Studentlån - Låna pengar som student - Likvidum - [2024]
Hem » Låna pengar » Studentlån

Studentlån – ta lån som student

Livet som student brukar innebära nya vänner, användbar kunskap och en snäv budget.


Långivaren Nordax logotyp ICA Banken logotyp Coop Medmera logotyp Lån & Spar Bank logotyp

kr
5 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

kr
1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror utan landskod

Ange en giltig e-postadress

Genom att klicka ”Gå vidare” samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Kreditbevakning med ID skydd

Likvidum vill erbjuda dig marknadens mest rekommenderade kreditbevakning med ID skydd helt kostnadsfritt i samband med att du ansökt om ett lån. Tjänsten är helt gratis och du behöver inte säga upp den då skyddet upphör automatiskt efter din gratistid.

Efter gratisperioden kommer du få ett erbjudande som är unikt framtaget för dig som kund till oss på Likvidum.

Kreditbevakning med ID skydd levereras av vår partner Tryggsam AB.

Läs mer om kreditbevakning med ID-skydd (länken öppnas i ny flik)

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-08-08 och uppdaterades 1 mars, 2024 klockan 10:23

studentlån

Låna som student?

Studentlån ska inte förväxlas med studielån från CSN. Studielån från CSN består av två delar – bidrag och lån, där lånet ska återbetalas. När långivare pratar om studentlån motsvarar det ett privatlån. Privatlån är ett lån utan säkerhet som kan användas fritt – men har högre ränta och ska återbetalas under kortare tidsperiod.

Vad krävs för lån som student?

Din ekonomiska situation avgör om du blir beviljad ett lån som student. För att en bank- eller kreditgivare ska godkänna en ansökan krävs en stabil ekonomi. Du behöver uppfylla de grundläggande kraven:

 • Ha fyllt minst 18 år
 • Vara svensk medborgare
 • Ha en taxerad inkomst

Utöver det får du inte ha någon pågående skulder hos Kronofogden. En ordnad ekonomi ökar chansen att bli beviljad ett lån med bra villkor.

studentlån

Studentlån – steg för steg

En ansökan om att jämföra lån hos Likvidum sker helt digitalt. Den kan förklaras i tre steg:

 1. Ansökan
  Fyll i formuläret som finns på hemsidan. Det är totalt två sidor med personlig information som personnummer och kontaktuppgifter. Signera ansökan med BankID.
 2. Jämförelse
  Våra trettiotal olika lån- och kreditgivare har upp till 48 timmar på sig att komma med ett svar. De första svaren kommer vanligtvis inom några minuter. När alla svar har kommit kan du jämföra villkoren som erbjuds, som ränta och andra kostnader.
 3. Beslut
  Du kan välja att tacka ja till ett av de lån som erbjuds eller inte avstå. För att avstå behöver du inte göra något mer. Väljer du att tacka ja kommer du att få skriva under ett skuldebrev digitalt och banken brukar betala ut summan till angivet bankkonto inom några dagar.

Att göra en lånejämförelse via oss är kostnadsfritt och utan några krav på att teckna ett lån. Vi får betalt från våra samarbetspartners om någon tecknar lån i samband med en lånejämförelse, en förmedlingsavgift.

studentlån

Ränta på studentlån

Studentlån tillämpar individuell ränta där det är bra att få så låg ränta som möjligt, det är en kostnad för att få ha lånet. Vid en jämförelse av räntor kommer det finnas två typer av räntor som redovisas: nominell ränta och effektiv ränta.

 • Nominell ränta är enbart räntan på lånet och tar inte hänsyn till övriga kostnader
 • Effektiv ränta är räntan totalt sett med samtliga kostnader för lånet inräknade

Den effektiva räntan ger en tydlig bild över hur mycket ett lån kan komma att kosta dig under hela löptiden. Kostnader utöver själva räntan kan vara uppläggningsavgift, fakturaavgift och liknande. Genom att ta hänsyn till samtliga kostnader blir det enklare att välja lånet som har bäst villkor baserat på dina behov.

studentlån

Att tänka på i samband med studentlån

Låna aldrig mer än nödvändigt och tänk alltid igenom beslutet. Det innebär ett ansvar och en extra kostnad varje månad. Genom att aktivt arbeta för en hög kreditvärdighet kan du bli erbjuden en lägre ränta från banker eller långivare. Några saker som du bör tänka på är:

Ha råd att betala tillbaka

Hur mycket ett studentlån kommer att kosta varje månad beror på lånets storlek och vilken ränta det har. Det är viktigt att ha en månadsbudget och vara säker på att kunna betala tillbaka. Ett studentlån som inte återbetalas kan få stora konsekvenser för ekonomin under lång tid.

Använda Likvidum för att jämföra lån

Att jämföra lån är lika viktigt som att jämföra priset på två produkter i matbutiken. Betala inte mer för samma tjänst eller vara än nödvändigt. Minskad kostnad kan innebära möjlighet att istället betala av lånet i förtid.

Låna inte mer än nödvändigt

Ha en plan från början och låna till det som du har tänkt. Att begära lite extra är inte något vi uppmuntrar till då även månadskostnaden ökar. Se istället över möjliga alternativ. Sälja saker på loppis, ta ett extrajobb eller vänta med köpet som du funderar på att göra.

Ha en medlåntagare

Medlåntagare innebär att en person till står med som medsökande på lånet och är lika ansvarig. Det kan exempelvis vara en förälder eller partner. Fördelen är att båda personernas ekonomi räknas in vilket kan underlätta att bli beviljad ett lån och minska räntan som erbjuds.

Studentlån

Sammanfattningsvis om studentlån

Studenter kan bli beviljade ett så kallat ”studentlån”. Samma villkor gäller som för alla andra. En ordnad ekonomi och god betalningsförmåga. Det viktigaste är att säkerställa att du har utrymme att betala tillbaka hela lånet. Går det att betala tillbaka lånet i förtid är det positivt, då det alltid är bäst att vara skuldfri.

Har du frågor om studentlån och hur processen fungerar är du alltid välkommen att kontakta Likvidum – vi finns här för att hjälp till.

studentlån

Denna artikel skrevs 2023-08-08 och uppdaterades 1 mars, 2024 klockan 10:23

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel

Vanliga frågor om studentlån

Får jag låna pengar som student?

Ja, det kan vara möjligt. Du behöver uppfylla kraven för ett privatlån.

Är studielån och studentlån samma sak?

Nej. Studielån betalas ut av CSN och studentlån är ett vanligt lån.

Hur mycket får jag låna som student?

Det beror helt på din ekonomiska situation. Likvidum jämför lån på upp till 600 000 kr.