fbpx

Hur hjälper Likvidum mig att spara pengar?

Om du behöver låna pengar, oavsett om det är för att lösa gamla dyra krediter och lån, lägga handpenning eller kontantinsats på en lägenhet, bygga en pool, laga bilen eller något helt annat kommer vi kunna hjälpa dig spara pengar. Det tar tid och är svårt att själv kontakta fler än 10 banker för att förhandla om sin låneränta och sina villkor. Det kan också vara så att du inte riktigt vet vad du ska säga för att få ett bra erbjudande från banken du pratar med.

 

Allt eftersom du frågar bankerna om lån kommer ditt förhandlingsläge att bli sämre då många kreditupplysningar, många UC, är dåligt för din kreditvärdighet. Med Likvidums hjälp sparar du pengar på dina lån eftersom vårt mål är att ge dig ett bra erbjudande och förhandla fram ett bra lån. Vi har många samarbetspartners vilket ökar chanserna att erbjuda ett bra lån, oavsett din livssituation. Vi gör bara en kreditupplysning, oavsett hur många banker och långivare vi pratar med vilket gör att ditt förhandlingsläge hålls på en hög nivå hela tiden.

 

Varför ska jag använda Likvidum?

Om du går till ett bibliotek och ska låna en bok ser du reklam för en massa böcker på vägen dit. I tunnelbanan, på bussen, på radio, i en poddcast och till och med på väg in till biblioteket möts du av korta säljargument och rekommendationer om alla möjliga böcker. Även om det känns som att en bok verkar bra och omslaget tilltalar dig så vet du egentligen inte om du kommer tycka om boken, om boken passar dig. Om du frågor en bibliotekarie om råd kring böcker att låna är det en fördel om personen som svarar har läst boken, men också om personen frågar dig vad du tycker om för något, vad som passar dig.

 

Att använda dig av Likvidum är precis som när du lånar en bok fast du lånar pengar. Vi har läst boken, vi har läst på om lånen, vi ställer frågor om vad du gillar, vad som passar dig. Vi har hjälpt fler än 100 000 människor att få ett riktigt bra lån, med villkor de är så nöjda med att de har valt att låna pengar genom oss. Oavsett hur fina fodral eller reklampelare som visas upp så läser vi igenom det finstilta, lyssnar på dig och hjälper dig att välja rätt.

 

Hur lång återbetalningstid kan jag få?

Som mest kan du låna pengar i 15 års tid. Vi har färre partners som erbjuder återbetalning på riktigt långa tidslängder men överlag i branschen erbjuder man åtminstone lån på 12 års återbetalningstid. När du ansöker om lån väljer du själv återbetalningstiden och det minsta du kan välja är att ta ett privatlån på 1 års återbetalningstid.

 

Hjälper ni mig med ett lånelöfte för mitt privatlån?

Ja, de låneerbjudanden du får från våra partners är beviljade lånelöften för ditt privatlån. När du ansöker om lån genom oss skickar vi din förfrågan till alla våra samarbetspartners och låter de olika långivarna ta fram ett erbjudande till dig. Om du aktivt letar efter ett köp eller någon form av investering kan det vara att bra veta vilket spelrum du har i pengar för köpet. Det finns ingen anledning att lägga ett bud på en motorcykel eller till och med en lägenhet om du inte vet att du kan låna till köpet. Pröva att ansöka om lån genom oss på Likvidum så vet du att du har handpenningen till lägenheter säkrad eller att du inte kan köpa en bil för mer än en viss summa.

 

Är ansökan bindande?

Nej, ansökan är inte bindande vilket betyder att du kan tacka nej till ett erbjudande efter att du genomfört en ansökan. Precis som när ett företag kontaktar flera leverantörer eller när du ska renovera hemma kan du kontakta flera snickare för att få förslag på projekt och kostnad. Du tar då in offerter och jämför de olika aktörerna. Om det av någon anledning visar sig att du inte ska renovera just nu kan du tacka nej till alla hantverkare som skicka offerter till dig. En ansökan genom Likvidum är inte bindande för dig som kund. Däremot måste långivaren åta sig att låna ut pengar till dig under en viss period efter att de skickat ett erbjudande och beviljat lån. Så länge din livssituation inte förändras under tiden du fått en offert om lån och löptiden för erbjudandet inte löpt ut behöver banken ställa upp om du väljer att tacka ja.

 

Varför får jag flera brev från UC?

Alla aktörer som tar emot en förfrågan om att erbjuda dig lån kommer att hämta in dina kredituppgifter från vårt samarbete med UC. Då lämnar bankerna en omfrågandekopia som skickas hem till dig eller till din inbox i Kivra. En omfrågandekopia innebär att banken visar att de tagit del av dina personuppgifter och därmed kan göra en riskbedömning för lånet. Det betyder inte att du har gjort flera UC-förfrågningar.

 

Måste jag byta bank när jag flyttar mina lån?

Nej du kan behålla din nuvarande bank och bara flytta över lånet till din nya leverantör som du har fått genom oss på Likvidum. Att flytta ett lån innebär egentligen att du tar ett lån hos den nya banken eller långivaren och de använder pengarna för att lösa lånet på din gamla bank. Det betyder att allt annat du har hos din bank, lönekonto, kreditkort, fonder, pensionssparande och så vidare, ligger kvar där men lånet blir löst. Man brukar höra att människor har svårt att byta bank och att lån har en trög rörlighet, alltså inte byts så ofta. Faktum är att det framför allt är bolånen som ligger kvar på samma stället under en väldigt lång tid. Det har dessutom blivit vanligt att man har flera banker, en för bolån och lönekonto, en för sparkonto med hög ränta och en för lån.

 

Kan jag sänka ränta på ett lån jag har nu?

Om du har tagit lånet genom oss på Likvidum och hos en av våra samarbetspartners så kan det vara möjligt att behålla lånet och omförhandla räntan. Om du kan få ett bättre erbjudande nu än när du lånade från början beror på många faktorer men framför allt behöver din kreditvärdighet ha förbättrats. Det gör den om du till exempel blir av med betalningsanmärkningar, har löst många smålån med höga räntor, får fast anställning, höjer din lön, gifter dig eller blir sambo med någon som kan stå som medsökande och liknande saker som gör att din betalningsförmåga ökar.

 

Har du fått en bättre kreditvärdighet genom något av det vi nämner rekommenderar vi att du gör en ny ansökan och omförhandlar dina lån. Det kan vara så att din gamla bank erbjuder dig det bästa lånet men det kan också vara så att en annan bank är beredd att ge dig ett bra erbjudande för att få dig som kund.

 

Har du tagit ditt lån hos någon annan bank än någon av våra samarbetspartners kan vi inte hjälpa dig att sänka räntan på nuvarande lån. Du kan däremot utmana din gamla bank och jämföra ränta och avgifter genom oss på Likvidum. I den bästa av världar kan din gamla bank ge dig en bättre ränta eller så kan vi erbjuda dig en till bank att flytta lånen till där du får bättre villkor.

 

Jag har betalningsanmärkningar, kan jag låna ändå?

Ja om dina betalningsanmärkningar är äldre än 6 månader finns det möjlighet att få lån beviljade genom våra samarbetspartners. Om du nya betalningsanmärkningar kan vi inte erbjuda dig något lån utan då rekommenderar vi att du väntar tills det gått 6 månader innan du försöker omförhandla eller söka om nya lån.

 

Det brukar vara svårt att få nya lån beviljade om du har fler än 2 betalningsanmärkningar, ett riktmärke vi använder oss av när vi får förfrågningar. Om du nyligen har fått eller tror att du riskerar att få betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du kontaktar en skuldrådgivare på din kommun för att få hjälp med din ekonomi.

 

Kan jag ta ett privat banklån som företagare?

Ja, det är möjligt att låna pengar som företagare. Vi har många småföretagare som hör av sig till oss och frågar om vi kan hjälpa till att söka om lån eller omförhandla gamla lån. Precis som för en anställd kommer varje bank att göra en kreditupplysning och en riskbedömning där anställningen i eget företaget, eller företagare med enskild firma, tas i beaktande. Det är främst om du driver företag som är nystartat som det är svårare att ansöka om lån. Din inkomst kan då i vissa fal baseras på den lön du hade innan du startade företaget och var inkomst god då kommer det vara en fördel vid ansökan. Andra banker har andra krav på företagare med nystartat bolag som ansöker om lån. Har ditt företag funnits i många år med en god ekonomi och du har haft ett jämnt löneuttag, som en anställd, är företagandet inte alltid något negativt för dina chanser att få lån.

 

Om du driver eget aktiebolag (ensam ägare av aktierna i bolaget), enskild firma eller handelsbolag och behöver låna till företaget kan det ibland vara klokt att ansöka om lånet privat och själv låna ut pengarna till företaget. Många traditionella banker föreslår den modellen istället för att företaget lånar med personlig borgen till 100%. För att veta vad som är bäst för dig är det klokt att ta hjälp av en lånerådgivare som erbjuder lån från många olika banker. Som oss på Likvidum.

 

Hur kan flera långivare ge olika räntor till mig?

Faktum är att det hade varit konstigt om flera långivare erbjöd dig samma ränta och här ska vi kort förklara varför. När du ansöker om lån gör varje bank en individuell riskbedömning. Det innebär att de tar reda på hur god förmåga du har att betala tillbaka lånet och om det finns några risker att du inte skulle kunna betala tillbaka. Den delen av undersökningen baseras på din ekonomiska situation, både lön, andra lån, typ av anställning och eventuella betalningsanmärkningar tas med i bedömningen. Bankerna har olika uppfattning om vilka delar av din ekonomi som är viktigast för att bedöma din förmåga att betala lånet.

 

Därmed kan de ge dig olika kreditvärdighet och olika räntenivåer på samma låneansökan. Dessutom kommer banken att bedöma hur deras totalt grupp av kunder ser ut, om de har många kunder med god ekonomi eller om många kunder har sämre ekonomi. De har i åtanke vilken typ av kunder de vill ha fler av för att få en balanserad kundportfölj som det kallas. När de har klart för sig hur din ekonomi ser ut kommer ditt erbjudande viktas mot hur kunderna ser ut i övrigt och hur viktigt det är för banken att få dig och ditt lån som kund. En del banker kanske främst vill ha en typ av kund som lånar små lån med långa löptider och en annan bank föredrar en annan kundgrupp med andra typer av lån. Tror banken att du kommer kunna betala lånet så kommer du att få ett erbjudande. Däremot kan räntan skilja sig beroende på om de vill locka till sig dig som kund eller inte.

 

Kan jag höja ett lån jag redan har med er hjälp?

Ja, om du har tagit ett lån genom oss på Likvidum hos en av våra samarbetspartners så kan vi hjälpa dig att höja ett befintligt lån. Under förutsättning att du får ditt nya, utökade lån, godkänt hos din långivare kommer vi kunna genomföra en höjning. Isåfall betalas lånebeloppet ut till dig precis som när du tar ett vanligt lån. Utbetalningstiden beror på långivarens regler men självklart betalar de ut så snart de kan. Om det var en längre tid sen du ansökte om lånet kommer vi att behöva göra en ny kreditupplysning på dig men som vanligt är det bara en UC vid varje tillfälle. Om du står inför att utöka ett lån kan det vara klokt att jämföra erbjudanden från flera banker, skulle en annan bank ge dig bättre villkor kan det ibland vara klokt att byta till en ny leverantör.

 

Vem får vara medsökande på mitt lån?

Vem som helst kan stå som medsökande på ditt lån även om det vanligaste är att en familjemedlem är medsökande. Den som är medsökande får skicka in en kreditupplysning genom oss och genom gå en riskbedömning hos långivaren, precis som du som huvudsökande får göra. Viktigt att komma ihåg är att en medsökande har ett gemensamt betalningsansvar med dig som söker lånet. Det fungerar inte som när man har en borgensman att om du inte kan betala får borgenären göra det i ditt ställe. En medsökande står på lånet till 50%, precis som när man äger en lägenhet eller ett företag ihop. Oftast är det en make, maka, sambo eller förälder som står på lånet som medsökande men så länge den andra parten godkänner det kan man ha vem som helst som medsökande, även om ni inte delar bostad eller ekonomi.

 

Jag är bosatt utomlands, kan jag låna genom er?

Kraven vi ställer för att du ska få låna genom våra partners är bland annat att du ska vara folkbokförd i Sverige sen minst 1 år tillbaka. Det innebär att om du bor utomlands tillfälligt men är folkbokförd i Sverige och inskriven i svensk försäkringskassa kommer du att kunna ansöka om ett lån. Förutsatt att du är minst 18 år, har en inkomst på 10 000 kr per månad, inte har en skuld hos kronofogden och inte har någon betalningsanmärkning som är yngre än 6 månader så är chanserna goda att du kan få ta ett lån. En utlandssvensk som har lämnat Sverige helt och hållet och därmed är folkbokförd i ett annat land kommer inte att få låna genom oss, oavsett hur ekonomin ser ut i övrigt. Alla som ansöker om lån får en individuell ränta baserad på ekonomi och livssituation vilket innebär att du alltid behöver ansöka om lån innan vi kan svara på vad du kan få beviljat, givet att du uppfyller grundkraven. Om du planerar att flytta utomlands och behöver ta ett lån, som startkapital för flytten eller liknande, då är det klokt att ansöka och förbereda finansieringen innan du beger dig ut i världen. Prata med våra lånerådgivare, både kontakt och ansökan är utan kostnad och att söka om lån är inte bindande.

 

Kan jag låna pengar fast jag är föräldraledig?

Ja, givet att du uppfyller grundkraven för lån och blir beviljad efter en individuell prövning. Alla banker har olika kriterier för sin bedömning om du får låna. En del väljer att se till din inkomst som föräldraledig, som en del storbanker gör när du ansöker om bolån under föräldraledigheten. Andra väljer att se till den inkomst du haft tidigare, givet att du är föräldraledig med en fast tjänst att komma tillbaka till. Det är svårt att veta på förhand vilken bank som tänker på vilket sätt och vad som kommer att gynna dig när du ansöker om lån. Kontakta oss på Likvidum så hjälper vi dig att göra en låneansökan och få så bra erbjudanden som möjligt, givet din situation, exempelvis om du vill låna pengar när du är hemma med barn.

 

Kan jag låna pengar fast jag är tjänstledig för studier?

Om du är tjänstledig för studier på heltid innebär det att du inte har någon inkomst från vare sig arbete eller pension. Du uppfyller då inte grundkravet att ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr före skatt. Därmed kan du inte låna pengar genom oss som tjänstledig. Om du däremot är tjänstledig för studier till viss del och under den här perioden har en lön över vårt grundkrav kan du ansöka om lån och då finns möjligheten att det blir beviljat. Har du dessutom en medsökande med inkomst ökar det chanserna ytterligare att få ett lån. Om du planerar att bli tjänstledig för studier under en period kan det vara klokt att ansöka om lån och lösa din finansiering innan du går av din tjänst. Alternativ kan du låna när du är tillbaka i arbete och har full inkomst igen.
Även fast du är tjänstledig och får studiebidrag och studielån från CSN kommer du inte att kunna låna genom oss då ett lån inte är en inkomst som arbete eller pension.

 

Kan jag ansöka om lån trots provanställning?

Ja, om du uppfyller våra grundkrav i övrigt kan du ansöka om lån även om du har en provanställning. Flera av våra samarbetspartners ser till din livssituation som helhet när de värderar möjligheten att låna. En fast anställning är givetvis en fördel för att få bra villkor på ditt lån men det behöver inte utesluta dig som inte har en fast anställning. Gör en ansökan och ta kontakt med oss på Likvidum så hjälper vi dig att förhandla med bankerna och se över dina alternativ.

 

Kan jag låna pengar trots att jag är sjukskriven?

Om du är sjukskriven på heltid har du en inkomst från försäkringskassan och det är då den inkomsten du anger som inkomst när du ansöker hos oss. Om den inkomsten är högre än 10 000 kr per månad uppfyller du grundkravet för inkomst för att söka om lån hos oss. Är alla andra grundkrav uppfyllda kan du ansöka och får som vanligt göra en kreditupplysning och en individuell bedömning hos alla banker och långivare vi samarbetar med.

 

Kan jag låna pengar fast jag är pensionär?

Ja, vi ser pension som inkomst och är den högre än 10 000 kr per månad före skatt har du möjlighet att låna pengar. Några långivare erbjuder inte lån till personer som är äldre än 65 år men vi har ett antal samarbetspartners som är bra på att hjälpa pensionärer att se över och omförhandla sina lån.

Om du både är pensionär och arbetar, dvs tar ut pension och arbetar på samma gång kan du ange din totala inkomst och även uppge hur din situation ser ut. Långivarna tar din livssituation i beaktande när de räknar på ett låneerbjudande och vårt mål är att du ska få ett så bra erbjudande som möjligt.

 

Kan jag låna fast jag har skulder hos kronofogden?

Nej, har du skulder hos kronofogden i dagsläget kan du inte låna från oss på Likvidum eller någon av våra samarbetspartners. Ett av våra grundläggande krav är att du ska vara fri från skulder hos kronofogden sen minst sex månader tillbaka. Har du stora skulder som är svåra att betala rekommenderar vi att du tar kontakt med en skuldrådgivare i kommunen där du bor.

Trustpilot

Frågor och svar

Görs det endast en kreditupplysning? accordian

Vilka är kraven för att låna genom Likvidum? accordian

Kan jag lösa lånet i förtid? accordian

Vilka långivare samarbetar ni med? accordian

Vilken ränta får jag? accordian

Är räntan fast eller rörlig? accordian

Hur lång tid tar det innan lånet blir utbetalt? accordian

Är tjänsten helt kostnadsfri? accordian

trustpilot

Har du några frågor?

Kontakta oss på 08-121 314 71

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej