Kontokredit - Vad är det och hur fungerar det? - [2024]
Hem » Låna pengar » Kontokredit

Kontokredit

En kontokredit kan beskrivas som en hybrid av ett traditionellt privatlån och ett kreditkort. Långivaren beviljar dig en summa som du har möjlighet att nyttja.


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-09-20 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:37

kontokredit

Vad är en kontokredit?

Vid en kontokredit beviljas du en viss summa att använda. Beviljas du 50 000 kr betyder det att du kan använda allt från noll kronor av krediten upp till hela beloppet. När krediten används kommer ränta och eventuellt andra kostnader att debiteras. Det gör det möjligt att vid exempelvis renovering av en fastighet utnyttja krediten lite i taget.
Kontokrediters kreditutrymme är 1 000 – 100 000 kr, summan varierar dock mellan olika långivare. De flesta kontokrediterna har dock ett maximalt kreditutrymme på 30 000-50 000 kr. Ett flexibelt alternativ som kan användas som en buffert eller lösning när det i förväg är svårt att veta vad kostnaden kommer att sluta på.

kontokredit

Använda en kontokredit

Både traditionella banker och kreditbolag kan erbjuda kontokredit till sina kunder. Exakt hur upplägget ser ut är upp till varje enskild aktör.
Vanligtvis finns det inte ett kreditkort kopplat till din kontokredit. För att använda pengar från krediten görs istället en överföring mellan bankkonton. Det kan också vara en kontokredit som är kopplat till bankkontot – när det blir övertrasserat träder din kontokredit in.
När kontokrediten utnyttjas kommer det varje månad att redovisas hur stor summa som för tillfället utnyttjas samt ett lägsta belopp att betala in till kreditbolaget.

kontokredit

Krav för kontokredit

För att bli beviljad en kontokredit finns grundläggande krav. En kreditgivare kan alltid ha egna krav utöver de som alla enligt lag är skyldiga att ha. Dessa är att låntagaren ska:

  • Ha fyllt minst 18 år
  • Vara svensk medborgare
  • Inte ha skulder hos Kronofogden
  • Ha en inkomst

Utöver dessa är det idag vanligt att långivaren har krav på att låntagaren ska ha BankID. De kan då erbjuda en kontokredit online och inte ha ett fysiskt kontor att besöka.

kontokredit

Kontokredit utan UC

I samband med att en ansökan om en kontokredit kommer banken att göra en kreditupplysning. Några aktörer erbjuder kontokredit utan UC. Det betyder att de gör en kreditupplysning via ett annat företag än Upplysningscentralen. Skillnaden är att den typen av kreditupplysning inte sparas i 12 månader som UC gör vilket kan påverka kreditvärdigheten över tid.

kontokredit

För- och nackdelar med kontokredit

Det finns både för- och nackdelar med en kontokredit. Typen av lån är vanligast att använda som någon form av buffert, oavsett om det är för en renovering eller för extra säkerhet i vardagen. Dock ska aldrig en kredit eller lån tecknas bara för att, tänk noga igenom innan du ansöker om en kontokredit.
Fördelar med kontokredit

  • Flexibelt alternativ – använd den summa som behövs när den behövs utan att behöva betala på ett stort lån.
  • Krediten kan många gånger ökas – ansök om en kredit på ett lägre belopp och öka på den.
  • Ekonomisk trygghet – krediten finns alltid där utan att du behöver ansöka om ett nytt lån varje gång.

Nackdelar med kontokredit

  • Kan finnas avgifter som gör krediten dyr – läs alltid den finstilta. På en del krediter finns en uttagsavgift varje gång som krediten nyttjas.
  • Krävs administration från dig – du måste själv sköta in- och utbetalningar.
  • En kredit som påverkar kreditvärdigheten – även om en kontokredit inte används kommer det från andra långivare bedömas som att hela krediten utnyttjas fullt ut.
kontokredit

Kostnader för en kontokredit

En kontokredit kostar pengar som alla andra lån. Vid en ansökan ska samtliga kostnader finnas specificerade. Läs alltid igenom villkoren innan du skriver under och tackar ja till en kontokredit för att inte bli överraskad av oväntade kostnader. Nedan går vi igenom några av de kostnader som vanligtvis förekommer.
Administrativ avgift
När en kontokredit läggs upp kan det tillkomma en administrativ avgift, ofta även kallad uppläggningsavgift. Engångskostnad som kan variera stort – från noll kronor upp till ett par hundra kronor.
Uttagsavgift
En del kreditgivare har en uttagsavgift varje gång ett uttag sker. Tänker du ta ut mindre summor ofta är det viktigt att försöka undvika denna kostnaden.
Fakturaavgift
När krediten är utnyttjad kommer en faktura. Om en fakturaavgift tillkommer kan den många gånger undvikas genom att välja exempelvis e-faktura.
Ränta
På en kontokredit tillkommer ränta på den summa som används. Ju större del av krediten som utnyttjas, desto större kostnad i ränta. Därför är det viktigt att jämföra räntor.
Ta hänsyn till samtliga kostnader på en kontokredit och utgå ifrån hur du kommer att använda den. Det kan bli en stor skillnad mellan olika alternativ. Räntan på en kontokredit är sällan fördelaktig sett till exempelvis ett blancolån.

kontokredit

Kontokredit och andra alternativ

Att använda kontokredit kan vara ett bra alternativ för den som önskar ett flexibelt lån. Där bestämmer låntagaren själv hur stor summa av lånet som används. Nackdelen är att det över tid kan bli ett dyrt alternativ. Alternativet kan vara att istället jämföra lån via Likvidum som är en låneförmedlare – vi hjälper till att jämföra erbjudanden från upp till ett trettiotal långivaren.

kontokredit

Vanliga frågor om kontokredit

Vad är en kontokredit?

Enkelt förklarat en kredit på ett bankkonto där du själv avgör vilken summa som ska användas och när.

Är kontokredit ett bra alternativ?

Ja, det kan vara ett bra alternativ som exempelvis byggkredit där du önskar att ta ut en liten summa åt gången.

Kostar det mycket att ha en kontokredit?

Som alla lån varierar det mycket mellan olika aktörer. Läs alltid det finstilta för att vara säker på vilka kostnader som tillkommer.

Denna artikel skrevs 2022-09-20 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:37

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel