Hem » Omstartslån » Skuldfinansiering
Lånejämförelse

Skuldfinansiering

Skuldfinansiering kan vara ett bra alternativ för dig som vill återfå kontrollen över din ekonomi. Många dyra smålån och krediter kan ge dig onödigt höga månadskostnader som i värsta fall kan leda till både betalningsanmärkningar och inkassokrav.


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Santander Consumer Bank

5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy .Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Skriven av: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Uppdaterad: 30 augusti, 2023

skuldfinansiering

Vad är skuldfinansiering?

Skuldfinansiering, även kallat Omstartslån, betyder i regel att du tar ett nytt lån med lägre ränta och bättre villkor i syfte att betala av dina gamla skulder. På så sätt kan du få bättre kontroll över din ekonomi och dessutom få mer pengar över varje månad.
Genom att ansöka om skuldfinansiering kan du lösa samtliga skulder, alternativt de dyraste, och därefter enbart ha ett lån att underhålla. Det kan dels att sänka dina månadskostnader, men också göra det enklare att hålla koll på alla förfallodatumet.
För att det nya lånet ska vara gynnsamt är det förstås viktigt att det har bättre villkor än dina befintliga krediter. Därför kan det vara en god idé att jämföra skuldfinansiering från olika långivare innan du ansöker.

Skuldfinansiering med och utan lösenkrav

Skuldfinansiering kan i regel ske på två olika sätt: med eller utan lösenkrav.

 • Utan lösenkrav. Här betalar långivaren eller banken ut hela beloppet till det konto du angivit i din ansökan. Du har sedan själv ansvaret för att kontakta de långivare du är skyldig pengar och be om en slutfaktura.
 • Med lösenkrav. Har långivaren lösenkrav får du ange information om dina skulder och därefter behåller långivaren det belopp som är avsett för att lösa dina krediter. Du signerar en fullmakt som ger den nya långivaren möjlighet att lösa dina skulder åt dig.

Lösenkrav är en trygghet för långivaren eftersom det säkerställer att du inte spenderar pengarna du lånat på annat. Dessutom är det extra bekvämt för dig eftersom långivaren sköter det administrativa arbetet.

skuldfinansiering

Krav för att bli beviljad skuldfinansiering

Det finns vissa krav du måste uppfylla för att kunna bli beviljad skuldfinansiering. Dessa krav kan variera beroende på vilken bank eller kreditgivare du ansöker hos, men i regel måste du:

 • Vara minst 18 år (20 år hos vissa banker)
 • Ha en årsinkomst av tjänst eller pension
 • Varit folkbokförd i Sverige de senaste åren
 • Genomgå en kreditprövning

I vissa fall kan du även behöva en medsökande i lånet. Det gäller främst om du har en sämre kreditvärdighet, behöver ansöka om ett större lånebelopp eller om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

skuldfinansiering

Hur du ansöker om skuldfinansiering

 1. Räkna ut ditt totala skuldsaldo. Gör en kalkyl över dina lån och krediter och rangordna dem gärna efter vilken skuld som är dyrast. På så sätt kan du lösa dem först om du inte blir beviljad ett belopp som täcker hela skuldbeloppet.
 2. Jämför skuldfinansiering från olika långivare. Hos oss på Likvidum kan du jämföra skuldfinansiering från ett trettiotal långivare med en ansökan. Det gör det enklare att hitta de bästa villkoren för dig. Fyll bara i att du vill samla dina lån och ange hur mycket av lånebeloppet som ska gå till skuldfinansieringen.
 3. Signera ansökan. Är du nöjd med ett av de låneförslag du får signerar du bara det bifogade skuldebrevet.
 4. Lös dina skulder. Kontakta dina skuldägare och be dem att skicka en slutfaktura som du betalar i sin helhet med de lånade pengarna.
skuldfinansiering

Viktigt att tänka på vid skuldfinansiering

För att skuldfinansiering ska vara effektivt är det viktigt att det nya lånet har en lägre ränta och bättre villkor än dina övriga skulder. Det enklaste sättet att hitta den bästa skuldfinansieringen för dig kan vara att jämföra lån via en låneförmedlare. På så sätt kan du få flera låneerbjudanden samtidigt, vilket gör det enklare att se vem som erbjuder de mest förmånliga villkoren.
Tänk även på att löptiden bestämmer hur mycket du ska betala för det nya lånet varje månad. En lång löptid ger en lägre månadskostnad och kan därmed även öka dina chanser att bli beviljad ett lån. Å andra sidan kommer du att betala ränta under en längre tid, vilket gör lånet dyrare.

skuldfinansiering

Fördelarna med skuldfinansiering

Skuldfinansiering fungerar – det är därför allt fler upptäcker dess fördelar. Låt oss sammanfatta några av de främsta:

 • Hanterbar lånesituation. Istället för att hantera flera små lån och krediter med olika förfallodagar och belopp får du bara ett lån att tänka på.
 • Sänkt månadskostnad. Skuldfinansiering kan innebära ett lån med lägre ränta än den du har på dina gamla skulder. Det i sin tur kan betyda lägre månadskostnad.
 • Bättre ekonomisk överblick. Många kreditköp på avbetalning eller med kreditkort innebär flera fakturor, vilket ökar risken att du glömmer en betalning. Det kan leda till onödiga straffavgifter, något du slipper med skuldfinansiering.
 • Bättre kreditvärdighet. Många lån och krediter har en negativ effekt på din kreditvärdighet. Genom att ersätta flera små skulder med en stor skuld kan du effektivt förbättra din kreditvärdighet.
skuldfinansiering

Denna artikel skrevs 2022-05-30 och uppdaterades 30 augusti, 2023 klockan 09:14


Head of onlinesales och redaktör


pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel