Renoveringslån

Låna till renoveringen – få bra ränta

Att renovera ett hem är långt ifrån kostnadsfritt och i många fall kan det löna sig att teckna ett lån för att finansiera renoveringen. Vill du finansiera en renovering

 • Helrenovera villan
 • Byta kök eller badrum
 • Öka värdet på huset
 • Ansökan är kostnadsfri – Pröva idag

 

10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Renoveringslån – Få bra villkor när du lånar till renovering

Dags att rusta upp badrummet, köket eller hela huset? Planerar du att köpa ett hus som är i behov av renovering? En omfattande renovering är aldrig gratis. Därför är det viktigt att få bra villkor och ränta om du lånar till renoveringen. Det är därför vi finns.

Likvidum är en svensk låneförmedlare med fokus på privatlån, alltså lån utan säkerhet. Vi hjälper dig att säkra så bra villkor som möjligt när du lånar pengar till exempelvis renovering. Så att du kan lägga resurserna där de behövs istället för att betala onödigt mycket i ränta och avgifter.

Hos oss kan du jämföra räntor, kostnader och andra villkor för renoveringslån hos ett brett urval av Sveriges främsta långivare och banker i privatlånsegmentet. Vi ger dig möjligheten att se vad det skulle kosta att teckna ett renoveringslån hos ett stort antal långivare i förväg, innan du skrivit på något avtal.

Genom att jämföra olika renoveringslån innan du bestämmer dig kan du enkelt ställa olika aktörer mot varandra och välja det erbjudande som ger dig de förmånligaste villkoren och den lägsta kostnaden. Betala inte mer för ditt renoveringslån än du behöver.

Renoveringslån hos Likvidum:

 • Låna 10 000 – 600 000 kr
 • Svar från flera långivare
 • Möjlighet att låna trots betalningsanmärkning
 • Endast en UC!

Vad är ett renoveringslån?

Ett renoveringslån är precis som namnet antyder ett lån du använder för att rusta upp och förbättra ditt hem eller en annan fastighet som en sommarstuga. Ett renoveringslån kan också vara avsett för att restaurera andra typer av ägodelar som en veteranbil eller en båt.

Ska man vara noga så finns det egentligen ingen särskild låneform som är speciellt avsedd för just renovering. Däremot har det blivit allt populärare att renovera, exempelvis, kök och badrum på senare år. Samtidigt har ROT-avdraget gjort det möjligt för alltfler att satsa på relativt ambitiösa och omfattande renoveringsprojekt.

Marknaden och efterfrågan har helt enkelt växt. Av den anledningen har många långivare och banker valt att marknadsföra befintliga lån under namnet renoveringslån.

De renoveringslån du kan teckna hos en bank eller långivare kan grovt sett delas in två huvudkategorier. Renoveringslån med säkerhet och lån utan säkerhet, vilket i praktiken är samma sak som ett vanligt privatlån.

De renoveringslån vi på Likvidum hjälper dig att jämföra är genomgående lån utan säkerhet och kommer med rörlig ränta. Det betyder att du kan använda lånet till vad precis du vill, pengarna är inte låsta till ett specifikt ändamål.

Du kan alltså använda en del av pengarna till renoveringen och lägga resten på andra saker du behöver. Du bestämmer själv. Det går till exempel alldeles utmärkt att passa på att samla tidigare lån och krediter och på så sätt få ner din ränta när du tar ett renoveringslån utan säkerhet.

Olika typer av renoveringslån

Det finns flera olika sätt att finansiera ditt renoveringsprojekt med lånade pengar. Vilket sätt som är bäst för just dig beror på flera saker. Hur mycket pengar behöver låna till renoveringen? Har du lån på din bostad sedan tidigare och i så fall hur mycket? Vilken typ av bostad har du, vad planerar du att renovera och hur omfattande är renoveringsprojektet?

Rent generellt är renoveringslån med säkerhet i bostaden billigast. Men det är inte alltid möjligt att teckna ett sådant lån, exempelvis om du redan har en hög belåningsgrad. Ett renoveringslån utan säkerhet tenderar att komma med en högre ränta jämfört låna där med finns en säkerhet. I gengäld får du en större flexibilitet och en smidigare ansökningsprocess.

Har du frågor kan du alltid kontakta oss på Likvidum. Våra lånerådgivare står alltid tjänst och hjälper dig att reda ut för- och nackdelar med olika låneformer.

Renoveringslån utan säkerhet

Ett renoveringslån utan säkerhet är generellt det enklaste och smidigaste alternativet att finansiera ett renoveringsprojekt. Du tecknar helt enkelt ett vanligt privatlån och använder det för att betala för renoveringskostnaderna.

En fördel med att finansiera renovering med ett privatlån är att du få många olika alternativ att välja bland, och goda möjligheter att hitta ett bra erbjudande som passar just dina behov. Privatlån erbjuds av många olika banker och långivare på den svenska marknaden.

Det här innebär att du kan ställa olika aktörers erbjudanden mot varandra och sedan välja det alternativ som ger dig lägst ränta och kostnad. Hos oss på Likvidum kan jämföra villkor och kostnader för privatlån från ett stort antal långivare – det är helt gratis och förbinder dig inte till något!

En annan fördel med att finansiera renoveringen med privatlån är att du är fri att använda pengarna till vad du vill. Du behöver alltså inte spendera varenda krona av lånet på renoveringen. Det står dig fritt lägga hela eller delar av lånebeloppet på något annat, som en ny bil eller en resa. Du bestämmer.

Eftersom de flesta renoveringslån utan säkerhet (privatlån) kommer med rörlig ränta har du också möjlighet att göra extra amorteringar för att snabbare få ner räntekostnaden. Du kan även lösa ett sådant renoveringslån i förtid helt utan extra kostnad, vilket inte är möjligt om räntan är bunden.

Med ett privatlån kan du låna från några tusenlappar upp till 600 000 kronor via Likvidum. Med så stora lånebelopp kan du göra om i stort sett hela din bostad och skapa ditt drömhem.

Värt att känna till är att privatlån har högre räntekostnader än om du väljer att utöka ditt bolån. Kostnaderna för ditt privatlån påverkas även av din kreditvärdighet.

Har du exempelvis många förfrågningar hos UC kan det påverka din kreditvärdighet negativt och därmed göra det svårare att beviljas lån. I sådana fall kan du behöva låna pengar utan UC hos en annan aktör för att hitta det bästa renoveringslånet för dig.

Gör gärna en sammanställning av dina inkomster och fasta utgifter innan du slår till. I och med att räntan baseras på din kreditvärdighet är det viktigt att du räknar på kostnaderna innan du bestämmer dig för att teckna ett lån.

Renoveringslån utan säkerhet i korthet

 • Finansiera renoveringskostnader upp till 600 000 kr
 • Individuell räntesättning
 • Använd pengarna till vad du vill
 • Möjligt att jämföra räntan hos olika aktörer innan du väljer

 

Baka in renoveringslånet i ditt bolån

Ett renoveringslån utan säkerhet är ett flexibelt och smidigt finansieringsalternativ. Det finns dock tillfällen då det kan vara klokt att överväga andra låneformer.

Planerar du att köpa en bostad med renoveringsbehov kan det vara mer fördelaktigt att baka in renoveringskostnaden i ditt bolån, istället för att teckna ett separat renoveringslån utan säkerhet.

I de allra flesta fall ett renoveringslån med säkerhet i bostaden det billigaste sättet att låna till renovering. Eftersom du har säkerhet för lånet i bostaden får banken en extra trygghet (lägre kreditrisk). De kan då i regel erbjuda dig en lägre ränta i gengäld.

För få kunna baka  in renoveringslån i ditt bolån krävs dock att du har låneutrymme kvar på din bostad. Den maximala belåningsgraden för ett bolån är nämligen 85% av bostadens värde. Om du redan har hög belåningsgrad är det alltså inte säkert att du kan låna tillräckligt mycket för att täcka renoveringskostnaderna.

Om du ägt din bostad några år är dock, i vissa fall, möjligt att bostadens marknadsvärde gått upp. Du kan då behöva ta hjälp av mäklare för att omvärdera din bostad. Har den gått upp i värde blir din belåningsgrad lägre, vilket gör det möjlighet att belåna den ytterligare.

Om du funderar på att finansiera renoveringen är det viktigt att hålla koll på belåningsgraden även av andra skäl. En högre belåningsgrad kan nämligen betyda att du måste amortera mer, på hela bolånet.

Om din belåningsgrad överstiger 50% måste du amortera minst 1% av bolånet per år. Är den mer än 70% måste du amortera minst 2%. Om bolånet dessutom motsvarar mer är 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst måste du amortera ytterligare en procent. Om ditt inbakade renoveringslån knuffar dig över någon av de här gränserna kan du alltså få en kännbart högre månadskostnad.

Renoveringslån med säkerhet i bostaden

 • Möjligt att få låg ränta
 • Belåningsgraden sätter gränser
 • Du kan behöva amortera mer på ditt bolån

Utöka bolånet när du gör om i din bostad

Det kanske bästa tillvägagångssättet, rent kostnadsmässigt, för dig som redan äger din bostad och vill teckna ett renoveringslån är att utöka ditt befintliga bolån.

Fördelen med att utöka bolånet är att räntan är klart lägre än för exempelvis privatlån. Precis som när du bakar in renoveringskostnaden i nytt bolån behöver du hålla koll på din belåningsgrad.

Du måste ha en belåningsgrad som är lägre än 85 procent för att kunna utöka ditt bolån, då det är taket för hur stort bolån du får teckna utifrån bostadens värde. Det är också klokt att hålla koll på belåningsgraden även om du inte når upp till maxgränsen på 85% när du utökar lånet. Belåningsgraden påverkar nämligen hur mycket du behöver amortera.

 • Belåningsgrad 50 – 70 procent.
  Du behöver amortera minst 1 procent av bostadens värde varje år.
 • Belåningsgrad 71-85 procent.
  Du behöver amortera minst 2 procent av bostadens värde varje år.

Renoveringslån i form av byggnadskreditiv

Ytterligare ett annat sätt att låna pengar till renovering är att använda sig av ett byggnadskreditiv. Ett byggnadskreditiv är en tillfällig finansieringslösning som går att söka när du bygger ett nytt hus och vid större ombyggnationer.

Byggnadskreditivet fungerar som en kreditlina som du kan ta av i takt med att byggnads- eller renoveringsprojektet fortskrider. Samtidigt betalar du bara ränta för de pengar du faktiskt gjort av med. När huset är klart lägger banken om kreditivet till ett vanligt bolån.

Fördelarna med byggnadskreditiv

 • Du betalar bara ränta på det belopp du gjort av med som du har använt.
 • Inget krav på amortering under bygg- eller renoveringstiden behöver inte amortera under
 • Möjlighet till två amorteringsfria år när projektet är klart
 • Flexibel amortering

 

Medlemslån ger dig bättre lånevillkor

Är du som många andra arbetsverksamma svenskar med i ett fackförbund kan du ibland teckna ett medlemslån för att finansiera renoveringen av bostaden. Precis som vid privatlån rör det sig om ett lån utan säkerhet med den skillnaden att ditt fackförbundet redan förhandlat fram en förmånlig ränta åt dig. Medlemslånen gäller dock bara hos ett fåtal utvalda banker vilket gör det svårare för dig att själv välja bank.

Kreditkort kan hjälpa dig vid mindre renoveringar

Vill du bara måla om i hemmet eller göra ett mindre ingrepp kan ett kreditkort hjälpa dig att finansiera kostnaden. Många kreditkort erbjuder även en räntefri period på 50-60 dagar. Betalar du tillbaka skulden inom den tiden utgår ingen ränta och du kan därmed komma billigt undan.

Att tänka på innan du söker ett renoveringslån

Innan du ansöker om ett renoveringslån bör du först räkna på vad renoveringen kommer att kosta. Gör en budget för renoveringen helt enkelt. Detta är viktigt eftersom ett renoveringslån, precis som alla andra lån, ska betalas tillbaka och du betalar också ränta. Ju mer du lånar desto högre bli också kostnaden, både totalt och per månad. Om lånet är avsett för just renovering bör du inte heller låna mer än du verkligen behöver.

Om du planerar att anlita hantverkare (vilket är det vanligaste) kan du be om en offert för arbete och materialkostnader i förväg. Då får du en bra uppfattning om vad renoveringen kommer att kosta. Kom ihåg att du har möjlighet att göra rotavdrag för hantverkskostnaderna om du äger din bostad.

 

Jämför renoveringslån från olika banker

Innan du söker lånet bör du bilda dig en uppfattning om hur mycket renoveringen kommer kosta. Men också hur stora lånekostnader du klarar av. Hos oss på Likvidum kan du utan kostnad jämföra kostnaden för att låna pengar hos flera av Sveriges främsta långivare.

Allt du behöver göra är att ansöka om ett lån här på det belopp du behöver. Inom kort får du svar från våra långivare och kan fritt välja det alternativ som passar dig bäst. Genom att jämföra lån får du inte bara veta vad lånet kommer att kosta. Du får också möjlighet att ställa långivare mot varandra och välja det billigaste alternativet.

Vi tar bara en UC trots att du får svar från flera olika långivare. Ansökningsprocessen tar bara ett par minuter och du signerar snabbt och säkert med BankID. Hela processen tar några få dagar – från ansökan till utbetalning av lånet.

Eftersom vi förmedlar renoveringslån utan säkerhet kan du passa på att använda lånet som ett omstartslån både för hemmet och din ekonomi genom att samtidigt lösa eventuella tidigare lån och krediter. Om du exempelvis lånar 250 000 kr har du både råd att renovera mycket hemma och att samla mindre lån med hög ränta.

Frågor och svar om renoveringslån

Vad krävs för att söka ett renoveringslån?

Det grundläggande kravet för att söka ett lån hos oss på Likvidum är att du är minst 18 år gammal. Du ska också ha en månadsinkomst på minst 10 000 kronor från arbete eller pension och vara folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år tillbaka. Du ska också vara skuldfri hos Kronofogden sedan minst sex månader tillbaka.

Självklart finns det saker som ökar dina chanser att få ett lån till bra till villkor. Hit räknas saker som fast anställning och hög inkomst. Du kan alltid förbättra dina chanser att få renoveringslånet beviljat genom att ha en medsökande när du lånar. Ni är då två som delar på betalningsansvaret, vilket innebär att långivaren tar en mindre risk.

Är tjänsten helt kostnadsfri?

Ja, Likvidums tjänst är helt kostnadsfri för dig som konsument. Likvidum erhåller en ersättning från den långivare du väljer. Detta är ett lönsamt sätt för Likvidums partners att hitta nya kunder istället för att använda dyr reklam. Med reklamens hjälp kan en långivare synas och försöka nå dig som kund vilket kostar mycket pengar och samtidigt inte säger något om deras erbjudande. Som alternativ till reklam och egna lånerådgivare kan bankerna och låneföretagen satsa på ett starkt erbjudande och bra villkor till dig som kund. På det sättet kan de nå ut genom låneförmedlare som oss på Likvidum.

En bank som syns och hörs mycket men inte håller måttet i en jämförelse är inget som vi intresserar oss för. Vårt fokus är att du som kund får det bästa möjliga lånealternativet utifrån dina förutsättningar och behov.

Tar ni bara en enda kreditupplysning?

Ja, det stämmer utmärkt! Vi på Likvidum använder en specialanpassad koppling till UC som gör att UC endast registrerar en enda kreditupplysning samtidigt som du får svar från olika långivare. Tack vare den här lösningen får alla långivare vi samarbetar med tillgång till dina kredituppgifter på en gång efter att du skickat in din ansökan.

Detta innebär en stor fördel för dig. Om du i stället skulle söka ett lån direkt hos ett flertal långivare sparas en UC för varje ansökan. Fler noteringar hos UC försämrar din kreditvärdighet och dina möjligheter att få ett lån till bra villkor. Faktum är att du riskerar att få sämre villkor för varje ansökan. När du jämför och ansöker om lån hos oss slipper du den risken.

Vilka långivare och banker kan jag välja mellan?

Vi jämför och förmedlar för närvarande lån från: Avida Finans, Brocc, Collector bank, Credento, Ikano Bank, Komplett bank, Konsumentkredit, Lendify, Lån & Spar Bank, Marginalen Bank, MedMera bank (COOP), MoneyGo, Nordax bank, Nordnet Bank, Northmill bank, Nystart Finans, Re:member, Resurs bank, Santander Consumer Bank, Sevenday Bank, Wästgöta finans. Alla långivare vi samarbetar med står under tillsyn av Finansinspektionen.

Vad blir räntan på renoveringslånet?

Räntan (årsräntan) hos de långivare vi samarbetar med ligger i dagsläget på 2,95% till 25,95%. Den högsta möjliga effektiva räntan du kan få på ett lån är 29,27% (2021-02-05). Tänk på att du många gånger kan få en bättre ränta om du söker tillsammans med en medsökande.

Räntan bestäms slutligen av den långivare du väljer. Det är flera faktorer som spelar in i deras beslut och olika banker tillämpar olika processer för att sätta räntan. Om en långivare har många låntagare av en viss typ (t.ex. inkomstgrupp) kan de vara intresserade av att bredda sin portfölj. De kan därför vara beredd att ge dig en bättre ränta än vad din kreditscore ger vid handen. Det är därför du ska jämföra långivare hos oss innan du bestämmer dig.