Låna pengar utomlands - kan man låna från utlandet? - [2024]
Hem » Låna pengar » Utomlands

Låna pengar utomlands – går det?

Det är möjligt att låna pengar utomlands från svenska banker. Att däremot ta ett lån från utländska banker kan vara svårt.


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2023-10-05 och uppdaterades 29 februari, 2024 klockan 15:53

Kvinna sitter vid datorn och undrar hur man lånar pengar utomlands

Låna pengar från utländska banker

Utländska banker ställer krav på låntagare precis som svenska banker. Länder kan ha en rad olika kriterier, vanligtvis behöver en person vara folkbokförd i landet.
Oavsett om du planerar du att köpa hus utomlands eller är i behov av ett lån vid en utlandsvistelse är det vanligtvis en långivare i Sverige som gäller.

Tänk på att om du planerar investeringar i utlandet så är det viktigt att ha inblick i kostnader, skatter och regler. Det gäller oavsett i vilket land du beviljas ett lån för att undvika oväntade utgifter. Ta hjälp av exempelvis mäklare vid husköp utomlands som är specialiserade på det landet.

Krav för lån utomlands

För att få låna från utlandet krävs det att du uppfyller ett par grundläggande punkter som omfattar alla låntagare:

 • Folkbokförd i Sverige
 • Fyllt minst 18 år
 • Ha en inkomst på minst 10 000 kr/månad
 • Inte ha skulder hos Kronofogden
 • Utöver det måste du ha ett aktuellt och fungerande BankID. Låneförfrågan och skuldebrev signeras digitalt, vilket betyder att du inte behöver infinna dig på ett kontor.

Man som lånar pengar utomlands

Lån från utlandet

Samhället blir mer och mer digitalt vilket gör det möjligt att jämföra lån från utlandet. Oavsett vart i världen du befinner dig så uppmuntrar vi till genomtänkta beslut och att alltid låna ansvarsfullt – inte ta spontant lån utomlands för ren konsumtion. Tänk igenom varje beslut och jämför olika alternativ.

Likvidum har ett samarbete med ett trettiotal lån- och kreditgivare. En ansökan är inte bindande och når ut till flera långivare på en gång. Ansökan sker genom att:

 1. Fyll i det tvåsidiga formuläret på hemsidan. Ange grundläggande uppgifter om dig själv som personnummer och namn. Signera med BankID.
 2. Lån- och kreditgivare granskar ansökan och har upp till 48 timmar på sig att lämna ett svar – många svarar snabbare än så.
 3. Logga in på din sida och gå igenom de inkomna svaren. Jämför ränta och kostnader för att hitta det lån som bäst motsvarar behovet.
 4. Tacka ja eller nej. Är inget lån intressant behöver du inte göra något mer. Du har möjlighet att tacka ja till ett lån och signera ett skuldebrev. Efter det betalas lånet ut till valt konto inom ett par bankdagar.

Vid en låneförfrågan tar vi en så kallad UC, vilket är en kreditupplysning. Vi använder endast en upplysning till samtliga lån- och kreditgivare som vi samarbetar med.

Jämför lån utan säkerhet utomlands

Det typer av lån som erbjuds är så kallade privatlån – ett lån utan säkerhet. Räntan är högre på lån utan säkerhet än lån med säkerhet. Anledningen till det är att långivare behöver ta en större risk. Lån med säkerhet kan gälla ett hus som agerar insats. Om betalningar inte sker enligt plan så har banken rätt att sälja det för att få tillbaka pengarna.

förstoringsglas som undersöker utländska långivare

Utländska långivare

Att hitta utländska långivare är inte sannolikt – men att låna från utlandet kan vara möjligt. Lån är ett ekonomiskt ansvar och ska alltid återbetalas tillbaka både i form av ränta och amortering. Genom att jobba med din kreditvärdighet och göra en lånejämförelse går det att välja det lån utomlands som kostar minst över tid.

Kreditvärdigheten är viktig i samband med ett lån då den påverkar om du kan beviljas ett lån från utlandet samt med vilken ränta. Fyra snabba tips för en bättre kreditvärdighet:

 1. Ha en stabil ekonomi och betala alltid skulder i tid
 2. Undvik många kreditupplysningar på kort tid
 3. Betala av lån och krediter så snart du kan. Det bästa är att inte ha lån alls.
 4. Använd en medlåntagare. Då baseras ansökan på båda personernas ekonomiska förutsättningar.

Överväger du att låna från utlandet privat är det viktigt att gå igenom olika alternativ. Går det att låna en mindre summa eller göra på ett annat sätt än att låna? Vid en lånejämförelse är det bra att ha kunskap om nominell ränta och effektiv ränta. Nominell ränta är enbart själva årsräntan på lånet. Effektiv ränta räknar in både årsränta och övriga kostnader som faktura- och uppläggningsavgift – som ger en mer rättvis bild av kostnaderna. Genom att lösa lånet i förtid, kommer lånet att kosta mindre pengar.

Låna pengar i Norden

Att låna pengar i våra nordiska grannländer Norge, Danmark och Finland är precis lika svårt som i alla andra länder. Alla länder har sina egna specifika krav för att bevilja ett lån. Några krav som de nordiska länderna har är:

Norge

Bosatt i Norge med ett norskt personnummer och vara minst 20 år.

Danmark

Skriven i landet och ha fyllt minst 18 år.

Finland

Minst 18 år, ha finsk personbeteckning och bosatt i landet.


För att låna pengar i Norge och de övriga länderna som svensk måste du uppfylla kraven. Är du inte bosatt i ett annat land utan folkbokförd i Sverige är det sannolikt där du kommer att få ansöka om ett lån.

Sammanfattningsvis om lån från utlandet

En resa kan vara ett minne för livet. Planera resan i förväg och spara pengar för att ha råd att åka iväg. En tydlig budget för både resa, hotell, mat och aktiviteter. Då blir det mycket enklare att hålla sig till den. Det kan alltid hända oförutsedda händelser som gör att det finns behov av att låna pengar i EU eller övriga världen.

Inför resan kan du jämföra växelkurser. Att ta ut pengar i den inhemska valutan på plats kan vara mer lönsamt alternativt undersöka om det går att betala med vanligt bankkort i affärer och restauranger. Små saker som kan göra att budgeten räcker längre och att det inte uppstår ett behov av att låna pengar utomlands.

Har du frågor om att jämföra lån från utlandet hjälper Likvidum gärna till. Välkommen att kontakta oss.

låna pengar utomlands

Vanliga frågor om att låna från utlandet

Kan jag låna pengar utomlands?

Att låna pengar från en utländsk bank kan vara svårt, men att låna från utlandet via en svensk bank kan vara möjligt.

Hur mycket kan jag låna från utlandet?

Varje lån bedöms individuellt. Därför går det inte att i förväg säga om du får låna, hur mycket du får låna eller till vilken ränta.

Hur snabbt får jag pengarna utomlands?

Från att du signerar ett skuldebrev till att pengarna sitter på ditt bankkonto tar det upp till ett par bankdagar.

Kostar det pengar att jämföra lån utomlands?

Att jämföra lån är kostnadsfritt hos Likvidum. En lånejämförelse är inte bindande och det krävs inte att du tecknar ett lån.

Denna artikel skrevs 2023-10-05 och uppdaterades 29 februari, 2024 klockan 15:53

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel