Mikrolån - Mindre lån med kort återbetalning - Likvidum
Hem » Låna pengar » Mikrolån

Mikrolån

Ett mikrolån är precis som namnet antyder ett väldigt litet lån, ofta på bara några tusenlappar, som du återbetalar inom en kort tid.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-04-12 och uppdaterades 1 mars, 2024 klockan 09:20

mikrolån

Vad är ett mikrolån?

Som namnet avslöjar är mikrolån ett mindre lån där lånebeloppen sällan överstiger ett par tusen kronor. Det gör också att återbetalningstiden för denna typ av lån är extra kort, oftast bara en månad eller två.
Att skulden återbetalas så snabbt gör också att mikrolån vanligtvis har en väldigt hög ränta i jämförelse med exempelvis privatlån. Det är inte ovanligt att den effektiva räntan når flera hundra procent, då det utöver ränta ofta tillkommer både avi- och uppläggningsavgifter. Många mikrolån klassas därför som högkostnadskrediter.
Något annat som kännetecknar mikrolån är lättillgängligheten. Många långivare kan genom att ha konton i flera storbanker erbjuda direktutbetalningar på både kvällar och helger, något som kan medföra stora risker för din ekonomi. Mer om det lite längre ner.

mikrolån

Vad kostar ett mikrolån?

För att långivarna över huvud taget ska tjäna något på mindre lån tar de ofta ut en extra hög ränta. När det gäller mikrolån kan den effektiva räntan som tidigare nämnt ligga på flera hundra procent. Det beror på att den nominella räntan är hög från början, ofta runt 40 procent, men att det utöver ränta tillkommer avgifter som ger en extra hög lånekostnad. Detta blir extra tydligt om du bara lånar några tusenlappar.
Här är ett exempel på vad ett mikrolån på 2 000 kronor i 2 månader kan kosta.

Kostnadsexempel för Mikrolån
Lånebelopp: 2 000 kr
Löptid: 2 mån
Nominell ränta: 39,5%
Avgifter: 295 kr uppläggningsavgift, 35 kr aviavgift
Effektiv ränta: 482,06%
Totalt att återbetala: 2 464 kr

De flesta mikrolån är högkostnadskrediter

Den höga lånekostnaden gör att många mikrolån är högkostnadskrediter, det vill säga lån med en effektiv ränta är minst 30 procent högre än referensräntan.

Även om den nominella räntan numera inte får överstiga referensräntan med mer än 40 procent finns det fortfarande inget tak för den effektiva räntan. Det gör att långivare får lägga på vilka avgifter de vill, så länge totalkostnaden för mikrolånet inte överstiger 100 procent av lånebeloppet. Det innebär alltså att ett lån på exempelvis 2 000 kronor inte får kosta mer än 2 000 kronor i ränta och avgifter.

mikrolån

Krav för att ta mikrolån

Även om mikrolån i regel är väldigt små måste du som låntagare ändå uppfylla vissa grundläggande krav. Numera är en kreditprövning obligatorisk, oavsett lånebelopp, där långivaren bedömer din betalningsförmåga. Har du inte de förutsättningar som krävs för att återbetala skulden får långivaren inte bevilja ett lån.
Kraven för hur god din betalningsförmåga behöver vara varierar beroende på långivare, men i regel måste du:

  • Vara minst 18 år. Det finns även långivare som kräver att du är äldre än så, exempelvis mellan 21 – 23 år.
  • Ha någon form av inkomst. Hur hög din deklarerade årsinkomst måste vara beror också på långivaren.
  • Varit folkbokförd i Sverige under en viss tid. Det kan vara de senaste 12, 24 eller 36 månaderna, beroende på vem du ansöker hos.
  • Vara skuldfri hos Kronofogden. Vissa långivare kan kräva att du inte haft några skulder hos Kronofogden det senaste halvåret.

Vissa långivare kan också kräva att du inte har några betalningsanmärkningar. När det gäller mikrolån är detta dock ovanligt, eftersom det viktigaste är din nuvarande betalningsförmåga.

mikrolån

Mikrolån medför ekonomiska risker

Mikrolånens höga ränta och lättillgänglighet i kombination med de förhållandevis låga lånekraven gör dem extra riskfyllda. Många lockas till impulsköp som finansieras med hjälp av mikrolån, vilket medför höga kostnader som i sin tur kan orsaka betalningssvårigheter. I värsta fall kan det leda till Kronofogden, något som kommer att försvåra en rad moment i den privata ekonomin.
Av denna anledning bör mikrolån undvikas. Behöver du låna några tusenlappar är det bättre att fråga en bekant eller en familjemedlem, alternativt ansöka om ett mindre privatlån med färre avgifter. Har du en svag kreditvärdighet kan en pantbank också vara en bra lösning, där du kan lämna in saker av värde och få lån på motsvarande belopp.
Läs mer om pantlån

mikrolån

Samla dina mikrolån i ett billigare lån

Om du redan har flera mikrolån och snabblån kan det vara en god idé att samla dessa i ett nytt, billigare privatlån. Genom att göra det kan du få ner din månadskostnad, men också stärka ditt kreditbetyg eftersom ett större lån alltid är bättre än flera smålån. Dessutom får du färre betalningar att hålla reda på, vilket minskar risken för påminnelseavgifter och dröjsmålsränta.
Ta gärna hjälp av en låneförmedlare för att samla lån med fördelaktiga villkor.

mikrolån

Denna artikel skrevs 2023-04-12 och uppdaterades 1 mars, 2024 klockan 09:20

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel