Taxerad inkomst - vad är det & hur beräknas det? - [2024]
Hem » Taxerad inkomst

Taxerad inkomst

Varje år får miljontals svenskar sitt slutskattebesked. I det har Skatteverket bestämt din taxerade inkomst – hur mycket pengar du har tjänat under föregående år. I den här artikeln kommer Likvidum att förklara hur det fungerar och vad det faktiskt betyder.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2023-08-08 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 12:36

taxerad inkomst

Fastställd årlig inkomst

Ordet taxerad betyder i de här sammanhangen fastställd. Varje år ska fysiska personer redovisa sin inkomst till Skatteverket i form av en inkomstdeklaration. Din taxerade inkomst används inom flera områden. Dels är det en stor del av hur mycket skatt du ska betala under året. Inkomsten påverkar också andra saker som hur stort lån du kan bli beviljad eller om du kan vara berättigad till något bidrag.
Taxerad inkomst är en offentlig uppgift i Sverige. Alla kan kontrollera hur stor inkomst en person har haft helt anonymt genom att kontakta Skatteverket eller använda någon av de tjänster som finns.

Inkomster inom taxerad inkomst

De inkomster som ska räknas in i den taxerande inkomsten är så kallade beskattningsbara inkomster. Några exempel på det är:

  • Lön
  • Pension
  • Bidrag som exempelvis sjukpenning
  • Andra skattepliktiga ersättningar

Samtliga är inkomster på vilka skatt ska betalas och baseras alltid på bruttobeloppet – summan innan skatt. Pengar som kommer från arv, gåvor eller kapitalvinster räknas inte in här. Inkomsterna räknas per år, vilket kallas för beskattningsår. Året 2024 kommer att vara ett beskattningsår.

taxerad inkomst

Vad påverkar taxerad inkomst?

Taxerad inkomst har effekt på flera ekonomiska områden. Därför ska du alltid gå igenom uppgifterna som finns i din inkomstdeklaration. Några områden är:

Årlig skatt

Hur mycket pengar du har tjänat under året är en stor del i hur mycket skatt som ska betalas in. När alla delar i deklaration har fastställts kan du därför få betala in mer i skatt eller få tillbaka pengar.

Lån och krediter

Vid en ansökan om att låna pengar i form av privatlån eller annat lån kommer en kreditupplysning att genomföras. Kreditupplysningen innehåller uppgifter som hur stor taxerad inkomst du har. En större inkomst kan göra det möjligt att låna högre belopp och att få en lägre ränta.

Bli beviljad bidrag

När det är tufft ekonomiskt finns det flera bidrag som kan beviljas. Ett exempel är bostadsbidrag. Det är ett bidrag som baseras på hur stor taxerad inkomst en person har. Ofta finns olika nivåer på bidrag. Bidraget minskar stegvis utifrån olika inkomstnivåer.
Om det skulle finnas felaktiga uppgifter är det din skyldighet att det korrigeras. Skulle inte det göras kan du bli återbetalningsskyldig. Återbetalning kan vara felaktigt bidrag eller att du har betalat för lite skatt under året.

taxerad inkomst

Min taxerade inkomst

Du kan alltid hitta din taxerade inkomst på Skatteverkets hemsida. Där finns information från flera år tillbaka. Informationen når du genom att:

  1. Gå till skatteverket.se och logga in på dina sidor
  2. Välj “Skatter och deklarationer”
  3. Välj “Beslutade skatteuppgifter”
  4. Här kan du välja året du vill se och ladda hem som PDF

På Skatteverket går det också att hitta årets preliminära uppgifter. Det är uppgifter som exempelvis en arbetsgivare har skickat in, men först kommer att fastställas helt när året är slut. De uppgifterna går att hitta under “Lön, pension, sjukpenning m.m.”.

taxerad inkomst

Viktiga datum för taxerad inkomst

Likvidum har viktiga datum på sin hemsida som löpande uppdateras. Här kan du som privatperson exempelvis ta del av när inkomstdeklarationen senast ska vara inne och när skatteåterbäringen kommer. Slutskattebeskedet visar den taxerade inkomsten som har fastställts. Efter att slutskattebeskedet har släppts kan det ta några dagar innan det har uppdaterats så att den syns på en kreditupplysning.

taxerad inkomst

Sammanfattningsvis om taxerad inkomst

Taxerad inkomst är den inkomst som Skatteverket fastställer att du har haft under ett beskattningsår. En taxerad inkomst kan påverka på flera områden i livet. Funderar du på att exempelvis jämföra samlingslån via Likvidum är det positivt att ha en hög taxerad inkomst. Gå igenom de uppgifter som Skatteverket har fått in så att de är korrekta, det är din skyldighet.

Vanliga frågor om taxerad inkomst

Vad är taxerad inkomst?

Det är din fastställda inkomst under ett beskattningsår.

Vad är beskattningsår?

Ett beskattningsår sträcker sig från 1 januari till 31 december.

Kan jag se min taxerade inkomst?

Den hittar du på Skatteverkets hemsida.

Taxerad inkomst

Denna artikel skrevs 2023-08-08 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 12:36

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel