Lån med betalningsanmärkning - Likvidum - [2024]
Hem » Låna pengar » med betalningsanmärkning

Låna med betalningsanmärkning

Att låna pengar med betalningsanmärkning kan vara möjligt från en del kreditgivare, men något som vi sällan rekommenderar.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2023-04-04 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 14:32

lån med betalningsanmärkning

Vad är betalningsanmärkning?

Om du inte betalar din skuld som en räkning i tid kan du få en notering om det hos kreditupplysningsföretagen. En betalningsanmärkning visar att du inte har skött din ekonomi och det har gått vidare till Kronofogden. Har du fått en anmärkning kommer den att ligga kvar i tre år även efter att skulden är reglerad.

lån med betalningsanmärkning

Lån trots betalningsanmärkning?

För att jämföra lån via Likvidum finns några grundläggande krav. De kraven är:

  • Ha fyllt minst 18 år (i vissa fall minst 20 år)
  • Vara svensk medborgare
  • Ha en deklarerad inkomst i Sverige

Utöver de grundläggande kraven kommer varje bank och kreditinstitut göra en kontroll av din ekonomi för att bedöma din kreditvärdighet. Finns det en betalningsanmärkning kan det vara flera som väljer att inte erbjuda ett lån alls.

lån med betalningsanmärkning

Hur betalningsanmärkning påverkar ett lån

Har du en betalningsanmärkning sedan tidigare kan du uppleva att det påverkar livet på flera olika sätt – det är svårt att kunna teckna ett mobilabonnemang, att få en lägenhet eller att ansöka om och bli beviljad ett lån.
Anledningen till att betalningsanmärkningen påverkar kreditvärdigheten är att det visar på en oförmåga att betala skulden. Det kan finnas flera bakomliggande anledningar till att en skuld inte har blivit betald i tid: brist på pengar, ovilja att betala eller plötslig sjukdom är några. Oavsett anledning är du alltid ytterst ansvarig att betala i tid.
Funderar du på att låna pengar med en betalningsanmärkning kommer det vid en lånejämförelse hos Likvidum finnas ett mindre antal aktörer vilka kommer att erbjuda möjligheten till ett lån. De aktörer som erbjuder ett lån med betalningsanmärkning online kan göra det till sämre villkor som exempelvis en högre ränta.

lån med betalningsanmärkning

Att låna eller inte låna med betalningsanmärkning

Är det alltid en dålig idé att låna med betalningsanmärkning? Den frågan går det egentligen inte att svara ja eller nej på. Allt beror på din egen situation, även om vi i många fall rekommenderar att du väntar med att låna tills betalningsanmärkningen är borta och ekonomin åter är i ordning.
Ibland kan dock exempelvis att samla lånen i ett samlingslån bidra till att skapa bättre förutsättningar att bli skuldfri snabbare. Att ha många smålån med hög ränta innebär både en större kostnad och sämre kreditvärdighet.
Innan du ens överväger att låna pengar med betalningsanmärkning är det några saker som vi anser att du alltid ska kunna bocka av:

Utgå alltid från dig själv

Nedan är endast några få exempel på vad som kan ligga till grund för beslut om det är ett bra val att låna pengar med betalningsanmärkning. Utgå alltid från dina personliga förutsättningar och ta dig tid att förstå situationen. Har du problem med din privatekonomi kan du alltid vända dig till kommunens konsumentrådgivare. Det är helt kostnadsfritt och du kan exempelvis få hjälp med att lägga upp en månadsbudget.

Ha en bra budget

En bra budget är avgörande för alla lån, inte enbart när du har en betalningsanmärkning. Ha koll på ekonomin, säkerställ att det finns utrymme att betala hyra, mat övriga räkningar samt att det är möjligt att bygga upp en budget. Utöver det ska du ha råd att betala amortering och ränta på ett lån.

Låna av rätt anledning

Ansök inte spontant om ett lån för att använda till konsumtion. Det ska vara genomtänkt och användas till rätt saker, framförallt om du redan har en sämre kreditvärdighet. Finns det exempelvis en välgrundad uträkning att ett samlingslån kan minska den totala månadsutgiften. Då är det möjligt att använda det extra utrymmet till att amortera av lånet i förtid.

Jämför och värdera olika alternativ

För att hitta det bästa alternativet rekommenderar vi att jämföra och värdera olika alternativ. Kanske det är möjligt att sälja av saker, ta ett extrajobb eller hitta sätt att minska löpande kostnader. Är ett lån det alternativ som skulle fungera bäst bör du använda exempelvis Likvidum som är en låneförmedlare. Du lämnar in en låneförfrågan som vi skickar iväg till de 30-talet samarbetspartners som vi samarbetar med.

låna pengar med betalningsanmärkning

Förbättra villkoren vid lån med betalningsanmärkning

En person med betalningsanmärkning får vid de flesta tillfällen en högre ränta. Anledningen är att långivaren anser att det är en högre risk att låna ut pengar till någon som inte har skött sina tidigare betalningar. Första steget till en bra kreditvärdighet är att undvika betalningsanmärkningar genom att alltid betala skulderna. Förutom att betala i tid finns det några andra saker som kan öka chansen att bli beviljad ett lån till bättre villkor.

Medlåntagare eller borgensman

Använd en medlåntagare eller borgensman. En medsökande står med på lånet och är betalningsskyldig under hela låneperioden och en borgensman träder in först när betalningen inte genomförs enligt plan. Läs mer på respektive långivare vad de accepterar vid en ansökan. Långivaren kan då räkna med båda personernas inkomst vilket ger en ökad trygghet.

Alltid betala dina skulder

Har du fått en betalningsanmärkning är det viktigt att fortsatt visa en god betalningsförmåga. Betala alltid dina skulder, fakturor och visa att det var en gång och aldrig mer som det hände. Skulle det någon gång vara så att du är i behov av att skjuta fram en faktura rekommenderar vi att du kontaktar företaget direkt. I många fall är de tillmötesgående att ni tillsammans hittar ett bra alternativ. Är det en skuld som du anser är felaktig är viktigt att du överklagar den genast.

Undvik många kreditupplysningar

Gör inte många förfrågningar där en kreditupplysning kommer att tas på dig vid varje tillfälle. Är det upplysningar via UC så sparas varje kreditupplysning som gjorts under tolv månader. Då kan det uppfattas som att du är desperat eller tolkas som att du överväger att ta flera lån. Likvidum tar endast en UC vid ansökan, men ställer frågan till flera banker samtidigt.
Tänk på att aldrig låna pengar utan ett tydligt mål och syfte. När du ansöker om ett lån online med dålig kreditvärdighet bör du inte ansöka om lite mer än du från början tänkt, för att det är bra att ha. Varje krona ska återbetalas liksom ränta på lånet. Låna därför alltid ansvarsfullt.

lån med betalningsanmärkning

Sammanfattning om lån med betalningsanmärkning

Att låna pengar med betalningsanmärkning är inte alltid dåligt, men sällan något som rekommenderas. Därför är det generellt något som vi avråder från att göra. Det kan finnas tillfällen då det är motiverat med trots betalningsanmärkning, exempelvis om det kan hjälpa till att förbättra ekonomin.
Börja med att ha fullständig kontroll över din egen ekonomi och betala alltid de skulder som du är skyldig. Betalningsanmärkning påverkar ekonomin och livet under lång tid – ta ansvar och betala alltid i tid. Ett lån med betalningsanmärkning är inte en snabblösning, utan ett ansvarsfullt åtagande som ofta sträcker sig under många år framåt.

lån med betalningsanmärkning

Vanliga frågor om lån med betalningsanmärkning

Hur påverkar en betalningsanmärkning min möjlighet att låna pengar?

En betalningsanmärkning kan påverka din möjlighet att låna pengar negativt. Många traditionella långivare ser betalningsanmärkningar som en riskfaktor och kan vara ovilliga att bevilja lån i sådana fall.

Vilka lånealternativ finns för personer med betalningsanmärkningar?

Det finns alternativ för personer med betalningsanmärkningar, såsom specialiserade långivare som erbjuder lån specifikt för denna målgrupp. Dessa långivare har ofta flexiblare kreditvillkor och tar hänsyn till andra faktorer än bara betalningsanmärkningar.

Vad är kraven för att kunna låna pengar med betalningsanmärkning?

Kraven för att låna pengar med betalningsanmärkningar varierar beroende på långivaren. Generellt sett kan kraven innefatta att du har en stadig inkomst, är över 18 år och är svensk medborgare eller har permanent uppehållstillstånd.

Hur kan jag förbättra mina chanser att få ett lån trots betalningsanmärkningar?

För att förbättra dina chanser att få ett lån trots betalningsanmärkningar kan du försöka stärka din kreditvärdighet på andra sätt. Det kan innebära att betala av befintliga skulder, ha en stabil inkomst och eventuellt överväga att ha en medsökande eller säkerhet för lånet.

Vilka räntor kan jag förvänta mig när jag lånar med betalningsanmärkningar?

Räntorna för lån med betalningsanmärkningar kan vara högre än för lån utan anmärkningar. Det beror på den ökade risken som långivaren tar. Räntesatserna kan variera mellan olika långivare, så det är viktigt att jämföra erbjudanden och välja det mest förmånliga alternativet.

Denna artikel skrevs 2023-04-04 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 14:32

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel