Inkassokrav - så funkar inkassokrav | Likvidum - [2024]
Hem » Inkassokrav

Inkassokrav

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 13:01

inkassokrav

Vad är inkassokrav?

Har du fått ett inkassokrav? Det är aldrig roligt. Men ingen panik. Ett inkassokrav behöver inte påverka din kreditvärdighet och dina chanser att låna pengar i framtiden. Här går vi igenom de saker du ska göra direkt om ett inkassokrav dimper ner i brevlådan.

inkassokrav

Vad betyder inkassokrav?

Ett inkassokrav är kort och gott en uppmaning att betala en skuld. Om du inte betalar en faktura brukar företaget du är skyldig pengar först skicka en betalningspåminnelse. Betalar du inte nu heller kan företaget överlåta skulden till ett inkassobolag. Inkassobolaget har till uppgift att driva in, alltså inkassera, skulder och tar över fordringen från företaget du ursprungligen var skyldig pengar.

Har du fått inkassokrav ska du därför betala skulden direkt till inkassobolaget och inte företaget som skickade ut den första fakturan.

inkassokrav

Vad är skillnaden mellan en betalningspåminnelse och ett inkassokrav?

Om du inte betalar en skuld kommer företaget du är skyldig pengar, i regel men inte alltid, först att skicka ut en betalningspåminnelse. En betalningspåminnelse är precis vad det låter som. En påminnelse om att sista datumet att betala en faktura har passerat. Påminnelsen är i praktiken en uppdaterat faktura som innehåller information om den ursprungliga skulden och ett nytt datum för betalning. I de flesta fall har företaget också rätt att lägga på en påminnelseavgift på 60 kronor plus dröjsmålsränta på påminnelsefakturan.

Kom ihåg att det inte finns någon regel som säger att ett företag måste skicka en betalningspåminnelse först om du missar att betala en skuld i tid. Somliga företag överlåter skulden direkt till ett inkassobolag om betalning inte sker i tid.

inkassokrav

Vad gör jag om jag fått ett inkassokrav?

Det viktigaste är att du tar tag i saken. Vänta inte. Börja med att kontrollera om inkassokravet är korrekt. Om det visar sig att inkassokravet är felaktigt ska du omgående kontakta inkassobolaget och bestrida skulden. Vad än du gör så strunta inte i kravet, även om det visar sig vara felaktigt. Då riskerar du att ärendet går vidare till Kronofogden. Att inte bestrida kravet räknas nämligen som att du accepterar att det stämmer.

På inkassokravet specificeras, precis som på en vanlig faktura, en tidsfrist. Du har till det datum som anges på dig att antingen betala skulden eller bestrida kravet. Om du väljer att bestrida kravet ska du göra det skriftligen till inkassobolaget där du förklarar exakt hur och varför du anser att kravet är felaktigt.

Om du varken bestrider kravet eller betalar kommer inkassobolaget till slut ta ärendet vidare till Kronofogden. Nu börjar allt om igen och du kommer få ett nytt betalningskrav, den här gången direkt från Kronofogden.

Betalar du inte nu heller kan Kronofogden ta beslut om betalningsföreläggande och utmätning. Det innebär både att skulden växer och att en betalningsanmärkning registreras i ditt namn. En betalningsanmärkning syns vid kreditupplysningar och gör ditt ekonomiska liv betydligt mer besvärligt. Det blir exempelvis mycket svårare att få lån och hyresavtal beviljade.

Inkassokrav

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 13:01


Digital specialist och innehållsansvarig

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel