Pantbank - vad är det & hur fungerar de? - Likvidum - [2024]
Hem » Vad är en pantbank?

Pantbank – Vad är det?

Allt fler konsumenter upptäcker fördelarna med pantbanker. Nu när tiderna blir sämre med hög inflation och stigande räntor kan en pantbank vara ett bra alternativ till en vanlig bank för den som är i behov av ett lån.

Men hur fungerar egentligen en pantbank och är det möjligt att pantsätta vad som helst? Det ska Likvidum ta reda på i denna artikel.

Viktor Ström

Skriven av: Viktor Ström

Olle Gordh

Granskad av: Olle Gordh

Denna artikel skrevs 2022-11-28 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:21

pantbank

Pantbank – Byt varor mot pengar

En pantbank är ett företag som lånar ut pengar mot ett föremål som säkerhet (pantlån). Föremålet (alltså panten) blir kvar på pantbanken tills ägaren antingen löser ut det genom att betala tillbaka den lånade summan eller tills det säljs på auktion. Det gör denna låneform unik eftersom du aldrig kan hamna i en skuldfälla.
Den första pantbanken öppnade redan 1866 och idag finns totalt 23 pantföretag med 61 kontor i landet. För att öppna pantbank måste man ha tillstånd från Länsstyrelsen i det aktuella länet. Verksamheten är lika hårt reglerad som vilken annan bankverksamhet som helst och i enlighet med Pantbankslagen (1995:1000).

Vad går att pantsätta?

Hos en pantbank kan du låna på allt som har ett andrahandsvärde, det vill säga det som man kan ha som föremål på en auktion.
Det vanligaste att belåna är guld- och silverföremål, klockor, konst, antikviteter och designvaror. Men pantbanker accepterar även möbler, musikinstrument och bilar. För vissa föremål måste du dock visa upp kvitto och/eller intyg.

pantbank

Så här fungerar en pantbank

Du kanske har några guldsmycken som du inte använder och vill pantsätta dem för att få lite kassaförstärkning. Nedan berättar vi mer om vad du kan förvänta dig när du besöker en pantbank.

1. Värdering

När du lämnar ditt föremål gör pantbanken en värdering som oftast är gratis. Värdet grundar sig på olika faktorer som allmänt skick, material, efterfrågan och ålder. När det gäller guld och silver kan även världsmarknadspriset påverka värdet. Normalt sett får du låna mellan 70 och 80 procent av andrahandsvärdet.
Värderingen gäller under hela låneperioden om du bestämmer dig att lämna in ditt föremål. Det är alltså föremålets värde som blir din lånesumma. Värdet kan dock ändras om du vill belåna samma föremål vid senare tillfälle.

2. Pantsedel

När du lämnar in ditt föremål ska pantbanken utfärda en pantsedel som ett bevis för pantsättningen. I den finns information om föremålet, lånebelopp och ränta samt villkoren för lånet.

3. Lånetid

Enligt 12 § i Pantbankslagen får inte lånetiden överstiga ett år, men i praktiken läggs ett standardlån på upp till 4 månader. Det finns även pantbanker som beviljar korttidslån på en och två månader.
Du har rätt att när som helst under låneperioden betala tillbaka och lösa ut ditt föremål. Efter att lånetiden har gått ut kan du välja att omsätta lånet (förnya det) genom att betala ränta och expeditionsavgift och få en ny låneperiod.

4. Ränta och avgifter

Varje pantbank har rätt att själv bestämma storleken på ränta och avgifter som är kopplade till ett lån. Därför är det stor variation mellan de olika aktörerna. Vanlig räntespann är mellan 2,5 och 4 procent per månad, vilket ger en årsränta på mellan 25 och 48 procent. Räntan är avdragsgill i din deklaration.
Utöver ränta kan även vissa avgifter tillkomma som till exempel expeditionsavgift som ligger normalt på runt 50 kronor. Enligt Pantbankslagen får varken ränta eller avgifter ändras till låntagarens nackdel under lånetiden.
Om du bestämmer dig att lösa panten i förtid ska du betala ränta och avgifter fram till betalningsdagen.

5. Utbetalning av lånet

Väljer du en fysisk pantbank och godkänner villkoren får du pengarna direkt i handen. Anlitar du en webbaserad pantbank kan det ta ett par bankdagar innan du ser beloppet på ditt konto.
Läs mer om pantlån

pantbank

Om du inte kan (eller vill) betala tillbaka

Den största fördelen med pantbanken är att du inte måste betala tillbaka lånet om du inte vill eller kan. Allt du förlorar är ditt pantsatta föremål. Då har pantbanken rätt att sälja föremålet på en av sina auktioner men först 2 månader efter lånets förfallodag.
Om föremålet säljs med överskott har du rätt till överskottet. Om det däremot säljs med underskott är det pantbanken som får ta kostnaden.

pantbank

Villkor för att använda pantbanken

För att kunna pantsätta en vara ska du:

  • Ha fyllt 18 år
  • Ska ha en giltig legitimation
  • Ska vara ägare till föremålet
pantbank

Fördelar med en pantbank

Ett pantbankslån är ett bra komplement till ett vanligt banklån. Några av fördelarna med att använda pantbank är:

  • Ingen kreditupplysning behövs, då det är föremålet som belånas och inte du.
  • Du får göra avdrag för räntan i din deklaration.
  • Du är inte återbetalningsskyldig.
  • Även du med betalningsanmärkningar får lån.
  • Du har ingen skuld, utan den skrivs av vid försäljning av panten.
  • Du kan aldrig få betalningsanmärkningar eller hamna hos inkasso.
pantbank

Nackdelar med en pantbank

Även om fördelarna med pantbank är många finns det några nackdelar som är bra att känna till:

  • Du riskerar att förlora ett värdefullt föremål.
  • Hög ränta och avgifter.
pantbank

Denna artikel skrevs 2022-11-28 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:21


Digital specialist och innehållsansvarig

E-post Linkedin: Viktor Ström

Viktor har flera års erfarenhet av finansbranschen, bland annat från tidigare arbete inom Bonnierkoncernen. Viktor har tidigare jobbat med företagsfinansiering.

Dela artikel