Hem » Skatteåterbäring 2023 – Alla datum
Pontus Wiss

Av: Pontus Wiss

Uppdaterad: 30 augusti, 2023

Skatteåterbäring – När kommer skatteåterbäringen 2023?

Har du deklarerat digitalt innan den 30 mars är det möjligt att få skatteåterbäring utbetald 5 – 7 april 2023. Tänk på att det finns fler datum som är viktiga att hålla reda på när det kommer till skatteåterbäringen

Så får du skatteåterbäring tidigast 2023

  • Skatteåterbäring 5 – 7 april 2023
  • Andra viktiga datum kring deklarationen
  • Skatteregler som påverkar din skatt
Då kommer skatteåterbäringen tidigast under 2023
Förutsättningar pengar på kontot
Deklarerat digitalt senast 30 Mars 5-7 april
Deklarerat senast 2 Maj, på papper eller digitalt 8-9 juni
Deklaration med hjälp av redovisningsbyrå senast 15 juni 10-11 augusti
Saknar skatteregister i Sverige eller ej tidigare fått besked om skatt 6-8 december
skatteåterbäring

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året som gått.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikheten för att du betalat in för mycket skatt. Personer som bara jobbar under del av året, till exempel säsongsarbetare och studenter som sommarjobbar tenderar också betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Om du betalat in för lite skatt kommer du att få restskatt istället för skatteåterbäring, vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

skatteåterbäring

Så går det till att deklarera

För att få tillbaka på skatten i form av skatteåterbäring behöver du först deklarera dina inkomster. Alla som tjänar över 20 008 kronor är skyldiga att deklarera. Din deklaration visar du hur mycket du tjänat under föregående inkomstår och hur skatt du betalat in till staten.

Din inkomstdeklaration skickas ut till dig förifylld av Skatteverket. Om allt stämmer och du inte vill göra några avdrag, eller behöver göra tillägg, är det bara att signera deklarationen och skicka in den till Skatteverket.

Deklarationen skickas ut under mars och april månad. Om du har skaffat en digital brevlåda som exempelvis Kivra får du deklaration redan i mars. De som inte har en digital brevlåda får vänta på att pappersdeklarationen kommer hem i brevlådan. Pappersdeklarationen skickas ut i april.

Det går alldeles utmärkt att pappersdeklarera på gammalt hederligt vis, men då tar det också längre tid för Skatteverket att handlägga din deklaration och därmed även längre tid innan du en eventuell återbäring betalas ut.

skatteåterbäring

När kommer skatteåterbäring 2023?

När skatteåterbäringen betalas ut beror hur och när du lämnar in din deklaration till Skatteverket och du gör ändringar eller avdrag i deklarationen. Om du inte behöver göra några ändringar och deklarerar digitalt har du goda möjligheter att få skatteåterbäringen redan i april. Men då gäller det att ha koll på alla datum och uppfylla Skatteverkets krav. Här går vi igenom allt du behöver veta för att få skattepengarna så snabbt som möjligt.

Så får du skattepengarna redan i april:

För att få skattepengarna vid den första utbetalningen som startar 5 april behöver du göra följande saker:

  • Du behöver ha anmält ett bankkonto för utbetalning till Skatteverket
  • Deklarera digitalt i Skatteverkets app eller via e-tjänsten på skatteverket.se
  • Du godkänner deklarationen utan att göra avdrag, ändringar eller tillägg
  • Deklarationen är signerad och inskickad till Skatteverket senast 30 mars

För att deklarera så snabbt som möjligt behöver du så klart gå igenom din deklaration så snart som möjligt. För att få den digitala deklarationen i tid ska du ha skaffat digital brevlåda senast 5 Mars. Det är inte längre ett krav att ha brevlåda för att få tidig utbetalning av skattepengarna. Du kan deklarera på Skatteverkets e-tjänst eller i appen även om du inte har en digital brevlåda. De som har en digital brevlåda får dock sin deklaration tidigare och har längre tid på sig att granska den.

skatteåterbäring

Viktiga datum för deklaration 2023

24 februari
För att få din deklaration utskickad digitalt behöver du en digital brevlåda. Om du inte har en digital brevlåda som exempelvis Kivra behöver du skaffa en sådan senaste 5 Mars för att då deklarationen digitalt.

Om du inte har en digital brevlåda då får du vänta på pappersdeklarationen som kommer hem i din fysiska brevlåda. Det kan dröja ända till mitten av april innan pappersdeklarationen är utskickad till alla svenska hushåll. Observera att du kan deklarera ändå genom att logga in på Skatteverkets hemsida eller i appen. De öppnar 6 Mars.

2–7 mars:
Nu skickas deklarationen ut digitalt. Har du skaffat en digital brevlåda senast 5 Mars kommer deklarationen landa där under 10 Mars och du får möjlighet att gå igenom din deklaration.

15 mars–15 april:
Under den här perioden skickas fysiska pappersdeklarationer ut. Om du inte har skaffat en digital brevlåda får du din deklaration hem i brevlådan nu.

14 mars
Fick du kvarskatt förra året? Om du är en av dem som fick ditt slutskattebesked i december 2022 och fortfarande hade skatt att betala har du till den 13 Februari på dig att betala den. Skatten vara inne på Skatteverkets konto senast detta datum så se till att betala i god tid.

15 mars
Den 14 mars öppnar den digitala deklarationen. Om du har BankID kan du nu logga in med ditt BankID och signera din deklaration på skatteverket.se eller i appen.

15 mars–15 april:
Under den här perioden skickas fysiska pappersdeklarationer ut.

30 mars:
Sista chansen att få skatteåterbäringen veckan efter påsk. Deklarera digitalt innan 30 mars om det är viktigt att skattepengarna kommer snabbt. Om du inte behöver göra några tillägg eller avdrag får du skattepengarna i april.

5-7 april:
Skatteåterbäringen betalas ut till de som signerat sin deklaration digitalt före 30 mars.

2 maj:
Sista chansen! Tisdagen den 2 maj är den absolut sista dagen att deklarera*. Inkomstdeklarationen för föregående år ska inne hos Skatteverket före klockan 24.00. Kom ihåg att du behöver fylla deklarationens bilagor om du är företagare och/eller sålt tillgångar som aktier eller en bostad.

3 maj

Om du fått kvarskatt på ett belopp som understiger 30 000 kronor ska du betala in det nu för att slippa betala ränta på pengarna. Räntan på kvarskatt under 30 000 kronor räknas från den 4 maj och tickar vidare tills du betalat in pengarna.

8-10 juni:
Sista utbetalningarna av skatteåterbäringen. Om du inte fått skattepengarna i april betalas de ut nu. De som fyllt i pappersdeklarationen får sina pengar nu.

10–11 augusti:
Du som har en digital brevlåda och har kvarskatt att betala får ditt slutskattebesked nu. Har du inte en digital brevlåda får du hem slutskattebeskedet i pappersform senast den 20 augusti.

9-12 augusti:
Om du fått uppskov och lämnat in din deklaration efter den 2 maj betalas dina skattepengar ut nu.

12 September:
Brytdatum för kvarskatten. Om din deklaration visar att du betalat för lite skatt under 2022 ska kvarskatten vara inbetald till Skatteverket senast 12 September.

skatteåterbäring

Bonusfakta – Skatteregler som påverkar din skatt

Den första januari 2021 trädde ett flertal nya skatteregler i kraft. Däribland flera avdrag som kan vara bra att känna till inför deklarationen.

Det kanske mest omtalade exemplet är det utökade rut-avdraget som höjdes till 75 000 kronor per person och år från det tidigare maxbeloppet på 50 000 kronor. Fler typer av tjänster blir också avdragsgilla.

Möblering och montering av möbler

Är du osugen på att montera din nya IKEA-möbel själv? Sedan årsskiftet är det betydligt billigare att låta någon annan göra det. Bland de nya rut-berättigande tjänsterna märks möblering av bostäder och montering av möbler.

Det har också blivit billigare att göra sig med gamla möbler och annan inredning. RUT-avdraget gäller nu vid transport av bohag till loppmarknader, secondhandbutiker och välgörenhetsorganisationer och till från och magasinering.

Tillsyn av bostäder

Enklare tillsyn av bostad, exempelvis fritidshus. Med enklare tillsyn avses saker som vattning av blommor, vädring, hämta post, släppa in hantverkare, gräsklippning, snöskottning, byta trasiga lampor och liknande omfattas nu av rut.

Tvätta kläder

Du kan nu göra avdraget med rut för tvätt hos en tvätterifirma. Avdraget gäller också för transporten till tvätteriet och tilläggstjänst som enklare reparationer av kläder.

Avdrag för grön teknik

Goda nyheter för dig som är sugen på att skaffa solceller. Du kan nu göra avdrag på 50 procent på investeringar i grön teknik. Hit räknas saker som lagring av el från egna solceller och laddstationer till elbilar.

Uppskovsräntan avskaffas

Från med årsskiftet slopas uppskovsräntan. det betyder att du inte behöver betala ränta om du skjuter upp betalning av skatt efter att du sålt en bostad.

Lägre skatt för pensionärer

En rad olika skattesänkningar som gynnas pensioner lanserades vid årsskiftet. Skattesänkningar omfattar även personer som är äldre än 65 och jobbar.

skatteåterbäring

Vanliga frågor om skatteåterbäring 2023

När får man veta skatteåterbäringen 2023?

Den 10 Mars 2023 får du som har en digitalbrevlåda se din deklaration. Annars gäller 14 Mars.

När ska man deklarera 2023?

Du kan deklarera från 14 Mars och sista dagen för inlämnad deklaration är 2 Maj.

Kan jag se om jag får tillbaka på skatten?

Ja – logga in på skatteverket för att se ifall du får tillbaka på skatten eller behöver betala restskatt. Du som ej har en digital brevlåda, eller skatteverkets app får deklarationen på posten mellan 15 Mars – 15 april

När kommer skatten 2023?

Den 5-6 april betalar skatteverket ut pengarna till dig som godkänt digitalt. Annars gäller datumet 8-9 Juni 2023

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 30 augusti, 2023 klockan 11:14


Head of onlinesales och redaktör


pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Dela artikel