Skatteåterbäring - när kommer skatteåterbäringen 2024?
Hem » Skatteåterbäring 2024 – Alla datum

Skatteåterbäring – När kommer skatteåterbäringen 2024?

Har du deklarerat digitalt innan den 3 april är det möjligt att få skatteåterbäring utbetald 9 – 12 april 2024. Tänk på att det finns fler datum som är viktiga att hålla reda på när det kommer till skatteåterbäringen

Så får du skatteåterbäring tidigast 2024

Skatteverket betalar ut skatteåterbäringen tidigast till dig som deklarerade senast den 3 april.

Då kommer skatteåterbäringen under 2024
Förutsättning pengar på kontot
Deklarerat digitalt senast 3 april 9-12 april 2024
Deklarera senast 2 maj 4-7 juni 2024
Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 11 mars, 2024 klockan 09:23

skatteåterbäring

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

skatteåterbäring

Viktiga datum för deklaration 2024

 • 12 februari 2024
  En extra inbetalning behöver göras till ditt skattekonto om du förväntar dig en kvarskatt överstigande 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.
 • 3 mars 2024
  Sista dagen för att skaffa digital brevlåda för att få din deklaration skickad digitalt istället för med posten.
 • 4-8 mars 2024
  Om du har en digital brevlåda kommer din deklaration som en pdf-fil. Den finns också tillgänglig som pdf på Mina sidor, även för de utan digital brevlåda.
 • 19 mars 2024
  Deklarationen är nu öppen. Du med e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1.
 • 3 april 2024
  Sista dagen för att godkänna din deklaration utan att ändra eller lägga till uppgifter för att få ditt slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring i april. Godkänn deklarationen via appen, e-tjänsten, telefon eller sms.
 • 8–12 april 2024
  Slutskattebesked skickas till de som godkände sin deklaration digitalt utan ändringar senast 3 april. Det gäller även de med skatt att betala. De utan digital brevlåda får beskedet med posten 1-3 veckor senare.
 • 9–12 april 2024
  Skatteåterbäring betalas ut till de som godkände sin deklaration digitalt utan ändringar senast 3 april och har skatt att få tillbaka.
 • 15 mars–15 april 2024
  De utan digital brevlåda får sin deklaration med posten. De med e-legitimation kan logga in i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 från den 19 mars och deklarera även om de inte fått sin pappersdeklaration ännu.
 • 2 maj 2024
  Sista dagen att deklarera för de utan anstånd.
 • 3 maj 2024
  En extra inbetalning behöver göras till ditt skattekonto om du förväntar dig en kvarskatt på högst 30 000 kronor och vill undvika kostnadsränta.
 • 16 maj 2024
  Sista dagen att deklarera för de med anstånd att lämna in deklarationen.
 • 3–7 juni 2024
  Slutskattebesked skickas till de som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration godkändes. De utan digital brevlåda får beskedet med posten 1-3 veckor senare.
 • 4–7 juni 2024
  Skatteåterbäring betalas ut till de som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration godkändes.
 • 17 juni 2024
  Sista dagen att deklarera för de med anstånd att lämna in deklarationen genom redovisningsbyrå (byråanstånd).
 • 12 juli 2024
  De som fick sitt slutskattebesked i april och har skatt att betala bör ha gjort inbetalningen till sitt skattekonto senast idag. Kvarskatt bör alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattade beslut om den slutliga skatten (slutskattebesked). Det specifika datumet framgår av slutskattebeskedet.
 • 5–9 augusti 2024
  Skatteåterbäring betalas ut till de som deklarerade senast 2 maj och vars deklaration godkändes.
 • 6–9 augusti 2024
  Skatteåterbäring betalas ut till de som inte fick sitt slutskattebesked i april eller juni, exempelvis om de haft anstånd med att deklarera.
 • 12 september 2024
  De som fick sitt slutskattebesked i juni och har skatt att betala bör ha gjort inbetalningen till sitt skattekonto senast idag. Kvarskatt bör alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattade beslut om den slutliga skatten (slutskattebesked). Datumet specificeras i slutskattebeskedet.
 • 12 november 2024
  De som fick sitt slutskattebesked i augusti och har skatt att betala bör ha gjort inbetalningen till sitt skattekonto senast idag. Kvarskatt bör alltid betalas inom 90 dagar från att Skatteverket fattade beslut om den slutliga skatten (slutskattebesked). Datumet specificeras i slutskattebeskedet.
 • 2–6 december 2024
  Slutskattebesked skickas till de som inte tidigare fått besked om den slutliga skatten eller som saknar skatteregistrering i Sverige. De utan digital brevlåda får beskedet med posten 1-3 veckor senare. De med kvarskatt bör betala in den till sitt skattekonto senast 12 mars 2025.
 • 3–6 december 2024
  Skatteåterbäring betalas ut till de som inte tidigare fått besked om den slutliga skatten eller som saknar skatteregistrering i Sverige.
skatteåterbäring

Så går det till att deklarera

För att få tillbaka på skatten i form av skatteåterbäring behöver du först deklarera dina inkomster. Alla som tjänar över 20 008 kronor är skyldiga att deklarera. Din deklaration visar du hur mycket du tjänat under föregående inkomstår och hur skatt du betalat in till staten.

Din inkomstdeklaration skickas ut till dig förifylld av Skatteverket. Om allt stämmer och du inte vill göra några avdrag, eller behöver göra tillägg, är det bara att signera deklarationen och skicka in den till Skatteverket.

Deklarationen skickas ut under mars och april månad. Om du har skaffat en digital brevlåda som exempelvis Kivra får du deklaration redan i mars. De som inte har en digital brevlåda får vänta på att pappersdeklarationen kommer hem i brevlådan. Pappersdeklarationen skickas ut i april.

Det går alldeles utmärkt att pappersdeklarera på gammalt hederligt vis, men då tar det också längre tid för Skatteverket att handlägga din deklaration och därmed även längre tid innan du en eventuell återbäring betalas ut.

skatteåterbäring

När kommer skatteåterbäring 2024?

När skatteåterbäringen betalas ut beror hur och när du lämnar in din deklaration till Skatteverket och du gör ändringar eller avdrag i deklarationen. Om du inte behöver göra några ändringar och deklarerar digitalt har du goda möjligheter att få skatteåterbäringen redan i april. Men då gäller det att ha koll på alla datum och uppfylla Skatteverkets krav. Här går vi igenom allt du behöver veta för att få skattepengarna så snabbt som möjligt.

Så får du skattepengarna redan i april:

För att få skattepengarna vid den första utbetalningen som startar 9 april behöver du göra följande saker:

 • Du behöver ha anmält ett bankkonto för utbetalning till Skatteverket
 • Deklarera digitalt i Skatteverkets app eller via e-tjänsten på skatteverket.se
 • Du godkänner deklarationen utan att göra avdrag, ändringar eller tillägg
 • Deklarationen är signerad och inskickad till Skatteverket senast 3 april

För att deklarera så snabbt som möjligt behöver du så klart gå igenom din deklaration så snart som möjligt. För att få den digitala deklarationen i tid ska du ha skaffat digital brevlåda senast 3 Mars. Det är inte längre ett krav att ha brevlåda för att få tidig utbetalning av skattepengarna. Du kan deklarera på Skatteverkets e-tjänst eller i appen även om du inte har en digital brevlåda. De som har en digital brevlåda får dock sin deklaration tidigare och har längre tid på sig att granska den.

skatteåterbäring

Bonusfakta – Skatteregler som påverkar din skatt

Den första januari 2021 trädde ett flertal nya skatteregler i kraft. Däribland flera avdrag som kan vara bra att känna till inför deklarationen.

Det kanske mest omtalade exemplet är det utökade rut-avdraget som höjdes till 75 000 kronor per person och år från det tidigare maxbeloppet på 50 000 kronor. Fler typer av tjänster blir också avdragsgilla.

Möblering och montering av möbler

Är du osugen på att montera din nya IKEA-möbel själv? Sedan årsskiftet är det betydligt billigare att låta någon annan göra det. Bland de nya rut-berättigande tjänsterna märks möblering av bostäder och montering av möbler.

Det har också blivit billigare att göra sig med gamla möbler och annan inredning. RUT-avdraget gäller nu vid transport av bohag till loppmarknader, secondhandbutiker och välgörenhetsorganisationer och till från och magasinering.

Tillsyn av bostäder

Enklare tillsyn av bostad, exempelvis fritidshus. Med enklare tillsyn avses saker som vattning av blommor, vädring, hämta post, släppa in hantverkare, gräsklippning, snöskottning, byta trasiga lampor och liknande omfattas nu av rut.

Tvätta kläder

Du kan nu göra avdraget med rut för tvätt hos en tvätterifirma. Avdraget gäller också för transporten till tvätteriet och tilläggstjänst som enklare reparationer av kläder.

Avdrag för grön teknik

Goda nyheter för dig som är sugen på att skaffa solceller. Du kan nu göra avdrag på 50 procent på investeringar i grön teknik. Hit räknas saker som lagring av el från egna solceller och laddstationer till elbilar.

Uppskovsräntan avskaffas

Från med årsskiftet slopas uppskovsräntan. det betyder att du inte behöver betala ränta om du skjuter upp betalning av skatt efter att du sålt en bostad.

Lägre skatt för pensionärer

En rad olika skattesänkningar som gynnas pensioner lanserades vid årsskiftet. Skattesänkningar omfattar även personer som är äldre än 65 och jobbar.

skatteåterbäring

Källor

Vanliga frågor om skatteåterbäring 2024

När får man veta skatteåterbäringen 2024?

Den 4-8 Mars 2024 får du som har en digitalbrevlåda se din deklaration. Även för de utan digitalbrevlåda.

När ska man deklarera 2024?

Du kan deklarera från 19 Mars och sista dagen för inlämnad deklaration är 2 Maj.

När kommer skatten 2024?

Den 9-12 april betalar skatteverket ut pengarna till dig som godkänt digitalt. Annars gäller datumet 4-7 Juni 2024

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 11 mars, 2024 klockan 09:23

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel