Överbryggningslån - vad är det & hur fungerar det? - [2024]
Hem » Låna pengar » Överbryggningslån

Överbryggningslån – Så fungerar det

Äger du en fastighet men har hittat drömbostaden kan det finnas möjlighet att använda ett överbryggningslån. Ett sätt att låna som gör det möjligt att köpa den nya fastigheten utan att ha hunnit sälja den gamla – med krav på en försäljning, ofta med krav på att det ska gå via mäklare.

överbryggningslån

Vad innebär ett överbryggningslån?

Det är inte alltid som bostadsaffärer går hand i hand när det kommer till att köpa och sälja. Ett överbryggningslån används då för att finansiera köpet av den nya fastigheten och återbetalas så snart den gamla har blivit såld. Motkravet på detta typ av lån är därför att återbetalning ska ske omgående när fastigheten har blivit såld.

överbryggningslån

Krav för att få ett överbryggningslån

Kraven på att få teckna överbryggningslån varierar mellan olika aktörer. De kommer dessutom att göra en individuell bedömning på din ansökan. Jobba därför aktivt för att ha en bra kreditvärdighet. Nedan listar vi därför några av de vanligaste krav som en långivare har.

  • Använda mäklare – använda mäklare vid både köp och försäljning. Det handlar om en trygghet för den bank som lånar ut pengarna att det är en pågående affär.
  • Samma bank för bolån och överbryggningslån – du kan inte ha två olika långivare utan det måste vara samma aktör.
  • Ha ekonomi för ökade kostnader – att ha två lån innebär en ökad kostnad det ställer stora krav på din ekonomi och en individuell bedömning görs alltid för att säkerställa att du har betalningsförmåga för den ökade kostnaden.
  • Betala överbryggningslån omgående – så snart som den nya fastigheten är såld ska det överbryggningslånet lösas helt.

Det är ett lån som ställer stora krav på dig som låntagare. Därför är det alltid viktigt att du gör en kalkyl av din egen ekonomi. Kan den hantera dubbla boendekostnader och dubbla lån?

överbryggningslån

Vilka kan erbjuda överbryggningslån?

Framförallt så är det traditionella banker som kan erbjuda överbryggningslån. Då kravet är att använda samma bank som bolånet finns på är utbudet mer begränsat jämfört med privatlån. Där finns ett större utbud.

överbryggningslån

Kostnad för ett överbryggningslån

Som alla andra lån kostar det att ha ett överbryggningslån. Lånet har generellt en relativt låg ränta. Några banker tillämpar individuell ränta och andra har en standardränta för alla. I en del fall kan det även tillkomma en uppläggningsavgift som en engångskostnad.

Om banken tillämpar individuell kommer den att baseras på din ekonomiska situation. Inkomst, lån och krediter samt antalet kreditupplysningar på kort tid är några av de punkter som banken kommer att granska närmare.

överbryggningslån

För- och nackdelar med överbryggningslån

Alla lån har för- och nackdelar, så även överbryggningslån. Nedan listar vi några av de mest generella. Utgå alltid från dina personliga förutsättningar och låna ansvarsfullt.

Fördelar med överbryggningslån

Det finns framförallt två fördelar med överbryggningslån. Första fördelen är ränta. Räntan är lägre än ett blancolån då det finns något av värde som säkerhet. Lån utan säkerhet är mer passande när det gäller lägre summor. Andra fördelen är att i lugn och ro kunna köpa den nya bostaden och sälja den gamla.

Nackdelar med överbryggningslån

En av de främsta nackdelarna är som med alla andra lån – det kostar pengar. Lånet är tänkt att ha en kort återbetalningstid då tanken är att fastigheten omgående ska säljas. Skulle affären dra ut på tiden eller det vara väldigt svårt att sälja till det tilltänkta priset kan det leda till problem och större lån.
För att inte riskera att hamna i en problematisk sits vill därför banken alltid ha uppdateringar om något förändras. Uppdateringar kan vara att en försäljning avbryts, en köpeskilling sänks eller en tillträdesdag förändras. Genom att hela tiden kommunicera kan det underlätta för dig.

överbryggningslån

Alternativ istället för överbryggningslån

I det fall som tanken inte är att omgående sälja det gamla huset utan exempelvis hyra ut istället ansöker en del om ett bolån till. Överbryggningslån är enbart avsett för det tillfällen där en försäljning är avsedd att genast ske.
Överbryggningslån ska inte heller blandas ihop med ett lån till handpenning. Behöver du låna pengar till handpenning är det någon form av lån utan säkerhet som gäller. Är du ute efter ett lån till handpenning finns Likvidum. Vi är en låneförmedlare som hjälper till att jämföra upp till ett trettiotal olika kreditgivare med en enda ansökan.

överbryggningslån

Är överbryggningslån ett bra alternativ?

Sammanfattningsvis frågar vi oss om överbryggningslån är ett bra alternativ. Svaret är att det beror på. Äger du idag en fastighet och vill köpa en ny så är det en bra lösning när tanken är omgående försäljning. Överbryggningslån är ett mycket specifikt typ av lån som inte har flexibilitet att användas på annat sätt, men det har generellt en lägre ränta än andra alternativ.
För att få mer information om denna typ av lån rekommenderar vi att du kontaktar den lån som du idag har bolån i eller som du avser att ha bolånet i.

överbryggningslån

Vanliga frågor om överbryggningslån

Vad är överbryggningslån?

Ett lån som används för att kunna köpa en ny bostad samtidigt som den gamla blir såld. Så snart den gamla den fastigheten är såld återbetalas hela överbryggningslånet.

Är ett överbryggningslån dyrt?

Räntan ligger som ett vanligt bolån och är därför ett mer förmånligt lån än ett lån utan säkerhet. Men ett lån är alltid en kostnad och innebär alltid ett ekonomiskt ansvar.

Vilka erbjuder överbryggningslån?

De traditionella bankerna kan erbjuda överbryggningslån. Bankerna kan ha olika krav och villkor så kontakta din bank för att få veta exakt vad som gäller.

Denna artikel skrevs 2022-10-07 och uppdaterades 1 mars, 2024 klockan 09:30

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel