Rotavdrag - Så funkar rotavdraget [2024] | Likvidum
Hem » Rotavdrag

Rotavdrag – 2024

ROT-avdraget är en skattereduktion, alltså ett avdrag, som du kan göra för tjänster i hemmet. ROT är en förkortning för renovering, ombyggnad och tillbyggnad och det är just den typen av tjänster du kan göra avdrag för.
Taket för ROT-avdraget är för närvarande 50 000 kronor per person och år. Kombinerar du ROT-avdraget med RUT är taket 75 000 kronor.

 • 50 000 kronor per person och år
 • Kombinerat med RUT är taket 75 000 kronor

Taket för rotavdraget föreslås separera från RUT och höjs från 50 000 till 75 000 kronor under 2024.

 • ROT-avdraget höjs temporärt från 50 000 kronor till 75 000 kronor.
 • Höjningen träder i kraft den 1 juli 2024

Regeringen planerar att temporärt öka det högsta avdraget för hushållsnära tjänster och renoveringar (rotavdraget) från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person under 2024. De föreslår också att det tillfälligt ska finnas separata tak för rot- och rutavdraget.

Förändringarna förväntas träda i kraft den 1 juli 2024 och vara i kraft under hela året. Det är viktigt att notera att under första halvåret 2024 kommer du fortfarande bara kunna använda upp till 50 000 kronor i rotavdrag. Denna åtgärd beräknas minska skatteintäkterna med 960 miljoner kronor under 2024.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 10:46

rotavdrag

Vad är rotavdrag?

Om du till exempel behöver renovera ditt hus eller din lägenhet och anlitar en byggfirma kan du ansöka om rotavdrag för renoveringskostnader. Avdraget ligger på 30 procent av kostnaden för själva arbetet, kringliggande utgifter som materialkostnad och liknande går inte att få avdraget.

Företaget eller hantverkaren gör noga anteckningar om kostnaderna för själva arbetet och materialet för att sedan kunna specificera detta på fakturan. Du som privatperson behöver själv inte ligga ute med pengar, utan företaget som utför arbetet gör sedan ett avdrag för ROT i fakturan. De kommer sedan att anmäla rotavdraget till Skatteverket som gör en utbetalning om allt är utfört korrekt.

 • Du kan dra nytta av ROT-avdraget för renovering och hemförbättringar, med möjlighet att spara upp till 75 000 kronor.
rotavdrag

Hur fungerar rotavdraget?

Med rotavdrag kan det bli en skattereduktion på 30 procent av den totala arbetskostnaden. Hur många andra avdrag som görs i samband med detta kombinerat med din inkomst bestämmer hur mycket som kan fås i rotavdrag.

Det kan vara värt att komma ihåg att både rut- och rotavdraget räknas ihop utslaget över hela året, den sammanlagda kostnaden som kan dras av är 50 000 kr. Det betyder att du som köper så kallade rotarbeten har ett eget ansvar och måste se till att de villkor som krävs är uppfyllda.

rotavdrag

Så beräknas rotavdraget

ROT-avdraget ger dig som sagt 30% skattereduktion vid renovering, reparation, underhåll eller ombyggnad i hemmet.
Du kan däremot inte göra avdrag för materialkostnader.

Har du tillexempel renoverat köket kommer skatteverket att stå för 30% av själva ”arbetskostnaden”. Nedan följer ett exempel på hur rotavdraget beräknas
Utan Rot-avdrag

 • Kostnad arbete 30 000 kr
 • kostnad material 20 000 kr
 • Total kostnad 50 000 kr

Kostnaden för arbetet (30 000 kr) får du en skattereduktion på 30% för, medans kostnaden för materialet är icke avdragsgillt.
Med Rot-avdrag

 • Kostnad arbete: 30 000 x 0.7 = 21 000 kr
 • Kostnad material: 20 000 kr
 • Total kostnad = 41 000 kr
rotavdrag

Vilka krav gäller för rotavdrag?

För att få rotavdrag godkänt finns det ett flertal villkor som behöver uppfyllas, och det kan vara bra att ha koll på dessa när du ska kontakta ett byggföretag:

 • Det arbete som ska utföras av en byggfirma måste ske i en bostad som du själv äger och bor i, till detta räknas även fritidshus och sommarstuga
 • Arbetet i sig som ska utföras måste ge rätt till rotavdrag till att börja med
 • Säljaren av tjänsten måste få korrekt fastighetsbeteckning av dig som kund
 • Det företag som utför ett rotarbete måste inneha F-skatt
 • Det går att anlita en privatperson som innehar A-skatt, som inte bedriver enskild firma eller innehar F-skatt
 • Betalningen ska från och med 1 januari 2020 enbart ske elektroniskt, med till exempel kontokort eller BankID
 • Rotavdrag för pensionärer

Så länge du betalar skatt är du som pensionär fullt berättigad till att ansöka om rotavdrag. Även som pensionär får 30 procent av arbetskostnaden dras av, med 50 000 kronor som högsta belopp per år. Även här ska den totala årliga summan för både rut- och rotavdrag räknas in.

Hur hög din pension är, beroende på hur hög kommunalskatten är där du bor, påverkar hur högt maxbelopp du kan dra nytta av med rotavdraget. Hur mycket du betalar i skatt reglerar hur mycket du kan få i skatteavdrag, eftersom en skattereduktion aldrig blir högre än din bestämda skattesats.

rotavdrag

Denna artikel skrevs 2021-03-26 och uppdaterades 10 januari, 2024 klockan 10:46


Digital specialist och skribent

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel