Creditsafe - vad är det & vilka använder det? - [2024]
Hem » Låna pengar » Utan UC » Creditsafe

Lån med Creditsafe

Creditsafe är ett företag med huvudkontor i Storbritannien. Det är ett av de företag som används mest i hela världen vid kreditupplysning av både privatpersoner och företag. Företaget grundades 1997 och har verksamhet över hela världen som Europa, USA och Asien.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-06-20 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:18

Creditsafe

Creditsafe som kreditupplysning

En kreditupplysning via Creditsafe är en mindre omfattande än via UC. UC står för Upplysningscentralen och är det som används av banker vid lån av större belopp. Creditsafe tar fram ekonomiskt underlag om en person, men det kommer inte att synas på kommande kreditupplysning att en förfrågan har genomförts. Därför pratar man ofta om att låna pengar med eller utan UC i dessa sammanhang.

Användning av Creditsafe

På marknaden finns idag flera aktörer som erbjuder sina tjänster i form av kreditupplysningar. Creditsafe är internationellt sett det mest anlitade företaget. Konsumentkreditlagen styr att kreditgivare är tvingade att göra en kreditprövning, men inte vad den ska innehålla. Därför är exempelvis Creditsafe vanligt vid en kredit av lägre belopp eller så kallat sms-lån.

Creditsafe

Fakta om Creditsafe

År 1997 grundades Creditsafe i grannlandet Norge och ingick i Creditsafe Group. Företaget har vuxit snabbt och räknas idag som världens största företag för kreditupplysningar. Denna typ av upplysning kommer inte att sparas någonstans. Nästa gång en ny upplysning genomförs syns det alltså inte någonstans.
Kortfattat är det här Creditsafe:

 • Kontor i 18 länder
 • Huvudkontoret för Skandinavien ligger i Göteborg
 • Över 10 000 anställda runt om i världen
 • Används främst av företag som erbjuder snabblån

Betygssystem för kreditvärdighet

En sak som Creditsafe är extra kända för är att de har skapat ett betygssystem för kreditvärdighet. Den går ut på att utifrån samtliga uppgifter som samlas in skapas en samlad bedömning där kreditvärdigheten landar på en skala mellan 0 till 100, där 0 är sämst och 100 är bäst.
Några av de uppgifter som vägs in till en bedömning är:

 • Taxerad inkomst
 • Utveckling av inkomst
 • Tillgångar som exempelvis fastigheter
 • Andra lån och krediter
 • Eventuella betalningsanmärkningar

Creditsafe inkluderar också vad de kallar sociala variabler. Det innebär exempelvis civilstatus och om det finns några barn som bor hemma. Alla variabler vägs slutligen samman för att kunna presentera en kreditvärdighet på en skala från 0 till 100.

Creditsafe

Cretifsafe vs UC

Låna pengar utan UC” är vanligt att mötas av på sidor som erbjuder snabblån. Det kan uppfattas som att ingen kreditupplysning kommer att genomföras. Så är inte riktigt fallet, istället kommer kreditgivaren att använda en annan aktör för kreditupplysning, som Creditsafe. Den stora skillnaden mellan UC och Creditsafe är att ingen information sparas om att en upplysning har genomförts. UC sparar information om varje förfrågan i 12 månader vilket påverkar den totala kreditvärdigheten.

Snabblån med Creditsafe

Söker du ett blancolån eller billån kommer alltid en UC att genomföras. Snabblån eller mikrolån är normalt på ett mindre belopp och då är det vanligt att annan leverantör av kreditupplysning används än UC. Mindre belopp brukar kunna handla om upp till 70 000 kr där Creditsafe används.

Creditsafe

Likvidum och Creditsafe

Likvidum är en låneförmedlare som aktivt arbetar för bra villkor till dig som låntagare. Därför har vi valt att använda UC när du gör en lånejämförelse. Vi har samarbete med ett trettiotal olika långivare och ställer frågan till samtliga med vid en ansökan och en UC. Lån som beviljas med Creditsafe har generellt hög ränta och kan bli väldigt kostsamt för låntagaren.

Är Creditsafe bra?

Kreditupplysning via Creditsafe kan locka då förfrågan inte kommer att synas. Låntagare kan uppleva det som lättare att få lån och att det inte kommer att påverka kreditvärdigheten. På Likvidum uppmuntrar vi istället att se över och arbeta med din kreditvärdighet. Låna inte pengar om det inte är absolut nödvändigt.
Andra saker du kan göra är:

 • Se över gamla krediter och avsluta det som inte används
 • Samla dyra krediter och smålån i ett samlingslån
 • Jämföra lån via Likvidum och inte välja dyra snabblån
Creditsafe

Denna artikel skrevs 2022-06-20 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:18

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel