Lån utan inkomst - privatlån utan inkomst, går det? - [2024]
Hem » Låna pengar » Utan inkomst

Låna utan inkomst 2024?

Låna pengar utan inkomst – är det ens möjligt? För att ansöka om lån hos oss krävs det en månadsinkomst på minst 10 000 kr i månaden.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-06-29 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 09:39

låna pengar utan inkomst

Att ta ett lån utan inkomst

Det kan finnas många anledningar till att överväga att låna pengar utan inkomst. Något oväntat i livet inträffar, ett glapp mellan två jobb och andra saker som inte går att styra över. För den utan en fast anställning kan det också vara aktuellt att kolla på den typen av lån. Anställningen kan exempelvis vara säsongsbetonad eller extra vid behov, vilket inte ger en fast månadsinkomst.
Lån och krediter av den här typen har många gånger hög ränta och det är långt från alla aktörer på marknaden som erbjuder lån för den utan inkomst.

Utan inkomst och att sakna betalningsförmåga

Att inte ha en inkomst och sakna betalningsförmåga är två olika saker. Kreditgivare går igenom och bedömer båda punkterna inför ett lån. De är skyldiga att bedöma och säkerställa att betalningsförmåga finns men kan själv sätta upp krav gällande inkomst.

Utan inkomst

Ansökan om lån utan inkomst betyder att du inte har en fast inkomst varje månad. Inkomst kan vara exempelvis lön, pension eller studiebidrag.

Sakna betalningsförmåga

Betyder att du inte har förmåga att betala tillbaka på lånet varje månad. För låg inkomst i kombination med höga utgifter kan leda till att det inte finns betalningskapacitet för ännu en utgift.

låna pengar utan inkomst

Ansöka om lån utan inkomst

SMS-lån och privatlån är de två av de vanligaste typerna av lån som erbjuds för dig utan inkomst. De flesta aktörer på marknaden har idag ett krav på att det ska finnas en inkomst. Storleken på inkomsten kan variera, men ett fåtal kan ändå överväga att bevilja ett lån för dig utan inkomst.
Vad brukar då krävas för att bli beviljad ett lån eller kredit trots att du saknar pengar in varje månad? Nedan har vi sammanfattat några av de saker som brukar vara gällande. Tänk på att det är i allmänna drag och varje kreditgivare kan ha egna krav som är gällande.

SMS-lån och privatlån

De typer av lån som kan beviljas är SMS-lån och privatlån – och då gäller det lägre belopp. Nackdelen med att ansöka om lån på det här sättet är hög ränta och dåliga villkor. En stor anledning till det är att kredit- och långivare tar en större risk än då de lånar ut till en person med en stabil inkomst.

Beviljas lån utan fast inkomst

För att bli beviljad ett lån av den här typen kan det finnas lite olika tillvägagångssätt. Vad som fungerar för dig kan påverkas av flera faktorer och ibland kan det krävas en individuell bedömning. Några av tillvägagångssätten kan vara:

Medlåntagare

Absolut vanligast är att du behöver en medsökande. En medlåntagare står på lånet tillsammans med dig och är lika mycket juridisk ansvarig. Ni är båda skyldiga att att återbetala och följa de villkor som är specificerade i avtalet.

Borgensman

Alternativet till en medlåntagare är att använda en borgensman. Skillnaden är att borgensmannen kopplas in när du inte sköter amortering enligt avtalat. Fordringsägaren, tex banken, kan då begära in pengarna från den andra personen om den situationen skulle uppstå.

Sparkonto

Att kunna uppvisa ett sparkapital är en ekonomisk trygghet. Det kan vara något som vissa långivare acceptera. Då finns det kapital att inkassera om bristande betalningsförmåga skulle uppstå.

Årsinkomst

Har du extrajobb innebär det ofta arbete lite här och där. Då finns inte en månadsinkomst utan istället kan banken ta ett helhetsgrepp om årsinkomsten och göra en bedömning att det trots allt finns betalningsförmåga.

låna pengar utan inkomst

Istället för att låna pengar utan inkomst

Att låna pengar utan inkomst är sällan ett bra alternativ. Det skulle möjligen kunna ses som en nödlösning men inte en permanent lösning som fortsätter att upprepa sig.
Låna pengar på det här sättet innebär stora kostnader och pengarna ska alltid återbetalas. Återbetalas inte ett lån kan det få stora konsekvenser för ekonomin framåt, som exempelvis skulder till kronofogden. Likvidum rekommenderar alla att låna ansvarsfullt och tänka långsiktigt. Tips för att undvika denna typ av lån:

 • Skaffa en inkomst
  En inkomst kan vara från ett jobb, skriva in sig på arbetsförmedlingen eller andra möjligheter. Inkomst kan även vara studiebidrag, föräldrapenning eller pension. Allt är bättre än att försöka släcka bränder med lån som har otroligt dåliga villkor.
 • Gå igenom skulder
  Finns det skulder sedan tidigare går det att ansöka om hopbakslån som kan sänka månadskostnaden och göra att du kan få pengar över istället för att ta nya lån. Är det svårt att själv hantera det finns budget- och skuldrådgivare på kommunen att kontakta. De kan ge råd, hjälpa till med budget och mycket mer.
 • Låna ansvarsfullt
  Det bästa rådet är att låna ansvarsfullt. Tänk alltid igenom att lån flera gånger och var säker på att månadskostnaden ryms i din ekonomi. Jämför olika lån och hitta de bästa villkoren för dig och din situation. Något som Likvidum hjälper till med.

Nackdelar med att låna utan inkomst

En kredit eller ett lån ska alltid ses som ett stort ansvar och inget som du spontant ansöker om. Att låna utan inkomst är inget som rekommenderas då det ofta kommer med dåliga villkor. Något att tänka på är:

 • Hög ränta
 • Dyra kostnader
 • Svårt att hitta aktörer som lånar ut
låna pengar utan inkomst

Sammanfattning om att låna utan inkomst

Se över möjligheterna till att lösa det ekonomiskt på annat sätt. Leta ett extrajobb, se över dina utgifter och undvik att ta denna typ av lån. När du har en inkomst över 10 000 kr i månaden är du välkommen att göra en lånejämförelse via Likvidum. Vi arbetar med seriösa aktörer på marknaden och kan därför hitta bättre räntor och villkor.

Källor: Konsumentkreditlagen

Vanliga frågor om att låna pengar utan inkomst

Kan jag låna utan inkomst?

Ja, det går att låna utan inkomst men det kan vara svårt att bli beviljad.

Vad får jag för ränta?

Räntan baseras alltid på en individuell bedömning. Det enda vi med säkerhet vet är att lånet kommer få en mycket hög ränta.

Kan jag jämföra lån utan inkomst hos Likvidum?

Nej. För att jämföra lån online hos oss krävs en inkomst på minst 10 000 kr i månaden. På så sätt kan vi uppmuntra till att låna ansvarsfullt.

Bör jag låna utan inkomst?

Likvidum rekommenderar inte denna typ av lån. Försök istället att se över möjligheter till att få en inkomst eller ta hjälp av exempelvis budget- och skuldrådgivare för ekonomiska råd.

låna pengar utan inkomst

Denna artikel skrevs 2022-06-29 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 09:39

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel