Låna pengar med låg ränta

Behöver du låna pengar? Välj inte första bästa lån. Jämför långivarnas räntor först och välj ett lån med låg ränta istället. När du lånar pengar är räntan viktig. Det är räntan som avgör vad lånet kostar. Hos oss kan du jämföra låneräntor hos många olika långivare. Tjänsten är helt gratis och vi tar bara en UC. Ett smartare sätt att låna pengar. 

 

 • vit bock i blå cirkelLåna från 10 000 kr till 600 000 kr
 • vit bock i blå cirkelJämför låneräntor innan du bestämmer dig
 • vit bock i blå cirkelEndast en kreditupplysning 
 1. kr

  Ange ett värde mellan 10 000 och 600 000 i hela tusental

  Ange en giltig återbetalningstid

  10 000 kr
  600 000 kr

  Din uppskattade månadskostnad: 0 kr

  Ange ett giltigt lånesyfte

  Ange ett giltigt personnummer med fyra siffror för årtal

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.

 2. Huvudsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

 3. Medsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt personnummer

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

1 2

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån på 200 000 kr, 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 inbetalningar. Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbet. tid 1–15 år. (2021-06-13).

Säker ansökan
BankID UC

Lån med låg ränta – Så får du bästa räntan när du lånar pengar

Har du bestämt dig för att låna pengar? Oavsett du hur mycket pengar du planerar att låna så vill du med all sannolikhet få en så bra deal som möjligt. Eller närmare bestämt ett lån med så låg ränta som möjligt.

 

Det är därför vi på Likvidum finns. Vi hjälper dig att jämföra bankernas räntor innan du lånar pengar. På så sätt kan du se bankernas ränta i förväg och sedan välja det billigaste lånet med den lägsta räntan.

 

Inget lån är gratis. När du lånar pengar betalar du förmånen i form av ränta till långivaren. På lån utan säkerhet sätts räntan individuellt av långivarna. Det är dina ekonomiska förutsättningar och din kreditvärdighet som ligger till grund för räntesättningen.

 

Samtidigt gör olika långivare och banker olika bedömningar och kan också ha olika prioriteringar och målgrupper. Det betyder att räntan på ett lån kan skilja sig åt en hel del mellan olika långivare. Det är just därför det är klokt att jämföra lån från flera olika långivare innan du bestämmer dig.

 

När man lånar pengar är det av stor vikt att få så bra ränta som möjligt. Ju mer pengar du lånar desto viktigare blir räntan. Ett större lån kommer du med all sannolikhet betala tillbaka på under en längre tid, förmodligen åtskilliga år.

 

Om du exempelvis lånar 400 000 kronor innebär två procent extra i ränta 8 000 kronor mer i räntekostnad redan under det första året. Därför vill du så klart ha så låg ränta som möjligt när du lånar pengar.

Vad är ränta?

Ingenting är gratis här i livet. Inte heller när du lånar pengar. När du tar ett lån hos en bank eller annan långivare kommer du att få betala ränta för pengar under tiden du betalar tillbaka lånet. Räntan är helt enkelt priset du betalar för att låna pengar och uttrycks i procent som en andel av lånebeloppet per år.

 

En låneränta på exempelvis 5% betyder alltså att du ska betala just 5% av lånebeloppet till banken varje år. Lånar du 100 000 kronor till fem procents ränta ska du alltså betala 5000 kronor varje år.

 

Samtidigt ska du också successivt amortera på lånet. Att amortera är samma sak som att delbetala tillbaka pengarna du lånat.

 

I de flesta fall betalar du både ränta och amorterar till banken månadsvis. Månadskostnaden för ett lån består alltså av både en räntedel och en amorteringsdel. Om du amorterar snabbare sjunker det kvarvarande lånebeloppet snabbare. Det innebär att även räntekostnaden successivt sjunker eftersom beloppet du betalar räntan blir mindre och mindre ju mer du amorterar.

 

Hur sätts räntan på lån?

Det är långivarna själva som bestämmer räntan, alltså priset för att låna pengarna. Vid ett privatlån (lån utan säkerhet) sätts räntan individuellt på den sökande. Det är den sökandes ekonomiska förutsättningar som ligger till grund för räntesättningen.

 

När långivarna bestämmer räntan tittar de på saker som inkomst, anställningsform, boendesituation och hur väl du skött tidigare skulder och betalningar. Kort sagt din kreditvärdighet.

 

I regel betyder en god inkomst, fast anställning, få eller inga befintliga skulder och inga tidigare betalningsproblem att du har god kreditvärdighet. Då är det statistisk sett tryggt  att låna ut pengar till dig. Något som betyder att du också har goda chanser att få en låg ränta på ditt lån.

 

Omvänt betyder saker som en lägre inkomst, tillfällig anställning och tidigare misskötta betalningar att din kreditvärdighet är sämre. I långivarnas ögon är det mer riskfyllt att låna ut pengar till sådana personer.

 

Därför kräver långivarna ofta en högre ränta för att låna ut pengar för att kompensera för risken att inte få tillbaka de utlånade pengarna.

 

Effektiv och nominell ränta

När du tittar på räntan för olika lån är det viktigt att hålla reda på två olika begrepp. Nominell ränta och effektiv ränta. Den nominella räntan är samma sak som den angivna låneräntan.

 

Står det att ett lån kommer med 7 procents ränta är det den nominella räntan som avses. I marknadsföringen för olika låneprodukter använder banker och långivare oftast just den nominella räntan.

 

Den nominella räntan ger dock inte hela bilden av vad det faktiskt kostar att låna pengar. Ofta tillkommer nämligen olika avgifter utöver räntan när du lånar pengar. Uppläggningsavgift i samband med att du tecknar lånet och löpande aviavgifter för de månatliga betalningar är vanliga exempel.

 

Av den här är anledningen är den effektiva räntan ett bättre mått på vad ett lån egentligen kostar än vad den nominella räntan är. Den effektiva räntan avser nämligen samtliga kostnader för ett lån uttryckt i procent som en andel av lånebeloppet. I den effektiva räntan räknar man alltså även in avgifterna och alla andra kostnader.

 

Ett lån med 5% nominell låneränta kan mycket väl vara dyrare än ett som har 6% ränta, om det snare lånet har högre eller fler avgifter. Av den här anledningen är det viktigt att titta på den effektiva räntan när du jämför kostnader för lån. Om du jämför flera olika lån är lånet med den lägsta effektiva räntan så gott som alltid det billigaste alternativet.

 

Som vi sett är lån med låg effektiv ränta ofta det bästa och billigaste lånen. Och det är viktigt att titta på den effektiva räntan om du består i begrepp att låna pengar och jämför kostnaderna för olika alternativ. Men det är inte alltid som lånet med lägst effektiva ränta är billigast i praktiken.

 

I Sverige har vi rätt att göra avdrag för räntekostnaderna för lån i den årliga inkomstdeklarationen. Du får alltså tillbaka en del av pengarna du betalat i ränta i form av avdrag på din inkomstskatt.

 

På räntekostnader upp till 100 000 kronor är det möjligt att dra 30%. För räntekostnader över 100 000 kronor är avdraget 23%. Har du ett stort lån betyder 30% avdrag på räntekostnaden också stora pengar. Det är därför en viktigt faktor att hålla koll på när du bestämmer dig för vilket alternativ du ska välja när du letar efter billiga lån med låg ränta.

 

Räntan för lån är som vi sett avdragsgill. Det är däremot inte avgifter och andra kostnader för lån. Något som betyder att även om två lån har exakt samma effektiva räntan kan det ena vara dyrare än de andra i praktiken.

 

Låt oss anta att två lån har en effektiv ränta på exakt 10 procent per år. Det ena lånet har en nominell ränta på 9,5% och lite avgifter. Det andra lånet har nominell ränta på 7%, resten av kostnaderna utgörs av avgifter.

 

Båda lånen kostar alltså precis lika mycket på pappret. Men i praktiken kommer lånet med 9,5% nominell ränta vara billigare eftersom nästan hela kostnaden utgörs av räntor och räntan därför är avdragsgill.

 

Vilken typ av lån ska jag välja?

Något förenklat kan man säga att det bara finns två olika typer av lån att välja mellan om du vill låna pengar. Lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

 

Med säkerhet menas att man sätter en materiell tillgång i pant som säkerhet för lånet, till exempel en bil eller en bostad.

 

Om låntagaren inte kan betala tillbaka pengar kan långivaren eller banken kräva in säkerheten och sälja den på exekutiv auktion. På så sätt kan långivare få tillbaka hela eller stora del av lånebeloppet, även om låntagaren inte kan betala.

 

Med ett lån med säkerhet är därför långivarens kreditrisk (risken att inte få tillbaka de utlånade pengarna) mindre vad den skulle varit om ingen säkerhet fanns. Tack vare den lägre risken kan kreditgivaren ofta erbjuda en lägre ränta på lån med säkerhet.

 

Ett lån med säkerhet innebär dock mindre frihet än ett lån utan säkerhet som privatlån. Vill du till exempel sälja bostaden som utgör säkerheten för ditt bolån måste du lösa lånet (betala tillbaka lånet). I de flesta fall kan du bara använda lån med säkerhet för att köpa just det som är säkerheten. Det finns undantag förstås, beroende på belåningsgrad.

 

Det är till exempel inte ovanligt att folk passar på att använda en del av bolånet för att köpa en båt eller liknande. Då krävs dock att belåningsgraden är tillräcklig för att ge utrymme för ytterligare belåning (mindre än 85% för bolån).

 

Vid ett lån utan säkerhet finns ingen materiell säkerhet. I stället kan man säga att det är du som låntagare som utgör säkerheten för lånet. Lån utan säkerhet kallas också blancolån och privatlån.

 

Ett sådant lån är inte knutet till en specifik vara. Du kan alltså använda lånet till precis vad du vill. Du behöver inte ens berätta vad du ska använda pengar till när du ansöker. Och om du använder lånet för att köpa en exempelvis bil kan du låna till bilens fulla värde. Något som inte är fallet med billån med säkerhet då du maximalt kan låna till 80 procent av bilens värde. De lån du kan jämföra hos oss på Likvidum är just lån utan säkerhet.

 

Olika typer av lån

 

Privatlån

Ett privatlån eller blancolån som de också kallas är ett lån utan säkerhet. Du kan använda pengarna till precis vad du vill. Räntan på privatlån sätts så gott som alltid individuellt på den sökande.

 

Det är alltså din kreditvärdighet och ekonomiska situation som avgör om du får hög eller låg ränta på lånet. Med ett privatlån kan du låna maximalt 600 000 kronor. Behöver du låna mer än så behövs en säkerhet.

 

Bolån

Bolån är precis namnet antyder avsedda för att köpa en bostad. Det flesta bolån är lån med säkerhet i form av bostaden du vill köpa. Bolån med säkerhet är generellt lån med låg ränta i jämförelse med lån utan säkerhet.

 

Eftersom långivaren har en säkerhet tar de en mindre risk och kan erbjuda en lägre ränta i gengäld. Med ett bolån med säkerhet kan du maximalt lån till 85% av bostadens värde, resten måste du betala kontant.

 

Det är möjligt att använda ett lån utan säkerhet för bostadsköp eller för att finansiera en del av bostadens kostnad. Lån utan säkerhet brukar dock vara på mindre belopp än de med säkerhet.

 

Billån, båtlån & MC-lån

Lån som ska användas för att köpa en bil, båt eller motorcykel. Lånen kan vara både med och utan säkerhet. Lån som erbjuds av bilhandlare är i regel lån med bilen som säkerhet. Med ett sådant lån kan du maximalt låna till 80% av bilens värde.

 

Det går också utmärkt att använda att finansiera köpet med ett lån utan säkerhet. Då är du också fri att sälja fordonet eller båten vidare även om du inte vill lösa hela lånet och du kan låna till bilens fulla värde.

 

Hopbaks- och omstartslån

Ett omstartslån är ett lån som används för att få ordning på sin ekonomi. Omstartslån används ofta av folk som vill lösa dyra skulder och krediter och på så sätt få ett enda lån med lägre ränta. På så sätt kan man få ner sina månadskostnader ordentligt.

 

Det kan också vara ett lån för personer som har betalningsanmärkningar eller av andra skäl har svårt att få lån. Ett omstartslån kan vara både med och utan säkerhet. Den vanligaste varianten är omstartslån utan säkerhet.

 

Ett hopbakslån är i allt väsentligt samma sak som ett omstartslån. Du kan använda ett hopbakslån för att bli av dyra skulder och krediter genom att baka ihop dem i ett enda lån med låg ränta. På så sätt kan man få en lägre ränta och slipper onödiga avgifter, vilket betyder lägre månadskostnad.

 

Så går det till att låna pengar

Det smarta sättet att låna pengar är att vända sig till en låneförmedlare som oss på Likvidum. Hos en låneförmedlare kan du jämföra olika alternativ och leta rätt på lån med låg ränta – helt gratis. Vår tjänst är nämligen helt kostnadsfritt.

 

Allt som behövs för att ansöker om lån eller bara tar reda på vilket som hr lägst ränta lån hos är att fylla i formuläret högst upp på den här sidan och signera med BankID. Sedan får du direkt svar från några av Sveriges främsta långivare. Du kan ställa olika lån, långivare och räntor mot varandra och välja det billigaste alternativet eller det som på annat sätt passar dina förutsättningar bäst.

 

Tjänsten fungerar precis som andra jämförelsetjänster du hittar online, exempelvis för resor, elektronik och mycket annat. Det är självklart helt gratis att jämföra lån.

 

Genom att jämföra låna hos oss när du ska låna pengar spar du tid och slipper hålla reda på olika konton och ansökningar hos flera olika företag. Framför allt och slipper riskera din kreditvärdighet eftersom vi bara tar en UC.

 

Framför allt har du goda möjligheter att få en riktigt bra villkor på ditt lån – ett lån med låg ränta och månadskostnad. Eftersom varje långivare gärna vill ha att du väljer just deras lån har du ett utmärkt förhandlingsläge.

 

Så går det till att låna pengar hos Likvidum:

 

 • Välj belopp du vill låna i formuläret högst upp på den här sidan
 • Välj återbetalningstid 1 till 15 år
 • Fyll i din personuppgifter
 • Signera ansökan med BankID
 • Din ansökan skickas till långivarna
 • Inom kort får du svar från långivarna
 • Välj det bästa lånet (oftast det med lägst effektiv ränta)
 • Signera låneavtalet med BankID
 • Pengarna betalas ut till konto inom några dagar

Vem kan låna pengar?

Grundkrav för att söka och jämföra lån

Villkoren för att söka ett lån skiljer sig åt mellan olika banker och långivare. Så är det med de banker och långivare vi samarbetar också. Några har hårdare inkomstkrav än andra.

 

Vissa accepterar sökanden som har betalningsanmärkningar, andra gör det inte. Kraven blir de i flesta fall tuffare ju mer pengar du vill låna.

 

Grundkraven för att söka ett lån hos någon av de banker vi samarbetar med är du är 18 år gammal och har en inkomst på minst 10 000 kr. Inkomsten ska vara i form av lön eller pension.

 

Du ska också vara bosatt (folkbokförd) i Sverige sedan minst ett år tillbaka och inte ha ett aktivt skuldkonto hos Kronofogden. Eventuella tidigare skulder till Kronofogden ska vara helt återbetalda sedan minst sex månader.

 

Krav i korthet

 

 • Minst 18 år
 • Månadsinkomst på minst 10 000 kr
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inga skulder hos Kronofogden

Så lånar du pengar med låg ränta

Det finns flera saker du kan göra för att få en låg ränta när du lånar pengar. Här går vi igenom de främsta knepen du använda för att optimera din ansökan och dina chanser att få bästa möjliga låneränta.

 

Jämför flera alternativ

Om du planerar att köpa en ny platt-tv kikar du förmodligen på en jämförelsesajt för att se som erbjuder bäst pris på modellen du vill ha. Hos oss kan du göra precis samma sak för lån.

 

Vi är en låneförmedlare och har samlat många olika banker och långivare. Hos oss kan du se vilken ränta de olika långivarna kan ge dig på ett lån och jämföra kostnader för lån helt gratis.

 

Eftersom räntan kan skilja sig åt en hel del mellan olika lån kan du spara mycket pengar genom att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig. Välj inte första bästa lån. Välj det billigaste lånet med den lägsta räntan istället.

 

Låna inte för mycket pengar

När du ansöker om att låna pengar tittar kreditgivaren på din inkomst och ekonomiska situation. Vill du låna ett stort belopp i förhållande till inkomst och ekonomiska utrymme (efter att betalt fasta kostnader) är risken större att du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

 

Då riskerar du två saker. Långivaren kan säga nej och avslå din ansökan. Alternativt sätter de en högre ränta för att kompensera för risken.

 

Hos de flesta kreditgivare kan du låna maximalt 80% av din årsinkomst i form av ett privatlån. Om vi vill ha en låg ränta på lånet bör du alltså inte låna allt för mycket i förhållande till din inkomst.

 

Välj rätt löptid

Löptiden, alltså den tidsperiod du har lånet, påverkar inte räntesatsen direkt. Däremot blir lånet totalt sett dyrare ju längre löptiden är. Med en längre löptid betalar du räntan för pengarna du lånat under en längre period och vid fler tillfällen.

 

Det här innebär att en lån med lång löptid än får en högre räntekostnad än ett med kort löptid även om räntesatsen är samma. Omvänt så blir räntekostnaden lägre ju kortare löptiden på lånet är. Men månadskostnaden blir högre eftersom du amorterar mer vid varje tillfälle.

 

Fast eller rörlig ränta?

Om räntan är fast eller rörlig påverkar också kostnaden för lånet. För många kan det låta obehagligt med rörlig ränta på lånet. För vad händer om marknadsräntan går upp?

 

I de flesta fall är det här inget du behöver oroa dig för. Idag är marknadsräntorna låga och har varit det i mer än 10 år. Det är ytterst osannolikt att räntan skulle gå upp så mycket att det blir ett problem för vanliga låntagare.

 

Utslaget över lånets hela löptid blir lån med rörlig ränta så gott som alltid billigare än lån med fast ränta. Det beror på att långivarna alltid sätter den fasta räntan på en högre nivå än den rörliga ränta vid varje tillfälle.

 

Räntan blir också högre ju längre du binder den. På ett privatlån är det därför i de allra flesta fall en bättre affär att välja rörlig ränta.

 

Om du planerar att ta ett riktigt stort lån (som ett bolån) och inte har utrymme ens för mindre ränteökningar är dock fast ränta att föredra.

 

Ha en medsökande på lånet

Genom att ha en medlåntagare på lånet får du ofta möjlighet att låna större belopp och stärker dina chanser att få en låg ränta. En medsökande är en person som står med på låneansökan och delar på betalningsansvaret för lånet.

 

I regel räknar kreditgivaren ihop båda personers inkomster i underlaget för lånet vilket gör det lättare att klara inkomstkraven.

 

När det finns en medsökande är risken att den som lånar ut pengarna inte får tillbaka pengarna lägre. Därför kan de ofta erbjuda en lägre ränta på lånet i gengäld. Det kan vara klokt att ha en medsökande på lånet även om du skulle få lånet beviljat på egen hand för att maximera dina chanser att få en så låg ränta som möjligt.

 

Snabba frågor om lån med låg ränta

 

Hur låg ränta får jag på mitt lån?

Räntan på lån utan säkerhet sätts individuellt på den sökande. När du ansökt om att låna pengar gör bankerna en kreditprövning. Vid kreditprövningen tittar långivaren på saker som din inkomst, anställnings- och boendesituation, eventuella tidigare skulder och hur du andra betalningar.

 

Det är alltså din ekonomiska situation som avgör vilken ränta du får på lånet. Olika kreditgivare kan dock göra olika bedömningar. Därför är det klokt att jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig. På så sätt kan du hitta lånet med den lägsta möjliga räntan.

 

Jag har betalningsanmärkningar. Kan jag låna pengar med låg ränta?

 

Alla långivare accepterar inte sökanden som har betalningsanmärkningar. Då det generellt är mer riskfyllt att låna ut pengar till personer som har anmärkningar sätter långivaren också i regel en högre ränta för att gardera sig för eventuella förluster.

 

Lyckligtvis erbjuder flera av de långivare vi samarbetar med möjligheten att låna pengar trots anmärkningar. Eftersom låneräntan kan skilja sig åt även på lån med anmärkning är det klokt att jämföra flera olika alternativ för att få så låg ränta på lånet.

 

Behöver du ett stort lån? Låna 600 000 kr. Vi hjälper dig att jämföra räntan hos olika långivare innan du bestämmer och hitta ett lån med riktigt bra ränta.

Vad säger kunderna?

Några av våra samarbetspartners

Vanliga frågor om att låna pengar

Vad är fördelarna med att låna pengar genom Likvidum? accordian

Vad kan jag låna pengar till? accordian

Går det att utöka ett befintligt lån? accordian

Vad är kraven för att låna pengar? accordian

Vilka långivare samarbetar Likvidum med? accordian

Kan jag betala tillbaka lånet i förtid? accordian

Vad blir räntan när jag lånar pengar? accordian

Kostar det något att ansöka om ett lån genom Likvidum? accordian

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej