivare att inhämta.
 • Information ger trygghet
  All information leder till ökad trygghet hos långivarna. De får en samlad bild av din ekonomi.
 • Möjligt att erbjuda bättre villkor
  Ökad trygghet och mycket information leder till att kreditgivare kan erbjuda bättre lånevillkor, exempelvis via lägre ränta.

Vill du veta vad UC har för uppgifter om dig kan du använda tjänsten “Min UC”. Där kan du få en överblick och själv ta kontroll innan du väljer att göra en förfrågan om lånejämföresle.

Hur kan vi ta endast en kreditupplysning?

Om du själv skulle kontakta 24 olika långivare innebär det 24 olika kreditupplysningar. Vi har istället ett tätt samarbete med flera långivare och partners där vi tar en kreditupplysning via UC på dig. På så sätt kommer inte kreditvärdigheten att påverkas på samma sätt, trots att vi kan göra en förfrågan till flera aktörer.

lån utan UC

Alternativ till lån utan UC

Att välja lån utan UC kan kännas som ett bra alternativ för att snabbt få ett lån. Likvidum vill istället uppmuntra till att aktivt arbeta med att förbättra din kreditvärdighet. En bra kreditvärdighet innebär möjlighet att jämföra olika långivare och hitta det lån som är mest ekonomiskt fördelaktigt. Vi rekommenderar aldrig att låna för tillfällig konsumtion som shopping, nätcasino eller andra spontana infall. Att låna pengar ska alltid övervägas och noggrant tänkas igenom. Fokusera istället på att förbättra din kreditvärdighet genom att följa våra tips nedan.

 1. Gör en budget
  Första steget är alltid att få en god översikt av din egen ekonomi. Utifrån det blir det möjligt att avgöra om ekonomin klarar ett lån just nu.
 2. Gå igenom krediter och smålån
  Att gå igenom och avsluta eventuella krediter som inte används och betala av eventuella smålån. Har du många lån kan en alternativ vara att samla lån till ett enda.
 3. Jämföra lån via Likvidum
  Ta dig tid att jämföra lån och hitta det bästa låneerbjudandet. Likvidum hjälper dig att helt utan kostnad och utan förbindelse att jämföra lån. Då finns det goda möjligheter att välja det lån som innebär den lägsta kostnaden för dig.
lån utan UC

Avslutningsvis om att låna pengar utan UC

Likvidum erbjuder inte lån utan UC vi fokuserar på att hjälpa att låna ansvarsfullt. Väljer du att ändå låna pengar utan UC ber vi dig vara extra uppmärksam på de villkor som gäller. På så sätt undviker du att göra dåliga val. Låna endast utan UC om det är nödvändigt, amortera extra om du kan och gör alltid en budget vid varje lån.
Du är alltid välkommen att kontakta oss via mejl eller telefon. Vi arbetar med kunden i fokus och berättar gärna mer om att lägga om lån eller guidar dig till vilket lån som passar din situation!

lån utan UC

Vanliga frågor om lån utan UC

Är ett lån utan UC bra?

Generellt inte. Lånen är ofta så kallade snabblån med mycket dåliga villkor. Vi rekommenderar att du försöker spara ihop summan eller provar jämföra lån online via oss istället då vi endast samarbetar med seriösa aktörer.

Kan jag ansöka om att låna pengar utan UC hos er?

Nej. Vi erbjuder endast lån via UC.

Vilken information finns om mig i en UC?

Du kan göra en kreditupplysning på dig själv och via den få kontroll över vilka krediter som finns registrerade.

Lån utan UC = ingen kreditupplysning?

Nej! Det görs en kreditupplysning men via ett annat företag som inte erbjuder en lika omfattande kreditupplysning som UC. Alla banker måste göra en kreditupplysning enligt lag.

Hur gör jag om jag har låg kreditvärdighet?

Likvidum rekommenderar att du börjar med att gå igenom din egen kreditvärdighet och aktivt förbättrar den innan du väljer att ansöka om ett lån. Att istället leta efter lån utan UC är inte en bra lösning. Fördelen med att använda exempelvis Likvidum är att vi endast gör en UC och ändå ställer frågan till många kreditgivare.

Denna artikel skrevs 2022-06-14 och uppdaterades 1 mars, 2024 klockan 08:08

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel