Båtlån - Låna till båten med bra villkor | Likvidum
Hem » Låna pengar » Båtlån

Båtlån

Dags att skaffa båt? Låna 5000 till 600 000 kronor till din drömbåt till en ränta du har råd med.

 • Båtlån från 5000 till 600 000 kr
 • Jämför långivarnas räntor
 • Ingen kontantinsats krävs
 • Låna till vilken båt du vill
 • Endast en UC


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 14:40

Hitta ditt båtlån – jämför flera långivare innan du bestämmer dig

Funderar du på att köpa båt? Om du planerar att låna pengar för att finansiera köpet är det klokt att jämföra olika båtlån innan du bestämmer. Vi på Likvidum är en låneförmedlare med fokus på lån utan säkerhet. Hos oss kan du enkelt och kostnadsfritt jämföra båtlån utan säkerhet från en rad olika långivare och banker. På så sätt kan du smidigt ta reda på hur mycket du kan låna till båten och se vilken långivare som erbjuder dig bäst villkor.

Att använda dig av en låneförmedlaretjänst som den vi erbjuder har flera fördelar. Att jämföra olika båtlån via en låneförmedling är ett enkelt sätt att ta reda på vilken långivare som erbjuder dig bäst ränta på ditt båtlån. Du får också reda på hur mycket lånet kommer kosta dig per månad och totalt.

Självklart är din ansökan inte bindande. Vill du bara veta vad ett båtlån skulle kosta eller vem som erbjuder det mest förmånliga båtlånet? Det går bra, du har inte förbundit till något förrän låneavtalet om båtlån är undertecknat.

Varför inte söka båtlån direkt hos banken?

Det finns flera fördelar med att ansöka om ett båtlån genom en låneförmedlare som oss på Likvidum. När du ansöker om ett båtlån  hos oss får du automatiskt svar från alla långivare vi samarbetar med som har möjlighet att ge dig ett erbjudande. Det är ett enkelt sätt att skaffa dig ett bra underlag inför ditt beslut.

Dessutom innehåller varje erbjudande om båtlån information om vilken ränta respektive långivare kan ge dig och vad de olika lån kommer kosta per månad och totalt. På så sätt kan du enkelt ta reda på vem som kan ge dig det mest förmånliga båtlånet med den lägsta möjliga kostnaden av våra partners.

När du ansöker hos oss registreras bara en enda notering hos UC, trots att du får erbjudanden om båtlån från många långivare.

Självklart är det fullt möjligt att på egen hand ansöka om båtlån hos flera långivare. Det tar dock tid att leta rätt och ansöka hos oss ett stort antal långivare. Vad som är nackdelen är att vid varje ansökan om ett båtlån eller eller annan konsumentkredit tar respektive långivare en kreditupplysning på dig.

I de flesta fall görs den upplysningen hos Upplysningscentralen (UC). Som du säkert vet är många kreditupplysningar hos UC inte bra din kreditvärdighet. Något som innebär att dina möjligheter att få ett båtlån med bra villkor försämras för varje ansökan. Den risken slipper du när du ansöker hos oss, vi tar bara en enda kreditupplysning.

Fördelar med att söka båtlånet hos Likvidum:

 • Jämför båtlån från många olika långivare
 • Välj bland flera olika båtlån
 • Smidigt, tryggt och säkert
 • Endast en UC
 • Tjänsten är kostnadsfri och ej bindande

Vad är ett båtlån och vilken typ av båtlån ska jag välja?

Ett båtlån är precis vad det låter som, ett lån du tar för att finansiera ett båtköp. Men det finns också flera olika typer av båtlån att välja mellan. De olika typerna av båtlån har sina respektive för- och nackdelar som det kan vara bra att ha koll på innan du bestämmer dig för ett alternativ. I grova drag kan man dela in de båtlån som erbjuds på den svenska marknaden i två huvudkategorier. Båtlån där långivare kräver en säkerhet för att låna ut pengarna och båtlån utan säkerhet.

Båtlån med säkerhet

När du tecknar ett båtlån från den första kategorin, båtlån med säkerhet, kräver långivare precis som namnet antyder att det finns säkerhet. Den här typen av båtlån fungerar alltså på samma sätt som ett vanligt bolån, fast med den skillnaden att det är båten du köper som utgör säkerheten.

Säkerheten utgör en trygghet för långivaren, om du inte kan betala tillbaka på lånet kommer båten att säljas på exekutiv auktion. På så sätt kan långivaren få tillbaka en del av pengarna. Tack vare säkerheten är båtlån med säkerhet statiskt sett tryggare för lån långivarna och de kan därför ofta erbjuda en förhållandevis bra ränta.

När du väljer att finansiera köpet med båtlån med säkerhet krävs också, precis som vid bolån, att du själv lägger in en en kontantinsats vid köpet. Det är alltså inte möjligt att finansiera båtens inköpspris helt och hållet med lånet. Kontantinsatsen vid båtlån med säkerhet ska vara minst 20 procent av inköpsbeloppet. Du kan alltså låna till maximalt 80 procent av båtens värde. Att båtlånet kommer med säkerhet innebär också att du inte kan sälja båten vidare utan att betala tillbaka och lösa lånet först.

Båtlån med säkerhet kan vara ett bra alternativ, framför allt om du köper en ny båt av en båthandlare med bra avtal hos någon av bankerna. Det är ofta möjligt att få förmånliga villkor genom större båthandlare som har ett etablerat samarbete med någon av bankerna.

En nackdel med att finansiera båtköpet genom ett lån med säkerhet att du får betydligt färre valmöjligheter, både när det gäller båt och lån. Det är till exempel oftast inte möjligt att köpa begagnad båt från en privatperson med den här typen av lån. Det är nya båtar som gäller.

Köper du båten via en båthandlare kommer också du bli låst till den långivare den aktuella handlaren har avtal med. De flesta långivare kräver att du köper en ny båt hos en auktoriserad båthandlare om du vill ha ett båtlån med båten som säkerhet. I regel är det också bara större båtlån som gäller, 100 000 kronor och uppåt.

Båtlån med säkerhet i din bostad

Om äger din bostad och har låneutrymme kvar (mindre än 85% belåningsgrad) kan du också ta ett lån med din bostad som säkerhet för att finansiera båtköpet. Ett alternativ som kan vara ett bra alternativ och ger dig större valmöjligheter när det gäller vilken båt du vill köpa. Nackdelen är att du i flesta fall då blir låst till att ta lånet hos den bank du har ditt bolån hos.

Båtlån utan säkerhet

Den andra typen av båtlån är båtlån utan säkerhet, i praktiken ett privatlån. Det är den typen av båtlån vi på Likvidum förmedlar. Precis som namnet antyder behöver du inte ställa upp någon säkerhet för den här typen av båtlån. Båtlånen vi förmedlar är av typen annuitetslån, vilket betyder att du betalar ett fast belopp varje månad. Ett tryggt och förutsägbart sätt att finansiera båtköpet.

Det betyder att du kan göra precis vad du vill med pengarna du lånat. Du kan köpa en ny eller begagnad båt och skicket spelar ingen roll. Du kan till och med ändra dig och använda lånet för att köpa en bil om du vill. Köp en splitter ny eller antik båt och rusta upp den själv – du bestämmer.

Med den här typen av båtlån kan du sälja båten när du vill och du kan även lösa hela lånet när som helt utan extra kostnad. Ytterligare en fördel är att du inte behöver lägga in någon kontantinsats.

Du kan alltså låna till 100 procent av båtens värde om du vill. En nackdel är att räntan kan vara högre på båtlån utan säkerhet eftersom långivare statistiskt sett tar en större risken. Men eftersom båtlån inte kommer med krav på försäkringar och ofta lägre avgifter kan den effektiva räntan faktiskt bli lägre än på ett lån med säkerhet.

Det är också i högre grad din personliga kreditvärdighet som avgör vad räntan blir på den här typen av båtlån. Räntan kan också skilja sig en hel del åt beroende på vilken långivare du väljer. Det är därför det är klokt att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig.

Båtlån utan säkerhet – sammanfattning:

 • Låna till vilken båt du vill – både nytt eller begagnat
 • Köp båten privat om du vill
 • Du behöver inte någon kontantinsats
 • Sälj båten när du vill
 • Lös lånet när som helst utan extra kostnad

Vi hjälper dig att hitta båtlån

Båtlånen vi förmedlar är genomgående lån utan säkerhet och kommer med rörlig ränta. Det innebär att du inte är låst till en specifik båt eller båthandlare när du lånar genom oss, vilket är fallet om söker ett båtlån med säkerhet.

Du kan faktiskt använda pengarna till vad du vill. Vill du passa på att använda ditt båtlån som ett omstartslån och samla tidigare krediter i ett enda samlingslån med möjlighet till bra ränta går det utmärkt. Du bestämmer.

När du tecknar ett båtlån genom oss på Likvidum får du inte bara möjlighet att hitta ett båtlån med villkor som passar dig, du har också möjlighet att låna upp till båtens fulla värde. Lånar du med säkerhet krävs i de flesta fall också att du slänger in 20 % av båtens värde i kontantinsats. Dessutom behöver du lösa lånet om du vill sälja den vidare.

När du lånar pengar hos kan du låna till hela båtens värde eller ännu mer om du behöver det. Något som kan komma väl till pass om du behöver tillbehör som båtvagn/trailer till bilen eller vinterförvaring och service. Självklart är det också möjligt att när som helst lösa lånet helt utan extra kostnad.

Vad blir räntan på mitt båtlån?

Räntan på de båtlån vi förmedlar är rörlig och sätts individuellt. Det är dina personliga ekonomiska förutsättningar som avgör vad den slutgiltiga räntan blir.

Du får besked om räntan för de olika långivarna kort efter att du skickat in din ansökan. Eftersom olika långivare gör olika riskbedömningar och har olika prioriteringar kan räntan skilja sig åt en del mellan olika erbjudanden. Det är just därför det är smart att jämföra båtlån innan du bestämmer dig för ett alternativ.

Rörlig ränta kan låta lite läskigt. För vad händer om räntan plötsligt stiger? Du kan vara lugn. Förändringar av ränteläget är generellt små och inget som kommer påverka dina månadskostnader kännbart.

Dessutom blir lån med rörlig ränta så gott som alltid billigare än båtlån med bunden ränta utslaget över ett år och, i ännu högre grad, över lånets hela löptid. Anledningen är att långivarna lägger sin fasta utlåningsränta på en högre nivå än den rörliga vid varje givet tillfälle.

En annan fördel med rörlig ränta är att du när som helst kan lösa lånet helt utan extra kostnad. Dessutom kan du anpassa dina inbetalningar genom att betala in mer än vad som står på din månadsfaktura. På så sätt får du snabbare ner lånebeloppet och sänker både dina framtida och totala räntekostnader.

båtlån

Frågor och svar om båtlån

Hur många kreditupplysningar görs egentligen?

En enda! Vi på Likvidum använder en koppling till UC som utvecklats särskilt för låneförmedlare. När du jämför eller ansöker om ett båtlån får alla långivarna vi samarbetar med direkt tillgång till dina kredituppgifter.

Något som betyder att endast en notering lagras hos UC trots att du får svar från en hel hög långivare. Du slipper därmed oroa dig för at försämra din kreditvärdighet. Om du däremot hade ansökt om båtlån hos tio långivare på egen hand hade en UC lagrats för varje ansökan. Det skulle innebära att du undan för undan försämrar din kreditvärdighet och det skulle bli båda dyrare och svårare att teckna lån i framtiden.

Vilka långivare kan jag ta båtlån hos?

Likvidum samarbetar och jämför lån från flera välrenommerade banker och långivare. För att se en lista över alla långivare, besök sidan om samarbetspartners

När betalas lånet ut?

Hur lång tid det tar innan ditt båtlån betalas ut kan skilja sig åt något mellan olika långivare. Alla långivare har nämligen olika processer för handläggning och utbetalning. Du får alltid information om utbetalningstid i de erbjudanden du får efter att du skickat in din ansökan. Läs alltid igenom dem noggrant, särskilt om utbetalningstid är en viktig faktor för dig.

Sammanfattningsvis går det inte att specificera hur lång tid det tar innan pengarna finns på ditt konto. Överlag kan du räkna med 2-5 bankdagar.

Vilka är kraven för båtlån?

Grundkravet för att ansöka om lån hos Likvidum är att du ska vara minst 18 år gammal och ha en månadsinkomst på 10 000 kr eller mer, i form av lön från arbete eller pension. Du ska även vara folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka och vara fri från skulder hos Kronofogden. Om du haft skulder till Kronofogden tidigare ska de vara helt återbetalda sedan minst sex månader.

Kan jag lösa båtlånet i förtid?

Ja. Det är alltid möjligt att lösa ditt båtlån i förtid och inga som helst extra avgifter tillkommer. Du kan också göra extra inbetalningar för att snabbare amortera av ditt lån. Om du betalar av lånet på kortare tid kostar det mindre i ränta än om lånet betalas av över lång tid.

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 14:40

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel