Refinansiering - vad är det och hur ansöker du? - [2024]
Hem » Samla lån » Refinansiering

Refinansiering – så fungerar det

Refinansiering av lån innebär att man tar ett nytt lån för att betala av ett eller flera befintliga lån. Syftet med refinansiering är att sänka sin månadskostnad genom möjligheten att samla flera mindre lån till ett större lån för att få bättre överblick och möjlighet till lägre ränta


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2022-06-13 och uppdaterades 29 april, 2024 klockan 13:24

refinansiering

Refinansiering förbättrar balansen i din ekonomi

Refinansiering innebär att du ersätter ett eller flera lån med ett nytt samlingslån till bättre villkor. Många smålån och krediter kan snabbt leda till onödigt höga månadskostnader på grund av den höga räntan och korta löptiden. Det kan också bli svårt att hålla reda på alla förfallodatum, vilket ökar risken för förseningsavgifter.

Genom att refinansiera, alltså ansöka om ett större lån, får du bara ett lån att underhålla. Eftersom lånebeloppet är större, löptiden längre och räntan individuell ökar dessutom chanserna att bli erbjuden en lägre ränta.

Enkelt uttryckt är refinansiering är en strategi för dig som vill få bättre villkor på dina befintliga skulder. Syftet är att minska månadskostnaden och få bättre kontroll på din ekonomi, vilket också kan stärka din kreditvärdighet.

Viktigt att jämföra lånevillkor

Eftersom syftet med refinansiering är att få bättre villkor och lägre månadskostnad är det viktigt att jämföra lån innan du ansöker. På så sätt kan du se vilken långivare som kan erbjuda dig den mest förmånliga räntan.

Det enklaste sättet att hitta det bästa refinansieringslånet för dig är att ansöka via en låneförmedlare, exempelvis hos oss på Likvidum. Via vår tjänst kan du få svar från ett trettiotal långivare, vilket gör det enklare att hitta passande lånevillkor utan att behöva belasta ditt kreditbetyg.

refinansiering

Hur du ansöker om refinansiering

Innan du ansöker om refinansiering måste du först sammanställa totalbeloppet för dina nuvarande skulder. Räkna ihop din totala skuld och rangordna gärna dina lån och krediter från dyrast till billigast. På så sätt kan du lösa de dyraste skulderna först om du inte blir beviljad ett lån som täcker hela skuldbeloppet.

Så här går ansökningsprocessen till om du ansöker via oss på Likvidum:

  1. Välj belopp och återbetalningstid. Ange hur mycket du vill låna och önskad återbetalningstid. Tänk på att en längre återbetalningstid ökar kostnaderna för lånet, men det ger också en lägre månadskostnad, vilket kan öka dina chanser att få ett lån.
  2. Ange att du planerar att samla lån i ansökningsformuläret. I detta steg får du ange hur stor del av lånebeloppet du planerar att använda för refinansiering.
  3. Signera och skicka in. Signera din ansökan med BankID och skicka in. Svar får du vanligtvis inom 1 arbetsdag.
  4. Se över dina låneförslag. Titta igenom dina låneförslag som du hittar på Mina sidor och välj ut den långivare som kan erbjuda dig bäst lånevillkor.
  5. Signera skuldebrevet. Signera det bifogade skuldebrevet med BankID och skicka in. Kom ihåg att du inte behöver teckna ett lån om du inte är nöjd med dina erbjudanden.
  6. Utbetalning inom ett par bankdagar. Refinansieringslånet kommer att betalas ut till ditt konto inom ett par bankdagar. Då kontaktar du långivarna du är skyldig pengar och ber om en slutfaktura.
refinansiering

Refinansiering kan ske med eller utan lösenkrav

Refinansiering kan ske med eller utan så kallat lösenkrav. Lösenkrav betyder att långivaren löser dina skulder åt dig istället för att du gör det på egen hand. Då behåller långivaren helt enkelt det belopp som ska gå till refinansieringen och betalar bara ut resterande till ditt konto.

Fördelen med lösenkrav är att utlånings risken för långivaren minskar eftersom du inte har möjlighet att spendera pengarna på annat. Det kan i sin tur ge dig bättre lånevillkor.

Sker refinansieringen utan lösenkrav är det viktigt att du löser dina skulder direkt du får pengarna på kontot. Kan du inte lösa samtliga skulder direkt är det bäst att börja med de dyraste. Pengarna du sparar använder du sedan för att lösa dina resterande skulder och bana en väg framåt mot att snabbare bli skuldfri.

refinansiering

Det finns många fördelar med refinansiering

Som du säkert förstår finns det många fördelar med refinansiering, men några av de viktigaste är:

  • Bättre lånevillkor – spara pengar. Syftet med refinansiering är att samla dina små krediter och dyra lån i ett nytt och billigare lån. På så sätt kan du få en lägre ränta och en sänkt månadskostnad.
  • Bättre ekonomisk överblick – spara tid. Genom refinansiering får du bara ett lån att underhålla istället för flera. Därmed blir det enklare att sköta återbetalningarna och att planera din framtida ekonomi.
  • Bättre kreditvärdighet – lägre risk. Många smålån och krediter kan vara ett tecken på att du lever över dina tillgångar. Det kan i sin tur göra det svårare att få lån till bra villkor hos banken i framtiden. Att ha bara ett stort lån är betydligt bättre för kreditbetyget och innebär en lägre risk för långivaren.

Hos oss på Likvidum kan du ansöka om refinansiering kostnadsfritt och få svar från flera långivare samtidigt. Vår tjänst är inte bindande och vi registrerar dessutom bara en kreditupplysning. Välkommen med din ansökan idag.

refinansiering

Denna artikel skrevs 2022-06-13 och uppdaterades 29 april, 2024 klockan 13:24

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel