Handpenning - vad är det och vad gäller? | Likvidum - [2024]
Hem » Vad är handpenning?

Handpenning – Vad är det?

Handpenningen är en kontant förskottsbetalning som ges till säljaren av en vara, oftast en bostad, när köpekontraktet undertecknas. I de flesta fall är handpenningen 10 procent av det slutgiltiga försäljningspriset.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 13:00

handpenning

När ska jag betala handpenning?

Handpenning är den summa som du betalar som köpare när du ingår ett avtal om att köpa något. Handpenning är vanligast vid köp av bostäder men förekommer också vid köp av exempelvis bilar, båtar och andra varor som kostar relativt mycket pengar.

Handpenningen betalas i förskott till säljaren och utgör en viss procentsats av totalpriset, vanligtvis 10 %. Syftet med handpenningen är att säkerställa att köparen är seriös och planerar att slutföra köpet. Om köparen drar sig ur affären har säljaren normalt rätt att behålla handpenningen. Men det går också att förhandla bort detta villkor.

handpenning

Hur mycket ska jag betala i handpenning?

Vid bostadsköp ligger som tidigare nämnt handpenningen oftast på 10 % av det slutgiltiga priset. Men om affären gäller en större fastighet eller något annat som kostar väldigt mycket pengar händer det att handpenningen sänks till en lägre procentsats. Hur stor handpenningen blir är i de flesta fall en enkel uträkning.

Köper du en bostad för 2 miljoner kronor blir handpenningen 200 000 kronor. Har du inte råd med handpenningen är det ofta möjligt att låna pengar till handpenningen via ett privatlån eller ett särskilt handpenningslån. Vi rekommenderar inte att du betalar handpenningen för en bostad om du inte har säkrat ett lånelöfte.

handpenning

Skillnaden mellan handpenning och kontantinsats

Det är lätt att förväxla handpenningen med den obligatoriska kontantinsatsen som betalas i samband med bostadsköp. Handpenningen betalas kontant till säljaren innan affären formellt slutförs. För att ta ett banklån ska du enligt lag betala minst 15 % av bostadens pris kontant. Detta är kontantinsatsen.

Det här innebär att om du lånar till en bostad som kostar 3 000 000 kronor så måste du ha minst 450 000 kronor till kontantinsatsen. Banken kan sedan låna ut de resterande 85 procenten av bostadens värde till dig. I det här exemplet 2 550 000 kronor. Om du inte har pengar så det räcker till är det ofta möjligt att låna till kontantinsatsen via ett separat privatlån.

handpenning

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 13:00


Digital specialist och skribent

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel