Låna pengar - låna upp till 600.000 kr med låg ränta
Hem » Låna pengar

Låna pengar


Långa pengar med låg ränta. Jämför lån och hitta det bästa lånet efter dina förutsättningar bland upp till ett trettiotal olika banker och långivare.

 • Jämför flera olika långivare
 • Låna pengar utan säkerhet
 • Låna upp till 600 000 kr
 • Tjänsten är kostnadsfri

Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp
kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 17 maj, 2024 klockan 08:51

Likvidum hjälper dig låna pengar

Sedan starten 2013 har vi hjälpt över 150 000 kunder att hitta rätt lån med bra villkor.

Oavsett om du behöver låna för att samla ihop lån och krediter, eller om du behöver pengar för en renovering i hemmet eller helt enkelt oväntade utgifter, så förmedlar vi lån utan säkerhet som du får använda till precis vad du vill. Vi hjälper dig att hitta rätt lån för dina behov bland våra samarbetspartners.

Anledningarna till att våra kunder ansöker om lån kan vara många och varierade. Nedan följer några exempel på de olika behov som vi har hjälpt våra kunder att täcka:

 • Lån för att finansiera renoveringar i hemmet
 • Samlingslån för att slå ihop befintliga skulder
 • Billån för att köpa en ny bil eller uppgradera den befintliga
 • Lån för att täcka oväntade utgifter som kan uppstå i livet

Genom vårt samarbete med ett trettiotal banker och långivare kan vi erbjuda konkurrenskraftiga räntor på lån utan säkerhet från 5000 kr upp till 600 000 kronor.

 • Lånebelopp: 5000   600 000 kr
 • Löptid: 1 – 20 år
 • Årsränta: 4,95% – 25,95%
 • Effektiv ränta: 5,07% – 31,45%

Läs vidare för att ta del av våra bästa tips och råd innan du ansöker om att låna pengar.

Så går det till att låna pengar genom Likvidum

Så kan du låna pengar

Fyll i din ansökan kostnadsfritt

 • Smidig ansökan
 • Du kan även ringa oss
 • 08-121 314 71 – Vi hjälper dig
Låna pengar via Likvidum

Jämför lån från flera långivare

 • Bud från flera långivare
 • Logga in och se alla bud
 • Jämför lån och välj
Låna pengar via Likvidum

Välj lån, signera och få utbetalt

 • Välj ditt erbjudande
 • Signera med bank-ID
 • Få utbetalt till ditt konto

Fördelar med att låna pengar via Likvidum

Likvidum är en låneförmedlare som hjälper dig att ta lån med låg ränta.
Hitta billigaste lånet genom att jämföra den effektiva räntan på upp till ett trettiotal banker och långivare vi samarbetar med.
Vi uppmanar dig till att alltid låna ansvarsfullt och tänka igenom ifall ett lån är oundvikligt eller om det finns andra möjligheter till att få ihop pengar. För dig som låntagare finns det flertalet fördelar med att använda vår tjänst i samband med en låneansökan. Några av fördelarna är:

 • En ansökan låter dig jämföra ett trettiotal banker & långivare
 • Endast en kreditupplysning
 • Du förbinder dig aldrig till något
 • Kostnadsfritt

När du jämför lån via Likvidum förbinder du dig aldrig till något. Det finns inget krav på att tacka ja till ett låneerbjudande. Är det av någon anledning inte längre aktuellt med ett lån behöver du inte göra något mer.

Så ansöker du om lån hos Likvidum

Att ansöka om lån via Likvidum är enkel och sker i endast ett fåtal steg. Börja med att välja rätt typ av lån för ditt behov. Därefter genomförs resten av låneprocessen genom några få enkla steg:

 1. Välj önskat lånebelopp och återbetalningstid
 2. Fyll i ett mindre antal uppgifter om dig själv i två steg
 3. Signera med BankID
 4. Efter 48 timmar har samtliga svar kommit in för dig att jämföra
 5. Väljer du att inte tacka ja till något behöver du inte göra något mer
 6. Önskar du att tacka ja kan du välja ett lån och får signera skuldebrev digitalt samt ange önskat utbetalningskonto

Önskar du att få hjälp eller har frågor om något steg i processen är du alltid välkommen att kontakta oss, vi finns här för att hjälpa dig.

Få bästa låneräntan?

Genom att jämföra lån online ökar du dina chanser att hitta den bästa räntan utefter dina egna förutsättningar.

Du presenteras med en överskådlig lista över långivare som erbjuder lån. Det blir sedan enklare att jämföra och hitta lån med låg ränta från denna lista.

Låneräntan är av stor betydelse eftersom den i hög grad påverkar totalkostnaden för lånet. Räntan grundar sig på den risk som låneföretaget tar genom att låna ut pengar till dig.

En låg ränta innebär lägre kostnader och utgör en väsentlig del av att ta ansvarsfulla lånebeslut.

”Ett tips är att söka lånet tillsammans med någon. En medsökande kan enligt vår undersökning fördubbla dina chanser att få lånet beviljat, samtidigt som det kan sänka din ränta avsevärt.”
– Pontus Wiss

(Likvidum är alltid transparant och visar vilka långivare som tagit del av din ansökan)
Ansök om att låna pengar

låna pengar

Krav för att få låna pengar via Likvidum

Ett kreditinstitut får inte låna ut pengar till vem eller hur som helst, utan det regleras i lagen och från Finansinspektionen. Det finns grundläggande krav vilket de som lånar ut pengar är skyldiga att följa. Utöver det kan olika banker ha egna krav som exempelvis en högre ålder.
Grundläggande krav för att ansöka om ett lån är:

 • minst 18 år gammal
 • Folkbokförd i Sverige
 • Ha en inkomst
 • Ej ha pågående skulder hos Kronofogden

Inkomst kan vara lön från arbete, pension eller annan stadigvarande inkomst. Långivare via Likvidum har ett krav på inkomst om minst 10 000 kr/månad. Andra krav som är vanligt förekommande är ett svenskt bankkonto, telefonnummer och mejl.
Utöver de grundläggande kraven kommer även en individuell kreditprövning att ske. Där kommer en bedömning att göras utifrån din ekonomiska situation. Kreditvärdighet, befintliga lån och anställningsform är några faktorer som ingår i den individuella bedömningen.

låna pengar

Hur mycket pengar får du låna?

Hur mycket pengar du får låna beror på flera faktorer, inklusive din kreditvärdighet, din årsinkomst och din anställningssituation. Generellt sett kan du låna upp till 600 000 kronor i ett privatlån.

När det gäller påverkande faktorer kan följande vara av betydelse:

 • Kreditvärdighet: Din kreditvärdighet är en av de viktigaste faktorerna. Detta beror på din tidigare kredit- och betalningshistorik, samt din nuvarande skuldsituation.
 • Inkomst: Din årsinkomst är också avgörande, eftersom långivare vill säkerställa att du har tillräcklig inkomst för att kunna betala tillbaka lånet.
 • Anställningssituation: Om du har en fast anställning eller är egen företagare kan påverka din möjlighet att få ett lån och hur mycket du kan låna.
 • Skuldsättning: Din nuvarande skuldsituation, inklusive eventuella andra lån eller kreditkortsskulder, kan påverka långivarens beslut.
 • Räntesatser: Långivare kan också ta hänsyn till räntesatserna på marknaden och din förmåga att hantera räntekostnader när de bestämmer hur mycket du kan låna.

Det är viktigt att du jämför olika långivares erbjudanden och att du bara lånar det belopp du verkligen behöver och har råd att betala tillbaka. Att ta ett lån är ett stort ansvar och du bör noggrant överväga alla faktorer innan du ansöker om ett privatlån.

låna pengar

Vad kan du låna till?

Anledningarna till att ta ett lån kan vara många. Renovera hemma, köpa en ny bil, starta ett företag, eller låna till resa. Inför varje lån är det viktigt att noggrant tänka igenom de alternativ som finns. Egentligen går det att låna till vad som helst, men låna alltid ansvarsfullt och aldrig över din egen ekonomiska kapacitet.

Båtlån

En tur på havet är något som många förknippar med frihet. Båten kan också användas till fisketurer eller att komma till sommarstugan som ligger på en egen ö. Båtlån gör det möjligt att investera i en båt och ha ett aktivt båtliv.

Se vår guide om båtlån här.

Billån

För många människor är bil ett måste så att vardagslivet kan fungera. En bil som ständigt går sönder och behöver reparationer kan bli dyrt i längden. Med ett billån kan det vara möjligt att köpa ett nyare fordon vilket kan bli billigare över tid.

Lär dig mer om billån här.

Renoveringslån

Fräscha upp lite hemma eller gör en omfattande renovering. Ett renoveringslån är avsett att användas till att genomföra förbättringar i bostaden. En väl utförd renovering kan hjälpa till att förbättra fastighetens skick och göra den mer attraktiv vilket leder till en värdeökning.

Läs allt om renoveringslån här.

Privatlån för att starta eget företag

Drömmen om ett eget företag kan finnas hos många. För att för att komma i gång kan det krävas kapital. Privatlån för att starta eget företag kan vara en stor hjälp. Ett tips för dig som vill starta nytt företag är att kontakta din kommuns företagsrådgivare. Här kan du få goda råd kring uppstart och hjälp att komma i gång på ett bra sätt, även om ett privatlån kan hjälpa till en bit på vägen.

Läs mer om privatlånlån för att starta eget företag här.

Låna pengar till studier

Utöver det statliga studielånet från CSN är det möjligt att ansöka om ett så kallat ”studentlån”.
Ett studentlån är egenltigen inget annat än ett vanligt privatlån som söks av studenter och kan användas till vad som helst.
Att låna pengar som student kan däremot bli svårt, i och med att det som oftast krävs en taxerad inkomst för att bli beviljad ett privatlån.

Se hur du kan ta lån som student här.

Ansöka låna pengar likvidums sidan

Hur får jag så låg ränta som möjligt?

Om du behöver låna pengar är räntan en viktig faktor. Du vill självklart låna pengar till en så låg ränta som möjligt.
Dessvärre är det långt ifrån säkert att du får den lägsta möjliga räntan om du går direkt till din bank. Räntan för att låna pengar kan nämligen skilja sig åt ordentligt mellan olika banker och långivare.

Dessutom sätts räntan individuellt och först efter den kreditprövning som varje långivare genomför. Av den anledningen kan du aldrig veta vilken ränta du får på just ditt lån förrän du faktiskt sökt det.

Genom att vända dig till en låneförmedlare kan du jämföra lån från olika långivare och se vilken ränta du får i förväg – innan du lånar.

Tips för att låna pengar med låg ränta:

 • Förbättra din kreditvärdighet
 • Jämför räntesatser från olika banker och långivare
 • Ha en stabil inkomst och hög betalningsförmåga
 • Ange rätt information vid ansökan
 • Låna tillsammans med en medsökande
 • Undvik betalningsanmärkningar
Låna pengar med låg ränta
låna pengar

Våra tjänster när du vill låna pengar

Frågar du någon om varför de väljer att ta ett lån kommer svaren att variera – därför förmedlar vi olika typer av lån. Varje lån är då framtaget för att fylla ditt syfte. Du kan läsa mer utförligt om varje specifikt lån på vår hemsida. Där beskriver vi samtliga typer av lån som vi förmedlar. Ta del av informationen för att veta vad lånetypen innebär innan du lånar pengar.

Privatlån

Privatlån är avsett att användas för privat konsumtion. Det är ett lån utan säkerhet som du kan använda till vad vill, utan att redovisa till långivaren om hur det kommer att användas.

Lär dig mer om privatlån här.

Annuitetslån

Annuitetslån är ett lån med speciell form av amortering. Att betala med annuitet betyder att du varje månad betalar en fast summa för både ränta och amortering. Kostnaden kommer då att vara på samma belopp både vid den första och sista inbetalningen.
Fortsätt läsa om annuitetslån här.

Blancolån

Blancolån är ett lån utan säkerhet och är ett annat namn för privatlån. Ordet blanco beskriver just att det är ett blankt lån, det finns inget av värde som långivare kan sälja om lånet inte återbetalas i tid.

Läs mer om blancolån här.

Samlingslån

Samlingslånet är avsett att samla flera mindre lån och krediter till ett större lån. Istället för att ha flera mindre är ett större bättre ur en ekonomisk aspekt. Du kan sänka månadskostnaden genom att enbart betala på ett lån, istället för många små och dyra krediter med hög ränta.

Läs allt om samlingslån här.

Omstartslån

Omstartslånet är framtaget för att hjälpa personer att få en nystart i ekonomin. Det kan handla om tidigare dåliga beslut – avbetalningar, lån, krediter och så vidare. Ett omstartslån är avsett att betala dessa och istället låta dig stå kvar med ett större lån. Resultatet blir vanligtvis en lägre månadskostnad och en bättre kreditvärdighet.

Se vår guide om omstartslån här.

Hopbakslån

Hopbakslånet är ett lån för att baka ihop krediter och lån till ett enda. Det kan vara krediter med dåliga villkor, vilket kan bli dyrt. Genom att minska antalet krediter och jämföra räntor så kan smålån omvandlas till ett enda hopbakslån, vilket ofta sänker månadskostnaden.

Se fördelar med hopbakslån här.

låna pengar

Andra typer av lån

Låna alltid ansvarsfullt genom att hitta rätt typ av lån för ditt syfte. Likvidum förmedlar flera typer av lån som passar vid olika tillfällen, men inte alltid. Det finns andra typer av lån som andra aktörer erbjuder för specifika tillfällen. Vi presenterar några vanliga alternativ nedan så att du ska ha möjlighet att hitta det bästa alternativet för dina behov.

Hypotekslån

Hypotekslån förknippas vanligtvis med bolån då det krävs någon form av säkerhet. Det grekiska ordet hypotek betyder nämligen pant. Vid ett bostadslån agerar bostaden säkerhet vilket i praktiken betyder att långivaren kan sälja fastigheten om betalning av lån ej sker enligt överenskommelse.

Lär dig mer om hypotekslån här.

Överbryggnadslån

Överbryggnadslån är framtaget för dig som idag äger en bostad och samtidigt har hittat drömbostaden. Ett krav som normalt ställs är då att den gamla bostaden ska läggas ut till försäljning via mäklare och att lånet genast ska återbetalas när fastigheten blir såld. Tillfälligt lån mellan två boenden.

Läs hur överbryggnadslån fungerar här.

Topplån

Topplånet är en äldre typ av lån som i stort sett inte används längre sedan bolånetaket infördes 2010. Vid ett huslån delades lånet upp i två delar: bottenlån och topplån.
Ett topplån användes istället för att lägga in en handpenning och hade högre ränta än ett bottenlån. Namnet lever fortfarande kvar, men nu handlar det om något form av blancolån.

Läs vår guide om topplån här.

Seniorlån

Seniorlån finns inte kvar som låneform. Lånet riktade sig till äldre personer som normalt hade svårt att få ett lån. Pensionärerna kunde belåna sin bostad och behövde betala tillbaka lånet först när de sålde fastigheten. Under tiden tickade räntan på och lånet blev väldigt dyrt.

Fortsätt läsa om seniorlån här.

Pantlån

Pantlån är ett lån där ett föremål som exempelvis smycken sätts i pant. Värdet på objektet är summan som kan lånas ut. Inom en angiven tidsram finns möjlighet att betala tillbaka summan, ränta och eventuella kostnader. Om det inte sker har pantbanken rätt att sälja det som lämnas i pant och låntagarens skuld är fullbetald.

Läs hur pantlån fungerar här.

Medlemslån

Medlemslånet är ett lån som medlemmar kan teckna. Den här typen av lån är starkt förknippat med facket och går ibland under namnet “facklån”. Men det är inte bara fackliga organisationer som erbjuder medlemslån. Hyresgästföreningar, mindre banker och andra organisationer kan ha detta till sina medlemmar. Fördelen är att räntan kan vara kraftig reducerad jämfört med ett blancolån.

Fördjupa dig i medlemslån här.

Låna pengar – välj lån som passar dig

När du planerar att låna pengar är det avgörande att välja en lånetyp som matchar dina specifika behov och din ekonomiska situation. Det finns ett brett utbud av lånealternativ tillgängliga på marknaden, vilka kan delas in i lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

Varje lånetyp erbjuder olika fördelar och ställer olika krav, så det är viktigt att du förstår dessa innan du fattar ett beslut. Genom att noggrant utvärdera och jämföra de olika låneformerna och deras villkor kan du identifiera det bästa alternativet för dina individuella behov och ekonomiska förutsättningar.

Låna pengar för att samla lån

Smålån och krediter är sällan bra för din ekonomi. De kan ha både hög ränta, avgifter och vara förknippade med stora kostnader. Finns det flera smålån och krediter kan månadskostnaden minska genom att samla lån och få ned onödiga kostnader.
Likvidum låter dig jämföra räntor, villkor och kostnader för att skapa bättre ekonomiska förutsättningar. När det finns ekonomiskt utrymme kan det vara möjligt att istället betala lite extra varje månad och bli skuldfri snabbare.

Lösa lån

Att lösa lån innebär att den totala summan av ett lån betalas tillbaka. I summan ingår amortering, ränta och avgifter – allt om du är skyldig kreditgivaren.
Har lånet en bunden ränta kommer du att behöva betala hela räntebeloppet som kvarstår. Att betala av och lösa ett låna är alltid bra. Några av anledningarna till detta är:

 • Minska kostnaden – varje månad kostar ett lån pengar i form av ränta. Ju mindre belopp lånet är på, desto mindre kostar det.
 • Bättre för din kreditvärdighet – mindre lån och belopp är positivt ur långivarens synvinkel
 • Skuldfri – känslan av att vara skuldfri är svårslagen, så sträva alltid efter att vara belånad så lite som möjligt.

Är det dags att lösa ditt lån rekommenderar vi att du kontaktar kreditgivaren för att få exakt belopp som gäller. Kreditgivaren kan då räkna ut exakt vilket belopp som behöver betalas in för att skulden ska vara reglerad i sin helhet.

låna pengar

Låna pengar som pensionär

Är du nybliven pensionär eller snart på väg att bli? Grattis! En tid i livet att njuta och använda tiden som du vill. Det kan finnas behov av att låna pengar även senare i livet. Som för alla andra genomförs en individuell prövning vid ansökan.
Färre kreditgivare beviljar lån till pensionärer.
Långivare kan neka ett lån baserat på framförallt två riskfaktorer: ålder och inkomst. Inkomst från enbart pension är i många fall väldigt låg vilket minskar betalningsförmågan.

Om inte långivaren beviljar hela summan kan en mindre summa och kortare återbetalningstid ibland vara ett alternativ. Flera långivare har som krav att lånet ska vara helt återbetalt innan låntagaren fyller 75 år.

Läs hur pensionärslån fungerar här.

låna pengar

Låna pengar utan inkomst?

Det finns kreditgivare som låter dig låna pengar utan inkomst. En person utan inkomst som vill låna pengar innebär en stor risk för långivaren. Ökad risk betyder också hög ränta och stora kostnader. Lånet är nästan aldrig ett bra val ur ekonomisk aspekt utan blir dyrt.

Likvidum förmedlar inte lån till personer utan inkomst. För att fylla i och göra en lånejämförelse krävs en månadsinkomst på minst 10 000 kr per månad. Med en fast månadsinkomst finns det generellt bättre ekonomiskt utrymme för att låna ansvarsfullt.

Läs mer om lån utan inkomst här.

låna pengar

Låna pengar privat med P2P-lån

P2P-lånär en förkortning för peer-to-peer. Ett P2P-lån är lån mellan privatpersoner där banken inte är inblandad. Istället används speciella plattformar som är avsedd endast för detta syfte. Som privatperson är det möjligt att investera genom att låna ut pengar till andra.
Fördelen är att räntan kan hållas nere då det inte krävs traditionella banker och system på samma sätt.

Nackdelen med P2P-lån är att det krävs tillräckligt med investerare för att kunna låna pengar. Därför kan det ta tid innan möjligheten finns att låna pengar. Beroende på investerarna är det även olika stora belopp som går att låna.
Att använda P2P-lån är betydligt vanligare utomlands, men har börjat att få allt större fäste även i Sverige.

Lär dig allt om P2P-lån här.

låna pengar

Lån utan säkerhet?

Ett lån utan säkerhet betyder att pengarna kan användas fritt. Du tar inte ett lån som är knutet till en bil, en fastighet eller något annat objekt. Lån av denna typ går under många namn så som privatlån, blancolån eller konsumtionslån – samtliga är namn avser samma låneform.

Som med alla typer av lån finns det för- och nackdelar. Fördelen att inte använda någon form av säkerhet är att pengarna kan användas fritt. Är lånet bundet till en säkerhet som exempelvis en bil, är det endast till bil som pengarna kan användas. Eftersom det inte finns något någon säkerhet blir det automatiskt ett ökat risktagande för långivaren, vilket kommer att leda till dyrare lån.

Läs vår guide om lån utan säkerhet här.

låna pengar

Låna pengar för konsumtion?

Att låna till ren konsumtion är inte något som Likvidum rekommenderar. Ett lån ska alltid betalas tillbaka och bör inte vara en impulsiv handling. Beroende på vilken typ av konsumtion som lånet är avsett att gå till kan det vara ett bättre alternativ att försöka spara ihop pengar.
Ibland är det ändå nödvändigt att ta ett lån till konsumtion. Vi går igenom de olika alternativ till konsumtionslån som finns så att du ska kunna hitta rätt lösning när det krävs.

Konsumtionslån

Konsumtionslån är ett lån utan säkerhet, precis på samma sätt som ett privatlån. Det betyder att som låntagare ansöker du om en summa pengar som kan användas helt fritt. Lånet återbetalas varje månad med både ränta och amortering.

Här kan du läsa mer om konsumtionslån.

Konsumentkredit

Konsumentkredit kan bäst beskrivas som en kombination av det traditionella lånet och ett kreditkort. Kredit fungerar så att du är beviljad att använda upp till ett visst belopp, men får det inte utbetalt som en klumpsumma. Istället kan du använda lite eftersom.
En kredit kostar endast pengar när den används, då endast på den utnyttjade summan. Vanligen är det ett särskilt konto som har en kredit och pengar överförs vid behov till ett annat konto.

Lär dig mer om Konsumentkredit här.

Kontokredit

Kontokredit är en kredit som har ett kort kopplat till sig. Då är det möjligt att använda upp till ett visst belopp med ett kreditkort. Utnyttjat belopp betalas sedan tillbaka månadsvis.

Läs mer om hur kontokredit fungerar här.

låna pengar

Låna pengar utan UC

Vid en låneansökan kommer en individuell bedömning av din ekonomi att ske. Som ett första steg kommer en kreditupplysning att ske. Att låna pengar utan UC betyder inte att ingen kreditupplysning kommer att genomföras, utan att ett annat företag än UC, Upplysningscentralen, kommer att användas.
Företaget UC grundades av de svenska storbankerna och används alltid vid lån på ett större belopp. Varje upplysning kommer att sparas i tolv månader och kan påverka kreditvärdigheten om det är många upplysningar på kort tid.
Det finns flera andra företag på marknaden som erbjuder den här tjänsten. Skillnaden jämfört med Upplysningscentralen är att historiken från en kreditupplysning inte sparas. Nedan presenterar vi två av de aktörer på marknaden vanligen används om det är ett lån utan UC. De kan närmast ses visa en mikroupplysning med uppgifter som inte är lika fullständiga som en via Upplysningscentralen.


Likvidum använder sig av UC vid en lånejämförelse. Dock använder vi oss av endast en kreditupplysning vid en lånejämförelse för samtliga långivare, inte en per långivare.

Läs hur lån utan UC fungerar här.

Lån med Bisnode

Bisnode är ett företag som är verksamt i flera länder runt om i Europa. Framförallt är de fokuserade på att göra kreditupplysning på mindre belopp. De har över 6 000 anställda och huvudkontoret är placerat i Stockholm. Att ta ett lån med Bisnode betyder att de använder underlag som Skatteverket, Kronofogden och Bank.

Lär dig mer om Bisnode här.

Lån med Creditsafe

Creditsafe är det mest använda i hela världen då det kommer till kreditupplysning. Huvudkontoret är beläget i Storbritannien och används framförallt vid olika typer av snabblån. Deras kreditvärdigheter bygger på ett system med en skala på 1–100, där 100 är absolut bäst. Att ta lån med Creditsafe kan vara frestande då det inte syns i UC-registret, men tänk noga igenom alla typer av lån innan du beslutar dig.

Se mer information om Creditsafe här.

Undvik dessa typer av lån

Alla lån är inte bra typer av lån. Det finns de varianter som du bör undvika helt och hållet. Anledningen är stora kostnader och dåliga villkor. Likvidum samarbetar enbart med pålitliga aktörer på marknaden vilket ger dig en ökad trygghet när du ska jämföra lån.

Nedan går vi igenom ett par av de lån som du bör undvika. Ta del av informationen och använd den för att jämföra och hitta lån online med bra villkor.

Gemensamt för de olika alternativen nedan är extremt hög ränta, kort återbetalningstid, dåliga villkor och höga avgifter. En sen betalning kan resultera i att lånet blir en otroligt dyr historia. Denna typ av lån är framförallt belopp av mindre storlek, men med alla kostnader inräknade kan lånet bli 100 % dyrare eller mer. Det vill säga att lånar du 5 000 kr kan det totalt bli 10 000 kr att betala tillbaka, ibland mer än så. Var alltid uppmärksam!

Sms-lån

SMS-lån var väldigt populära i början av 2000-talet. Genom att skicka ett SMS kunde låntagaren snabbt låna en summa pengar. Lån med formatet SMS-lån används inte längre, men namnet lever kvar på olika typer av snabblån.

Läs mer om SMS-lån här.

Snabblån

Snabblån är precis som namnet antyder – ett lån som går snabbt att ansöka om och få utbetalt. Det kan handla om några minuter från ansökan till att pengar sitter på kontot ifall det är samma bank hos långivare och låntagare.

Lär dig mer om snabblån här.

Mobillån

Mobillån är små lån som går enkelt att ansöka om via mobilen. Lättillgängligt och snabbt är i fokus, inte information om ränta eller villkor. Det är samma typ av lån som exempelvis snabblån, men med ett annat namn.

Läs allt om mobillån här.

Mikrolån

Mikrolån är ett lån på några tusenlappar. Avsett att betalas tillbaka väldigt omgående, kan handla om 14 dagar. Ett lån på mindre belopp som går fort att hantera.

Se mer information om mikrolån här.

Låna pengar snabbt

snabblån kan locka, det är sällan positivt att låna pengar på det här sättet. Framförallt om ett akut behov av pengar uppstår, men var alltid uppmärksam på samtliga villkor. Låt ett lån vara väl genomtänkt istället och gör bra val.

Lån trots kronofogden

Lån trots Kronofogden kan vara möjligt hos enstaka långivare. Vi rekommenderar inte att låna med aktiv skuld hos Kronofogden. Jobba istället aktivt för att återbetala skulden och få ordning på ekonomin innan du tar ett nytt lån. Med bra ekonomi är det också möjligt att jämföra lån online hos Likvidum för att hitta ett bra lån!

Lån med betalningsanmärkningar

Lån med betalningsanmärkning är inte alltid möjligt, men det finns aktörer som erbjuder det. Att ha betalningsanmärkning kan anses vara en ökad risk och ge dig sämre villkor. Överväg att vänta tills att betalningsanmärkningen är helt borta.

Fördjupa dig i lån trots betalningsanmärkning här.

Låna pengar online

Likvidum är en låneförmedlare med fokus på lånejämförelse online. Du går själv in och fyller i en ansökan när det passar dig. Ansökan och signering sker med hjälp av BankID.
En fördel med att låna pengar online är att du kan ta dig tid att läsa på om olika lån, samt du kan även låna från utlandet. Stressa inte utan ta den tid du behöver och ställ gärna frågor. När svar på en ansökan kommer kan du i lugn och ro jämföra räntor och kostnader för att hitta det som motsvarar ditt behov till lägst kostnad.

Låna pengar med Bank-ID

BankID är en elektronisk legitimering. Det motsvarar att visa upp exempelvis körkort i en fysisk butik. Säkerheten är i fokus och att låna pengar med BankIDär en trygg metod.
Du skaffar BankID hos din privata bank. De kan hjälpa till att utfärda och förnya vid behov. Om du skickar in en lånejämförelse så ska den signeras med BankID. Om du väljer att tacka ja till något av dina lån som erbjuds kommer skuldebrev att signeras med BankID. Hela processen från start till slut sker alltså helt digitalt.

Se vår guide om lån med BankiID här.

Låna pengar utan BankID

Har du inte och elektronisk signering kan det finnas möjlighet att låna pengar utan BankID ändå.
Är du intresserad av att göra en lånejämförelse utan BankID kan du kontakta oss.
Vi försöker alltid att hjälpa till.
Istället för att skriva på skuldebrev online kan det finnas möjlighet få det hem via vanlig post. Då skriver du på underlaget, lägger på posten och långivaren får det fysiska pappret i retur. I dessa fall krävs en kopia på exempelvis körkort och andra underlag tillsammans med skuldebrevet.

Så kan du låna utan BankID.

låna pengar

Omöjligt att få lån?

Svårt eller helt omöjligt att få lån? En svag eller dålig kreditvärdighet leder till att långivare inte är villig att bevilja ett lån. Betalningsanmärkningar, dålig ekonomi eller många förfrågningar hos UC under kort tid.
För att ha möjlighet att kunna bli beviljad ett lån krävs en aktiv arbetsinsats under längre tid. Leta inte efter en långivare som eventuellt kan bevilja till riktigt dåliga villkor, förbättra kreditvärdigheten. Att fortsätta ta lån med låg kreditvärdighet kan leda till en ännu djupare skuldsättning.
Några tips för att öka din kreditvärdighet:

 • Var restriktiv med kreditupplysningar
  Ta inte kreditupplysning när det inte är nödvändigt, varje upplysning kan komma att påverka kreditvärdigheten
 • Minska dina skulder
  Betala av skulder om det är möjligt och försök att samla flera mindre till ett enda.
 • Betala i tid
  Undvik fler betalningsanmärkningar genom att alltid betala dina fakturor i tid.

Det kan ta tid att förbättra en dålig ekonomi. Varje kommun har en budget- och skuldrådgivare som kostnadsfritt kan hjälpa till om du behöver stöd.
Våra tips för att låna pengar utan avslag.

låna pengar

Tänk på detta innan du ska låna pengar

Som med varje inköp eller tjänst är det viktigt att jämföra olika alternativ. Går du i affären och har två identiska produkter kommer du inte att välja den dyrare, samma princip gäller med lån. Genom att ta till dig av tips och råd blir det möjligt att låna pengar med låg ränta.

Några saker som du bör jämföra är:


Räntor

Räntan är den kostnad som finns för att ha ett lån. Låg ränta kommer att ge en lägre kostnad. Titta på den effektiva räntan som visar vad samtliga kostnad inräknade kommer att ge för faktisk ränta.

Lär dig allt om räntor här.

Övriga kostnader

Långivare kan ha kostnader som uppläggningsavgift, faktureringskostnader eller övriga administrativa tillägg. Går det att undvika en kostnad för faktura varje månad genom att exempelvis välja e-faktura? Vissa kostnader går enkelt att undvika.

Lösa i förtid

Vill du kunna amortera lite extra och försöka att lösa lånet i förtid kan det vara viktigt. Långivare kan ibland ha ett bundet lån där du kommer vara tvungen att betala hela räntekostnaden även om lånet betalas helt i förtid vilket kallas för ränteskillnadsersättning.

Så fungerar ränteskillnadsersättning.

Teckna trygghetsförsäkring

Oförutsedda saker kan hända i livet. Trygghetsförsäkring eller betalskydd träder in om olyckan är framme. Det täcker dina kostnader vid exempelvis sjukdom eller ofrivillig arbetslöshet. En extra trygghet.


Men det absolut viktigaste i samband med ett lån är att titta på din egen ekonomi först. Ställ dig följande frågor:

 • Har jag råd att betala på ett lån?
 • Är lånet nödvändigt?

Är svaret på båda frågor ja kan du gå vidare och göra en lånejämförelse. Låna inte mer än ekonomin klarar av och undvik att låna lite extra. Ett lån innebär ekonomiskt ansvar som ska skötas. Om ett lån missköts uppstår snabbt ekonomiska konsekvenser.

låna pengar

Vad påverkar kostnaden av ditt lån?

Det finns flera kostnader som påverkar ett lån. Genom att ha kunskap om de vanligaste kostnader som kan finnas på ett lån ökar möjligheten att kunna ta bra och genomtänkta beslut

Amortering

Amortering är den summa som lånet faktiskt återbetalas med varje månad. En amortering på 1 000 kr per månad innebär att skulden således minskar med 1 000 kr.

Nominell ränta

Nominell ränta går också under namnet årsränta. Den visar årsräntan endast utan att inkludera några övriga kostnader. Banker och övriga långivare pratar alltid om nominell ränta när de bara säger eller skriver ”ränta”.

Effektiv ränta

Effektiv ränta står ofta angivet inom parentes efter den nominella räntan. Jämför alltid den effektiva räntan då den är mer rättvisande gällande kostnad. I den inkluderas samtliga kostnader som kommer med lånet, inte bara den faktiska räntan.

Löptid

Löptid är så lång tid som lånet sträcker sig. Löptid på 60 månader betyder att lånet ska betalas 1 gång i månaden under 60 månader. Är det möjligt att återbetala lånet i förtid går det att korta ner löptiden.

Rak amortering eller annuitet

Rak amortering eller annuitet avgör om beloppet på amortering kommer att vara samma under hela löptiden eller ändras i takt med att lånebeloppet minskar. Rak amortering är den vanligaste formen.

Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgift är en administrativ kostnad som långivaren kan ta ut för att lägga upp ett lån. Summan kan variera stort mellan olika långivare vilket gör det extra viktigt att närmare kontrollera kostnaden.


”Det är viktigt att inte bara fokusera på den nominella räntan. Se till att beakta alla kostnader för att få en realistisk bild av lånets totala kostnad. Gör alltid en helhetsbedömning när du jämför olika lånealternativ.”
– Pontus Wiss

Vad händer om du inte kan betala ditt lån?

Låna alltid pengar ansvarsfullt och var säker på att kunna återbetala hela summan. Om återbetalning av ränta, amortering och kostnader inte sker enligt överenskommelse kan det både bli dyrt och påverka ekonomin under många år framåt. Några saker som obetalda skulder kan leda till är:

Påminnelseavgift

Påminnelseavgift är ett första steg när betalning inte sker. Långivaren skickar då ut en påminnelsefaktura som uppmaning att betala in summan omgående. En standardavgift är 60 kr, men högre belopp förekommer.

Inkassokrav

Inkassokrav kan ses som en skarpare uppmaning till att betala in den uteblivna betalningen. Långivaren har då bett ett anlita ett inkassobolag att driva in skulden. Det kommer inte att ge en betalningsanmärkning, men kostar mer än enbart en påminnelseavgift.

Kronofogden

Krav från Kronofogden innebär att det finns risk för betalningsanmärkning. Om inte en skuld omgående inkommer till Kronofogden kommer de att arbeta aktivt för att driva in skulden. Då riskerar du att få en betalningsanmärkning som kommer göra att det svårt att exempelvis teckna abonnemang eller stå på ett hyreskontrakt.

Skuldsanering

Skuldsanering är något som kan vara en sista utväg för personer vilka är svårt skuldsatta och inte klarar av att betala tillbaka. Kronofogden är den myndighet som kan bevilja en ansökan om skuldsanering. En beviljad ansökan innebär att personen får leva på existensminimum under maximalt fem år. Efter dessa år är samtliga skulder sanerade, borta.

Existensminimum

Existensminimum är ett begrepp som används inom flera myndigheter. Det är ett bestämt minsta belopp på vad en person eller hushåll behöver för att varje månad klara sig ekonomiskt. Beloppet fastställs årligen av SCB. Vid skuldsanering är det vad en person får leva på fram tills att skulderna är betald eller maximalt upp till fem år.

Avbetalningsplan

Avbetalningsplan kan delar upp betalningen i mindre belopp och har en strikt plan att följa. Långivaren gör då en ny bedömning av låntagarens förmåga och försöker att hitta en bra balans.

Skuldfinansiering

Skuldfinansiering heter även omstartslån. Ett lån som helt är utformat till att lösa och samla så dyra smålån och krediter. Det blir billigare att ha ett större lån med lägre ränta vilket ger en kontroll över ekonomin.


Betala tillbaka lånet – bli skuldfri

Hur snabbt kan du bli skuldfri? Vägen till att bli skuldfri är individuell och beror på flera faktorer, men det går alltid att påverka. Det finns några grundläggande tips för att du ska nå dit vilket vi beskriver kortfattat här.

Gör en realistisk budget

Redan innan ansökan om en lån eller kredit är det viktigt att ha en realistisk budget. På så sätt är det möjligt att redan innan vara säker på att kostnaden för ett lån ryms i kalkylen varje månad. Om ekonomin förändras under tiden som lånet löper rekommenderas du att upprätta en ny kalkyl.

Öka inkomster/minska utgifter

Grundläggande är att öka inkomster och minska utgifter. Betala av det dyraste lånet först och jobba aktivt för att minska antalet skulder. Gå igenom abonnemang och att se över vardagsinköp kan ge stor effekt liksom att handla endast om det är nödvändigt.
Det kan ta tid att bli skuldfri och kännas avlägset. Varje extra inbetalning är ett steg i rätt riktning oavsett dess storlek.

Läs vår artikel om hur du snabbare kan bli skuldfri här.

låna pengar

Lån och kreditvärdighet

För att kunna ansöka om och ta ett lån till så fördelaktiga lånevillkor som möjligt är det viktigt att ha en bra kreditvärdighet. Långivare vill ta en minimal risk i att låna ut pengar och säkerställa att pengar kommer kunna betalas tillbaka.
Du kan själv påverka din kreditvärdighet genom att:

 • Kreditupplysning på sig själv
  Innan en låneansökan kan det vara bra att göra en kreditupplysning på sig själv. Säkerställa att uppgifterna ser rätt ut och kunna upptäcka om det finns öppna krediter som ej utnyttjas. Kontakta i så fall kreditgivaren och be de avsluta din kredit. Så kan du göra en kreditupplysning på dig själv.
 • Upplysningscentralen
  Lån via UC innebär ett lån via Upplysningscentralen. Varje upplysning via UC sparas i 12 månader. Finns det en lång historik av förfrågningar kan långivare se det som något mycket negativt. Om du har flera UC-förfrågningar från tidigare kan det vara värt att låta dessa löpa ut innan du ansöker om ett lån. Lär dig mer om upplysningscentralen här.
 • Kreditupplysning
  Kreditupplysning kan tas via annat företag än UC, som exempelvis Bisnode. De ses som mindre omfattande kreditupplysningar och används främst vid små krediter. Läs vår artikel om kreditupplysningar här.
låna pengar

Låna mellan 5000  –  600 000 kr

Likvidum jämför lån från 10 000 kr ända upp till 600 000 kr. Nedan finns snabblänkar och information om respektive belopp

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky
Facit bank
TF bank

Räkneexempel för ett lån hos Likvidum

Räntan är rörlig och sätts individuellt.
Räkneexemplet är ett annuitetslån
uppdaterat 2023-11-29

Jämför lån räkneexempel
Lånebelopp 100 000 kr
Återbetalningstid 12 år (144 avbet.)
Månadskostnad 1 135 kr
Totalkostnad 163 966 kr
start-/aviavgift 495 kr + 0kr (aviavgift)
Nominell ränta 8,95%
Effektiv ränta 9,43%
Individuell ränta 4,95% – 25,95%
Effektiv ränta 5,07% – 31,45%
Löptid 1–20 år
låna pengar

Vanliga frågor om att låna pengar

Vad är fördelarna med att låna pengar genom Likvidum?

Du kan få bättre villkor och goda möjligheter att låna pengar billigare! Likvidum är en låneförmedlare. Vi hjälper dig att jämföra olika lån. När du ansöker om att låna pengar hos oss får du svar från de banker och långivare vi samarbetar med som har en lösning för dig. Du kan därefter välja den långivare som erbjuder lägst ränta och bäst lånevillkor i övrigt. Vi tar dessutom endast en UC trots att du får svar från flera olika långivare. Du behöver alltså inte oroa dig för att din kreditvärdighet blir sämre på grund av flera låneansökningar.

Vad kan jag låna pengar till?

Du kan låna pengar till vad du vill. Vi förmedlar i dagsläget så kallade blancolån, alltså lån utan säkerhet. Det betyder att pengarna du lånar inte är bundna till en specifik vara som är fallet om du ansöker om exempelvis ett bolån. Du bestämmer fritt vad pengarna du lånar ska användas till och behöver varken berätta det för oss eller för långivaren du väljer.

Många av våra kunder lånar pengar till kontantinsatsen vid bostadsköp, köp av bil, resor, renovering och eller för att baka ihop små lån till ett större lån med lägre ränta.  Du kan också använda lånet för att samla tidigare lån och krediter och på så sätt få en lägre ränta och månadskostnad.

Går det att utöka ett befintligt lån?

Ja, det är möjligt att utöka ett lån du tecknat tidigare. Om du redan har lånat pengar genom oss kan vi hjälpa dig att höja lånet. Det är dock långivaren som bestämmer om och med hur mycket pengar du kan höja lånet med. Det utökade beloppet betalas ut på samma sätt som det ursprungliga lånet.

Om det har gått en längre tid sedan ditt gamla lån beviljats behöver vi göra en ny kreditprövning. Men vi tar precis som när du ansöker om ett nytt lån bara en UC trots att du får svar från flera långivare.

Har du ett lån sedan tidigare men inte tecknat det genom oss kan du ansöka om ett helt nytt lån på ett högre belopp. I många fall kan du få en lägre ränta på det nya lånet. Självklart kan du också lösa och samla mindre lån i ett större lån genom oss.

Vad är kraven för att låna pengar?

Våra grundkrav för att låna pengar är att du är 18 år minst gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader. Du ska också ha en månatlig inkomst på minst 10 000 kronor genom inkomst eller pension och får inte ha några skulder hos Kronofogden (skuldfri sedan minst sex månader). Om du har en högre inkomst är dina chanser att få ett lån med lägre ränta bättre, men det är inget krav från oss.

Kom ihåg att kraven för att låna pengar hos olika långivare kan skilja sig åt något. Men eftersom vi samarbetar med flera långivare behöver det inte vara kört för att en säger nej. Vi kan oftast erbjuda ett lån hos någon av de andra långivarna istället  – och det finns många att välja på!

Vad kostar det att låna?

Kostnaden för att låna pengar beror på flera faktorer som lånebelopp, ränta, återbetalningstid och avgifter.
För att ta reda på vad det kostar att låna pengar ska du titta på den effektiva räntan. Den tar hänsyn till samtliga avgifter och ger rätt bild av vad lånet kommer att kosta dig.

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 17 maj, 2024 klockan 08:51

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel