Hem » Låna pengar » Billån
Pontus Wiss

Av: Pontus Wiss

Uppdaterad: 2 augusti, 2023

Lånejämförelse

Billån

Dags att köpa ny bil? Vi hjälper dig att hitta ett bra billån med ränta och villkor som passar dig. Ett billån är en stor affär.

 • Jämför billån från flera långivare
 • Endast en kreditupplysning
 • Tjänsten är kostnadsfri
Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Santander Consumer Bank
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Kundtjänst vi hjälper dig att hitta billiga billån

Jämför billån från 10 000 kr till 600 000 kr

Hos oss kan du jämföra och ansöka om att låna från 10 000 kr upp till 600 000 kr. Vi har samlat några av Sveriges främsta långivare på ett och samma ställe. När du jämför eller ansöker om ett billån hos oss får du direkt svar från alla långivare som har ett erbjudande.

Du får erbjudanden om flera lån på en och samma gång och möjlighet att välja den långivare som erbjuder lägst ränta och därmed det billigaste billånet (bland de alternativ som erbjuds av våra samarbetspartners).

Dessutom gör vi bara en enda förfrågning hos Upplysningscentralen – vilket innebär att vi värnar om din kreditvärdighet. Självklart är det kostnadsfritt att jämföra och ansöka om billån och du förbinder dig inte till något.

Snabbfakta om billån:

 • Ansök om billån på 10 000 – 600 000 kr
 • Återbetalningstid 1-15 år
 • Endast en UC!
 • Jämför kostnadsfritt – ej bindande
Jämför billån

Hitta billån

Letar du efter ett billån? Jämför räntor och kostnader för billån från flera långivare innan du bestämmer och välj det som passar dig. Hos oss får du besked om personlig ränta, avgifter och villkor från ett stort urval av Sveriges främsta långivare. Vår jämförelsetjänst är kostnadsfri och ej bindande.

Sök billån
Tre unga kvinnor

Vad är ett bra billån?

Generellt är det bästa billånet det med lägst effektiv årsränta. Den effektiva räntan avser alla kostnader för lånet uttryckt i procent. Här räknas utöver räntekostnaderna även avgifter och andra eventuella tilläggskostnader in.

Därmed får du en bättre bild av vad olika billån egentligen kostar genom att jämföra den effektiva räntan än vad du skulle fått genom att bara titta på den nominella årsräntan.

Hur hittar jag rätt billån?

En bra princip när man ska teckna ett billån eller husbilslån är att inte nöja dig med första bästa erbjudande du stöter på. Det finns nämligen många långivare på marknaden och både räntan och nivån på eventuella avgifter kan skilja sig åt.

Billån är också förhållandevis stora lån. Inte sällan på flera hundra tusen kronor. Detta betyder att även relativt små skillnader i ränta och mindre extra avgifter som ska betalas varje månad kan betyda åtskilliga tusentals kronor mer eller mindre i kostnad utslaget över lånets hela löptid.

Lånar du exempelvis 220 000 kronor till din nya bil och betalar tillbaka lånet på tio år kommer en procent mer i ränta betyda tiotusentals kronor mer i totalkostnad.

Du har därför synnerligen goda skäl att jämföra billån från flera olika långivare för att hitta det bästa alternativet utefter dina förutästningar. Nöj dig inte med första bästa långivare du stöter på. I de flesta fall kan du få en betydligt bättre deal om du jämför alternativ från så många långivare som möjligt.

Fält med växter
Par fikar utomhus

Att tänka på innan du söker billån

Ingen vill betala för mycket för sitt billån. Men att faktiskt få tag i ett billån med bra villkor kan vara knepigt om man inte har koll på alla kostnader som kommer med ett lån. Den viktigaste faktorn för ett låns kostnad är självklart räntan. Räntan är som du säkert vet är den huvudsakliga kostnaden du betalar för lånet.

Självklart vill du ha så låg ränta som möjligt. Vi hjälper dig att jämföra lån och räntor hos flera olika långivare, så att du enkelt och smidigt kan hitta det billån som passar dig.

Många gör misstaget att stirra sig blinda på räntan när de letar efter ett billån. Men man ska inte glömma bort att en del långivare lägger till ytterligare avgifter utöver räntan till sina lån.

Många billån kommer utöver räntan med extrakostnader som aviavgift, uppläggningsavgift och i somliga fall andra handläggningsavgifter. Därför är den effektiva räntan ett bättre mått på ett billån faktiska kostnad. Den effektiva räntan inkluderar både räntan och alla avgifter, beräknas per år och anges i procent.

Därför ska du ska alltid hålla utkik efter avgifter och jämföra de olika billånens effektiva ränta. Vissa långivare kan skylta med en låg årsränta på sin billån, samtidigt som de lägger till en eller flera avgifter på lånet för att tjäna mer pengar.

En aviavgift på 40-50 kronor verkar kanske inte så mycket vid första anblick. Men den ska betalas varje månad och utslaget på några år blir det mycket pengar.

Ytterligare en faktor som är viktig att tänka på när man väljer och jämför lån är ränteavdraget. Ränteavdraget innebär att du får dra av 30% av dina räntekostnader på din inkomstdeklaration.

Du har rätt att göra avdraget för räntekostnader upp till 100 000 kronor. Det innebär att du i praktiken bara betalar 70 procent av räntekostnaderna. Av den anledningen kan ett lån med relativt hög ränta och få eller inga avgifter bli billigare än ett lån med låg låneränta och saftiga avgifter, även om den effektiva räntan är samma.

Det gäller naturligtvis inte alltid, men är bra att känna till. Ett lån där andelen räntekostnader är större än avgifterna kan därför vara betydligt billigare än lån med lägre ränta även om den effektiva räntan är densamma eller till och med något högre.

Billån med eller utan säkerhet?

Ett traditionellt billån som exempelvis de många bilhandlare erbjuder är ett lån med säkerhet i form av bilen. Ett sådant lån kan vara fördelaktigt men har också begränsningar. Du kan exempelvis endast låna till 80% av bilens värde om du väljer ett billån med säkerhet. Resten av pengarna behöver du lägga upp kontant. Du kan inte heller sälja bilen utan att först lösa lånet.

Det är också mer komplicerat att lösa ett billån med säkerhet. Om det lånet kommer med fast ränta kan du behöva betala en avgift för att lösa lånet i förtid. Därför kan det vara klokt att överväga ett billån utan säkerhet med rörlig ränta.

Billån utan säkerhet ger flera fördelar. Du kan låna till hela bilens värde och kan fritt sälja den vidare utan att först lösa lånet. Billånet är inte heller låst till en specifik bil eller  bilhandlare.

Du kan i praktiken använda ett billån utan säkerhet till vad du vill. Får du pengar över när du köpt bilen kan du exempelvis använda lånet som ett omstartslån och passa på att samla lån och krediter (om du har sådana).

Att baka ihop skulder när du ändå lånar bilen kan det vara smart att försöka få ned räntekostnaden och får mer pengar över varje månad.  Med ett billån utan säkerhet kan du maximalt låna  600 000 kronor. Vill du låna mer än så i ett och samma lån krävs en säkerhet.

De billån vi på Likvidum förmedlar är genomgående lån utan säkerhet.  av typen annuitetslån. Du kan alltså använda lånet till precis vad du vill. Du är alltså inte låst till en specifik bil, vilket billån med säkerhet är. Billånen våra samarbetspartners erbjuder kommer också med rörlig ränta.

När du tecknar ett billån med rörlig ränta är det möjligt att när som helst lösa lånet helt utan extra kostnad. Rörlig räntan blir dessutom så gott som alltid billigare än bunden ränta eftersom långivarna sätter den fasta räntan högre vid varje givet tillfälle.

Vem kan söka billån?

Alla som uppfyller våra grundkrav kan ansöka om och/eller jämföra billån hos oss. Grundkraven för att ansöka om ett billån hos Likvidum är att du är minst 18 år, folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader och har en inkomst på minst 10 000 kr månaden. Det går att låna om du haft skuldsaldo hos Kronofogden men skulderna ska vara helt betalda sedan minst sex månader tillbaka.

Grundkrav för att söka billån

 • Grundkrav
 • Minst 18 år
 • Minst 10 000 kr månadsinkomst
 • Inga skulder hos Kronofogden
 • Folkbokförd i Sverige
billån

Frågor och svar om billån

Varför ska jag jämföra billån?

Du får en möjlighet att få bättre villkor, som lägre ränta och lägre avgifter. Eftersom vi samarbetar med ett flertal långivare kan du jämföra olika lån för bil och välja det alternativ som passar dig bäst. Långivarna är också måna om att du väljer just deras erbjudande. Därför har du goda möjligheter att få en markant lägre ränta än vad du skulle fått om du vänder dig direkt till långivaren.

Hos oss får du också mer flexibilitet. Vi tar bara en UC trots att du får svar från flera långivare. Eftersom de billån vi förmedlar inte kräver någon säkerhet är du inte låst till en specifik bil eller bilhandlare, vilket är fallet med många billån med säkerhet. Du kan när som helst ändra dig och köpa en annan bil. Du kan också när som helst lösa lånet utan att det påverkar bilen du köpt.

Vad är kraven för att teckna ett billån?

Lånevillkoren varierar något beroende på vilket lån och vilken långivare du väljer. Vi samarbetar med flera olika långivare för att kunna erbjuda dig så bra villkor och så låga kostnader som möjligt på ditt billån. När du ansöker om ett billån hos oss får du automatiskt svar från flera olika långivare och kan sedan välja det alternativ som passar dig bäst. Du får reda på de exakta villkoren när du väljer långivare i samband med ansökan.

Våra grundkrav för att behandla din ansökan om billån är dock att du är minst 18 år och folkbordförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka. Du ska också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kronor genom lön eller pension och vara skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka. En tumregel är att du får bättre villkor ju högre inkomst och ju mindre skulder du har.

Vilken ränta får jag på mitt billån?

Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och prövas individuellt. I Likvidums låneansöknings-formulär så finner du ett intervall på vilka räntor du kan bli beviljad. Här visas även det senast uppdaterade representativa exemplet som är det vanligast förekommande lånet som förmedlas.

Alla långivare gör en egen riskbedömning så räntan kan variera både mellan olika långivare men också från person till person. Det är främst dina inkomster och eventuella tidigare skulder som ligger till grund för räntesättningen.

Hur mycket kan jag låna till bilen?

Vi förmedlar billån från 10 000 kr upp till maximalt 600 000 kronor. Eftersom de billån vi förmedlar är så kallade blancolån, alltså lån utan säkerhet, behöver du ingen kontantinsats när du köper bilen. Vill du köpa en bil för 300 000 kronor kan du låna precis så mycket pengar direkt. En fördel gentemot traditionella billån med säkerhet, med ett sådant kan du maximalt låna till 80% av bilens värde, resten måste du betala kontant.

När du lånar genom Likvidum är ditt lån inte bundet till en specifik bil eller bilhandlare. Skulle du ångra bilköpet kan du när som helst lösa lånet eller välja en annan bil. Du kan också utöka lånet i ett senare skede om vill byta till en nyare bil eller behöver pengar till annat.

Vilken typ av billån erbjuder ni?

Det finns flera olika typer av billån. Den vanligaste formen av billån är ett lån med säkerhet, där det är bilen du köper som utgör säkerheten. I de allra flesta fall är det den här typen av billån som bilhandlare erbjuder. Den typen av billån täcker maximalt 80 % av bilens värde, resten måste du betala kontant eller genom ett annat lån.

Hos Likvidum förmedlar vi lån utan säkerhet genom ett flertal olika långivare. I praktiken är våra billån privatlån, alltså lån utan säkerhet. Lånen är alltså inte låsta till en specifik bil eller bilhandlare. Du kan fritt välja att köpa vilken bil du vill och till och med ändra dig och göra något annat med pengarna efter att lånet betalats ut. En annan fördel med de billån vi förmedlar är att du kan låna till 100% av bilens värde, ingen kontantinsats krävs.

Samarbetspartners

ICA banken logotyp
Coop Medmera logotyp
Ikano Bank logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren bank norewgian logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Santander Consumer Bank
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Lunar Bank
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Morrow Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector
Risicum
Svea Ekonomi
Thorn
Loanstep
Moank
Banky

Denna artikel skrevs 2021-04-07 och uppdaterades 2 augusti, 2023 klockan 11:20


Head of onlinesales och redaktör


pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Dela artikel