Låna pengar utan avslag - så blir du beviljad lån- [2024]
Hem » Låna pengar » Utan avslag

Låna pengar utan avslag – Tips

För att undvika avslag när du lånar pengar bör du säkerställa en god kreditvärdighet, hantera skulder effektivt, ha en stabil inkomst, inkludera en medsökande vid behov, och noggrant välja långivare med krav som matchar din ekonomiska situation.

I den här artikeln får du lära dig mer om varför du kan få avslag, men också vad du kan göra för att öka chansen att få din ansökan beviljad.

Så får du ett lån och kan undvika avslag

 • Se till att genomföra din låneansökan med medsökande för att minska risken för att få avslag
 • Skriv in korrekt inkomstunderlag för att öka dina chanser att få låneansökan godkänd
 • Se till att lösa eventuella skulder och betalningsanmärkningar som du har liggande

Jämför lån

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2023-06-08 och uppdaterades 10 april, 2024 klockan 12:50

låna pengar utan avslag

Därför får du avslag på din låneansökan

För att kunna ta ett lån måste du uppfylla vissa grundläggande krav. Exakt hur kraven ser ut kan variera beroende på långivare, men utöver det gör långivarna alltid en individuell bedömning av din ekonomiska situation innan de fattar ett lånebeslut. Detta gör de med hjälp av ett utdrag ur ditt kreditregister, exempelvis hos UC, Bisnode eller Creditsafe.
Det finns olika anledningar till att en långivare ger avslag på din ansökan. I grund och botten handlar det dock alltid om att långivaren anser utlåningsrisken är för hög och att du med största sannolikhet inte har möjlighet att sköta återbetalningen som avtalat.
Några av de viktigaste sakerna långivare tittar på när de bestämmer om din ansökan ska beviljas eller inte är din kredithistorik, årsinkomst och betalningsanmärkningar.

låna pengar utan avslag

Avslag på grund av dålig kredithistorik

Din kreditvärdighet ger långivaren en samlad bild av din ekonomiska situation och din kredithistorik. Den här informationen finns samlad i ditt kreditregister hos företag som UC, Bisnode eller Creditsafe, och ger långivare möjlighet att bedöma din betalningsförmåga.
Varje gång du skickar in en låneansökan tar långivaren en kreditupplysning på dig. Har du för många kreditförfrågningar, framför allt hos UC, kan detta skada din kreditvärdighet eftersom det signalerar att du har försökt att ta lån, fått avslag och sökt hos andra långivare.
Din kreditvärdighet kan även ta skada om du har flera små lån och krediter. Många idag har kreditkort eller kontokredit, men det är få som vet om att krediten räknas som skuld vid en kreditupplysning även om du inte utnyttjar den.

Tips för dig med dålig kredithistorik

 • Ansök om lån via en låneförmedlare. Där kan du med bara en ansökan få låneförslag från flera banker och långivare samtidigt så att du slipper onödiga kreditförfrågningar.
 • Samla dina lån och krediter. Ett större lån med lägre ränta är alltid bättre än flera smålån med hög ränta. Det kommer att ge dig en bättre kreditvärdighet, vilket i sin tur också kan leda till bättre lånevillkor.
 • Avsluta kontokrediter du inte utnyttjar (även kreditkort). De försämrar din kreditvärdighet även om du inte använder dem.
 • Vänta ut kreditupplysningarna innan du ansöker om nytt lån. En kreditupplysning finns kvar i 12 månader.

Läs mer om lån utan UC

låna pengar utan avslag

Avslag på grund av låg inkomst

Som vi nämnde ovan kan kraven för att få ett lån skilja sig mellan olika långivarna. Därför kan också inkomstkravet variera kraftigt. De flesta långivare har dock ett inkomstkrav på mellan 100 000 och 200 000 kronor per år.
Eftersom varje ansökan behandlas individuellt ska du dock inte låta dig avskräckas helt av den angivna årslönen. Men för att ha möjlighet att betala tillbaka din skuld är det förstås viktigt att du har någon form av inkomst, och ju högre den är, desto större summa kan du i regel få låna.
Vissa långivare har också specifika krav gällande varifrån du får din inkomst. En del kräver att du antingen ska vara tillsvidareanställd, egenföretagare eller pensionär, medan andra kan acceptera deltid-, tim- och projektanställningar. Har du inte den typ av anställning långivaren kräver kan du få avslag på din ansökan.

 • Överväg andra alternativ. Fundera över om du verkligen behöver låna eller om det finns något annat sätt att få in pengar på. Du kanske kan låna från familj och vänner, panta något eller sälja några ägodelar?
 • Sänk dina utgifter. Försök att skära bort det du inte behöver eller kan leva utan för att öka din disponibla inkomst.
 • Ta med en medsökande. Genom att ta med en medsökande ökar långivarens chanser att få tillbaka sina pengar och kan då lättare bevilja ditt lån.
 • Lönehöjning eller nytt jobb. Vi förstår att det kan vara svårt att byta jobb i oroliga tider, men du förlorar ingenting på att ta ett jobbsamtal med din arbetsgivare och försöka få lönehöjning. Du kan gå upp i tid, om du är deltidsanställd, eller ta på dig fler arbetsuppgifter.
låna pengar utan avslag

Avslag på grund av betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning får du om du inte betalar en skuld i tid och den finns kvar i ditt kreditregister i 3 år. Förutom lån kan skulden gälla hyra, avbetalning eller annat. Det skickar en signal till långivaren at du antingen inte kan eller inte vill sköta dina betalningar, och därför betraktas du som en hög risk på lånemarknaden.
Hur allvarliga dina problem blir beror på hur många betalningsanmärkningar du har, på vilken summa samt hur gamla de är. Oftast leder betalningsanmärkningar till att du får avslag när du ansöker om lån, men vissa långivare kan erbjuda lägre lånebelopp, dock till en betydligt högre ränta.

Tips för dig med betalningsanmärkningar

 • Jämför lån via en låneförmedlare. De samarbetar ofta med långivare både som accepterar anmärkningar och som inte gör det.
 • Skaffa autogiro på dina inbetalningar. På så sätt kommer du inte att missa en förfallodag, vilket i längden kan minska risken för att få betalningsanmärkningar.
 • Kontakta långivaren. Känner du att du kommer att få svårigheter att betala en faktura ska du omedelbart kontakta långivaren och försöka hitta en lösning som är bra för er båda.
 • Låna enbart i akutfall. Att låna med betalningsanmärkningar kan vara en dyr historia som i värsta fall kan leda till onödigt höga kostnader och en ansträngd ekonomi.
 • Erbjud en säkerhet. Genom att erbjuda långivaren en säkerhet, exempelvis i form av en borgensman, kan du öka chanserna att låna pengar utan avslag, även om du har anmärkningar.
låna pengar utan avslag

Denna artikel skrevs 2023-06-08 och uppdaterades 10 april, 2024 klockan 12:50

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel