Räkna ut månadskostnad på lån - så här räknar du - [2024]
Hem » Räkna ut månadskostnad på lån

Räkna ut månadskostnad på lån – Så här gör du

Innan du bestämmer dig för att låna pengar kan det vara en god idé att räkna på kostnaderna. På så sätt kan du dels ta reda på hur mycket du har möjlighet att betala varje månad, men också vilken löptid du ska välja på lånet.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-03-07 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:21

Räkna ut månadskostnad på lån

Vad är månadskostnaden för ett lån?

När du tar ett lån sker återbetalningen i de allra flesta fall månadsvis. Det du betalar varje månad – det vill säga amortering, ränta och eventuella avgifter – brukar kallas för lånets månadskostnad.

Att använda ordet månadskostnad kan dock vara en aning missvisande då amorteringen trots allt inte är en kostnad, utan en del av det du lånat. Ordet månadsbetalning passar bättre eftersom du betalar ett belopp varje månad som inkluderar både amortering och låneavgifter.

Räkna ut månadskostnad på lån

Det här påverkar lånets månadskostnad

Hur hög månadskostnaden, eller månadsbetalningen, blir beror på flera olika faktorer, framför allt:

  • Ränta
  • Avgifter
  • Löptid
  • Låneblopp

Ränta

Ränta är den avgift du betalar för att få låna pengar av långivaren och den utgör förstås en viktig del av månadsbetalningen. Ju högre ränta lånet har, desto högre blir i regel månadskostnaden (även om andra faktorer förstås också spelar in).

Vissa långivare tillämpar en bunden ränta, vilket betyder att den är densamma för alla lånekunder. Detta är extra vanligt i samband med exempelvis snabblån och olika typer av kreditlån och gör det enkelt att räkna på lånets månadskostnad.

När det gäller större lån, exempelvis privatlån, är dock räntan oftast individuell. Det betyder att den kan bli högre eller lägre beroende på din kreditvärdighet. Har du en svag kreditvärdighet får du alltså räkna med att betala en högre ränta, vilket också kan påverka månadskostnaden för lånet.

Avgifter

Utöver räntan kan det tillkomma andra avgifter i form av exempelvis uppläggningsavgift och aviavgift. Uppläggningsavgiften betalar du normalt sett i samband med att du tecknar lånet, men ibland kan den också läggas på den totala skulden.

Aviavgiften är en administrativ avgift som tillkommer i samband med varje månadsfaktura. Den brukar dock inte vara så hög, mellan cirka 20 – 60 kronor. Många gånger behöver du inte betala den alls om återbetalning av lånet sker via autogiro.

Löptid

Löptiden, alltså återbetalningstiden för lånet, är en viktig parameter för dig som vill räkna ut månadskostnaden för ditt lån. Det är nämligen med hjälp av löptiden du kan justera hur mycket du ska betala för lånet varje månad.

En lång löptid ger en lägre månadsbetalning och en kort löptid ger en högre månadsbetalning. Däremot ger också en lång löptid ett dyrare lån i längden, då du behöver betala ränta under en längre period. Lån med korta löptider är alltså billigare, även om månadskostnaden blir högre.

Lånebelopp

Slutligen påverkar förstås även lånebeloppet hur mycket du ska återbetala i form av amortering varje månad. Stora lån under en kortare tid ger en hög månadsbetalning och mindre lån under en längre tid ger en låg månadskostnad.

Räkna ut månadskostnad på lån

Hur räknar man ut lånets månadskostnad?

Så hur gör man för att räkna ut månadskostnaden för ett lån? Det beror lite på vilken typ av lån det rör sig om.

Vid större privatlån med individuell ränta kan det hela dock bli lite svårare, helt enkelt eftersom du inte vet vilken ränta du får innan långivaren gör sin kreditbedömning.

Det du kan göra för att räkna ut månadskostnaden är att utgå efter en exempelränta. Den kommer inte att visa din exakta kostnad, men om du har bra koll på din kreditvärdighet kan du åtminstone få ett hum om vad lånet kommer att kosta dig varje månad.

Räkna ut månadskostnad på lån

Välj en låg månadskostnad om du är osäker

Är du osäker på hur mycket du har möjlighet att betala varje månad är det alltid bättre att välja en längre löptid för att få en lite lägre månadskostnad. Glöm inte att du alltid kan göra extraamorteringar eller lösa hela skulden i förtid. För lån med rörlig ränta brukar detta dessutom vara helt kostnadsfritt.

Räkna ut månadskostnad på lån

Denna artikel skrevs 2022-03-07 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:21

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel