Snabblån - definition och risker - Likvidum - [2024]
Hem » Låna pengar » Snabblån

Snabblån

Snabblån är en låneform som kännetecknas av den snabba utbetalningsprocessen. Dessa lån är främst avsedda för mindre finansieringsbehov på kort sikt eftersom de är mindre än traditionella privatlån och har en kortare löptid.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-03-27 och uppdaterades 24 juni, 2024 klockan 14:29

snabblån

Vad är ett snabblån?

Ett snabblån kalls även mikrolån eller SMS-lån och är ett mindre blancolån med en kort återbetalningstid. Beloppen varierar beroende på långivare, men ligger oftast på mellan en tusenlapp och upp till 50 000 kronor. Löptiden är förhållandevis kort, vanligtvis en månad upp till några år.
Eftersom de flesta snabblån har en bunden ränta blir lånekostnaden densamma för alla kunder. Räntan varierar alltså inte beroende på kundens individuella betalningsförmåga, utan det viktigaste är att de grundläggande lånekraven är uppfyllda.
Detta gör det också enklare att handlägga en låneansökan, vilket i sin tur bidrar till att snabblån normalt sett betalas ut snabbare jämfört med traditionella privatlån. Många snabblångivare har dessutom konton i flera banker för att kunna erbjuda direktutbetalningar. Därav namnet snabblån.

Snabblån har höga kostnader

Det som kännetecknade snabblån i början och som hänger kvar än idag är de höga kostnaderna. De består av ränta och avgifter som bestäms av varje enskild långivare. Oftast ligger den nominella räntan på omkring 40 procent.
Även om införandet av räntetak för den nominella räntan under 2018 reglerade lånemarknaden finns fortfarande långivare vars effektiva räntor uppnår hundratals procent. Det beror på att det fortfarande inte finns några begränsningar kring lånets övriga kostnader, exempelvis uppläggningsavgifter, aviavgifter och uttagsavgifter.
Nedan kan du se vad ett snabblån kan kosta beroende på löptid:

Kostnadsexempel för snabblån
Löptid 2 mån 6 mån 12 mån
Lånebelopp: 5 000 kr 5 000 kr 5 000 kr
Nominell ränta: 39 % 39 % 39 %
Uppläggningsavgift: 295 kr 295 kr 295 kr
Effektiv ränta: 156,94% 105,28% 88,11%
Månadskostnad: 2 658 kr 966 kr 545 kr
Räntekostnad: 245 kr 584 kr 1 118 kr
Totalt att återbetala: 5 610 kr 6 089 kr 6 833 kr
snabblån

Snabblån är ofta högkostnadskrediter

På grund av sin lättillgänglighet, snabba utbetalning och låga krav har snabblån bidragit till ekonomiska bekymmer bland många konsumenter. De höga kostnaderna har gjort att snabblånen blivit dyrare än förväntat, framför allt om det inte finns möjlighet att återbetala pengarna i tid. I många fall har det startat en ond spiral med överskuldsättning och i värsta fall Kronofogden som resultat.
För att försöka ändra på detta införde regeringen nya regler om högkostnadskrediter i september 2018. Här är några av de viktigaste förändringarna:

  • Räntetak – den nominella räntan får numera inte vara högre än 40 procent över referensräntan.
  • Kostnadstak – summan av räntor och avgifter får inte överstiga det totala lånebeloppet. Har du till exempel tagit ett lån på 10 000 kronor ska du betala högst 10 000 kronor i räntor och avgifter.
  • Förlängning av snabblån får ske bara en gång mot avgift.
  • Effektiv ränta har inget tak. Det innebär att långivarna i dagsläget får ta ut vilka avgifter de vill.
  • Markering av snabblån med varningstriangel ska varna konsumenterna om att lånet är en högkostnadskredit.
snabblån

Det här krävs för att ansöka om snabblån

Alla kreditgivare har egna grundkrav som konsumenterna måste uppfylla för att kunna ansöka om snabblån. Därför finns det vissa variationer på lånemarknaden när det gäller ålders- och inkomstkrav.

  • Ålder. Hos de flesta snabblångivare gäller 18 årsgräns. Det finns dock de som har krav på 20 och även 22 år för att bevilja snabblån.
  • Inkomst. Inkomstkraven varierar från långivare till långivare, men normalt sett behöver du tjäna minst 100 000 kr/år. Det kan dock förekomma skillnader i vad som ska räknas som inkomst. Därför är det viktigt att informera dig och jämföra.
  • Medborgarskap. Du ska vara bokförd i Sverige sedan ett antal år tillbaka, men hur många beror på långivare.
  • Betalningsanmärkningar. Det är mer och mer vanligt att betalningsanmärkningar accepteras av långivare som erbjuder snabblån, så länge din ekonomi är stabil i övrigt.
  • Skulder hos Kronofogden. Har du skulder hos Kronofogden kommer du inte att kunna ta ett snabblån.
snabblån

Överväg andra alternativ än snabblån

Snabblån är det överlägset dyraste låneformen idag och därför gör du rätt i att undvika denna typ av finansiering. Den höga räntan och de höga kostnaderna ökar risken att drabbas av betalningssvårigheter, framför allt med tanke på att snabblån är så pass lättillgängliga. Har du svårt att betala tillbaka tillkommer även dyra straffavgifter som kan leda dig i ännu djupare skuldsättning.
Ett privatlån är ett betydligt billigare alternativ, framför allt för dig med god ekonomi. Dessa lån har nämligen en individuell ränta som varierar beroende på din betalningsförmåga. Många privatlån är dessutom fria från övriga avgifter, något som snabblån sällan är.
Här är ett exempel på hur ett snabblån och ett privatlån kan skilja sig i pris:

Exempel: Snabblån vs privatlån
Snabblån Privatlån
Lånebelopp: 10 000 kr 10 000 kr
Löptid 12 mån 12 mån
Nominell ränta: 39% 9,80%
Uppläggningsavgift 295 kr 0 kr
Aviavgift: 35 kr 0 kr (vid betalning med autogiro)
Effektiv ränta 66,11% 10,25%
Månadskostnad 1 055 kr 878 kr
Räntekostnad 2 2365 kr 539 kr
Totalt att återbetala: 12 951 kr 10 539 kr

I exemplet ovan kan du spara 2 412 kronor på att välja ett privatlån istället för ett snabblån. Räntekostnaden minskar med 1 697 kronor och även månadskostnaden blir lägre.

snabblån

Samla dina snabblån och krediter med ett privatlån

Om du redan har många snabblån som ger dig onödigt höga månadskostnader kan det vara en god idé att samla dessa lån med ett större privatlån. På så sätt får du mindre betalningar att hålla reda på, vilket minskar risken för bortglömda betalningar, samtidigt som du kan spara en hel del pengar i längden.

snabblån

Denna artikel skrevs 2023-03-27 och uppdaterades 24 juni, 2024 klockan 14:29

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel