fbpx

Vilket privatlån är bäst för just dig

När man talar om de bästa privatlånen är det svårt att veta vad som menas. Ett privatlån som är bra för mig är inte nödvändigtvis bra för dig. Ett lån som är bra för maken kanske inte är det för frun. För att göra ett bra val av lånegivare är det klokt att fundera igenom vad som är ett bra lån för dig och vad som är viktigt att tänka på när du ska låna pengar


Se över din ekonomiska situation när du ska låna

Ett bra sätt att börja fundera över lån är att titta på den ekonomiska situationen du befinner dig i. Har du fast arbete, ett hus eller lägenhet, äger du bilar? Finns det ett bra månadssparande som du kan känna dig trygg i? Många gånger är det sådant som banken tittar på när de bestämmer din ränta och vad du ska ha för amorteringstakt. Ibland kan även saker som antal barn vägas in för att bedöma din betalningsförmåga. 


När du har koll på dina inkomster och utgifter kan du fortsätta med att fundera över om du behöver en kredit med kort eller lång återbetalningstid. Det finns fördelar och nackdelar med båda varianterna. En kort kredittid innebär ibland ingen ränta alls om återbetalningen sker inom rätt tidsspann, men är du sen med återbetalningen kan räntorna vara mycket dyra och det billiga lånet blev plötsligt dyrt. En längre kredit ger ofta en högre total räntekostnad, men kan vara skönt att ha om du inte har så stora marginaler att röra dig med och vill veta att du säkert klarar av att betala lånet. 


Hur vet du vilket privatlån som är bäst?

Som vi tidigare nämnt beror det mycket på varför du behöver låna pengar samt vilken summa du vill låna. För små summor som du vet att du kan betala tillbaka kan ett snabblån vara fullt tillräckligt, medan en större summa oftast kanske behöver någon typ av säkerhet för att du ska få en bra ränta. 


Börja med att prata med din hemmabank. Kanske kan de ge dig en bra deal och du kan enkelt behålla alla dina affärer hos dem. Var dock inte rädd för att se dig omkring och höra runt vad andra banker kan erbjuda då storbankerna sällan ger bra rabatter till trogna privatkunder. 


En annan möjlighet är så kallade medlemslån vilket kan ge en väldigt bra ränta om du har tur. Många gånger tecknas de via fackförbund eller liknande och erbjuds åt alla medlemmar av en förening. Vi kan i många fall erbjuda medlemslån eller lån med lika bra villkor.


Till sist. Vad som är det bästa lånet för just dig kan nog bara du själv svara på utifrån den ekonomiska situationen som gäller för er familj. Gör en budget och titta på vilken räntenivå som du kan bära samt hur mycket pengar du har behov av att låna. Ring runt och jämför erbjudanden och välj sedan det som ger bästa utfallet. Kanske är det den där lilla uppstickaren till lånegivare som är rätt för just dig, även om den är helt fel för din granne?


Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej