Jämkning – Vad är skattejämkning?

Skattejämkning innebär att en förbetald preliminär skatt justeras till att vara högre eller lägre än enligt skattetabellen. Detta är vanligt att personer som har flera arbetsgivare eller en lön av olika anledningar kraftigt varierar under årets lopp väljer att jämka. På så sätt slipper riskera restskatt eller att betala för mycket skatt under året.

MIniräknare och pappersdeklaration

Så går det till att jämka

När du ansöker hos Skatteverket om jämkning kan du få korrigering på hur mycket du ska betala in i skatt. Efter att ha fått in din ansökan kommer Skatteverket, baserat på de uppgifter du lämnat in, beräkna ett skatteavdrag åt dig. När du sedan får ett beslut tilldelat ska du lämna in detta till din arbetsgivare, som är skyldig att följa beslutet. Skulle det visa sig att dina inkomster eller avdrag ändras kan du alltid lämna in en ny ansökan under året gång.

Efter godkännande från Skatteverket kommer den nya skattesatsen att bli giltig vid nästa utbetalningstillfälle. Detta brukar börja gälla efter två veckor från det att dokumentet om jämkning inkommit.

Det går att välja att ha stående jämkning, och då används samma uppgifter år efter år av Skatteverket. Detta kallas för särskild beräkningsgrund och en blankett kommer att skickas ut förifylld av Skatteverket varje höst till arbetsgivaren.

Varför ska jag jämka?

Genom att jämka kompenserar du för hur den totala årsinkomsten kommer se ut. Det betyder att din preliminära skatt kommer väldigt nära eller blir precis som det slutgiltiga skattebeskedet. På så sätt kan du undvika att råka ut för att betala antingen för mycket eller för lite i skatt. Betalar du för lite skatt får du restskatt vilket kan komma som en obehaglig överraskning. Betalar du för mycket skatt får du visserligen skatteåterbäring sedan, men har i praktiken lånat ut dina pengar gratis.

Då är det fördelaktigt med jämkning

 • Du har flera arbetsgivare
 • Din lön varierar kraftigt under året
 • Om du reser mycket till och från jobbet
 • Du förväntas få ett stort överskott av kapital, till exempel om du har bolån
 • Om du brukar betala för mycket eller för lite i skatt under årets gång
 • Du har extra inkomst vid sidan av primära arbetet
 • Är pensionär och betalar kvarskatt på grund av för lite dragen skatt
 • Om du ska få avgångsvederlag, med hänvisning till reglerna om ackumulerad inkomst

Om du inte vill ha restskatt och istället ber din arbetsgivare att dra extra skatt finns det några saker att tänka på:

 • Skattekontot som den extra skattesumman sitter på har lägre ränta än ett sparkonto
 • Om du istället ber om jämkning kan du själv sätta in pengarna på ett sparkonto
 • Genom att själv spara pengarna kan du få bättre avkastning än via skatteåterbäringen

Det kan vara bra att känna till att om du av någon anledning tjänar under 19 247 kronor under ett år blir du skattebefriad. För att undvika att skatt dras från din lön kan du lämna in en ifylld blankett från Skatteverket till din arbetsgivare.

Artikeln uppdaterades senast 27 Oktober 2021

Skribent Felix Franzèn
Ekonomiskribent
felix@searchintent.se Linkedin: Felix Franzén
Felix har arbetat med digital kommunikation i mer än 10 år. Under de åren har han skaffat sig breda kunskaper om frågor som rör finans och privatekonomi. Främst genom rollen som ekonomiskribent.