En kontokredit kan beskrivas som en hybrid av ett traditionellt privatlån och ett kreditkort. Långivaren beviljar dig en summa som du har möjlighet att nyttja. På en kontokredit betalar du ränta på den summa som används – så länge krediten ligger orörd är det inte heller någon kostnad.
Kontokredit
Vi på Likvidum har nu påbörjat behandlingen av din låneansökan och kommer att återkoppla till dig inom kort. Du kan redan nu logga in med ditt personnummer på vår kundportal och där följa din ansökan. Det är endast huvudsökande som kan logga in i portalen.
Du är varmt välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.
Tänk på att du behöver vänta två månader innan du ansöker på hemsidan igen.
Innehållsförteckning
Vad är en kontokredit?
Vid en kontokredit beviljas du en viss summa att använda. Beviljas du 50 000 kr betyder det att du kan använda allt från noll kronor av krediten upp till hela beloppet. När krediten används kommer ränta och eventuellt andra kostnader att debiteras. Det gör det möjligt att vid exempelvis renovering av en fastighet utnyttja krediten lite i taget.
Kontokrediters kreditutrymme är 1 000 – 100 000 kr, summan varierar dock mellan olika långivare. De flesta kontokrediterna har dock ett maximalt kreditutrymme på 30 000-50 000 kr. Ett flexibelt alternativ som kan användas som en buffert eller lösning när det i förväg är svårt att veta vad kostnaden kommer att sluta på.
Använda en kontokredit
Både traditionella banker och kreditbolag kan erbjuda kontokredit till sina kunder. Exakt hur upplägget ser ut är upp till varje enskild aktör.
Vanligtvis finns det inte ett kreditkort kopplat till din kontokredit. För att använda pengar från krediten görs istället en överföring mellan bankkonton. Det kan också vara en kontokredit som är kopplat till bankkontot – när det blir övertrasserat träder din kontokredit in.
När kontokrediten utnyttjas kommer det varje månad att redovisas hur stor summa som för tillfället utnyttjas samt ett lägsta belopp att betala in till kreditbolaget.
Krav för kontokredit
För att bli beviljad en kontokredit finns grundläggande krav. En kreditgivare kan alltid ha egna krav utöver de som alla enligt lag är skyldiga att ha. Dessa är att låntagaren ska:
- Ha fyllt minst 18 år
- Vara svensk medborgare
- Inte ha skulder hos Kronofogden
- Ha en inkomst
Utöver dessa är det idag vanligt att långivaren har krav på att låntagaren ska ha BankID. De kan då erbjuda en kontokredit online och inte ha ett fysiskt kontor att besöka.
Kontokredit utan UC
I samband med att en ansökan om en kontokredit kommer banken att göra en kreditupplysning. Några aktörer erbjuder kontokredit utan UC. Det betyder att de gör en kreditupplysning via ett annat företag än Upplysningscentralen. Skillnaden är att den typen av kreditupplysning inte sparas i 12 månader som UC gör vilket kan påverka kreditvärdigheten över tid.
För- och nackdelar med kontokredit
Det finns både för- och nackdelar med en kontokredit. Typen av lån är vanligast att använda som någon form av buffert, oavsett om det är för en renovering eller för extra säkerhet i vardagen. Dock ska aldrig en kredit eller lån tecknas bara för att, tänk noga igenom innan du ansöker om en kontokredit.
Fördelar med kontokredit
- Flexibelt alternativ – använd den summa som behövs när den behövs utan att behöva betala på ett stort lån.
- Krediten kan många gånger ökas – ansök om en kredit på ett lägre belopp och öka på den.
- Ekonomisk trygghet – krediten finns alltid där utan att du behöver ansöka om ett nytt lån varje gång.
Nackdelar med kontokredit
- Kan finnas avgifter som gör krediten dyr – läs alltid den finstilta. På en del krediter finns en uttagsavgift varje gång som krediten nyttjas.
- Krävs administration från dig – du måste själv sköta in- och utbetalningar.
- En kredit som påverkar kreditvärdigheten – även om en kontokredit inte används kommer det från andra långivare bedömas som att hela krediten utnyttjas fullt ut.
Kostnader för en kontokredit
En kontokredit kostar pengar som alla andra lån. Vid en ansökan ska samtliga kostnader finnas specificerade. Läs alltid igenom villkoren innan du skriver under och tackar ja till en kontokredit för att inte bli överraskad av oväntade kostnader. Nedan går vi igenom några av de kostnader som vanligtvis förekommer.
Administrativ avgift
När en kontokredit läggs upp kan det tillkomma en administrativ avgift, ofta även kallad uppläggningsavgift. Engångskostnad som kan variera stort – från noll kronor upp till ett par hundra kronor.
Uttagsavgift
En del kreditgivare har en uttagsavgift varje gång ett uttag sker. Tänker du ta ut mindre summor ofta är det viktigt att försöka undvika denna kostnaden.
Fakturaavgift
När krediten är utnyttjad kommer en faktura. Om en fakturaavgift tillkommer kan den många gånger undvikas genom att välja exempelvis e-faktura.
Ränta
På en kontokredit tillkommer ränta på den summa som används. Ju större del av krediten som utnyttjas, desto större kostnad i ränta. Därför är det viktigt att jämföra räntor.
Ta hänsyn till samtliga kostnader på en kontokredit och utgå ifrån hur du kommer att använda den. Det kan bli en stor skillnad mellan olika alternativ. Räntan på en kontokredit är sällan fördelaktig sett till exempelvis ett blancolån.
Kontokredit och andra alternativ
Att använda kontokredit kan vara ett bra alternativ för den som önskar ett flexibelt lån. Där bestämmer låntagaren själv hur stor summa av lånet som används. Nackdelen är att det över tid kan bli ett dyrt alternativ. Alternativet kan vara att istället jämföra lån via Likvidum som är en låneförmedlare – vi hjälper till att jämföra erbjudanden från upp till ett trettiotal långivaren.
Vanliga frågor om kontokredit
Vad är en kontokredit?
Enkelt förklarat en kredit på ett bankkonto där du själv avgör vilken summa som ska användas och när.
Är kontokredit ett bra alternativ?
Ja, det kan vara ett bra alternativ som exempelvis byggkredit där du önskar att ta ut en liten summa åt gången.
Kostar det mycket att ha en kontokredit?
Som alla lån varierar det mycket mellan olika aktörer. Läs alltid det finstilta för att vara säker på vilka kostnader som tillkommer.
Denna artikel skrevs 2022-09-20 och uppdaterades 14 april, 2023 klockan 09:06