Deklaration – När kommer skatteåterbäringen 2021?

Snart är väntan över. Inom kort kommer årets skatteåterbäring. Här går vi igenom alla viktiga datum och förberedelser du behöver ha koll på för att få skattepengarna så snabbt som möjligt.

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är en återbetalning från Skatteverket som du får om du betalat in för mycket skatt under föregående år. Du kan också få skatteåterbäring om din beskattningsbara inkomst har blivit mindre under året.

En vanlig orsak till att man betalat in för mycket skatt är att du har lån eller andra skulder som du betalar ränta för. Räntekostnader är nämligen avdragsgilla. Om du har varierande inkomst och inte jämkar ökar också sannolikhet för att du betalat in för mycket skatt. Personer som säsongsjobbar eller endast jobbar under sommaren tenderar också att betala in för mycket skatt under året.

Det är också möjligt att ha betalat in för lite skatt under året. Då får du restskatt istället för skatteåterbäring vilket innebär att du måste betala in mellanskillnaden till Skatteverket.

Så går det till att deklarera

För att få tillbaka på skatten i form av skatteåterbäring behöver du först deklarera dina inkomster. Alla som tjänar över 20 008 kronor är skyldiga att deklarera. I din deklaration visar du hur mycket du tjänat under föregående inkomstår och hur skatt du betalat in till staten.

Din inkomstdeklaration skickas ut till dig förifylld av Skatteverket. Om allt stämmer och du inte vill göra några avdrag eller behöver göra tillägg är det bara att signera deklarationen och skicka in den till Skatteverket.

Deklarationen skickas ut under mars och april månad. Om du har skaffat en digital brevlåda som exempelvis Kivra får du deklaration redan i mars. De som inte har en digital brevlåda får vänta på att pappersdeklarationen kommer hem i brevlåda. Pappersdeklarationen skickas ut i april.

När kommer skattepengarna 2021?

När skatteåterbäringen betalas ut beror hur och när du lämnar in din deklaration till skatteverket och du gör ändringar eller avdrag i deklarationen. Om du inte behöver göra några ändringar och deklarerar digitalt har du goda möjligheter att få skatteåterbäringen redan i april. Men då gäller det att ha koll på alla datum och uppfylla Skatteverkets krav. Här går vi igenom allt du behöver veta för att få skattepengarna så snabbt som möjligt.

Så får du skattepengarna redan i april:

För att få skattepengarna vid den första utbetalningen som startar 15 april behöver du göra följande saker:

  • Du behöver ha anmält ett bankkonto för utbetalning till Skatteverket
  • Deklarera digitalt i Skatteverkets app eller via e-tjänsten på skatteverket.se
  • Du godkänner deklarationen utan att göra avdrag, ändringar eller tillägg
  • Deklarationen är signerad och inskickad till Skatteverket senast 30 mars

För att deklarera så snabbt som möjligt behöver du så klart gå igenom din deklaration så snart som möjligt. För att få den digitala deklarationen i tid ska du ha skaffat digital brevlåda senast 25 februari. Det är inte längre ett krav att ha brevlåda för att få tidig utbetalning av skattepengarna. Du kan deklarera på Skatteverkets e-tjänst eller i appen även om du inte har en digital brevlåda. De som har en digital brevlåda får dock sin deklaration tidigare och har längre tid på sig att granska den.

 

Viktiga datum för deklaration 2021

25 februari
För att få din deklaration utskickad digitalt behöver du en digital brevlåda. Om du inte har en digital brevlåda som exempelvis Kivra behöver du skaffa det senaste 25 februari för att då deklarationen digitalt.

Om du inte har en digital brevlåda då får du vänta på pappersdeklarationen som kommer hem i din fysiska brevlåda. Det kan dröja ända till mitten av april innan pappersdeklarationen är utskickad till alla svenska hushåll. Observera att du kan deklarera ändå genom att logga in på Skatteverkets hemsida eller i appen. De öppnar 16 mars.

3–9 mars:
Nu skickas deklarationen ut digitalt. Har du skaffat en digital brevlåda senast 25 februari kommer deklarationen landa där och du får möjlighet att gå igenom och signera din deklaration.

13 mars–15 april:
Under den här perioden skickas fysiska pappersdeklarationer ut.

16 mars:
Nu kan du deklarera genom att logga in på Skatteverkets hemsida eller använda Skatteverkets app för att deklarera.

30 mars:
Sista chansen att få skatteåterbäringen veckan efter påsk. Deklarera digitalt innan 30 mars om det är viktigt att skattepengarna kommer snabbt.

7–9 april:
Skatteåterbäringen betalas ut till de som signerat sin deklaration före 30 mars.

3 maj:
Första vardagen i maj och absolut sista dagen att deklarera*. Inkomstdeklarationen för föregående år ska inne hos Skatteverket före klockan 24.00. Kom ihåg att du behöver fylla deklarationens bilagor om du är företagare och/eller sålt tillgångar som aktier eller en bostad.

1 juni

* Det är möjligt att deklarera senare är 3 maj. Men då behöver du ansöka om anstånd hos Skatteverket senast 3 maj om att senarelägga deklarationen. Du måste också ha goda skäl för att få anstånd. Det är möjligt att ansöka om senare deklaration t. ex. om viktiga uppgifter saknas i deklaration du fått från skatteverket, om du bor utomlands, är ute på en tjänsteresa. Om du fått anstånd med din deklaration är senaste datum att deklarera 1 juni.

8-11 juni:
Sista utbetalningarna av skatteåterbäring. Om du inte fått skattepengarna i april betalas de ut nu. De som fyllt i pappersdeklarationen får sina pengar nu.

12 november:
Brytdatum för kvarskatten. Om din deklaration visar att du betalat för lite skatt under 2020 ska kvarskatten vara inbetald till Skatteverket senast 12 november.

Bonusfakta – Nya skatteregler som påverkar din skatt 2021

Den första januari 2021 trädde ett flertal nya skatteregler i kraft. Däribland flera avdrag som kan vara bra att känna till inför deklarationen.

Det kanske mest omtalade exemplet är det utökade rut-avdraget som höjdes till 75 000 kronor per person och år från det tidigare maxbeloppet på 50 000 kronor. Fler typer av tjänster blir också avdragsgilla.

Möblering och montering av möbler

Är du osugen på att montera din nya IKEA-möbel själv? Sedan årsskiftet är det betydligt billigare att låta någon annan göra det. Bland de nya rut-berättigande tjänsterna märks möblering av bostäder och montering av möbler.

Det har också blivit billigare att göra sig med gamla möbler och annan inredning. RUT-avdraget gäller nu vid transport av bohag till loppmarknader, secondhandbutiker och välgörenhetsorganisationer och till från och magasinering.

Tillsyn av bostäder

Enklare tillsyn av bostad, exempelvis fritidshus. Med enklare tillsyn avses saker som vattning av blommor, vädring, hämta post, släppa in hantverkare, gräsklippning, snöskottning, byta trasiga lampor och liknande omfattas nu av rut.

Tvätta kläder

Du kan nu göra avdraget med rut för tvätt hos en tvätterifirma. Avdraget gäller också för transporten till tvätteriet och tilläggstjänst som enklare reparationer av kläder.

Avdrag för grön teknik

Goda nyheter för dig som är sugen på att skaffa solceller. Du kan nu göra avdrag på 50 procent på investeringar i grön teknik. Hit räknas saker som lagring av el från egna solceller och laddstationer till elbilar.

Uppskovsräntan avskaffas

Från med årsskiftet slopas uppskovsräntan. det betyder att du inte behöver betala ränta om du skjuter upp betalning av skatt efter att du sålt en bostad.

Lägre skatt för pensionärer

En rad olika skattesänkningar som gynnas pensioner lanserades vid årsskiftet. Skattesänkningar omfattar även personer som är äldre än 65 och jobbar.

Artikeln uppdaterades senast 27 Oktober 2021
Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. Pontus har en bred kunskap om branschen i sin helhet.