Låna pengar utan BankID? - Så här går du tillväga - [2024]
Hem » Låna pengar » utan BankID

Låna utan BankID – Så går det till

Ett krav för att få låna pengar är att du ska kunna identifiera dig. Idag är det absolut vanligaste att använda BankID, men det finns möjlighet att låna pengar utan BankID.

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-08-16 och uppdaterades 10 april, 2024 klockan 12:45

låna pengar utan BankID

Jämför möjligheten att låna pengar utan BankID

Till att börja behöver vi ställa oss frågan: vad är BankID? BankID är en elektronisk legitimation som flera storbanker från början lanserade. Tekniken motsvarar att visa upp ett körkort, men det sker via exempelvis en mobiltelefon. Istället finns det fyra andra möjligheter för dig som önskar låna pengar utan BankID.

 • Skuldebrev via post
  Metoden var mycket vanlig innan BankID fick ett så stort genomslag och kan ses som det traditionella sättet att låna pengar utan BankID. Då skickas ditt skuldebrev hem till dig. I många fall skickas skuldebrevet rekommenderat då det är en värdehandling. Upphämtning sker då hos närmaste postombud. Skriv under och skicka tillbaka värdehandlingen. Tillsammans med brevet ska kopia på ID-handling bifogas. Ibland kan det finnas krav på lönespecifikationer och andra underlag.
 • Brev med kod
  Långivaren skickar då hem ett brev som innehåller en kod. En kod kan i vissa fall också skickas per sms och liknar då en pin-kod. Koden anges på hemsidan i samband med att skuldebrevet ska signeras då du väljer att låna pengar online.
 • Använd telefon för identifiering
  När lånet gäller en mindre summa finns det långivare som godkänner att identifiering sker med hjälp av ett telefonsamtal. Då ringer långivaren upp och ställer kontrollfrågor innan ett lån kommer att beviljas. Det är en manuell hantering där respektive långivare har byggt upp egna rutiner.
 • Identifiering med Instantor
  Instantor är ett företag som har specialiserat sig på att hjälpa till när privatpersoner ansöker om lån. Tjänsten fungerar endast med ett urval av banker. Dock krävs i ett av stegen att verifiering görs gentemot Instantor vilket kräver bankdosa eller BankID, som då hämtar kontoutdrag från banken och förmedlar vidare till eventuell kreditgivare.
 • Innan du väljer en metod bör du vara helt införstådd med vad den innebär. Finns det någon osäkerhet rekommenderar vi att du vänder dig direkt till den långivare som du överväger. De kan ge specifik information om hur deras process ser ut.

lån utan BankID

Anledningar till att låna utan BankID

BankID är en självklarhet för många. Det används i vardagen för att logga in i program, skriva under deklarationen och betala räkningar. Varför väljer något att leta efter möjligheten att låna utan BankID?
Några av anledningarna kan vara:

 • Personen har inte BankID
  – Äldre personer kan ha valt bort BankID. Det krävs också att den banken som personen använder är ansluten (vilket de flesta svenska banker är).
 • Avsaknad av svenskt personnummer
  – Ett krav för BankID är att ha ett svenskt personnummer. Finns inte detta kan alltså alternativet vara att låna utan BankID.
 • Inte bekväm med tekniken
  – Alla är inte bekväm med och litar på dagens teknik. Därför är det viktigt att alternativ finns tillgängliga, för att låna pengar utan BankID.
 • Föredrar att läsa och skriva på papper
  – Svaret på varför inte använda BankID kan vara så simpelt som att personen helt enkelt föredrar att skriva under dokument på papper och inte sköta hela processen digitalt.
låna pengar utan BankID?

Påverkar valet av signeringsmetod ett lån?

Vilken metod som används för att signera ett låneavtal kommer inte att påverka kostnaden för skulden. På Likvidum kan du i lugn och ro jämföra lån. En ansökan ger svar från flertalet banker och långivare. Jämför räntor, återbetalningstid och andra villkor i lugn och ro utan att förbinda dig till något.
Som låntagare har du alltså möjlighet att i viss utsträckning vara med och påverka vilket tillvägagångssätt som kommer att användas. Önskar du att låna utan BankID bör du vara förberedd på att hela processen tar längre tid. Du kan komma att behöva komplettera och själv skicka in underlag vid förfrågan – men det är fullt möjligt även i den digitala värld som idag dominerar.

lån utan BankID

Fördelar att signera lån med BankID

BankID har fått ett enormt genomslag. Statistisk visar att hos den svenska befolkningen mellan 18 och 67 år så är det 98 % som använder tjänsten. Tjänsten är kostnadsfri och din bank kan hjälpa till att aktivera och ladda ner ditt personliga BankID. Det är inte enbart användbart för att identifiera dig mot långivare utan i många situationer i den digitala världen.
Fördelarna med att använda ett BankID är många. Vid en låneansökan används det för att legitimera dig själv. Information kan inhämtas gällande inkomst, taxering och liknande. Hanteringen blir helt digital vilket är miljövänligt och tidsbesparande.
Att skicka skuldebrev via vanlig post innebär längre hanteringstid och alltid en risk för att brev riskerar och komma bort på vägen.
Fördelen med att låna utan BankID är att du som låntagare kan uppleva en ökad trygghet och kontroll med det valda tillvägagångssättet.
Läs mer om: Låna pengar med BankID

Låna pengar utan BankID

Vanliga frågor om att låna pengar utan BankID

Kan jag låna pengar utan BankID?

Ja, det är möjligt hos flertalet banker, men inte självklart. Därför rekommenderar vi att läsa på om respektive kreditgivare eller vända dig till oss på kundtjänst för mer hjälp.

Kostar det extra att låna pengar utan BankID?

Nej. Att välja en annan metod för att legitimera och signera skuldebrev medför inte en extra kostnad.

Får jag sämre ränta om jag vill ha skuldebrev hem per post?

Räntan kommer inte att påverkas för att du önskar att skriva på ett fysiskt papper istället för att signera digitalt.

Hur lång tid tar det att få pengar utbetalt till kontot om jag lånar utan BankID?

Det är svårt att ge en exakt tidsram. Långivaren brukar betala ut hela lånet så snart de mottagit samtliga underlag och ett påskrivet skuldebrev. Räkna med postens ledtider, någon arbetsdag i hanteringstid samt någon bankdag för att pengarna ska hinna överföras.

Denna artikel skrevs 2022-08-16 och uppdaterades 10 april, 2024 klockan 12:45

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel