Hem » Låna pengar
Lånejämförelse

Låna pengar med låg ränta

Vi hjälper dig hitta lån med låg ränta

 • Jämför flera olika långivare
 • Låna pengar utan säkerhet
 • Lånebelopp 10 000 – 600 000 kr
 • Tjänsten är kostnadsfri och ej bindande

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Piktogram datorskärm

Låna billigare, låna pengar med låg ränta

Om du planerar att låna pengar är räntan en viktig faktor. Du vill självklart låna pengar till en så låg ränta som möjligt. Dessvärre är det långt ifrån säkert att du får den lägsta möjliga räntan om du går direkt till din bank. Räntan för att låna pengar kan nämligen skilja sig åt ordentligt mellan olika långivare och banker. Dessutom sätts räntan individuellt och först efter den kreditprövning som varje långivare genomför. Av den anledningen kan du aldrig veta vilken ränta du får på just ditt lån förrän du faktiskt sökt det.
Så vad gör man då? Lugn, det finns en lösning på problemet. Genom att vända dig till en låneförmedlare kan du jämföra lån från olika långivare och se vilken ränta du får i förväg – innan du lånar.
Att vara välinformerad är a och o om målet är att hitta det mest fördelaktiga lånet med den lägsta möjliga räntan. Det skadar därför inte att läsa på lite så att du vet vad det är du ska titta efter och vad som egentligen gör ett lån billigt. Här går vi igenom just det – vad du ska tänka på innan du lånar pengar.

Låna pengar
låna pengar

Låna pengar till en låg ränta

Att låna en större summa pengar är något som kommer att påverka din ekonomi och vardag under lång tid framöver. Därför är det viktigt att tänka igenom saken noga.

Till att börja med ska du aldrig låna mer pengar än du verkligen behöver. Innan du ansöker om ett lån bör du först och främst försäkra dig om att du verkligen kan betala tillbaka de lånade pengarna. Med det sagt är nästa steg att säkerställa att du får ett lån med låg ränta och bra villkor i övrigt. Det är framför allt räntan tillsammans med eventuella avgifter, som kommer att avgöra vad ditt lån kommer att kosta. Både månadsvis och totalt.

Därför är det viktigt att få en så låg ränta som möjligt för just dig när du lånar pengar

Räntan är den huvudsakliga kostnaden för att låna pengar. Räntan uttrycks i procent, som andel av lånet och beräknas per år. Lånar du exempelvis 100 000 kronor till en ränta på fyra procent blir räntekostnaden 4 000 kronor under det första året. Räntan sätts alltid individuellt efter kreditprövning när du lånar pengar, och baseras på din betalningsförmåga och kreditvärdighet.

Det här innebär att du aldrig kan veta vilken ränta du kan få på ett lån hos en specifik långivare förrän du faktiskt ansökt om lånet. Eftersom alla långivare gör helt egna bedömningar och kan använda olika beräkningsmodeller kan räntan skilja sig en hel del åt beroende på vilken aktör du väljer. I somliga fall kan räntan, för ett lån på ett och samma belopp, skilja sig åt med åtskilliga procentenheter mellan två olika långivare.

Lånar du mycket pengar betyder redan en liten ränteökning en avsevärt högre månadskostnad och en massiv kostnadsskillnad utslaget över lånets hela löptid. Av den anledningen är det smart att jämföra flera olika alternativ innan du lånar pengar.

 • Kolla räntan innan du lånar
 • Räntan viktigare ju större beloppet är
 • Ta även med avgifter i beräkningen
Låna pengar med låg ränta
låna pengar

Vi hjälper dig att låna pengar till en ränta du har råd med

Vi på Likvidum är en låneförmedlare. Hos oss kan du jämföra lånevillkor, räntor och andra kostnader för lån från ett stort antal svenska långivare.

En ansökan ger dig automatiskt svar från alla långivare som är beredda att låna ut pengar till dig. Varje svar innehåller allt du behöver veta om det aktuella låneerbjudandet. Här framgår bland annat vad din ränta blir, om några avgifter tillkommer, vad månadskostnaden blir samt hur mycket du ska betala totalt. Eller enklare uttryckt; du får reda på vad det kostar att låna pengar hos många olika långivare – innan du lånar.

Informationen presenteras på ett lättöverskådligt sätt vilket innebär att du snabbt och smidigt kan jämföra olika låneerbjudanden. Du ser direkt vem som kan ge dig de mest förmånliga lånevillkoren. d.v.s. det billigaste lånet med den lägsta räntan.

Låna pengar med låg ränta
låna pengar

Vad kan jag låna pengar till?

Likvidum förmedlar lån för alla möjliga ändamål. Ett blancolån är inte låst till en specifik vara eller ett särskilt syfte.

Du kan alltså använda pengar du lånar till precis vad du vill. Låna pengar till en ny bil, renovering av köket, en resa med familjen, helt vanlig konsumtion eller varför inte för att samla dyra smålån? Oavsett vad du lånar till så hjälper vi dig att jämföra långivarnas villkor så att du kan se svart på vitt vilka räntor och lånevillkor de olika aktörerna vi samarbetar med kan erbjuda dig.

För att kunna låna pengar måste du till att börja med uppfylla några grundläggande krav. För att teckna ett lån genom oss ska du:

 • Vara minst 18 år vid ansökningstillfället
 • Ha en inkomst på minst 10 000 kronor i månaden
 • Vara folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader
 • Inte ha några skulder hos Kronofogden (skuldfri sedan minst sex månader)
Låna pengar med låg ränta
Hur mycket får jag låna

Hur mycket pengar kan jag låna?

Hur stort belopp du kan låna beror på var du vänder dig och vilken sorts lån du vill söka. Lån som tecknas via en låneförmedlare brukar till att ligga på belopp från 10 000 till 600 000 kronor om det rör sig om privatlån. Det finns en rad olika typer av lån, såsom bolån och fler olika varianter av privatlån. Något förenklat kan man dela in lån för privatpersoner i två kategorier. Lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

När du tecknar lån med säkerhet som ett billån eller bolån utgör varan (t.ex. bilen eller bostaden) säkerheten för lånet. Om du inte kan betala tillbaka pengarna säljs varan på exekutiv auktion och pengar lämnas över till långivaren (fordringsägaren). På så sätt riskerar aldrig långivaren att bli med hela beloppet om låntagaren inte kan betala. Det betyder att långivaren kan låna ut mer pengar. På grund av att risken är lägre är kan oftast långivaren även erbjuda en lägre ränta än vad de skulle kunna ge vid motsvarande privatlån.

När du tecknar ett privatlån (de lån vi på Likvidum förmedlar är uteslutande privatlån) finns ingen säkerhet. Något som innebär att det i praktiken är du, låntagaren, som utgör säkerheten för lånet. Långivare som fokuserar på mindre privatlån som exempelvis mikrolån och snabblån eller kontokrediter brukar ha ett maximalt lånebelopp på 20 000 till 50 000 kronor. För reguljära privatlån är idag det maximala lånebeloppet 600 000 kronor. Vill du låna mer än så i ett och samma lån krävs en säkerhet.

Hur stort lånebelopp du kan bli beviljad när du lånar pengar beror, utöver långivarens, generella maxbelopp på faktorer som din inkomst, om du är fast anställd eller har provanställning eller vikariat, hur mycket övriga skulder du har med mera. Kort sagt din kreditvärdighet. Det är den som avgör hur mycket pengar du kan låna. Sedan kan det maximala beloppet du kan låna skilja sig åt mellan olika banker. Vissa erbjuder möjligheten att låna ändå upp till 600 000 kr, hos andra är det maximala lånebeloppet lägre. Ett flertal sätter gränsen vid 350 000 kronor, andra erbjuder möjligheten att låna 500 000 kr.

hur mycket får jag låna

Din kreditvärdighet avgör hur stort belopp du får låna

När du ansöker om att låna pengar är det främst din kreditvärdighet som avgör hur stor summa du kan bli beviljad. Din kreditvärdighet bestäms genom en rad olika faktorer, några av dem är:

 • Storleken på din inkomst
 • Ditt anställningsförhållande – Om du är fast anställd, provanställd, vikarie eller timanställd
 • Övriga skulder
 • Om du har betalningsanmärkningar eller obetalda skulder hos kronofogden
 • Om du har många kreditförfrågningar under kort tid

Har du en hög kreditvärdighet har du större chanser att bli beviljad det lån du önskar.

Hur mycket får jag låna

Så ser du hur mycket du kan låna – Gör en budgetkalkyl

Börja med att göra en budgetkalkyl för din privatekonomi. Utifrån denna har du överblick över hur din faktiska situation ser ut månad för månad – då blir det också enklare att se hur mycket du kan låna och vilka kostnader du klarar av. Det finns massor enkla budgetkalkyler på nätet som går att ladda ner gratis.

Ett annat alternativ är att helt enkelt fram dina inkomster och utgifter för det senaste året och räknar samman dem i ett kalkylprogram som Excel eller Google Sheets. Dela sedan dina kostnader med tolv. Då ser hur mycket kostnader du kan räkna med per månad. Kom ihåg att kostnader så klart kan variera från månad till månad och att du bör ha utrymme för oväntade kostnader.

Genom att räkna för helt år riskerar du inte att missa kvartalsfakturor och andra räkningar som kommer mer sällan. När du bildat dig en uppfattning om dina kostnader och hur mycket du har kvar när allt är betalt är det enkelt att räkna ut hur mycket mer du klarar av att betala i form av räntekostnader och amorteringar på lånet.

Hur mycket får jag låna

Låna inte mer än du klarar av

När du ska ta ett lån behöver du först och främst vara klar över din ekonomiska situation. Du bör göra en kalkyl och gärna räkna med ett par procentenheter extra på räntan, extra viktigt om det är ett stort lån som bolån eller billån det gäller. Ett par procents räntehöjning kan låta lite men gör en hel del på lånets kostnad. En god tumregel är att inte låta dina lånekostnader gå över 30 procent av din inkomst per månad. På så vis har du utrymme för oförutsedda utgifter samt ett fortsatt sparande.

Vanligt idag är att man tar ett privatlån, även kallat blancolån, till konsumtion eller omstartslån om man av någon anledning inte vill söka eller har är svårt att få ett traditionellt banklån hos sin bank. Det finns många olika långivare på marknaden och dessa är i regel både seriösa och kan erbjuda dig bra villkor.

Enklast och bäst är att låna pengar online via en låneförmedlare, då kan du också jämföra lån och räntor innan du bestämmer dig. De skickar din förfrågan till ett stort antal banker de samarbetar med och du får snabbt svar. Men kan se det som att bankerna budar om dig som kund och ger dig sitt bästa erbjudande i förhållande till de uppgifter du angivit.

Att det är lätt att låna betyder inte att du ska köpa grisen i säcken. Studera de låneerbjudanden du får noga. Läs villkoren och var säker på att du förstått dem, även det finstilta, innan du skriver under på ett lån.

låna pengar

Så lånar du pengar med låg ränta

Hos oss kan du ansöka om och jämföra lån från 10 000 kronor ända upp till 600 000 kronor. Att ansöka om ett lån genom oss på Likvidum är enkelt och tar maximalt ett par minuter. En enda ansökan ger dig svar med besked om personlig ränta från ett stort antal långivare och banker.

Dessutom slipper du oroa dig för att skada din kreditvärdighet i onödan. Endast en notering sparas hos Upplysningscentralen trots att du får svar från många olika kreditgivare.

Så gör du:

 • Gå till formuläret högst upp på den här sidan
 • Fyll lånebelopp och önskad löptid (återbetalningstid)
 • Ange dina personuppgifter och signera med BankID
 • Din ansökan skickas till långivarna
 • Långivarna skickar tillbaka sina svar (de första kommer inom några minuter)
 • Gå igenom svaren och välj det bästa låneerbjudandet
 • Signera det valda låneavtalet
 • Klart! Dina pengar betalas ut om några dagar
Låna pengar med låg ränta
låna pengar

Fler fördelar med att låna pengar genom Likvidum

Beskedet kommer samma dag

De första svaren från långivarna dyker inom ett par minuter efter att du skickat in din ansökan. Efter 24 timmar har alla långivare vi samarbetar gått igenom din ansökan och skickat sina svar. Du kan nu gå igenom svaren i lugn ro, jämföra lånevillkor och avgöra vilket alternativ som passar dig bäst. Smidigare än så blir det inte. Känn ingen stress när när du tittar på alternativen. Det är bättre att tänka igenom saken en extra gång innan du lånar pengar, så att du inte fattar ett oöverlagt beslut.

Få lägre ränta när du lånar

Vi på Likvidum fungerar på sätt och vis som marknadsplats för dig som vill låna pengar. När du ansöker om att låna pengar hos oss får du automatiskt svar från många olika kreditgivare. I varje svar får du besked om personlig ränta, månadskostnad och om några avgifter tillkommer.

Långivarna vet att du kommer lusläsa detaljerna och har därför starka incitament ge dig en så låg ränta som de kan givet dina ekonomiska förutsättningar. Skulle du ansöka om att låna pengar hos din vanliga bank får du aldrig veta om det varit möjligt att få ett lån med lägre ränta någon annanstans.

Du förbinder dig inte till något

Att ansöka om att låna pengar och jämföra långivare hos oss är kostnadsfritt och inte bindande på något sätt. Det händer först när du undertecknat ett låneavtal från en specifik långivare. Det går alldeles utmärkt att använda vår tjänst för att undersöka marknaden och se vem som kan ge dig lånet med den lägsta räntan.

Skonsamt för din kreditvärdighet

När du ansöker om att låna pengar genom oss på Likvidum får du automatiskt ett personligt anpassat besked från alla kreditgivare (bland de kreditgivare vi samarbetar med) som är villiga att låna ut pengar till dig. Samtidigt registreras endast en notering hos UC.

Skulle du ansökt hos alla de långivarna på egen hand skulle ett stort antal noteringar hos UC registreras. Något som är katastrofalt för din kreditvärdighet och dina chanser att låna pengar till låg ränta i framtiden.

När du ansöker hos oss maximerar du dina chanser att få ett lån med bra ränta och schyssta villkor utan riskera din kreditvärdighet i onödan.

Seriösa långivare, trygga lån

Med oss på Likvidum är du i trygga händer oavsett om du vill teckna ett lån, samla dyra krediter eller bara se vilken ränta du kan få just nu. Vi samarbetar endast med seriösa och etablerade svenska långivare och banker. Alla våra samarbetspartners står självklart under Finansinspektionens insyn.

Vi använder oss av säkra anslutningar, krypterar alltid dina uppgifter och uppfyller samma tuffa säkerhetskrav som gäller för bankerna. Du behöver aldrig oroa dig för att dina personuppgifter hamnar i orätta händer.

Personlig rådgivning – Skräddarsy ditt lån

Våra kunniga lånerådgivare och handläggare står alltid till tjänst och hjälper dig att hitta rätt i lånedjungeln. Om du vill kan vi hjälpa dig att gå igenom svaren du får från långivarna och att bena ut för- och nackdelarna med olika lånealternativ. Vi kan också hjälpa dig att lägga om befintliga lån, vilket kan ge dig bättre villkor och en lägre kostnad.

Ansök om att låna pengar
låna pengar

Vad vill du låna pengar till?

Genom oss på Likvidum kan du låna pengar till alla möjliga ändamål och projekt. Vi hjälper dig att jämföra långivarnas villkor och att hitta den bästa lösningen för just dig, oavsett vad du lånar pengar till.

Med ovanstående sagt är det alltid bra att tänka igenom vad pengarna ska gå till innan du lånar och att aldrig låna mer pengar än du behöver. Kom ihåg att ett större lånebelopp alltid betyder en högre räntekostnad och mer att amortera varje månad.

Gör gärna en budget innan du lånar, en sammanställning av dina inkomster och fasta utgifter. Då får du ett hum om hur stor månadskostnad du klarar och därmed också hur mycket du får låna. En tumregel som ofta används är att man aldrig ska låna mer än 80% av sin årsinkomst.

låna pengar

Slå ihop dyra lån och få lägre ränta

Har du dyra krediter sedan tidigare kan det vara klokt att samla dem i ett större lån, om du ändå står i begrepp att låna pengar till något annat. Genom att slå ihop småkrediterna är det inte sällan möjligt att få en lägre ränta* (beror på din kreditvärdighet och bestäms av långivaren) samtidigt som du slipper betala avgifter till flera olika aktörer. Sammantaget innebär det här att du kan få en betydligt lägre månadskostnad och spara stora summor pengar.

låna pengar

Låna pengar till privat konsumtion

Likvidum är en låneförmedlare med fokus på privatlån. Ett privatlån, även kallat blancolån, är kort och gott ett lån utan säkerhet. Eftersom privatlån inte är låsta till en underliggande säkerhet eller ett angett syfte kan du i praktiken använda pengarna till vad du vill.

En annan fördel med att välja ett privatlån när du lånar pengar är flexibiliteten. Har du valt rörlig ränta kan du lösa lånet när du vill utan extra kostnad. Om du exempelvis lånar pengar för att köpa en bil kan du låna till bilens fulla värde. Skulle du istället valt ett billån med säkerhet kan du maximalt låna till 80 procent av bilens värde, resten måste du lägga in som kontantinsats.

låna pengar

Bli av med befintliga krediter

Har du redan ett eller flera lån som du betalar för? Om du haft lånen en längre tid kan det vara läge att lägga om lånet. Har du haft lånet i flera år är det inte omöjligt att du kan få en markant lägre ränta genom att ta ett nytt lån och använda det till att lösa ditt gamla lån.

Har du fått en löneförhöjning, amorterat ner ditt bolån, sänkt dina fasta kostnader eller på annat fått en starkare privatekonomi har du ett bra förhandlingsläge. Det är enkelt att ta reda på hur mycket pengar du kan spara på att lägga om ditt/dina lån. Ansök om ett lån på samma belopp som det kvarstående beloppet på din nuvarande kredit. Om någon av långivarna kan erbjuda dig en lägre ränta och månads är du bara några knapptryck ifrån en lägre månadskostnad (förutsatt att du lever upp till långivarnas krav och klarar kreditprövningen).

låna pengar

Låna pengar till ny bil

Det är inte alla som kan promenera eller åka elsparkcykel till jobbet. Därför är det inte så konstigt att en ny bil är en av de vanligaste sakerna vi svenskar lånar pengar till. Nu erbjuder visserligen många bilhandlare egna billån. Men då rör det sig i regel om lån med bilen som säkerhet. Något som innebär att du maximalt kan låna till 80 procent av bilens värde och att du måste lösa lånet först om du vill sälja bilen vidare.

Hos oss på Likvidum kan du ansöka om flexibla billån från en mångfald av långivare.

Låna pengar med låg ränta

Fler räntor att hålla reda på när du lånar pengar

Som låntagare finns det några olika räntesatser du behöver hålla reda på.

 • Nominell ränta

  Nominell ränta är priset du betalar för att låna. Den nominella räntan uttrycks i procent som en andel av lånebeloppet och beräknas per år. Om det står att ett lån har en ränta på exempelvis 5% är det så gott som alltid den nominella räntan som avses. Nominell ränta kallas också årsränta, låneränta eller kort och gott ränta.

 • Effektiv ränta

  Effektiv ränta är samma sak som den årliga totalkostnaden för lånet uttryckt i procent. I den effektiva räntan räknar man med alla kostnader för lånet, både avgifter och den nominella räntan. När du jämför olika erbjudanden bör du därför titta särskilt noga på den effektiva räntan. Lånet med lägst effektiv ränta är så gott som alltid det bästa alternativet.

 • Fast ränta

  Fast ränta eller bunden ränta är precis vad det låter som. Räntan ligger fast, antingen under hela lånets löptid eller en period som du avtalat med långivaren. Fast ränta ger ett väldigt förutsägbart lån, men i regel blir den totala kostnaden för lånet högre än vad den skulle blivit om du valt rörlig ränta. Fast ränta kan vara ett bra val om du tecknar ett större bolån och inte vill riskera ökade boendekostnader på grund av ändringar i ränteläget. Om du har ekonomiska marginaler och kan parera tillfälliga uppgångar i räntan är det däremot, i de flesta fall, bättre att välja rörlig ränta.

 • Rörlig ränta

  Rörlig ränta är precis vad det låter som. Den varierar över tid beroende på marknadsräntorna. Rörlig ränta kan låta läskigt, men förändringarna är oftast små och inget som påverkar dina kostnader nämnvärt. Utslaget över hela lånets löptid blir dessutom ett lån med rörlig ränta så gott som alltid billigare än ett med fast ränta.

 • Styrränta

  Styrräntan är den ränta bankerna själva betalar när de lånar pengar av Riksbanken. Eftersom styrräntan styr vad bankerna själva betalar för att låna har den en tydlig påverkan på marknadsräntorna. Om den går upp blir det även dyrare för dig att låna. Har du rörlig ränta på ditt lån (vilket gäller de flesta privatlån) kan det därför vara bra att hålla koll på reporäntan.

 • Dröjsmålsränta

  Dröjsmålsränta är en avgift som ett företag kan ta ut som kompensation om en kund inte betalar en skuld i tid. Syftet med dröjsmålsränta är att uppmana till betalning och ersätta företaget för administrativa kostnader, till exempel för att skicka ut en ny faktura. Dröjsmålsränta ska motsvara referensräntan plus 8%.

 • Referensränta

  Referensränta är en ränta som sätts av Riksbanken och används för att bestämma andra räntor i samhället, till exempel dröjsmålsräntan. Referensräntan fastställs två gånger om året och baseras på reporäntan, avrundat uppåt till närmaste halva procent.

 • Månadsränta

  Månadsränta är en ränta som beräknas per månad istället för per år. Begreppet används främst vid marknadsföring av mindre lån som ska betalas tillbaka snabbt, till exempel snabblån och smslån. Om du jämför kostnader för olika lån är det bättre att utgå från den effektiva räntan per år, istället för månadsräntan. Den effektiva räntan ger en mer rättvisande bild av kostnaderna.

Amorteringstakten spelar roll när du lånar pengar

Utöver räntekostnader och eventuella avgifter ska du också amortera varje månad. Att amortera betyder helt enkelt att du successivt betalar tillbaka de lånade pengarna. När du ansöker om lån med låg ränta genom oss kan du välja en amorteringsperiod på 1 till 15 år.

Det är bra att noga tänka igenom saken innan du väljer hur lång amorteringsperiod (löptid) du vill ha. Den kommer nämligen att påverka hur mycket lånet kommer att kosta dig. Ju snabbare du amorterar desto lägre bli räntekostnaderna.

Anledningen är enkel. Varje gång du amorterar sjunker beloppet du är skyldig och betalar ränta för. Därför blir räntekostnaderna lägre ju snabbare du amorterar. Samtidigt blir månadskostnaden högre med en kortare amorteringsperiod eftersom du sprider ut återbetalningen av pengar du lånat på färre tillfällen. Omvänt så kommer en längre löptid att ge dig en lägre månadskostnad. Med en längre löptid sprider ut återbetalningen över fler tillfällen och betalar ett mindre belopp varje gång. Nackdelen är att du också betalar ränta för pengar under längre tid, vilket innebär att den totala räntekostnaden för lånet blir högre.

Olika amorteringsformer för lån

Det finns flera olika sätt att amortera på som kan vara bra att ha koll på, särskilt om du letar efter ett lån med låg ränta. De mest populära och vanligaste sätten att amortera är annuitet och rak amortering. Vilket alternativ du väljer kommer att påverka både din månadskostnad och den totala kostnaden för lånet. Därför är det klokt att hålla reda på hur de olika amorteringsformerna funkar.

Rak amortering

Rak amortering betyder att du amorterar ett fast belopp varje månad under hela lånets löptid. Utöver amorteringen betalar du även ränta för pengarna du lånat. Räntekostnaden sjunker successivt i takt med att du amorterar. Något som betyder att det sammanlagda månadsbeloppet (både ränta och amortering) kommer vara förhållandevis högt i början av låneperioden och sedan undan för undan sjunka i takt med dina amorteringar.

En fördel med lån med rak amortering är att de totala räntekostnaderna tenderar att bli lägre än på motsvarande annuitetslån. Nackdelarna är att månadskostnaden blir högre i början och att du aldrig vet säkert vad månadskostnaden blir.

Annuitet

Lån med annuitet eller annuitetslån som det också kallas är den andra “stora” amorteringsformen. När du har ett lån med annuitet betalar du ett fast belopp för både ränta och amortering under lånets hela löptid.

I början av lånets löptid kommer månadsbeloppet till största del bestå av räntekostnader. Detta kommer successivt att förändras och i slutet av låneperioden består den större delen av månadsbeloppet istället av amortering.

låna pengar

Fler tips för dig som funderar på att låna pengar

När du ansöker om att låna pengar sätts räntan individuellt, baserat på din personliga betalningsförmåga- och kredithistorik. För att reda ut hur det står till med den görs alltid en kreditprövning. Viktiga faktorer vid kreditprövningen är saker som din inkomst, befintliga skulder, anställningsform, boendeförhållanden och hur du skött tidigare betalningar.

Men vad gör man för att få ett riktigt bra lån med låg ränta? Här är våra bästa tips.

1. Jämför – Enklaste sättet att hitta lån med låg ränta

Ett effektivt sätt att hitta ett lån med låg ränta och låga totalkostnader är att jämföra lån från olika långivare och banker innan du bestämmer dig. Det kan du göra hos en låneförmedlare som oss på Likvidum.

Genom att ansöka hos en låneförmedlare får du låneerbjudanden från ett stort antal erbjudanden och det räcker med en ansökan. Varje erbjudande innehåller besked om personlig ränta, avgifter och andra eventuella kostnader som tillkommer. Ansökan är kostnadsfri.

Eftersom räntan på privatlån sätts efter kreditprövning kan du inte veta vad räntan blir innan du ansökt om lånet. Därför är det klokt att jämföra lån hos en låneförmedlare. Att ansöka på egen hand hos olika långivare är både tidsödande och dåligt för din kreditvärdighet. Vid varje ansökan görs nämligen en kreditupplysning, i regel hos UC.

Många noteringar hos UC ses allmänt som ett tecken på en ekonomi i oordning och sänker därför din kreditvärdighet. Genom att ansöka och jämföra lån hos en låneförmedlare eliminerar du det problemet och maximerar dina chanser att få ett lån med låg ränta.

2. Styrk anställning och inkomster

Vid kreditprövningen granskar långivarna din ekonomiska situation och kredithistorik. Två viktiga faktorer vid kreditprövningen är din anställningsform och inkomst. Båda kommer att spela en stor roll för räntesättningen.

Fast anställning (tillsvidareanställning) är så gott som alltid bäst. Har du fast anställning och en regelbunden inkomst anser långivarna att du har en god betalningsförmåga. Risken att du får betalningsproblem är låg och långivarna räknar med att du kan betala tillbaka lånet i tid. I gengäld kan de därför ofta erbjuda ett lån med låg ränta och förmånliga villkor.

Är du frilansare, projektanställd eller saknar fast anställning av andra skäl är det rent statistisk sett mer riskfyllt att låna ut pengar till dig. Din inkomst kan förändras relativt snabbt och långivaren kan inte veta säkert om det är till det bättre eller till det sämre. Långivarna tenderar därför att ta ut en högre ränta för att kompensera för den risken.

Om du har extrajobb eller nyligen fått fast anställning är det klokt att leta fram dokumentation som styrker detta. Till exempel lönespecifikationer, kontoutdrag och anställningsavtal. Det gäller särskilt om du fått den fasta anställningen eller extraknäcket nyligen och inkomsten inte finns med på föregående års deklaration.

3. Lägg om gamla lån och få lägre ränta

Vid kreditprövningen tittar långivarna även på dina befintliga skulder. Om du har många olika lån och krediter kan långivarna dra öronen åt sig. Det ses generellt som ett tecken på att din ekonomi är i oordning och att du fattar överilade beslut. Något som betyder att du kan få en sämre ränta på ditt lån. Av den anledningen kan det vara klokt att lösa de gamla krediterna genom att samla dem i ett större lån.

Nu kanske det kan låta märkligt att låna ännu mer pengar om man redan har flera skulder. Men många gånger är det faktiskt den bästa lösningen. Genom att samla skulderna i ett enda stort lån förbättrar du din kreditvärdighet och det är ofta möjligt att få en lägre ränta och kostnad eftersom små lån generellt kommer höga räntor och avgifter.

Räntan på ett samlingslån är ofta lägre än vad den är på smålån, särskilt mindre krediter med riktigt korta löptider. En annan fördel är att du slipper betala avgifter till flera långivare i onödan. På så sätt kan du en lägre månadskostnad och spara pengar på sikt.

4. Skaffa en medlåntagare – Ökar chanserna att få låg ränta när du lånar pengar

Har du en osäker anställning, lägre inkomst eller inte optimal kreditvärdighet av andra skäl? Lugn. Det behöver inte betyda att du är dömd till höga räntor när du lånar pengar. Ett sätt att förbättra dina chanser att få en förhållandevis låg ränta, är att ansöka tillsammans med en annan person.

När du har en medlåntagare är ni två som delar på betalningsansvaret för lånet och långivaren räknar oftast med bådas inkomster i underlaget för lånet. Både du och medlåntagaren har exakt samma ansvar gentemot långivaren. Skulle du hamna i ekonomiska svårigheter kan medlåntagaren kliva in och fortsätta betala på lånet. Något som innebär att långivaren utsätter sig för en mindre kreditrisk. De kan därför ofta erbjuda dig att låna pengar med lägre ränta i gengäld.

5. Klipp kreditkorten och säg upp onödiga abonnemang

Har du flera kreditkort du inte använder, onödiga abonnemang eller avbetalningsplaner? Då kan det vara läge säga upp dem. Flera aktiva krediter kan nämligen påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få ett lån med låg ränta. Ett flertal olika abonnemang innebär att du får högre fast kostnader och mindre pengar till annat, som att betala på ett nytt lån.

Undvik också att köpa saker mot avbetalning. När du köper en vara och väljer delbetalning görs nämligen en kreditupplysning, inte sällan hos UC. Det försämrar din kreditvärdighet och dina chanser att få en bra ränta nästa gång du lånar. Betala direkt om du handlar på nätet.

6. Hitta lån med låg ränta genom en låneförmedlare

Om du köpt en pryl eller bokat en resa på nätet har du säkert använt en jämförelsetjänst någon gång. Då vet du också att priserna mellan olika handlare kan variera kraftigt. Men det är inte alla som vet att det funkar på exakt samma sätt för lån. Men så är det.

Olika långivare har olika processer, prioriteringar och rutiner för räntesättningen. Eftersom räntan alltid sätts individuellt när du lånar pengar utan säkerhet betyder det här att räntan kan skilja sig åt radikalt beroende vilken aktör du väljer.

När du ansöker om lån hos en låneförmedlare som oss på Likvidum får du automatiskt svar från många olika långivare. Varje svar innehåller besked om ränta, månadskostnad och allt annat viktigt du behöver veta. På sätt kan du ställa olika alternativ mot varandra och sedan välja det billigaste lånet med den lägsta räntan.

7. Välj rätt amorteringstid

När du lånar pengar är det viktigt att välja en löptid som passar dig och dina förutsättningar. Löptiden kommer nämligen att påverka både månadskostnaden och de totala räntekostnaderna för lånet.

Det kan vara frestande att välja en lång löptid. Då får du en lägre månadskostnad eftersom du sprider ut återbetalningen av lånet över fler tillfällen. Men en lång löptid är inte optimal om du är ute efter ett lån med så låga räntekostnader som möjligt.

Väljer du en lång löptid kommer du också betala ränta för de lånade pengarna under en längre tid, än vad du skulle gjort med en kortare löptid. Därför kommer den totala kostnaden bli högre om du väljer en lång löptid.

Ett lån med en kortare löptid innebär tvärtom att du får en högre månadskostnad eftersom du delar upp amorteringen på färre tillfällen. Samtidigt betalar du ränta för de lånade beloppet under en kortare period. Därför blir den totala kostnaden för lånet lägre när du väljer en kortare löptid. Tänk igenom saken ordentligt och välj en löptid som passar dig och din ekonomi.

8. Välj ett lån med låg effektiv ränta

När du jämför och tittar på olika lån är det viktigt att jämföra räntan. Det är som du säkert vet räntan som är den huvudsakliga kostnaden för lånet. I allmänhet kan man säga att ett lån med låg ränta är billigt och att ett lån med hög ränta är dyrt.

Det är dock viktigt att inte stirra sig blind på låneräntan utan att även titta på den effektiva räntan. Den effektiva räntan avser både den vanliga (nominella) räntan plus alla andra kostnader som uppläggnings- och aviavgifter.

Därför är den effektiva räntan ett bättre mått på lånets faktiska kostnad än vad den nominella räntan är. Ett lån som har en något högre låneränta kan faktiskt vara billigare än ett lån med lägre låneränta som har en högre effektiv ränta (p.g.a. avgifter).

Låna pengar med låg ränta

Samarbetspartners

Ikano Bank logotyp
Coop Medmera logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Santander Consumer Bank
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Resurs bank logotyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Komplett Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector bank
Risicum
Svea Ekonomi
Loanstep

låna pengar

Låna mellan 10 000 – 600 000 kr

Likvidum jämför lån från 10 000 kr ända upp till 600 000 kr. Nedan finns snabblänkar och information om respektive belopp

Vanliga frågor om att låna pengar

Vad är fördelarna med att låna pengar genom Likvidum?

Du får bättre villkor och goda möjligheter att låna pengar billigare! Likvidum är en låneförmedlare. Vi hjälper dig att jämföra olika lån och långivare. När du ansöker om att låna pengar hos oss får du svar från alla de långivare och banker vi samarbetar med. Du kan därefter välja den långivare som erbjuder lägst ränta och bäst lånevillkor i övrigt. Vi tar dessutom endast en UC trots att du får svar från flera olika långivare. Du behöver alltså inte oroa dig för att din kreditvärdighet blir sämre på grund av flera låneansökningar.

Vad kan jag låna pengar till?

Du kan låna pengar till vad du vill. Vi förmedlar i dagsläget så kallade blancolån, alltså lån utan säkerhet. Det betyder att pengarna du lånar inte är bundna till en specifik vara som är fallet om du ansöker om exempelvis ett bolån. Du bestämmer fritt vad pengarna du lånar ska användas till och behöver varken berätta det för oss eller för långivaren du väljer.

Många av våra kunder lånar pengar till kontantinsatsen vid bostadsköp, köp av bil, resor, renovering och eller för att baka ihop små lån till ett större lån med lägre ränta.  Du kan också använda lånet för att samla tidigare lån och krediter och på så sätt få en lägre ränta och månadskostnad.

Går det att utöka ett befintligt lån?

Ja, det är möjligt att utöka ett lån du tecknat tidigare. Om du redan har lånat pengar genom oss kan vi hjälpa dig att höja lånet. Det är dock långivaren som bestämmer om och med hur mycket pengar du kan höja lånet med. Det utökade beloppet betalas ut på samma sätt som det ursprungliga lånet.

Om det har gått en längre tid sedan ditt gamla lån beviljats behöver vi göra en ny kreditprövning. Men vi tar precis som när du ansöker om ett nytt lån bara en UC trots att du får svar från flera långivare.

Har du ett lån sedan tidigare men inte tecknat det genom oss kan du ansöka om ett helt nytt lån på ett högre belopp. I många fall kan du få en lägre ränta på det nya lånet. Självklart kan du också lösa och samla mindre lån i ett större lån genom oss.

Vad är kraven för att låna pengar?

Våra grundkrav för att låna pengar är att du är 18 år minst gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader. Du ska också ha en månatlig inkomst på minst 10 000 kronor genom inkomst eller pension och får inte ha några skulder hos Kronofogden (skuldfri sedan minst sex månader). Om du har en högre inkomst är dina chanser att få ett lån med lägre ränta bättre , men det är inget krav från oss.

Kom ihåg att kraven för att låna pengar hos olika långivare kan skilja sig åt något. Men eftersom vi samarbetar med flera långivare behöver det inte vara kört för att en  säger nej. Vi kan oftast erbjuda ett lån hos någon av de andra långivarna istället  – och det finns många att välja på!

Vilka långivare samarbetar Likvidum med?

Likvidum samarbetar och jämför lån från flera välrenommerade banker och långivare. För att se en lista över alla långivare, besök sidan om samarbetspartners

Artikeln uppdaterades senast: 23 september, 2022 klockan 10:06

Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.