Hem » Låna pengar

Låna pengar med låg ränta

Få bästa möjliga ränta när du lånar pengar

 • Låna från 10 000 kr till 600 000 kr
 • Jämför räntor innan du bestämmer dig
 • Endast en kreditupplysning

*Ränteex.:Annuitetslån 9 år, 200 000:-, rörlig ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift ger effektiv ränta 5,43%,
tot. belopp 251 911:-
kostnad 2 333:-/mån (108 mån avbet.) Räntor 2021-10-28.

Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbetalningstid 1–15 år.

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Piktogram datorskärm

Behöver du låna pengar?

Välj inte första bästa lån. Jämför långivarnas räntor först och välj lånet med lägst ränta istället. När du lånar pengar är räntan viktig. Det är räntan som avgör vad lånet kostar. Hos oss kan du jämföra låneräntor hos många olika långivare. Tjänsten är helt gratis och vi tar bara en UC. Ett smartare sätt att låna pengar.

Låna pengar nu

Några av våra partners

Ikano Bank logotyp
Coop Medmera logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren Lendifys logotyp
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Santander Consumer Bank logotyp
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Resurs bank logotyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Komplett Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector bank

Vi hjälper dig att få lägre ränta

Våra kunniga rådgivare är alltid redo att hjälpa dig. Ring oss så berättar vi hur du kan lägga om dina lån, få lån med lägre ränta och mer pengar över varje månad.

Ring oss
Team av kollegor har peppigt möte

Så lånar du pengar med låg ränta

Hos oss kan du helt gratis jämföra lånevillkor hos många olika svenska banker och långivare. Ansökan är helt gratis, ej bindande och tar max ett par minuter.

Allt du behöver göra för att ta första steget mot ett lån med låg ränta är att fylla i dina personuppgifter och sedan signera med BankID. Kort därefter får du låneerbjudanden från alla långivare vi samarbetar med.

Där ser du svart på vitt vad räntan blir, om några avgifter tillkommer och hur lånet ska betalas tillbaka. Du kan enkelt jämföra de olika alternativen och välja lånet med den lägsta räntan och de bästa villkoren.

 

Fördelar med att låna pengar via Likvidum

 • Kostnadsfritt
  Vi tar inte ut några avgifter av våra kunder. Det kostar alltså ingenting för dig som konsument att jämföra långivare och att leta efter lån med låg ränta hos oss och din ansökan är inte bindande. Vi får istället en ersättning av den långivare du till slut väljer.
 • Snabba besked
  Det första låneerbjudandet har du i regel inom några minuter. I de flesta fall har du fått alla svar inom ett dygn. I varje svar hittar du utöver besked om personlig ränta information om utbetalningstiden.
 • Få lägre ränta
  När alla erbjudanden inkommit är det enkelt att hitta det billigaste lånet med den lägsta räntan. Du kan enkelt jämföra villkor och kostnader för olika lån och sedan välja lånet med den lägsta räntan.
 • Riskera inte kreditvärdigheten
  När du ansöker genom oss på Likvidum registreras bara en enda notering hos UC, trots att du får erbjudanden från många olika långivare. Du försämrar därför inte din kreditvärdighet i onödan. Något som är viktigt om du t. ex. vill söka ett bolån i framtiden.
 • Hög säkerhet
  Det är alltid tryggt och säkert att låna pengar med låg ränta via oss på Likvidum. Vi lever upp till samma höga säkerhetskrav som storbankerna gör och du kan lita på att ingen obehörig kommer åt dina personuppgifter.
 • Personlig rådgivning
  Våra kunniga lånerådgivare finns alltid till hands och hjälper dig oavsett om du söker ett nytt lån, vill samla gamla krediter eller pressa ner räntan på ditt befintliga lån. Om du vill kan du få rådgivning över telefon.

Sök lån med låg ränta nu

En kvinnlig anställd på Likvidums kontor

Hur ansöker jag om att låna pengar?

Allt som behövs för att ansöka om lån eller bara ta reda på vilket lån som har lägst ränta hos oss är att fylla i formuläret högst upp på den här sidan och signera med BankID.

Sedan får du direkt svar från några av Sveriges främsta långivare. Det är självklart helt gratis att jämföra lån.

Så går det till att låna pengar hos Likvidum:

 • Välj belopp du vill låna i formuläret högst upp på den här sidan
 • Välj återbetalningstid 1 till 15 år
 • Fyll i dina personuppgifter
 • Signera ansökan med BankID
 • Din ansökan skickas till långivarna
 • Du får svar från långivarna
 • Välj det bästa lånet (oftast det med lägst effektiv ränta)
 • Signera låneavtalet med BankID

Sök lån med låg ränta nu

Förbättra dina chanser att få ett lån med låg ränta

När du ansöker om ett lån utan säkerhet sätts räntan individuellt, baserat på din personliga betalningsförmåga- och kredithistorik. För att reda ut hur det står till med den görs alltid en kreditprövning. Viktiga faktorer vid kreditprövningen är saker som din inkomst, befintliga skulder, anställningsform, boendeförhållanden, hur du skött tidigare betalningar och eventuella betalningsanmärkningar.

Men vad gör man då för att få ett riktigt bra lån med låg ränta? Här är våra bästa tips.

1. Jämför lån innan du bestämmer dig och få lägre ränta

Det enklaste sättet att hitta ett lån med låg ränta och låga totalkostnader är att jämföra lån från olika långivare och banker innan du bestämmer dig. Det kan du göra hos en låneförmedlare som oss på Likvidum.

Genom att ansöka hos en låneförmedlare får du erbjudanden med besked om personlig ränta, avgifter och alla andra kostnader som kommer med lån från ett stort antal långivare. Ansökan är helt gratis.

Eftersom räntan på privatlån sätts efter kreditprövning kan du inte veta vad räntan blir innan du ansökt om lånet. Därför är det klokt att jämföra lån hos en låneförmedlare. Att ansöka på egen hand hos olika långivare är både tidsödande och dåligt för din kreditvärdighet. Vid varje ansökan görs nämligen en kreditupplysning, i regel hos UC.

Många noteringar hos UC ses allmänt som ett tecken på en ekonomi i oordning och sänker därför din kreditvärdighet. Genom att ansöka och jämföra lån hos en låneförmedlare eliminerar du det problemet.

2. Styrk anställning och inkomster

Det finns också andra sätt att få lägsta möjliga ränta när du lånar pengar. En sak som spelar stor roll vid kreditprövningen är din anställningsform. Vid kreditprövning granskar långivarna hela dina ekonomiska situation och historik. Där spelar din anställningsform en stor roll.

Fast anställning (tillsvidareanställning) är så gott som alltid bäst. Har du fast anställning och en regelbunden inkomst tycker långivare att du har en god betalningsförmåga. Risken att du får betalningsproblem är låg och långivarna räknar med att du kan betala tillbaka lånet i tid. De kan därför ofta erbjuda ett lån med låg effektiv ränta i gengäld.

Är du arbetslös, sjukskriven, frilansare eller projektanställd är din anställning betydligt mer osäker. Din inkomst kan förändras relativt snabbt och långivare kan inte veta säkert om det är till det bättre eller till det sämre. Något som innebär att det statiskt sett är mer riskfyllt att låna ut pengar till dig. Långivarna tenderar därför att ta ut en högre ränta för att kompensera för den risken.

Om du har extrajobb eller nyligen fått fast anställning är det klokt att leta fram dokumentation som styrker detta. Till exempel lönespecifikationer, kontoutdrag och anställningsavtal. Det gäller särskilt om du fått den fasta anställningen eller extraknäcket nyligen och inkomsten inte finns med på föregående års deklaration.

3. Lös gamla lån och få lägre ränta

Vid kreditprövningen tittar långivarna också på dina befintliga skulder. Om du har många olika lån och krediter kan långivarna dra öronen åt sig. Det ses generellt som ett tecken på att din ekonomi är i oordning och att du fattar illa överlagda ekonomiska beslut. Något som betyder att du kan få en sämre ränta om din ansökan beviljas. Av den anledningen kan det vara klokt att lösa de gamla krediterna genom att samla dem i ett större lån.

Nu kanske det kan låta märkligt att låna ännu mer pengar om man redan har flera skulder. Men många gånger är det faktiskt bästa lösningen. Genom att samla skulder i ett enda stort lån förbättrar du din kreditvärdighet och dina chanser att få ett nytt lån med lägre ränta.

Dessutom är räntan på ett samlingslån oftast lägre än vad den är på smålån och du slipper betala onödiga avgifter till flera långivare. På så sätt får du också en lägre månadskostnad och sparar pengar på sikt.

4. Skaffa en medlåntagare och få lägre ränta på lånet

Har du en osäker anställning, lägre inkomst eller inte optimal kreditvärdighet av andra skäl? Lugn. Du kan fortfarande få ett lån med låg ränta. Ett sätt att förbättra dina chanser att få lägsta möjliga ränta, är att ansöka tillsammans med en annan person.

När du har en medlåntagare är ni två som delar på betalningsansvaret för lånet och långivaren räknar oftast med bådas inkomster i underlaget för lånet. Båda personer har exakt samma ansvar för lånet, vilket betyder att lånet innebär en mindre kreditrisk för långivaren. De kan därför ofta erbjuda dig ett lån med lägre ränta i gengäld.

5. Klipp kreditkort och säg upp onödiga abonnemang

Har du flera kreditkort du inte använder, onödiga abonnemang eller avbetalningsplaner? Då bör du funderar på att säga upp och betala av dem. Flera krediter kan nämligen påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få ett lån med låg ränta. När du köper saker på avbetalning görs nämligen en kreditupplysning, inte sällan hos UC.

Kreditupplysningar görs också ibland när du köper saker mot faktura för första gången hos ett företag. Samma sak gäller abonnemang. Av det följer att du kan få en lägre ränta på ditt lån om du gör dig av med onödiga kreditkort, smålån, avbetalningsplaner och abonnemang. Undvik också att köpa nya saker på avbetalning eller mot faktura. Betala direkt om du handlar online.

6. Lån med låg ränta genom en låneförmedlare

Om du redan har gjort allt du kan för att optimera din kreditvärdighet och dina chanser att få ett lån med låg ränta är nästa steg att ansöka på bästa möjliga vis. En effektiv metod för att få lägsta möjliga ränta på lånet är att låna via en låneförmedlare istället för vända dig till första bästa långivare. Som tidigare nämnt kan du aldrig veta vilken ränta du får på ditt lån förrän du ansökt om det.

När du ansöker om ett lån hos låneförmedlare slipper du oroa dig för kreditvärdigheten. Med en enda ansökan får du låneerbjudanden och besked om personlig ränta från ett stort antal långivare. Samtidigt registreras bara en enda kreditupplysning hos UC.

Du kan alltså jämföra lån, och kostnaderna för dem, från många olika långivare och banker och sedan välja lånet med den lägsta räntan. Ett enkelt och smart sätt att hitta lån med lägsta möjliga ränta.

Låna pengar nu

Olika sätt att låna pengar

Något förenklat kan man säga att det finns två olika typer av lån att välja mellan när du vill låna pengar. Lån med säkerhet och lån utan säkerhet.

Lån med säkerhet

Med säkerhet menas att man sätter en materiell tillgång i pant som säkerhet för lånet, till exempel en bil eller en bostad. Om låntagaren inte kan betala tillbaka pengar kan långivaren eller banken kräva in säkerheten och sälja den på exekutiv auktion. På så sätt kan långivaren få tillbaka hela eller stor del av lånebeloppet, även om låntagaren inte kan betala.

Lån utan säkerhet

Vid ett lån utan säkerhet, eller privatlån som de också kallas, finns ingen materiell säkerhet. I stället kan man säga att det är du som låntagare som utgör säkerheten för lånet. Lån utan säkerhet kallas också blancolån, privatlån eller konsumtionslån. Ett sådant lån är inte knutet till en specifik vara. Du kan alltså använda lånet till precis vad du vill, till exempel för att finansiera en ny bil, renovera ditt hem, baka ihop skulder och få en omstart på din ekonomi.

Räntan avgör vad det kostar att låna pengar

Den främsta faktorn som avgör hur mycket det kostar att låna pengar är räntan, tillsammans med eventuella avgifter. Vanliga avgifter är avi-avgifter, uppläggningsavgift och handläggningsavgifter av olika slag. Utöver räntan och avgifterna ska du också betala tillbaka de lånade pengarna genom amortering varje månad.

Räntan är den avgift du betalar för att låna pengarna. Långivarna är företag som måste gå med vinst och räntan är kort och gott priset du betalar för att låna pengarna. Räntan beräknas per år och som procentuell andel av det totala lånebeloppet.

Fler räntor att hålla reda på när du lånar pengar

Som låntagare finns det några olika räntesatser du behöver hålla reda på.

 • Nominell ränta

  Nominell ränta är priset du betalar för att låna. Den nominella räntan uttrycks i procent som en andel av lånebeloppet och beräknas per år. Om det står att ett lån har en ränta på exempelvis 5% är det så gott som alltid den nominella räntan som avses. Nominell ränta kallas också årsränta, låneränta eller kort och gott ränta.

 • Effektiv ränta

  Effektiv ränta är samma sak som den årliga totalkostnaden för lånet uttryckt i procent. I den effektiva räntan räknar man med alla kostnader för lånet, både avgifter och den nominella räntan. När du jämför olika erbjudanden bör du därför titta särskilt noga på den effektiva räntan. Lånet med lägst effektiv ränta är så gott som alltid det bästa alternativet.

 • Fast ränta

  Fast ränta eller bunden ränta är precis vad det låter som. Räntan ligger fast under hela lånets löptid. Fast ränta ger ett väldigt förutsägbart lån, men i regel blir den totala kostnaden för lånet högre. Fast ränta kan vara ett bra val om du tar ett större bolån och inte vill riskera ökade räntekostnader. Om du har ekonomiska marginaler och kan parera tillfällig uppgångar i räntan är det däremot, i de flesta fall, bättre att välja rörlig ränta.

 • Rörlig ränta

  Rörlig ränta är precis vad det låter som. Den varierar över tid beroende på marknadsräntorna. Rörlig ränta kan låta läskigt, men förändringarna är oftast små och inget som påverkar dina kostnader nämnvärt. Utslaget över hela lånets löptid blir dessutom ett lån med rörlig ränta så gott som alltid billigare än ett med fast ränta.

 • Reporänta

  Reporäntan, eller styrräntan som den också kallas, är den ränta bankerna själva betalar när de lånar pengar av Riksbanken. Eftersom reporäntan styr vad bankerna själva betalar för att låna har den en tydlig påverkan på marknadsräntorna. Om den går upp blir det även dyrare för dig att låna. Har du rörlig ränta på ditt lån (vilket gäller de flesta privatlån) kan det därför vara bra att ha koll på reporäntan.

 • Dröjsmålsränta

  Dröjsmålsränta är en avgift som ett företag kan ta ut som kompensation om en kund inte betalar en skuld i tid. Syftet med dröjsmålsränta är att uppmana till betalning och ersätta företaget för administrativa kostnader, till exempel för att skicka ut en ny faktura. Dröjsmålsränta ska motsvara referensränta plus 8%.

 • Referensränta

  Referensränta är en ränta som sätts av Riksbanken och används för att bestämma andra räntor i samhället, till exempel dröjsmålsräntan. Referensräntan fastställs två gånger om året och baseras på reporäntan, avrundat uppåt till närmaste halva procent.

 • Månadsränta

  Månadsränta är en ränta som beräknas per månad istället för per år. Begreppet används främst vid marknadsföring av mindre lån som ska betalas tillbaka snabbt, till exempel snabblån och smslån. Om du jämför kostnader för olika lån är det bättre att utgå från den effektiva räntan, istället för månadsräntan. Den effektiva räntan ger en mer rättvisande bild av kostnaderna.

Amorteringstakten spelar roll när du lånar pengar

Utöver räntekostnader och eventuella avgifter ska du också amortera varje månad. Att amortera betyder helt enkelt att du successivt betalar tillbaka de lånade pengarna. När du ansöker om lån med låg ränta genom oss kan du välja en amorteringsperiod på 1 till 15 år.

Det är bra att noga tänka igenom saken innan du väljer hur lång amorteringsperiod du vill ha. Den kommer nämligen att påverka hur mycket lånet kommer att kosta dig. Ju mer du amorterar desto lägre bli räntekostnaderna.

Anledningen är enkel. När du amorterar sjunker beloppet du är skyldig och betalar ränta för. Därför blir räntekostnaderna lägre ju snabbare du amorterar. Omvänt blir månadskostnaden högre med en kortare amorteringsperiod. De totala räntekostnaderna blir samtidigt lägre eftersom du betalar ränta för det lånade beloppet under en kortare tidsrymd och vid färre tillfällen.

Olika amorteringsformer för lån

Det finns flera olika sätt att amortera på som kan vara bra att ha koll på, särskilt om du letar efter ett lån med låg ränta. De mest populära och vanligaste sätten att amortera är annuitet och rak amortering. Vilket alternativ du väljer kommer att påverka både din månadskostnad och den totala kostnaden för lånet. Därför är det klokt att hålla reda på hur de olika amorteringsformerna funkar.

Rak amortering

Rak amortering betyder att du amorterar ett fast belopp varje månad under hela lånets löptid. Något som betyder att det sammanlagda månadsbeloppet (både ränta och amortering) kommer vara förhållandevis högt i början av låneperioden och sedan undan för undan sjunka i takt med dina amorteringar.

En fördel med lån med rak amortering är att de totala räntekostnaderna tenderar att bli lägre än på motsvarande annuitetslån. Nackdelarna är att månadskostnaden blir högre i början och att du aldrig vet säkert vad månadskostnaden blir.

Annuitet

Lån med annuitet eller annuitetslån som det också kallas är den andra “stora” amorteringsformen. När du har ett lån med annuitet betalar du ett fast belopp för både ränta och amortering under lånets hela löptid.

I början av lånets löptid kommer månadsbeloppet till största del bestå av räntekostnader. Detta kommer successivt att förändras och i slutet av låneperioden består den större delen av månadsbeloppet istället av amortering.

Letar du efter lån med låg ränta? Tänk på detta

Betala aldrig mer för ett lån än du måste. Något som inte är så lätt alla gånger, särskilt om du har en akut utgift och behöver ett lån så snabbt som möjligt. Det är lätt hänt att skriva på första bästa låneerbjudande som dyker upp, alldeles oavsett om räntan är bra eller dålig.

Ofta lönar det sig att ta det lugnt och undersöka olika alternativ innan du slår till. I många fall är det möjligt att få en betydligt lägre ränta genom att jämföra olika lån innan du bestämmer dig.

En annan sak som påverkar dina lånekostnader utöver räntan och avgifterna är löptid, alltså hur länge du har lånet. Det kan vara lockande att välja den längsta möjliga löptiden.

På så sätt sprider du ut amorteringen (återbetalningen av lånet) på så många tillfällen som möjligt och får en låg månadskostnad. Samtidigt innebär också en lång löptid att lånet totalt sett bli dyrare. De sammanlagda räntekostnader blir nämligen högre med lång löptid eftersom du också betalar under en längre tid.

Omvänt så blir totalkostnaden för ett lån lägre ju kortare löptid du väljer. Eftersom du betalar ränta för lånet under kortare tid blir också de totala räntekostnaderna för lånet lägre. Tänk på att inte välja en alltför kort löptid.

En kort löptid innebär som vi sett en högre månadskostnad, särskilt i början, eftersom du måste amortera ett större belopp vid varje betalningstillfälle. Det är bättre att välja en något längre löptid än att få en månadskostnad som du kanske inte klarar av. Har du rörlig ränta på lånet kan du dessutom alltid amortera extra när helst du vill och på så sätt snabbare få ner lånebeloppet och räntekostnaderna.

låna pengar

Låna mellan 10 000 – 600 000 kr

Likvidum jämför lån från 10 000 kr ända upp till 600 000 kr. Nedan finns snabblänkar och information om respektive belopp

Vanliga frågor om att låna pengar

Vad är fördelarna med att låna pengar genom Likvidum?

Du får bättre villkor och goda möjligheter att låna pengar billigare! Likvidum är en låneförmedlare. Vi hjälper dig att jämföra olika lån och långivare. När du ansöker om att låna pengar hos oss får du svar från flera olika långivare vi samarbetar med. Du kan därefter välja den långivare som erbjuder lägst ränta och bäst lånevillkor i övrigt. Vi tar dessutom endast en UC trots att du får svar från flera olika långivare. Du behöver alltså inte oroa dig för att din kreditvärdighet blir sämre på grund av flera låneansökningar.

Vad kan jag låna pengar till?

Du kan låna pengar till vad du vill. Vi förmedlar i dagsläget så kallade blancolån, alltså lån utan säkerhet. Det betyder att pengar du lånar inte är bundna till en specifik vara som är fallet om du ansöker om exempelvis ett bolån. Du bestämmer fritt vad pengarna du lånar ska användas till och behöver varken berätta det för oss eller långivaren du väljer.

Många av våra kunder lånar pengar till kontantinsatsen vid bostadsköp, köp av bil, resor, renovering och eller för att baka ihop små lån till ett större lån med lägre ränta.  Du kan också använda lånet för att samla tidigare lån och krediter och på så sätt få en lägre ränta och månadskostnad.

Går det att utöka ett befintligt lån?

Ja, det är möjligt att utöka ett lån du tecknat tidigare. Om du redan har lånat pengar hos en långivare vi samarbetar med genom oss, kan vi hjälpa dig att höja lånet. Det är dock långivaren som bestämmer om och med hur mycket pengar du kan höja lånet. Det utökade beloppet betalas ut på samma sätt som det ursprungliga lånet.

Om det har gått en längre tid sedan ditt gamla lån beviljats behöver vi göra en ny kreditprövning. Men vi tar precis som när du ansöker om ett nytt lån bara en UC trots att du får svar från flera långivare.

Har du ett lån sedan tidigare men inte tecknat det genom oss kan du ansöka om ett helt nytt lån på ett högre belopp. I många fall kan du få en lägre ränta på det nya lånet. Självklart kan du också lösa och samla mindre lån i ett större lån genom oss.

Vad är kraven för att låna pengar?

Våra grundkrav för att låna pengar är att du är 18 år minst gammal och folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader. Du ska också ha en månatlig inkomst på minst 10 000 kronor genom inkomst eller pension och får inte ha några skulder hos Kronofogden (skuldfri sedan minst sex månader). Om du har en högre inkomst är dina chanser att få ett lån med lägre ränta bättre , men det är inget krav från oss.

Kom ihåg att kraven för att låna pengar hos olika långivare kan skilja sig åt något. Men eftersom vi samarbetar med flera långivare behöver det inte vara kört för att en av de säger nej. Vi kan oftast erbjuda ett lån hos någon av de andra långivarna.

Vilka långivare samarbetar Likvidum med?

Vi jämför och förmedlar för närvarande lån från: Avida Finans, Brocc, Collector bank, Credento, Ikano Bank, Komplett bank, Konsumentkredit, Lendify, Lån & Spar Bank, Marginalen Bank, MedMera bank (COOP), MoneyGo, Nordax bank, Nordnet Bank, Northmill bank, Nystart Finans, Re:member, Resurs bank, Santander Consumer Bank, Sevenday Bank, Wästgöta finans. Alla långivare vi samarbetar med står under tillsyn av Finansinspektionen.

Artikeln uppdaterades senast: 26 januari, 2022 klockan 09:59

Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. Pontus har en bred kunskap om branschen i sin helhet.