Privatlån

Granska långivarnas räntor kostnadsfritt innan du väljer privatlån

Välj inte första bästa privatlån. Hitta privatlånet med lägsta möjliga ränta för dig istället. Hos oss kan välja mellan privatlån från många svenska långivare och långivare. Granska räntan och avgifter för privatlån innan du bestämmer dig och välj det billigaste alternativet. Vår jämförelsetjänst för privatlån kostnadsfritt och ej bindande.

 

 • vit bock i blå cirkelPrivatlån från 10 000 kr till 600 000 kr
 • vit bock i blå cirkelGranska  räntan på olika privatlån 
 • vit bock i blå cirkelEndast en kreditupplysning 
 • vit bock i blå cirkelTjänsten är kostnadsfri 
 1. kr

  Ange ett värde mellan 10 000 och 600 000 i hela tusental

  Ange en giltig återbetalningstid

  10 000 kr
  600 000 kr

  Din uppskattade månadskostnad: 0 kr

  Ange ett giltigt lånesyfte

  Ange ett giltigt personnummer med fyra siffror för årtal

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.

 2. Huvudsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

 3. Medsökandes uppgifter

  Ange ett giltigt personnummer

  Ange en giltig e-postadress

  Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

  Ange ett giltigt civilstånd

  Ange en giltig sysselsättning

  Med denna ansökan godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

1 2

Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån på 200 000 kr, 9 år, nominell ränta 5,3% och 0 kr i start-/aviavgift blir effektiv ränta 5,43%. Totalkostnad: 251 911 kr eller 2 333 kr/månad fördelat på 108 inbetalningar. Individuell ränta 2,95%–25,95% (effektiv ränta 2,99%–29,27%). Återbet. tid 1–15 år. (2021-04-10).

Säker ansökan
BankID UC

Hitta ditt privatlån – Granska långivarnas räntor innan du väljer privatlån

Privatlån upp till 600 000 kronor utan säkerhet med riktigt bra villkor. Hos Likvidum kan du söka och jämföra privatlån, alltså lån utan säkerhet, från några av Sveriges främsta långivare.

 

Genom att jämföra lån får du direkt erbjudanden från flera långivare och kan välja det privatlån som ger dig bäst villkor. Du får all information om de olika långivarnas villkor som ränta, avgifter och månadskostnad. På så sätt får du allt du behöver för att hitta billigaste privatlånet med den lägsta räntan.

 

 • Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet
 • Välj bland många alternativ, välj lägsta räntan
 • Endast en UC trots svar från flera långivare
 • Gratis ansökan, ej bindande

Innehåll: snabblänkar

 

 

Privatlån med ränta du har råd med

Vi på Likvidum är en låneförmedlare med fokus på just privatlån. Vi samarbetar med många av marknadens främsta långivare i privatlånesegmentet.

 

Vi förmedlar lån utan säkerhet från 10 000 kr upp till 600 000 kr. Behöver du ett lån och eller vill du bara se vem som ger dig bäst ränta?

 

Allt du behöver göra är att fylla i formuläret på den här sidan. Välj ett belopp från 10 000 till 600 000 kronor och en löptid som passar din förutsättningar. Signera sedan med BankID. Inom kort får du detaljerade svar med besked vilken ränta de  olika långivarna kan erbjuda dig.

 

Sedan väljer du lånet som passar dig bäst. Det bästa och billigaste lånet är generellt det med lägst effektivt ränta.

 

Att jämföra privatlån är som att jämföra vilken vara som helst. Skillnaden är att du aldrig kan veta vad lånet kostar (i form av ränta) förrän du ansökt. Hos kan du se vad vilken ränta långivarna kan ge dig –  och det är helt gratis att jämföra. Vi tar dessutom bara en UC. Ett smartare sätt att låna helt enkelt.

 

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet som är avsett för privat konsumtion. Eftersom privatlånet inte är knutet till en säkerhet kan du använda pengarna till precis vad du vill. Många använder privatlån för att lösa tidigare skulder, eftersom det ofta är möjligt att få ner räntan och kostnaderna med ett större lån.

 

Privatlån kallas också konsumtionslån, blancolån eller bara lån utan säkerhet. Långivarena själva kallar gärna av tradition sina privatlån för just blancolån. Men i grund och botten är privatlån, blancolån och konsumtionslån samma sak.

 

Generellt ligger beloppet du kan låna med privatlån mellan 10 000 kr och maximalt 600 000 kr. Vill du låna mer än 600 000 kronor behövs en säkerhet, som exempelvis en bostad. Vissa långivare har lägre maximalt lånebelopp. Hos somliga kan du maximalt låna 500 000 kr eller 350 000 kr utan säkerhet.

 

Löptiden, d.v.s. tiden du har lånet, för privatlån brukar bara mellan ett och 15 år. med ett privatlån kan du själv välja löptid. Det finns för och nackdelar med både lång och kort löptid på ett privatlån.

 

En längre löptid innebär att du får en lägre månadskostnad eftersom du sprider ut återbetalningen av lånet på fler tillfällen. Den totala kostnaden för ett lån med lång löptid blir emellertid högre eftersom du betalar ränta för pengarna under en längre tid.

 

Snabblån – små privatlån med kort löptid

Omvänt så betyder ett lån med kortare löptid en högre månadskostnad. eftersom du ska betala tillbaka samma belopp vid färre tillfällen. Den totala kostnaden för lånet blir dock mindre ju kortare löptiden eftersom du betalar ränta för pengarna under kortare tidsperiod.

 

Det finns också långivare som erbjuder riktigt små privatlån som är avsedda att betalas tillbaka snabbt. Löptiden kan vara så lite som en månad eller mindre. De här privatlånen marknadsförs ofta som snabblån, smålån eller smslån.

 

Med ett sådant privatlån kan du låna riktigt små belopp som 5000 kr och ner till 1000 kr eller rentav 500 kronor. Lånen kommer generellt med en hög ränta och inte sällan avgifter.

 

För att det inte ska bli extremt dyrt att låna pengarna behöver man betala tillbaka hela lånebeloppet snabbt. Rent juridiskt sett så är privatlån och snabblån samma sak.

 

Det enda som skiljer dem åt är beloppen och ränta. Sedan hösten 2018 har de rena snabblånen blivit alltmer ovanliga eftersom Regeringen då införde ett räntetak. Räntan på högkostnadskrediter, som lån med räntan på över 30 procent kallas, får nu maximalt ha en ränta på 40 % plus gällande referensränta.

 

Detta har fått till följd att många långivare övergivit små privatlån med hög ränta och erbjuder istället kontokrediter. En kontokredit fungerar som ett kreditkort minus själv kortet och du betalar endast ränta för de belopp du gjort av med. Räntan på kontokrediter är generellt betydligt högre än på traditionella privatlån.

 

Löptid

Löptiden för ett privatlån är vanligen 1 till 15 år. Trots att ett lån har en löptid på till exempel 12 år, så kan du som låntagare alltid välja att göra extra inbetalningar och återbetala ditt lån snabbare.

 

Löptiden är dock inte skriven i sten. Det är alltid möjligt att göra större amorteringar (delbetalning på lånet) och på så sätt snabbare få ner lånebeloppet. Om räntan på ditt privatlån är rörlig kan också närsomhelst lösa lånet utan extra kostnad.

 

Vem kan teckna ett privatlån?

Generellt kan nästan alla som är över 18 år kan teckna ett privatlån. I de flesta ställs dock vissa krav på inkomst och att du ska vara fri från skulder hos Kronofogden. Om du har betalningsanmärkningar kan det dock bli svårare att hitta ett privatlån.

 

Många långivare accepterar inte sökanden som har betalningsanmärkningar. Det finns flera långivare som erbjuder privatlån trots betalningsanmärkningar. Flera av Likvidums samarbetspartners erbjuder lån med betalningsanmärkningar, men en betalningsanmärkning kan påverka både din ränta och möjligt lånebelopp.

 

Man ska dock komma ihåg att långivare oftast kräver en högre ränta om du har betalningsanmärkningar som kompensation för den ökade kreditrisken. Kom ihåg att skulder hos Kronofogden inte behöver betyda att du har en betalningsanmärkning. Anmärkningen kan synas långt efter att en eventuell skuld hos Kronofogden är betald.

 

Privatlån eller lån med säkerhet?

Det är helt gratis att ansöka om ett privatlån och du betalar inte heller en krona för att jämföra olika privatlån hos oss. Om du hittar en privatlån som passar och väljer att underteckna låneavtalet kan utöver räntan du betalar för lånet en uppläggningsavgift tillkomma.

 

Uppläggningsavgiften är administrationsavgift som långivaren tar ut för administrationen av lånet. Hur den ser ut skiljer sig åt mellan olika långivare.

 

Det finns flera former för återbetalning privatlån som rak amortering och annuitet. De flesta privatlån vi förmedlar kommer med annuitet som innebär att du betalar ett fast belopp för både amortering och ränta varje månad.

 

Fördelen med annuitetslån är att det blir förutsägbart, du vet alltid hur mycket du ska betala. Dessutom blir månadskostnaden mer överkomlig i början av lånets löptid jämfört med rak amortering.

 

I praktiken innebär återbetalningen att du successivt betalar av på lånet månadsvis. Du kan välj om du vill ha faktura eller om du vill betala automatiskt via autogiro.

 

När du tecknar ett lån med säkerhet kräver långivare att du sätter någonting värdefullt i pant som säkerhet för lånet. Syftet med säkerheten är att långivaren ska kunna få tillbaka sina pengar om låntagaren av någon anledning inte kan betala tillbaka lånet.

 

Säkerhet kan vara vad som helst som är tillräckligt värdefullt för att täcka lånebeloppet, som en bil, båt eller en bostad.

 

Om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet kan banken sälja säkerheten på exekutiv auktion och på så sätt få tillbaka sina pengar. Om du köper en bostad är det själva bostaden som är säkerhet för lånet. Kan du inte betala tillbaka pengar i enlighet med låneavtalet så kommer äganderätten till bostaden övergå till banken du lånat pengarna av.

 

Samma sak gäller du köpt en bil med billån där bilen utgör säkerheten. De flesta lån med säkerhet innebär att du inte kan låna upp till det fulla värdet av varan du köper.

 

Vid köp av bostäder kan du låna maximalt 85% av bostadens värde, resterande 15% ska betalas kontant. Tar du ett billån med säkerhet kan du är det max 80% av bilens värde som gäller och 20 % som ska betalas kontant,

 

När tecknar ett privatlån finns ingen säkerhet. Har du finansierat din nya bil med ett privatlån kan alltså inte långivare komma och ta om du inte betalar. det går naturligtvis inte att strunta i att betala lånet bara för att det inte finns någon underliggande säkerhet.

 

Om du inte betalar tillbaka pengarna så kommer ärendet hamna hos Kronofogden som kommer att ta bilen via utmätning.

 

Lån med säkerhet har generellt en lägre ränta än privatlån eftersom säkerheten innebär att långivaren tar en mindre risk. Så varför teckna ett privatlån om räntan blir högre och man ändå inte får behålla sina grejer om man inte betalar.

 

Jo, generellt är det svårt att hitta lån med säkerhet för mindre belopp. Om du vill låna 50 000 kr med säkerhet finns det i princip bara pantlångivare att välja på och deras ränta är högre än vad du kan få med ett genomsnittlig privatlån.

 

Privatlånet ger också större frihet. Lån med säkerhet är de allra flesta fall låsta till en specifik vara och ändamål. De billån med säkerhet som bilhandlare erbjuder i samarbete med olika långivare kan exempelvis endast användas till de bilar som finns hos den bilhandlaren ifråga.

Om du istället tar ett privatlån kan du använda pengarna till precis vad du vill och även ändra dig efter att du tecknat lånet.

 

Hur mycket kostar ett privatlån?

När du tecknar ett lån så är räntan den primära kostnaden för lånet. Räntan är en avgift och uttrycks i procent som en andel av det totala lånebeloppet. På de privatlån du kan jämföra hos på Likvidum ligger räntan på 2,95%-25,95% (effektiv ränta  2,99%–29,27% 2021-03-17). Räntan på de lån vi förmedlar är rörlig och sätts individuellt på den sökande efter kreditprövning

 

Vilken ränta du får beror på dina ekonomiska förutsättningar. Inkomst, anställningsform, hur väl du skött tidigare betalningar, om du äger ditt boende och eventuella betalningsanmärkningar är exempel på faktorer som påverkar din ränta.

 

När du jämför privatlån är det enklast att jämföra räntan. Men det är också viktigt att titta på den effektiva ränta. Räntan, eller den nominella räntan, avser nämligen bara räntekostnaderna för ett privatlån. Det är dock vanligt att privatlån kommer olika avgifter som uppläggnings-, administrations- och fakturaavgifter.

 

Den effektiva räntan avser alla kostnader för ett lån och här räknar man även in avgifterna. Något som betyder att den effektiva räntan ger en bättre bild av vad ett lån faktiskt kostar. Kom därför ihåg att titta särskilt noga på just den effektiva räntan när du jämför lån.

 

I Sverige har du som låntagare rätt att dra 30% av eventuella räntekostnader för lån i inkomstdeklarationen. Avgifterna på ett lån är däremot inte avdragsgilla.

 

Det här betyder att ett lån där räntan utgör den största delen av kostnaderna är mer fördelaktiga. Ett privatlån med något högre ränta och låga avgifter kan alltså bli betydligt billigare än ett lån med saftiga avgifter, även om de har samma effektiva ränta.

 

Olika former av ränta

Räntan är det du betalar för att låna pengar. Självklart vill du därför ha så låg ränta som möjligt, då blir det billigare att låna. På privatlån sätts räntan individuellt på den sökande. Det är din betalningsförmåga och dina ekonomiska förutsättningar som avgör vad din ränta blir.

 

För att reda ut din betalningsförmåga gör långivare en kreditprövning där man bl. a. tittar på dina inkomster, tidigare skulder och hur du skött tidigare betalningar – kort sagt din kreditvärdighet.

 

Det här innebär att du aldrig kan veta vad just din ränta blir innan du sökt lånet. Det är därför du ska jämföra olika privatlån innan du bestämmer dig för en specifik långivare.

 

På så sätt kan du svar på vilken ränta de olika långivare kan ge dig, jämföra olika alternativ och sen välja det billigaste lånet med lägsta räntan.

 

Fast eller rörlig ränta

Hos vissa långivare är möjligt att välja om man vill ha fast ränta (kallas också bunden ränta) eller rörlig ränta. Fast ränta innebär att man låser ränta till den nivå som erbjuds vid en specifik tidpunkt.

 

Rörlig ränta innebär att räntan är flytande och ändras i takt med hur det allmänna ränteläget, och kreditgivarnas egen inlåningsränta, ser ut. Fast ränta förknippas i huvudsak med bolån, där man kan välja att låsa ränta på 3 månader och upp till 10 år.

 

Det finns för och nackdelar både med fast och med rörlig ränta. fast ränta ger förutsägbarhet. har du ett lån med fast ränta vet du med säkerhet att räntan och därmed kostnaderna för lånet inte kommer gå upp.

 

Om du tecknar ett större bolån och har små marginaler kan den säkerhet vara mycket värd.

 

En nackdel med lån med fast ränta är du i regel inte kan lösa lånet hur som helst. Långivarna har nämligen rätt att ta ut en avgift som kallas ränteskillnadsersättning om du gör det. har du ett lån med rörlig ränta kostar det inget alls att lösa lånet.

 

Rörlig ränta kan låta lite obehagligt. Räntan påverkas av den allmänna konjunkturen och kan både upp och ner. Vad ska man ta sig till om räntan plötsligt höjs? Generellt är det här inget du behöver oroa dig för.

 

Förändringar av räntan på ett privatlån är i regel mindre justeringar och inte något som kommer påverka dina kostnader märkbar.

 

Idag är marknadsräntorna låga och förväntas inte gå upp inom överskådlig tid. Riksbankens reporänta, som avgör vad kreditgivarna får betala för att låna, har legat på noll procent eller på minus i snart sex år.

 

Ett lån med rörlig ränta tenderar också att bli billigare än med lån med fast utslaget över lånets hela löptid. Anledningen är att långivarna alltid sätter den fasta räntan på en något högre nivå än den rörliga vid varje givet tillfälle.

 

 

Vad kan jag använda privatlånet till?

För att teckna ett privatlån krävs ingen säkerhet. Därför kan du spendera pengar på precis vad du vill. Du kanske behöver renovera hemma, reparera bilen eller köpa en ny bil.

 

Eller så har du hittat ett väldigt bra erbjudande och behöver pengar snabbt. I sådana fall kan ett privatlån vara ett bra alternativ för att finansiera det du vill göra.

 

Eftersom det inte finns någon säkerhet för ett privatlån tar banken statiskt sett en större kreditrisk. Därför är räntan för privatlån generellt högre än för motsvarande lån med säkerhet.

 

Många använder privatlån för att lösa dyra lån och krediter. Genom att teckna ett större privatlån och betala av de gamla skulderna kan man ofta få en lägre ränta. Något som betyder lägre månadskostnad och möjlighet att snabbare bli skuldfri.

 

Att samla flera lån i ett större lån kallas skuldkonsolidering på banksvenska och är ett smart sätt att sänka sina kostnader och förbättra sin kreditvärdighet. Vi på Likvidum har hjälpt mer än 100 000 svenskar att slå ihop sina lån i hopbakslån (eller samlingslån som det också kallas) och hjälpt med att få en lägre ränta.

 

Villkor för att söka privatlån

Alla som är minst 18 år kan söka ett privatlån. Till sist är dock alltid långivare som bestämmer om och hur mycket pengar du kan lån.

Långivaren är skyldig en lag att göra en kreditbedömning. Syftet är att ta reda på om du klarar av att betala tillbaka lånet. Kreditbedömningen ligger också till grund för räntan på ditt lån.

 

Vid kreditprövningen tittar man på saker som din inkomst, anställningsform, boendesituation och tidigare skulder. Din betalningshistorik, alltså hur du skött tidigare betalningar och om du har betalningsanmärkningar är också viktiga faktorer.

 

Har du betalningsanmärkningar blir det svårare att hitta ett privatlån, eftersom de flesta långivare inte accepterar sökanden med anmärkningar.

 

Det finns långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. Att låna ut pengar till personer som har betalningsanmärkning betyder att banken tar en större risk. Därför blir räntan på sådana privatlån generellt högre.

För att söka ett privatlån genom oss på Likvidum ska du vara minst 18 år gammal och ha en årlig inkomst på 120 000 kronor eller mer. Inkomsten kan vara lön eller pension.

 

Du ska också ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst ett år tillbaka och inte ha några skulder hos Kronofogden. Tidigare skulder hos Kronofogden är i regel inget problem, men det ska vara helt återbetalda sedan minst sex månader.

 

De slutgiltiga kraven för att få ett privatlån avgörs i sista ledet av långivaren du väljer. Kraven kan skilja sig åt något mellan olika långivare. Men loppet är inte kört för att en långivare säger nej eller erbjuder ett privatlån med högre ränta du kan leva med.

 

Du får alltid svar från ett flertal långivare. Blir det avslag hos en långivare har du ofta goda möjligheter att få ett ett bra erbjudanden från någon av konkurrenterna.

 

Grundläggande krav för att söka privatlån:

 

 • Du är minst 18 år
 • Har en månadsinkomst på 10 000 kr eller mer
 • Skuldfri hos Kronofogden

 

Hur söker jag ett privatlån?

Det är busenkelt att ansöka om ett privatlån genom oss på Likvidum. Allt du behöver göra är att fylla i ett belopp från 10 000 till 60 000 kronor, välja återbetalningstid och fylla i dina kontaktuppgifter i formuläret högst upp på den här sidan. Sedan signerar du din ansökan med BankID. That’s it.

 

Långivarna kommer nu att titta på din ansökan och inom kort så får du automatiskt erbjudanden från alla som har ett erbjudande som passar dig.

 

Du kan därefter granska långivarnas erbjudanden och välja det privatlån som ger dig lägst ränta och bäst villkor i övrigt.

 

Alla långivare tillämpar individuell räntesättning på privatlån så det är omöjligt att ta reda på vad ett lån kommer kosta på egen hand. När du ansöker hos oss tar vi dessutom bara en enda UC trots att du får svar från flera långivare.

 

På så sätt riskerar du inte att försämra din kreditvärdighet och dina chanser att teckna andra lån i framtiden.

 

Därför är smart att jämföra och ansöka privatlån hos Likvidum:

 

 • Låna upp till 600 000 kronor till vad du vill
 • Välj bindningstid som passar dig – ett till 15 år
 • Få erbjudanden från många olika långivare
 • Helt gratis att jämföra lån
 • Ansökan tar max några minuter
 • Ansökan är inte bindande
 • Vi tar bara en enda UC
 • Vi hjälper dig att samla gamla lån
 • Kunnig rådgivning och personlig service

Kan jag få ännu lägre ränta?

Räntan på privatlån sätts individuellt på den sökande. Det innebär att det är din nuvarande betalningsförmåga, ekonomiska situation i kombination med din tidigare ekonomiska historik (t.ex. hur du skött betalningar tidigare) som avgör. Kort sagt din kreditvärdighet.

 

Din kreditvärdighet påverkar av, bland mycket annat, din inkomst, övriga skulder, anställningsform och om du har betalningsanmärkningar. Hög inkomst och inga skulder är så klart bättre än låg inkomst och mycket skulder.

 

Men du kan faktiskt förbättra dina chanser att få en bra ränta. Du kan söka privatlånet tillsammans med en annan person, en medlåntagare.

 

Ni är då två som delar på betalningsansvaret för privatlånet. Långivaren tar då en mindre risk och kan ofta erbjuda en bättre ränta i gengäld.

 

Om du väljer att samla dina lån genom oss i ett större privatlån kan du också förbättra din kreditvärdighet och möjlighet att få lägre ränta på framtida lån. Det kan låta märkligt att ta ett nytt lån för att förbättra sin kreditvärdighet. Men faktum är att det är bättre att ha ett enda stort lån än att ha flera mindre lån.

 

Mindre lån kommer dessutom i regel med högre ränta och varje enskilt lån kommer med avgifter. Genom att samla dina lån och krediter i ett stort privatlån kan du få en väsentligt lägre ränta och slipper onödiga avgifter.

 

Du får mer pengar över varje månad, vilket ytterligare stärker din kreditvärdighet och dina chanser att få en bra ränta nästa gång du lånar.

 

 

Har du flera smålån och krediter? Slå ihop dem med ett omstartslån och sänk din månadskostnader

Vad säger kunderna?

Några av våra samarbetspartners

Frågor och svar om privatlån

Vilka krav gäller för att söka privatlån? accordian

Gör ni verkligen bara en kreditupplysning? accordian

Är det möjligt att lösa privatlånet tidigare än planerat? accordian

Vilka långivare samarbetar ni med? accordian

Vad blir räntan på mitt privatlån? accordian

Är räntan på privatlånen fast eller rörlig? accordian

När betalas lånet ut? accordian

Kostar det något att jämföra privatlån? accordian

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej