Konsumtionslån - Vad är ett konsumtionslån? - [2024]
Hem » Låna pengar » Konsumtionslån

Konsumtionslån

Ett konsumtionslån är ett lån avsett för privat konsumtion. Du kan använda ett konsumtionslån till vad du vill och ingen säkerhet krävs.

  • Ingen säkerhet krävs för att låna
  • Räntan sätts individuellt på den sökande
  • Avsett för privatkonsumtion
  • Maximalt lånebelopp 600 000 kr
  • Kallas även privatlån och blancolån


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:41

konsumtionslån

Vad är ett konsumtionslån?

Konsumtionslån är samma sak som blancolån och privatlån, d.v.s. ett lån utan säkerhet som är avsett för privat konsumtion. För att teckna ett konsumtionslån krävs inget säkerhet, det är alltså inte knutet till en specifik vara eller ett särskild ändamål. Låntagaren kan därför fritt bestämma vad lånet ska användas till. Eftersom det inte finns någon säkerhet kommer konsumtionslån (eller andra konsumentkrediter som fungerar på samma sätt) i regel med högre ränta än motsvarande lån med säkerhet.

konsumtionslån

Varför heter det konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett lån utan säkerhet som är avsett för just privat konsumtion. Det betyder att du kan använda lånet till precis vad du vill. Finansiera renovering av hemmet, en ny bil, en resa med familjen, ny laptop eller något annat projekt som är viktigt för dig.

Eftersom ett konsumtionslån inte är knutet till en särskild vara eller ett specifikt ändamål, som exempelvis ett billån eller bostadslån med säkerhet är, kan du använda pengarna till precis vad du vill.

Konsumtionslån marknadsförs under en rad olika beteckningar. Privatlån, blancolån, lån utan säkerhet. Det är egentligen alla samma sak. Alla är i grund och botten lån avsedda för privat konsumtion. Ett konsumtionslån. Hos de stora etablerade långivaren kallar man i regel och av tradition konsumtionslån för blancolån.

konsumtionslån

Vem erbjuder konsumtionslån?

Konsumtionslån erbjuds av många olika långivare och kreditinstitut. Vissa erbjuder både lån med säkerhet som bolån, billån (med säkerhet) och rena konsumtionslån. Andra har specialiserat sig på konsumtionslån av en viss typ, som snabblån på små belopp.

Eftersom olika långivare har olika profil, riktar sig till olika kundgrupper och dessutom gör olika riskbedömningar kan räntan skilja sig åt en del beroende på vilken långivare du väljer att låna pengar av. På grund av den anledningen är det klokt att jämföra olika långivare och deras räntor hos en låneförmedlare innan du bestämmer dig för ett alternativ.

Vi på Likvidum samarbetar med urval av Sveriges främsta långivare inom konsumtionslån-segmentet.  Några exempel är medlemsägda Coop Bank och Santander Consumer Bank en del av världens femte största bank; Banco Santander. Båda långivarna erbjuder privatlån upp till 350 000 kr.

Andra nämnvärda exempel på aktörer som erbjuder konsumtionslån är Lendify som specialiserat sig på så kallade peer-to-peer-lån upp 500 000 kr, Konsumentkredit, Nordax bank som erbjuder konsumtionslån upp till 600 000 kr och Credento som satsat på mindre lån från 1000 kr upp till 50 000 kr.

konsumtionslån

Hur mycket pengar kan jag låna med ett konsumtionslån?

Det finns gränser för hur mycket du kan låna utan säkerhet. Idag är det maximala beloppet för ett konsumtionslån 600 000 kronor. Behöver du mer pengar än så och vill ha ett enda lån, krävs en säkerhet. Det betyder inte att alla långivare som erbjuder konsumtionslån lånar ut så mycket. Vissa har lägre gränser som 350 000 kronor eller 200 000 kr. De flesta konsumtionslån ligga i spannet mellan 10 000 kronor och 500 000 kronor. Det finns dock många långivare som specialiserat sig på mindre konsumtionslån.

Riktigt små konsumtionslån kommer dock ofta med höga räntor och avgifter och marknadsförs ofta som snabblån eller smslån. Den typen av dyra konsumtionslån kan vara ett alternativ i en krissituation. Exempelvis om man inte har pengar till hyran månad eller måste besöka tandläkaren akut och kan betala tillbaka lånet snabbt. Om du planerar att använda pengarna till just vanlig konsumtion är snabblån inte att rekommendera eftersom de i regel har väldigt höga ränta och avgifter.

En del nischade långivare erbjuder lån utan säkerhet på små belopp, alltså under 10 000 kronor och ända ner till en femhundralapp. Då rör det sig oftast om ett lån med väldigt kort löptid och en hög ränta och/eller höga tilläggsavgifter. Den typen av konsumtionslån marknadsförs ofta som snabblån, smålån eller under det äldre begreppet smslån.

konsumtionslån

Kreditprövning för konsumtionslån

Till syvende och sist är det inte långivarens beloppsgränser som avgör hur mycket du kan låna utan din egna betalningsförmåga. Alla långivare är skyldiga att ta reda på hur din betalningsförmåga ser ut innan de beviljar ett lån. Denna granskning kallas kreditupplysning och utförs av externa kreditupplysningsbolag som Bisnode eller Upplysningscentralen.

Vid kreditupplysningen tittar man bland annat på din inkomst, anställningsform och eventuella tidigare skulder och betalningsanmärkningar. Om din ekonomi ser bra ut, exempelvis om du har fast jobb, inga betalningsanmärkningar och skött tidigare skulder väl, har du goda möjligheter att få ett konsumtionslån beviljat.

Hur din ekonomi ser ut påverkar också hur mycket du kan låna. Något förenklat kan man säga att ju bättre din inkomst är desto mer pengar kan du låna. Ett enkelt sätt att ta reda på hur mycket du kan låna är att göra en gratis jämförelse hos en låneförmedlare.

konsumtionslån

Vem kan ansöka om konsumtionslån?

För att ansöka om ett konsumtionslån genom oss på Likvidum ska du vara minst 18 år och ha en inkomst på minst 10 000 kr i månaden. Din inkomst kan vara i form av lön eller pension. Du ska också vara folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka och får inte hs några skulder hos Kronofogden. Tidigare skuldkonto hos Kronofogden är okej, så länge skulderna är helt återbetalda sedan minst sex månader.

Om du har flera skulder sedan tidigare, till exempel snabblån, avbetalningskrediter och andra dyra lån kan det vara klokt att samla dem i ett större konsumtionslån. Ett så kallat hopbakslån.  Då kan du spara stora summor eftersom räntan på sådana konsumtionslån ofta är lägre.

Grundkrav för konsumtionslån:

konsumtionslån

Finns det några nackdelar med konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är som nämnt ovan ett lån utan säkerhet. Räntan tenderar att vara högre på lån utan säkerhet än vad de är på lån med säkerhet. På ett konsumtionslån sätts räntan så gott som alltid individuellt på den sökande efter kreditprövning.

Det är din betalningsförmåga och ekonomiska historik, t.ex. din inkomst, anställningsform och hur du skött tidigare skulder som ligger till grund för din personliga ränta på ett konsumtionslån.

Om du har låg kreditvärdighet, exempelvis på grund av tidigare betalningssvårigheter, många noteringar hos UC eller låg inkomst kan räntan bli hög. Du kan heller inte veta vilken ränta du får på ett specifikt konsumtionslån förrän du sökt lånet.

Det är därför du ska jämföra konsumtionslån hos en låneförmedlare som oss på Likvidum innan du bestämmer dig. Hos en låneförmedlare kan du jämföra räntan för konsumtionslån från ett stort antal långivare och banker utan att försämra din kreditvärdighet avsevärt.

konsumtionslån

Frågor och svar om konsumtionslån

Vem kan ansöka om konsumtionslån?

Alla som uppfyller våra grundkrav kan ansöka om ett konsumtionslån genom oss på Likvidum. För att vi ska behandla din ansökan ska du vara minst 18 år och ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr. Inkomsten kan vara i form av lön från arbete eller pension, Du ska vara folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader och får inte ha några aktiva skulder hos Kronofogden. Tidigare skuldkonto hos Kronofogden behöver inte vara ett problem, så länge skulden är helt betalda sedan minst sex månader tillbaka.

Vi är en låneförmedlare. Det betyder att vi hjälper dig att jämföra konsumtionslån från en mängd olika aktörer och att få så bra ränta som möjligt. Det är alltså inte vi som ger ut konsumtionslånen utan du lånar pengarna av den bank eller långivare du till slut väljer.

Kraven kan skilja sig åt något mellan olika långivare. Vissa kan ha tuffare inkomstkrav, medan en del är mer flexibla. Även de maximala lånebeloppet kan också skilja sig åt mellan olika långivare. Du får dock alltid erbjudanden automatiskt från de långivare som kan ge dig ett lån efter att du skickat in din ansökan.

Hur lång återbetalningstid är det på konsumtionslån?

Du väljer själv hur löptid, alltså hur länge du vill ha ha lånet. Hos oss kan du välja en löptid från ett år upp till 20 år. Tänk på att välja en löptid som ger dig en månadskostnad du klarar av. Men välj inte heller en alltför lång löptid, då får du nämligen en högre räntekostnad och ett dyrare konsumtionslån.

Hur mycket pengar kan jag låna?

Det maximala lånebeloppet på ett konsumtionslån är 600 000 kronor. Genom oss på Likvidum kan du teckna ett konsumtionslån på 5000 kronor till 600 000 kr. Men kom saker som din inkomst, ekonomiska situation, anställningsform, tidigare skulder och hur du skött betalningar. Kort sagt din kreditvärdighet.

Har du god kreditvärdighet, en god inkomst och fast anställning har du bra möjligheter att få det lånebelopp du ansöker om beviljat.

Om har sämre kreditvärdighet, exempelvis på grund av låg inkomst och många kreditupplysningar kan du förbättra dina chanser att få lånet du vill ha genom att söka tillsammans med en annan person. En medsökande. Ni är då två som delar på betalningsansvaret för konsumtionslånet och de flesta långivare räknar ihop era inkomster. Då ökar du dina chanser att få lånet beviljat.

När betalas lånet ut?

Det beror på vilken långivare du väljer. Vi är en låneförmedlare och hjälper dig att hitta erbjudanden från många olika långivare. Olika långivare tillämpar olika rutiner och processer för utbetalning.

Läs noga igenom de erbjudanden du får från långivarna och titta särskilt på utbetalningsrutinerna om det utbetalningstiden är en viktig faktor för dig.

Vad kan ett konsumtionslån användas till?

Eftersom ett konsumtionslån är ett lån utan säkerhet kan du använda pengarna till precis vad du vill. Köp en ny bil, renovera hemmet, åk på resa med familjen eller investera i något spännande projekt – du bestämmer.

Denna artikel skrevs 2021-04-12 och uppdaterades 3 januari, 2024 klockan 12:41

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel