Pensionärslån - låna pengar som pensionär- Likvidum - [2024]
Hem » Låna pengar » Som pensionär

Lån för pensionärer

Att bli pensionär är en stor milstolpe i livet – disponera din tid fritt och njut av varje dag som du vill! Även som pensionär kan det ibland finnas behov av att ansöka om att låna pengar.


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-05-27 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:15

låna pengar som pensionär

Jämför lån som pensionär hos Likvidum

Likvidum är en seriös aktör som har nära samarbete med många välkända banker och långivare. Hela processen sker online – ansökan, jämförelse och att acceptera ett låneerbjudande. Behöver du hjälp på vägen är vi endast ett telefonsamtal bort. Du når oss på telefon: 08-121 314 71.

Det är alltid ett stort beslut att teckna ett lån, oavsett om du är pensionär eller inte. Därför är det viktigt att alltid jämföra olika alternativ för att hitta det alternativ med bäst villkor för dig och din situation.

En lånejämförelse hos Likvidum innebär alltid:

 • Endast en ansökan
 • Jämförelse hos upp till ett trettiotal välrenommerade banker och kreditgivare
 • En kreditprövning
 • Färdigbehandlad ansökan inom 48 timmar
 • Kostnadsfritt och utan förbindelser

Genom att jämföra olika lån kan du förbättra chanserna att hitta det med lägst kostnad. Betala aldrig mer än nödvändigt oavsett om det är för ett frisörbesök, en matkasse eller ett lån. Ju större belopp du ansöker om, desto mer kommer en hög ränta att påverka din kostnad. Likvidum finns vid din sida för att göra kloka beslut också när det kommer till att ansöka om lån.

låna pengar som pensionär

Bli beviljad lån som pensionär

Blancolån är en av de vanligaste typer av lån som personer ansöker om, inklusive pensionärer. Det är ett lån utan säkerhet där pengarna kan användas till vad som helst. Som pensionär ansöker du på samma villkor som alla andra, men det är flera faktorer som spelar in och bidrar till att det som pensionär kan vara svårare att bli beviljad.
Ålder och inkomst är de två vanligaste riskfaktor för långivare. Därför kan vissa långivare ha som krav att hela summan ska vara återbetald innan du fyller 75 år.

låna pengar som pensionär

Får jag låna pengar som pensionär?

En vanlig fråga är därför om jag får låna pengar som pensionär? Det genomförs en individuell prövning på varje ansökan. Kreditbolag tar därför hänsyn till många faktorer som sedan vägs samman. Vi kan därför inte veta i förväg om du kommer att bli beviljad, vilken summa eller till vilken ränta. Dock kan du påverka dina möjligheter. Några råd från Likvidum därför:

 • Behöver du låna pengar? – Börja alltid att ställa dig själv frågan om det är absolut nödvändigt att låna pengar. Är svaret på frågan ja så är det viktigt att börja med att jämföra lån som pensionär. Jämför den effektiva räntan för att se vad totalkostnaden för lånet kommer att bli. På så sätt går det att hitta det lån som kommer att kosta dig minst över tid. Genom att göra kloka val och jämföra lån som pensionär kan månadskostnaden hållas nere.
 • Bibehåll en bra kreditvärdighet – Du behöver inte själv kontakta flera olika banker och kreditgivare, Likvidum gör det åt dig. Fördelen är att vi endast tar en kreditupplysning vilket är positivt för din kreditvärdighet. Har du många UC så tolkas det som att du överväger eller har ansökt om lån som pensionär hos flera aktörer. Det kan ses som en riskfaktor av kreditgivare, vilket i sin tur kan leda till hög ränta eller i värsta fall avslag på en låneansökan.
 • Minska krediter och betala bort smålån – Även en kredit som inte används kommer att finnas med på en kreditupplysning, och då som att det är maximalt utnyttjad. Ibland är det inte ens säkert att du är medveten om att det finns en kredit. Ett köp på avbetalning kan vara en sådan kredit. Trots att beloppet är helt återbetalt kan en möjlig kredit finnas tills att du aktivt säger upp den. Är det svårt att veta finns möjlighet att ta en kreditupplysning på dig själv.
 • Ansök tillsammans med någon – Möjligheten finns alltid att ansöka tillsammans med någon. Det kan exempelvis vara make eller maka som då kallas medsökande. Medlåntagaren är då lika ansvarig som dig och kan krävas på pengar om du inte betalar. För banken innebär det minskad risk vilket både kan öka möjligheten att låna pengar samt leda till en lägre ränta.
 • Se över inkomsten – Visste du att som pensionär är det i många fall tillåtet att jobba och behålla hela pensionen? Ett extrajobb ökar din inkomst och skulle kunna leda till att det inte finns behov av ett lån alls. Inkomst från ett extrajobb kan i annat fall användas för att snabbare återbetala lånet.
 • Samla flera smålån till ett enda – Finns det flera smålån kan det göra stor skillnad för ekonomin att samla dessa till ett enda. Månadskostnaden kan då minska och det kan finnas möjlighet att istället amortera lite extra varje månad och snabbare bli helt skuldfri.
låna pengar som pensionär

Ansök om lån som pensionär

Jämför olika former av lån hos Likvidum och hitta rätt alternativ till dig. På vår hemsida kan du se de olika typer av lån som finns. Alltid när du använder vår tjänst kan du vara trygg i:

 • Ränta mellan 4,95 %–25,95 % (effektiv ränta 5,07 %–31,45 %)
 • Lånebelopp mellan 5000 kr–600 000 kr

Vid en ansökan kan du välja en återbetalningstid från 1 år upp till 20 år, notera dock att lån- och kreditgivare kan ha särskilda regler för dig som är lite äldre gällande återbetalning.

låna pengar som pensionär

Återbetalningstid på lån som pensionär

När du ansöker om lån som pensionär kommer hela din ansökan att vara färdigbehandlad inom 48 timmar. På din personliga sida kan du i lugn och ro gå igenom de låneerbjudanden som kommit. Där anges vilket belopp som kan erbjudas, återbetalningstid och eventuellt andra övriga kostnader.
Det finns kreditgivare som inte lånar ut till personer över 75 år. Är du 70 år och accepterar ett lån kan då ett krav vara att hela summan har återbetald på din 75 årsdag.

låna pengar som pensionär

Seniorlån för pensionärer

Tidigare erbjöds så kallade seniorlån till pensionärer. Då användes bostaden som säkerhet, men låneformen fick så stark kritik att den inte längre existerar. Istället finns idag en typ av kapitalfrigöringskredit som påminner om upplägget, men i första hand samlar och löser befintliga lån.
På vår hemsida berättar vi mer om varje lån så att du ska känna dig trygg. Besök gärna vår ekonomiska ordlista och blogg om du vill fördjupa dig ytterligare.

låna pengar till pensiionär

Vanliga frågor om att låna pengar som pensionär

Hur mycket får jag som pensionär låna?

Lånebelopp, ränta och återbetalningstid är något som sätts manuellt av varje bank och kreditgivare. Endast de kan bedöma om du blir beviljad ett lån och vilka villkor som kommer att gälla.

Kan jag förbättra möjligheten att få låna pengar som senior?

Ja. Det går alltid att se över din kreditvärdighet genom att:

● Öka inkomsten
● Minska antalet lån och krediter
● Ha en medlånetagare

Måste jag ha BankID?

Det finns kreditgivare där det kan finnas möjlighet att skicka in kopior på exempelvis körkort via post om BankID saknas, ring oss så hjälper vi dig.

Behöver jag extra säkerhet för att ansöka om lån som pensionär?

Nej. Det är samma process och krav för alla över 18 år. Dock kan pensionens storlek påverka möjligheten att bevilja lån.

Får pensionärer låna trots betalningsanmärkningar?

Vissa banker beviljar lån trots betalningsanmärkningar, men det får inte finnas en aktuell skuld hos Kronofogden. Har det funnits en skuld där tidigare ska det ha gått sex månader sedan den blev helt återbetald.

Denna artikel skrevs 2022-05-27 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:15

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel