Hem » Låna pengar » Konsumentkredit
Lånejämförelse

Konsumentkredit

En konsumentkredit är en kredit avsedd för privat konsumtion. Konsumentkrediter kan användas för köp av t. ex. en bil, båt, resor..

 • Konsumentkrediter 10 000 – 600 000 kr
 • Låna till vad du vill
 • Jämför långivarnas räntor kostnadsfritt
 • Ingen säkerhet krävs
 • Möjlighet att samla dyra lån
Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Santander Consumer Bank
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Konsumentkredit

Vad är en konsumentkredit?

En konsumentkredit är en kredit för privatpersoner och är avsedd för just privat konsumtion. Det behövs ingen säkerhet eller pant för att teckna en konsumentkredit.

Konsumentkrediter regleras i konsumentkreditlagen och det är förmodligen därifrån namnet kommer ifrån. Långivare marknadsför ofta konsumentkrediter under namn som privatlån och blancolån.

En konsumentkredit skiljer sig från krediter som bolån och pantlån där det krävs en säkerhet eller pant för att låna pengar. Bostadslån regleras visserligen delvis av samma lag, konsumentkreditlagen. Men i dagligt tal och och hos de flesta långivare är det just lån utan säkerhet som avses med en konsumentkredit.

Det finns flera olika typer av konsumentkrediter. Dels vanliga lån utan säkerhet avsedda för privat konsumtion. Dels löpande krediter som kontokrediter och kreditkort där låntagaren beviljas ett kreditutrymme att utnyttja och bara betalar ränta för den utnyttjade krediter. Även kreditköpavtal som de du ingår om du köper en vara mot avbetalning räknas som konsumentkrediter.

Ytterligare en typ av konsumentkrediter är högkostnadskrediter. En högkostnadskredit är ett lån där årsräntan uppgår till mer än 30% plus gällande referensränta. Snabblån och smslån är vanliga exempel på lån som är både konsumentkrediter och högkostnadskrediter.

Konsumentkrediter sammanfattning:

 • En kredit avsedd för privat konsumtion
 • Ingen säkerhet krävs
 • Konsumentkrediter har generellt högre ränta än lån med säkerhet
 • Privatlån, snabblån, avbetalningslån är vanliga exempel på konsumentkrediter
 • Regleras av konsumentkreditlagen
Konsumentkredit

Så funkar konsumentkrediter

En konsumentkredit kommer i regel med en högre ränta än ett lån med säkerhet som ett bolån. Anledning till att räntan på konsumentkrediter tenderar att vara högre beror dels på att långivare tar en större kreditrisk när det inte finns en säkerhet som kan täcka en kreditförlust om låntagare inte kan betala tillbaka pengar.

Konsumentkrediter är också avsedda att betalas tillbaka snabbare och är i regel på mindre belopp än krediter där en säkerhet krävs.

När du tecknar en konsumentkredit som ett privatlån kan du själv fritt bestämma vad pengarna ska användas till. Något som inte är fallet vid exempelvis bil- eller bolån med säkerhet där lånet uttryckligen är avsett för att köpa varan som utgör säkerheten.

Du kan alltså använda en konsumentkredit till vad du vill, köp en bil eller annan kapitalvara, renovera hemmet, finansiera en resa. Du bestämmer. Många använder konsumentkrediter för att samla tidigare lån med hög ränta i ett samlingslån med ofta lägre ränta och kan på så sätt få ner månadskostnaden för lånen.

Konsumentkredit

Vem kan teckna ett konsumentkredit?

Vem som helst som är över 18 år kan teoretiskt teckna en konsumentkredit på valfritt belopp. Det betyder emellertid inte att det är möjligt att låna pengar hur som helst.

I konsumentkreditlagen står svart på vitt att kreditgivaren (banken) är skyldig att göra en kreditprövning innan lånet beviljas och ska iaktta god kreditgivningssed.

God kreditgivningssed betyder bland annat att långivaren inte får uppmana kunden att fatta oöverlagda beslut eller att teckna lån som kunden inte kan betala tillbaka. För att teckna en konsumentkredit som ett privatlån behöver du därför klara av långivarens kreditprövning.

I de flesta fall betyder  det här att du behöver en månadsinkomst på minst 10 000 kronor och att du ska vara fri från skulder till Kronofogden.

Kom ihåg att åldersgränser och inkomstkrav kan skilja sig åt mellan olika långivare. Inkomstkraven kan också skärpas om du lånet avser ett större belopp.

Grundläggande krav för konsumentkrediter:

 • Minst 10 000 kr i månadsinkomst
 • Minst 18 år
 • Folkbokförd i Sverige
 • Inga skulder till Kronofogden
Konsumentkredit

Tänk på det här innan du söker en konsumentkredit

Eftersom det inte behövs någon säkerhet för att teckna en konsumentkredit är det i praktiken dina ekonomiska förutsättningar som ligger till grund för räntesättningen. Räntan sätts också så gott som alltid individuellt på den sökande.

Olika kreditgivare kan också gör olika riskbedömningar. Sammantaget betyder det här att räntan för en konsumentkredit som ett privatlån kan skilja sig åt kraftigt beroende på vilken långivare du väljer. Av den anledningen är det klokt att jämföra lån och olika långivares erbjudanden innan du tecknar en konsumentkredit som ett blancolån eller kontokredit.

Genom att titta på de räntor och avgifter som kommer med konsumentkrediter från olika långivare innan du bestämmer dig kan du spara mycket pengar. Att få en ränta är givetvis viktigare ju större lånet är och ju längre löptiden är.

Tecknar du en konsumentkredit på flera 100 000 kronor och betalar tillbaka lånet över ett flertal år kommer även en liten ränteskillnad betyda stora skillnader i faktisk kostnad.

Innan du tecknar en konsumentkredit:

 • Gör en budget och säkerställa att du klarar av kostnaderna
 • Gör research – jämför räntan hos olika långivare innan du bestämmer dig
 • Låna inte i onödan, exempelvis till spelande
 • Har du redan samlat på dig flera konsumentkrediter? Då kan det vara klokt att samla lånen i ett samlingslån

Om långivaren Konsumentkredit i Sverige

Konsumentkredit kan också avse kreditgivaren och företaget Konsumentkredit som är av våra samarbetspartners. Om du ansöker om en konsumentkredit hos oss och uppfyller alla krav kommer du erbjudanden från alla våra samarbetspartners, däribland Konsumentkredit bank. Du kan alltså teckna en konsumentkredit hos Konsumentkredit.

Bolaget Konsumentkredit, eller Konsumentkredit i Sverige som är deras fullständiga namn, startade verksamheten 2006 och är en del av Nordnet-koncernernen.

Konsumentkredit erbjuder som namnet avslöjar just krediter för konsumenter, alltså privatpersoner. Idag Konsumentkredit en av de mest etablerade och uppskattade aktörer inom segmentet för lån som riktas till privatpersoner och inte kräver någon säkerhet.

Konsumentkredit kallar sitt erbjudande Konsumentlånet. Med Konsumentlånet kan du låna lån från 20 000 kronor upp till 400 000 kronor utan säkerhet. Räntan hos Konsumentkredit ligger på 3,95% till 14,95%, med en effektiv ränta på 3,04 – 22,34%. Din personliga ränta sätts individuellt på den sökande av Konsumentkredit efter sedvanlig kreditprövning.

Det är dina ekonomiska förutsättningar och din betalningshistorik – kort sagt din kreditvärdighet – som ligger till grund för räntesättningen hos Konsumentkredit. Grundkraven för att lån att du är minst 20 år, har en årsinkomst på minst 125 000 kronor och tagit emot inkomst i minst tre år i Sverige. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar och lånet ska vara helt återbetalt innan du fyllt 71 år.

Hos Konsumentkredit kan du i likhet med många andra långivare söka tillsammans med en medsökande. När du lånar tillsammans med en medsökande, alltså en annan person, är ni två som delar på betalningsansvaret.

Långivaren, i det här fallet Konsumentkredit, tar då statiskt sett tar en mindre risk (att inte få tillbaka pengarna) och kan därför i många fall erbjuda en bättre ränta. Dina chanser att beviljas ett större lån ökar också om du har en medsökande eftersom bådas inkomster räknas med i underlaget vid kreditprövningen.

Konsumentkredit – fakta om konsumentlånet:

 • Låna från 20 000 till 400 000 kronor
 • Löptid 1–15 år
 • Individuell ränta på 3,95 %–14,95 %
 • Lös lånet utan extra kostnad
 • Möjlighet till amorteringsfritt första år

Krav hos Konsumentkredit:

 • Minst 20 år
 • Årsinkomst på minst 125 000 kr
 • Lön i Sverige sedan minst 3 år’
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Betala tillbaka innan du fyllt 71
konsumentkredit

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 18 september, 2023 klockan 12:32


Head of onlinesales och redaktör


pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Dela artikel