Låna pengar med låg ränta - Jämför lån

Letar du efter ett lån? När du lånar pengar är det räntan tillsammans med avgifter som avgör dina kostnader. På ett större lån kan redan enstaka procent mer i ränta betyda tusentals kronor i ökade kostnader per år. Det är därför vi på Likvidum finns. Vi hjälper dig att jämföra banker och långivare och att hitta lån med låg ränta och riktigt bra villkor.  

 

 • vit bock i blå cirkelLåna från 10 000 kr till 600 000 kr
 • vit bock i blå cirkelJämför låneräntor innan du bestämmer dig
 • vit bock i blå cirkelEndast en kreditupplysning 
 1. kr

  Ange ett värde mellan 10 000 och 600 000 i hela tusental

  Ange en giltig återbetalningstid

  10 000 kr
  600 000 kr

  Din uppskattade månadskostnad: 0 kr

  Ange ett giltigt lånesyfte

  Ange ett giltigt personnummer med fyra siffror för årtal

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.

 2. Huvudsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

 3. Medsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt personnummer

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

1 2

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån på 200 000 kr, 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 inbetalningar. Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbet. tid 1–15 år. (2021-09-19).

Säker ansökan
BankID UC

Jämför långivarna och hitta lån med låg ränta

 

Hos oss kan du helt gratis jämföra lånevillkor hos många olika svenska banker och långivare. Ansökan är helt gratis, ej bindande och tar max ett par minuter.

 

Allt du behöver göra för att ta första steget mot ett lån med låg ränta är att fylla i dina personuppgifter och sedan signera med BankID. Kort därefter får du låneerbjudanden från alla långivare vi samarbetar med.

 

Där ser du svart på vitt vad räntan blir, om några avgifter tillkommer och hur lånet ska betalas tillbaka. Du kan enkelt jämföra de olika alternativen och välja lånet med den lägsta räntan och de bästa villkoren.

 

Fördelar med att låna pengar via Likvidum

 

 • Helt gratis
  Vi tar inte ut några avgifter av våra kunder. Det kostar alltså ingenting för dig som konsument att jämföra långivare och att leta efter lån med låg ränta hos oss och din ansökan är inte bindande.Vi får istället en kommission av den långivare du till slut väljer.
 • Snabba besked
  De första låneerbjudande har du i regel inom några minuter. I de flesta fall har du fått alla svar inom ett dygn. I varje var hittar du utöver besked om personlig ränta information utbetalningstid.
 • Få lägre ränta
  När du alla erbjudanden inkommit är det enkelt att hitta det billigaste lånet med den lägsta räntan. Du kan enkelt jämföra villkor och kostnader för olika lån och sedan välja det lånet med den lägst räntan.
 • Riskera inte kreditvärdigheten
  När du ansöker genom oss på Likvidum registreras bara en enda notering hos UC, trots att du får erbjudanden från många olika långivare. Du försämra därför inte din kreditvärdighet i onödan. Något som är viktigt om du t. ex. vill söka ett bolån i framtiden.
 • Hög säkerhet
  Det är alltid tryggt och säkert att låna pengar med låg ränta via oss på Likvidum. Vi lever upp till samma höga säkerhetskrav som storbankerna gör och du kan lita på att ingen obehörig kommer åt dina personuppgifter.
 • Personlig rådgivning
  Våra kunniga lånerådgivare finns alltid till hands och hjälper dig oavsett om söker ett nytt lån, vill samla gamla krediter eller pressa ner räntan på ditt befintliga lån. Om du vill kan du få rådgivning över telefon.

Hur får jag lån med låg ränta?

 

När du ansöker om ett lån utan säkerhet sätts räntan individuellt, baserat på din personliga betalningsförmåga- och kredithistorik. För att reda ut hur det står till med den görs alltid en kreditprövning. Viktiga faktorer vid kreditprövningen är saker som din inkomst, befintliga skulder, anställningsform, boendeförhållanden, hur du skött tidigare betalningar och eventuella betalningsanmärkningar.

 

Men vad gör man då för att få ett riktigt bra lån med låg ränta? Här är våra bästa tips.

 

1. Jämför lån innan du bestämmer dig och få lägre ränta

Det enklaste sätt att hitta ett lån med låg ränta och låga totalkostnader är jämföra lån från olika långivare och banker innan du bestämmer dig. Det kan du göra hos en låneförmedlare som oss på Likvidum.

 

Genom att ansöka hos en låneförmedlare får du erbjudanden med besked om personlig ränta, avgifter och alla andra kostnader som kommer med lån från ett stort antal långivare. Ansökan är helt gratis.

 

Eftersom räntan på privatlån sätts efter kreditprövning kan du inte veta vad räntan blir innan du ansökt om lånet. Därför är det klokt att jämföra lån hos en låneförmedlare. Att ansöka på egen hand hos olika långivare är både tidsödande och dåligt för din kreditvärdighet. Vid varje ansökan görs nämligen en kreditupplysning, i regel hos UC.

 

Många noteringar hos UC ses allmänt som ett tecken på en ekonomi i oordning och sänker därför din kreditvärdighet. Genom att ansöka och jämföra lån hos en låneförmedlare eliminerar du det problemet.

 

2. Styrk anställning och inkomster

Det finns också andra sätt att få lägsta möjliga ränta när du lånar pengar. En sak som spelar stor roll vid kreditprövningen är din anställningsform. Vid kreditprövning granskar långivarna hela dina ekonomiska situation och historik. Där spelar din anställningsform en stor roll.

 

Fast anställning (tillsvidareanställning) är så gott som alltid bäst. Har du fast anställning och en regelbunden inkomst tycker långivare att du har en god betalningsförmåga. Risken att du får betalningsproblem är låg och långivarna räknar med att du kan betala tillbaka lånet i tid. De kan därför ofta erbjuda ett lån med låg effektiv ränta i gengäld.

 

Är du arbetslös, sjukskriven, frilansare eller projektanställd är din anställning betydligt mer osäker. Din inkomst kan förändras relativt snabbt och långivare kan inte veta säkert om det är till det bättre eller till det sämre. Något som innebär att det statiskt sett är mer riskfyllt att låna ut pengar till dig. Långivarna tenderar därför att ta ut en högre ränta för att kompensera för den risken.

 

Om du har extrajobb eller nyligen fått fast anställning är det klokt att leta fram dokumentation som styrker detta. Till exempel lönespecifikationer, kontoutdrag och anställningsavtal. Det gäller särskilt om du fått den fasta anställningen eller stra knäcket nyligen och inkomsten inte finns med på föregående års deklaration.

 

3. Lös gamla lån och får lägre ränta

Vid kreditprövningen tittar långivarna också på dina befintliga skulder. Om du många olika lån och krediter kan långivarna dra öronen åt sig. Det ses generellt som ett tecken på att din ekonomi är i oordning och att du fattar illa överlagda ekonomiska beslut. Något som betyder att du kan få en sämre ränta om ditt ansökan beviljas. Av den anledningen kan det vara klokt att lösa de gamla krediter genom att samla dem i större lån.

 

Nu kanske du det kan låta märkligt att låna ännu mer pengar om man redan har flera skulder. Men många gånger är det faktiskt bästa lösningen. Genom att samla skulder i ett enda stort lån förbättrar du din kreditvärdighet och dina chanser att få ett nytt lån med låg ränta.

 

Dessutom är räntan på ett samlingslån oftast är lägre än vad den är på smålån och du slipper betala onödiga avgifter till flera långivare. På så sätt får du också en lägre månadskostnad och sparar pengar på sikt.

 

4. Skaffa en medlåntagare och få lägre ränta på lånet

Har du en osäker anställning, lägre inkomst eller inte optimal kreditvärdighet av andra skäl? Lugn. Du kan fortfarande få en ett lån med låg ränta. Ett sätt att förbättra dina chanser att få lägsta möjliga ränta är att ansöka tillsammans med en annan person.

 

En medsökande. När du har en medlåntagare är ni två som delar på betalningsansvaret för lånet och långivaren räknas oftast med bådas inkomster i underlaget för lånet. Båda personer har exakt samma ansvar för lånet, vilket betyder att lånet innebär en mindre kreditrisk för långivare. De kan därför ofta erbjuda dig ett lån med lägre ränta i gengäld.

 

5. Klipp kreditkort och säg upp onödiga abonnemang

Har du flera kreditkort du inte använder, onödiga abonnemang eller avbetalningsplaner? Då bör du funderar på att säga upp och betala av dem. Flera krediter kan nämligen påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få ett lån med låg ränta. När du köper saker på avbetalning görs nämligen en kreditupplysning, inte sällan hos UC.

 

Kreditupplysningar görs också ibland när du köper saker mot faktura för första gången hos ett företag. Samma sak gäller abonnemang. Av det följer att du kan få en lägre ränta på ditt lån om du gör dig av med onödiga kreditkort, smålån, avbetalningsplaner och abonnemang. Undvik också att köpa nya saker på avbetalning eller mot faktura. Betala direkt om du handlar online.

 

6. Lån med låg ränta genom en låneförmedlare

Om du redan har gjort allt du kan för optimera din kreditvärdighet och dina chanser att få ett lån med låg ränta är nästa steg att ansöka på bästa möjliga vis. En effektiv metod för att få lägsta möjliga ränta på lånet är att vända dig till en låneförmedlare istället för gå till första bästa långivare. Som tidigare nämnt kan du aldrig veta vilken ränta du får på ditt lån förrän du ansökt om det.

 

När du ansöker om ett lån hos låneförmedlare slipper du oroa dig för kreditvärdigheten. med en enda ansökan får du låneerbjudanden och besked om personlig ränta från ett stort antal långivare. Samtidigt registreras bara en enda kreditupplysning hos UC.

 

Du kan alltså jämföra lån, och kostnaderna för dem, från många olika långivare och banker och sedan välja lånet med den lägsta räntan. Ett enkelt och smart sätt hitta lån med lägsta möjliga ränta.

Olika former av lån

Något förenklat kan man säga att det finns två olika typer av lån att välja mellan när du vill låna pengar. Lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

 

Lån med säkerhet

Med säkerhet menas att man sätter en materiell tillgång i pant som säkerhet för lånet, till exempel en bil eller en bostad. Om låntagaren inte kan betala tillbaka pengar kan långivaren eller banken kräva in säkerheten och sälja den på exekutiv auktion. På så sätt kan långivaren få tillbaka hela eller stora del av lånebeloppet, även om låntagaren inte kan betala.

 

Med ett lån med säkerhet är därför långivarens kreditrisk (risken att inte få tillbaka de utlånade pengarna) mindre vad den skulle varit om ingen säkerhet fanns. Tack vare den lägre risken kan kreditgivaren ofta erbjuda en lägre ränta på lån med säkerhet.

 

Lån utan säkerhet

Vid ett lån utan säkerhet finns ingen materiell säkerhet. I stället kan man säga att det är du som låntagare som utgör säkerheten för lånet. Lån utan säkerhet kallas också blancolån och privatlån.

 

Ett sådant lån är inte knutet till en specifik vara. Du kan alltså använda lånet till precis vad du vill. Du behöver inte ens berätta vad du ska använda pengar till när du ansöker. De lån so vi på Likvidum förmedlar är genomgående lån utan säkerhet.

 

Olika namn på lån

 

När du letar efter lån kan det vara bra att koll på de olika namn och begrepp som används i finansbranschen. Här är det vanligaste namnen för olika lån och vad de betyder.

 

 

 • Privatlån

  Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Du kan använda pengarna till precis vad du vill. Räntan på privatlån sätts så gott som alltid individuellt på den sökande. När du ansöker om ett privatlån är det din kreditvärdighet och ekonomiska situation som avgör om du får hög eller låg ränta.

 • Bolån

  Bolån är precis namnet antyder avsedda för att köpa en bostad. Det flesta bolån är lån med säkerhet i form av bostaden du vill köpa. Eftersom långivaren har en säkerhet tar de en mindre risk och kan därför erbjuda ett lån med förhållandevis låg ränta i gengäld. Med ett bolån med säkerhet kan du maximalt lån till 85% av bostadens värde, resten måste du betala kontant.

 • Billån, båtlån & MC-lån

  Lån som ska användas för att köpa en bil, båt eller motorcykel. Lånen kan vara både med och utan säkerhet. Lån som erbjuds av bilhandlare är i regel lån med bilen som säkerhet. Med ett sådant lån kan du maximalt låna till 80% av bilens värde. Det går också utmärkt att använda att finansiera köpet med ett lån utan säkerhet. Då är du också fri att sälja fordonet eller båten vidare även om du inte vill lösa hela lånet och du kan låna till bilens fulla värde.

 • Omstartslån

  Ett lån som används för att få ordning på sin ekonomi och skulder. Omstartslån används ofta av folk som vill lösa dyra skulder och krediter och av personer som annars har svårt att få. Ett omstartslån kan vara både med och utan säkerhet. Den vanligaste varianten är omstartslån utan säkerhet. Hos oss kan du ansöka om omstartslån trots betalningsanmärkningar.

 • Hopbakslån

  Ett hopbakslån är i allt väsentligt samma sak som ett omstartslån. Du kan använda ett hopbakslån för att bli av dyra skulder och krediter genom att baka ihop dem i ett enda lån med låg ränta. På så sätt kan man få en lägre ränta och slipper onödiga avgifter, vilket betyder lägre månadskostnad.

 

Räntan avgör vad det kostar att låna

 

Den främsta faktorn som avgörs hur mycket det kostar att låna pengar är räntan, tillsammans med eventuella avgifter. Vanliga avgifter är avi-avgifter, uppläggningsavgift och handläggningsavgifter av olika slag. Utöver räntan och avgifterna ska du också betala tillbaka de lånade pengarna genom amortering varje månad.

 

Räntan är den avgift du betalar för att låna pengarna. Långivarna är företag som måste gå med vinst och ränta kort och gott priset du betalar för att låna pengarna. Räntan beräknas per år och som procentuell andel av det totala lånebeloppet.

 

Som låntagare är finns det några olika räntesatser du behöver hålla reda på.

 

 

 • Nominell ränta

  Nominell ränta som den också kallas är priset du betalar för att låna. Den nominella räntan uttrycks i procent som en andel av lånebeloppet och beräknas per år. Om det står att ett lån har en ränta på exempelvis 5% är det så gott alltid den nominella räntan som avses. Nominell ränta kallas också årsränta, låneränta eller kort och gott ränta.

 • Effektiv ränta

  Effektiva ränta är samma sak som den årliga totalkostnaden för lånet uttryckt i procent. I den effektiva ränta räknar man med alla kostnader för lånet, både avgifter och den nominella räntan. När du jämför olika erbjudande bör du därför titta särskilt noga på den effektiva räntan. Lånet med lägst effektiv ränta är så gott som alltid det bästa alternativet.

 • Fast ränta

  Fast ränta eller bunden ränta är precis vad det låter som. Räntan ligger fast under hela lånets löptid. Fast ränta ger ett väldigt förutsägbart lån, men i regel blir den totala kostnaden för lånet högre. Fast ränta kan vara ett bra val om du tar ett större bolån och inte vill riskera ökade räntekostnader. Om du har ekonomiska marginaler och kan parera tillfällig uppgångar i räntan är det däremot, i de flesta fall, bättre att välja rörlig ränta.

 • Rörlig ränta

  Rörlig ränta är precis vad det låter som. Den varierar över tid beroende på marknadsräntorna. Rörlig ränta kan låta läskigt, men förändringarna är oftast små och inget som påverkar dina kostnader nämnvärt. Utslaget över hela lånets löptid blir dessutom ett lån med rörlig ränta så gott som alltid billigare än ett med fast ränta.

 • Reporänta

  Reporäntan, eller styrräntan som den också kallas, är den ränta bankerna själva betalar när de lånar pengar av Riksbanken. Eftersom reporäntan styr vad bankerna själva betalar för att låna har den en tydlig påverkan på marknadsräntorna. Om den går upp blir även dyrare för dig att låna. Har du rörlig ränta på ditt lån (vilket gäller de flesta privatlån) kan det därför vara bra att ha koll på reporäntan.

 • Dröjsmålsränta

  Dröjsmålsränta är en avgift som ett företag kan ta ut som kompensation om en kund inte betalar en skuld i tid. Syftet med dröjsmålsränta är att uppmana till betalning och ersätta företaget för administrativa kostnader, till exempel för att skicka ut en ny faktura. Dröjsmålsränta ska motsvara referensränta plus 8%.

 • Referensränta

  Referensränta är att ränta som sätts av Riksbanken och används för att bestämma andra räntor i samhället, till exempel dröjsmålsräntan. Referensräntan fastställs två gånger om år och baseras på reporäntan, avrundat uppåt till närmaste halva procent.

 • Månadsränta

  Månadsränta är en ränta som beräknas per månad istället för per år. Begreppet används främst vid marknadsföring av mindre lån som ska betalas tillbaka snabbt, till exempel snabblån och smslån. Om du jämför kostnader för olika lån är det bättre att utgå från den, istället för månadsräntan. Den effektiva räntan ger en mer rättvisande bild av kostnaderna.

 

Amorteringsformen spelar roll när du lånar pengar

 

Utöver räntekostnader och eventuella avgifter ska du också amortera varje månad. Att amortera betyder helt enkelt att du successivt betalar tillbaka de lånade pengarna. När ansöker om lån med låg ränta genom oss kan du välja en amorteringsperiod på 1 till 15 år.

 

Det är bra noga tänka igenom saken innan du väljer hur lång amorteringsperiod du vill ha. Den kommer nämligen att påverka hur mycket lånet kommer att kosta dig. Ju mer du amorterar desto lägre bli räntekostnaderna.

 

Anledningen är enkel. När du amorterar sjunker beloppet du är skyldig och betalar ränta för. Därför blir räntekostnaderna lägre ju snabbare du amorterar. Omvänt blir månadskostnaden högre med en kortare amorteringsperiod. De totala räntekostnaderna blir samtidigt lägre eftersom du betalar ränta för det lånade beloppet under en kortare tidsrymd och vid färre tillfällen.

 

Amorteringsformer

 

Det finns flera olika sätt att amortera på som kan vara bra att ha koll på, särskilt om du letar efter ett lån med låg ränta. De mest populära och vanligaste sätten att amortera är annuitet och rak amortering. Vilket alternativ du väljer kommer att påverka både din månadskostnad och den totala kostnaden för lånet. Därför är det klokt att hålla reda på hur de olika amorteringsformerna funkar.

 

Rak amortering

Rak amortering betyder att amorterar du ett fast belopp varje månader under hela lånets löptid. Något som betyder att det sammanlagda månadsbelopp (både ränta och amortering) kommer vara förhållandevis högt i början av låneperioden och sedan undan för undan sjunka i takt med dina amorteringar.

 

En fördel med lån med rak amortering är att de totala räntekostnaderna tenderar att bli lägre än på motsvarande annuitetslån. Nackdelarna är att månadskostnaden blir högre i början och att du aldrig vet säkert vad månadskostnaden blir.

 

Annuitet

Lån med annuitet eller annuitetslån som det också kallas är den andra “stora” amorteringsformen. När du har ett lån med annuitet betalar du ett fast belopp för både ränta och amortering under lånets hela löptid.

 

I början av lånets löptid kommer månadsbeloppet till största del bestå av räntekostnader. Detta kommer successivt att förändras och i slutet av låneperioden består den större delen av månadsbeloppet istället av amortering.

 

Annuitet är en förutsägbar amorteringsform, du vet alltid hur mycket du ska betala varje månad. En annan fördel är att månadskostnaden är lägre i början av låneperioden jämfört med motsvarande lån med rak amortering.

 

Letar du efter lån med låg ränta? Tänk på detta

 

Betala aldrig mer för ett lån än du måste. Något som inte är så lätt alla gånger, särskilt om du har en akut avgift och behöver ett lån så snabbt som möjligt. Det är lätt hänt att skriva på första bästa låneerbjudande som dyker upp, alldeles oavsett om räntan är bra eller dålig.

 

Ofta lönar det sig att ta det lugnt och undersöka olika alternativ innan du slår till. I många fall är det möjligt att få en betydligt lägre ränta genom att jämföra olika lån innan du bestämmer dig.

 

En annan sak som påverkar din lånekostnader utöver räntan och avgifterna är löptid, alltså hur länge du har lånet. Det kan vara lockande att välja den lägsta möjliga löptiden.

 

På så sätt sprider du ut amorteringen (återbetalningen av lånet) på så många tillfällen som möjligt och får en låg månadskostnad. Samtidigt innebär också en lång löptid att lånet totalt sett bli dyrare. De sammanlagda räntekostnader blir nämligen högre med lång löptid eftersom du också betalar under en längre tid.

 

Omvänt så blir totalkostnaden för ett lån lägre ju kortare löptid du väljer. Eftersom du betalar ränta för lånet under kortare tid blir också de totala räntekostnaderna för lånet lägre. Tänk på att inte välja en alltför kort löptid.

 

En kort löptid innebär som vi sett en högre månadskostnad, särskilt i början, eftersom du måste amortera ett större belopp vid varje betalningstillfälle. Det är bättre att välja en något längre löptid än att få en månadskostnad som du kanske inte klarar av. Har du rörlig ränta på lånet kan du dessutom alltid amortera extra när helst du vill och på så sätt snabbare få ner lånebeloppet och räntekostnaderna.

 

 

Behöver du ett stort lån? Låna 600 000 kr. Vi hjälper dig att jämföra räntan hos olika långivare innan du bestämmer och hitta ett lån med riktigt bra ränta.

Vad säger kunderna?

Några av våra samarbetspartners

Vanliga frågor om att låna pengar

Vad är fördelarna med att låna pengar genom Likvidum? accordian

Vad kan jag låna pengar till? accordian

Går det att utöka ett befintligt lån? accordian

Vad är kraven för att låna pengar? accordian

Vilka långivare samarbetar Likvidum med? accordian

Kan jag betala tillbaka lånet i förtid? accordian

Vad blir räntan när jag lånar pengar? accordian

Kostar det något att ansöka om ett lån genom Likvidum? accordian

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej