Kontantinsats - vad är kontantinsatsen? | Likvidum - [2024]
Hem » Vad är kontantinsats

Kontantinsats – Vad är det?

En kontantinsats är den summa pengar som du själv ska bidra med och betala för att beviljas ett bostadslån av en bank. Banker får enligt lag inte bevilja lån ut belopp som är större än 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % ska låntagaren finansiera själv. Kontant. Det är det som är kontantinsatsen.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 10:53

kontantinsats

Kontantinsats

Hur själva kontantinsatsen finansieras är upp till låntagaren att bestämma. Som namnet avslöjar var tanken från början att denna summa skulle betalas just med kontanta insparade medel.

En del bostadsköpare som inte har tillräckligt mycket egna pengar finansierar kontantinsatsen med blancolån. Att låna till kontantinsatsen blir emellertid dyrt eftersom blancolån generellt kommer med en högre ränta än lån med säkerhet. Det är också vanligt att långivare inte accepterar sökande som avser att använda blancolån för att betala kontantinsatsen vid en bostadsaffär.

kontantinsats

Varför behöver jag en kontantinsats?

Oavsett om du lånar pengar för att köpa ett hus eller köpa lägenhet behöver du betala en kontantinsats, också kallad handpenning, om du ska bli beviljad att få låna pengar till en bostad.

Efter att finansinspektionen år 2010 tog ett beslut om att införa ett bolånetak går det inte att låna pengar som täcker hela kostnaden av en bostad. Bolånetaket infördes för att få ner den genomsnittliga skuldkvoten i samhället. Bolånetaket går ut på att nya bostadslån har ett tak på 85 procent av bostadens marknadsvärde och att de resterande 15 procenten ska betalas som en egenfinansierad kontantinsats.

kontantinsats

Räkna ut och finansiera kontantinsatsen

Precis som med många andra stora beslut i livet kan det vara bra att i förväg räkna ut och planera för hur du har tänkt gällande finansieringen av kontantinsatsen inför ett bostadslån.

När du väl ska kontakta banken och ansöka om lån underlättar det processen om du redan innan hunnit bestämma dig om en tydlig plan. Anledningen till detta är att banker oftast är intresserade av hur du tänkt finansiera de 15 procent som utgör handpenningen. Detta brukar väga in i beslutet banken tar vid en beviljande av bostadslån. Så länge pengar till kontantinsatsen finns brukar banker inte krångla till det i onödan.

kontantinsats

Låna till din kontantinsats

Idag går det finansiera kontantinsatsen antingen genom eget besparat belopp eller genom att ta ett separat lån, som enbart är till för att kunna betala kontantinsatsen med. Att ta ett kontantinsatslån är ett vanligt sätt att kringgå bankernas krav på en kontantinsats, om en egen buffert av någon anledning skulle saknas.

För förstagångsköpare och unga som vill köpa sin första bostad kan det av naturliga skäl vara lockande med ett kontantinsatslån. Det kan dock vara värt att lägga på minnet att räntan på ett kontantinsatslån oftast är väldigt hög, eftersom de till skillnad från vanliga bostadslån inte har någon säkerhet. Det är möjligt att låna till kontantinsatsen genom att teckna ett vanligt privatlån.

kontantinsats

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 10:53


Digital specialist och skribent

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel