Hem » Lån med betalningsanmärkning

Lån med betalnings-
anmärkning

Så kan du låna pengar med betalningsanmärkningar.

Lån med betalningsanmärkning kan försvåra dina chanser att få ett lån.
Men det är inte omöjligt...

 • Låna pengar med betalningsanmärkning
 • Ingen säkerhet krävs
 • Jämför långivarnas räntor – helt gratis
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Betalningsanmärkning är en notering

låna med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning är en notering om att en person inte skött sina betalningsskyldigheter. Exempelvis genom att inte betala en räkning i tid eller överhuvudtaget.

En betalningsanmärkning kan försvåra dina chanser att få ett lån. Men det är inte omöjligt. Vi på Likvidum förmedlar lån från många olika långivare och flera av dem erbjuder möjligheten att låna trots betalningsanmärkning. Läs vad som gäller vid lån med betalningsanmärkning och ansök om lån här.

Det är de olika kreditupplysningsföretagen som UC och Bisnode som sparar betalningsanmärkningen i sina register, inte Kronofogden som många tror. Däremot är det Kronofogden som fastställer skulden. När det är gjort registrerar kreditupplysningsföretagen en anmärkning i sina register.

Betalningsanmärkningar visar att en person inte skött sin betalningar och är ett tecken på att dennes ekonomi inte är i ordning. Därför finns det risk att du får svårt att låna pengar om du har en betalningsanmärkning.

Med en betalningsanmärkning kan det också blir svårare att köpa saker mot faktura och att teckna hyresavtal och abonnemang.

En betalningsanmärkning på en privatperson ligger kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år. Betalningsanmärkningar som gäller företag finns normalt kvar i fem år.

Du kan låna med betalningsanmärkning

låna med betalningsanmärkning

Ja, det är möjligt att låna pengar trots att du har en betalningsanmärkning. Vi på Likvidum förmedlar lån från ett stort antal långivare och banker varav flera av dem accepterar sökanden med betalningsanmärkningar.

Däremot är det långt ifrån alla långivare som gör det. En hel del långivare och banker beviljar inga som helst lån med betalningsanmärkning. Det är alltså inte omöjligt att låna om du har en anmärkning. Men dina valmöjligheter blir färre och kostnaden i regel högre.

Långivarna tar i regel ut en högre ränta av personer som betalningsanmärkningar, för att kompensera för den ökade kreditrisken. Statistiskt sett är det nämligen större risk att personer med betalningsanmärkningar inte betalar tillbaka de lånade pengarna. För att väga upp för risken att några av låntagarna med anmärkning inte betalar tillbaka pengarna sätter många långivare och banker ofta en högre ränta.

I regel kan en person som har en eller flera betalningsanmärkningar inte låna lika mycket pengar som en person som inte har det. Hur mycket du kan låna med betalningsanmärkning skiljer sig dock mellan olika långivare.

Vissa har en övre beloppsgräns på 200 000 kronor för personer med betalningsanmärkningar. Andra kan ha både högre och lägre beloppsgränser.

Hos oss på Likvidum är det möjligt att låna pengar trots betalningsanmärkning. Som nämnt ovan är det inte alla av våra samarbetspartners som accepterar sökande med betalningsanmärkningar. Något som betyder att du inte har möjlighet att välja mellan lika många olika långivare och banker som personer utan anmärkningar kan.

Om du har betalningsanmärkningar och flera mindre skulder kan det vara klokt att teckna ett hopbakslån. Med ett sådant slår du ihop småskulderna till ett enda större lån med lägre ränta och månadskostnad. Då får du mer pengar över varje månad, kan amortera mer och snabbare bli skuldfri. Dessutom stärker du din kreditvärdighet och förbättrar dina möjligheter att låna mer pengar längre fram.

Lån med betalningsanmärkning hos Likvidum

 • Låna pengar med betalningsanmärkning
 • Ingen säkerhet krävs
 • Jämför långivarnas räntor innan du bestämmer dig
 • Ansök om 10 000 – 600 000 kr
 • Individuell rörlig ränta
 • Ansökan är gratis och ej bindande

Grundläggande krav för lån med betalningsanmärkning

låna med betalningsanmärkning

Vi är en låneförmedlare som samarbetar med många olika långivare och banker. Hos oss kan alla ansöka om ett lån med betalningsanmärkning.

När du ansöker om ett lån hos oss får du automatiskt erbjudanden från alla långivare som kan låna ut pengar till dig. Så länge du uppfyller våra grundläggande krav kommer vi att ordna fram erbjudande om lån från de långivare och banker vi samarbetar med.

Alla kan råka ut för en betalningsanmärkning. Det är inte ovanligt att personer som i övrigt har en ordnad ekonomi och rentav riktigt goda inkomster drar på sig betalningsanmärkning. Det kan hända av flera anledningar.

Kanske har du varit bortrest, sjuk under en längre tid eller helt enkelt haft mycket att göra. Det är heller inte ovanligt att pappersfakturor kommer bort i samband med adressändring och liknande.

För att vi ska acceptera ansökan om att låna pengar med betalningsanmärkning krävs att du inte har några skulder hos Kronofogden. Tidigare skuldsaldo hos Kronofogden är okej men skulderna ska vara helt återbetalda sedan minst sex månader tillbaka.

Du ska också ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader tillbaka och ha en inkomst på minst 10 000 kronor i månaden. Inkomsten kan vara i form av lön eller pension.

Tänk på att det är långivarna själva som bestämmer om och hur mycket du kan låna. Vissa är ganska tillåtande, medan andra kan ha hårdare inkomstkrav eller inte acceptera sökanden med anmärkningar. Gemensamt för alla långivare är de ska leva upp till god kreditgivningssed. Det innebär att de inte får låna ut pengar om det är uppenbart att du inte kan betala tillbaka lånet. Därför görs alltid en kreditprövning i samband med din ansökan.

Efter att du skickat in din ansökan får du automatiskt svar från alla långivare som kan låna ut pengar till dig. I svaren framgår också hur mycket din personliga ränta för att låna med betalningsanmärkning blir. Du ser vad månadskostnaden blir hos varje långivare.

Grundkrav – Lån med betalningsanmärkning

 • Minst 18 år
 • Minst 10 000 kr i månadsinkomst
 • Inga skulder hos kronofogden
 • Folkbokförd i Sverige sedan 12 månader

Så påverkar betalningsanmärkningar din möjlighet att låna

låna med betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning behöver inte betyda att din ekonomi är dålig idag. Du kan ha begått misstag tidigare i livet. Eller hamnat i omständigheter du inte kan rå över. Att du sedan tidigare har en eller flera betalningsanmärkningar behöver alltså inte med nödvändighet betyda att du har problem med din ekonomi och betalningsförmåga nu.

Många långivare ser saken på just det viset. De stirrar sig inte blinda på tidigare misstag utan fokuserar på hur din nuvarande betalningsförmåga ser ut idag. Vissa långivare och banker väljer därför att erbjuda lån med betalningsanmärkning. De tittar då istället på hur din ekonomi mår nu. Eftersom det ändå är just det som avgör om du kan betala tillbaka lånet eller inte.

Ett flertal av våra samarbetspartners erbjuder lån trots att du har betalningsanmärkningar. En betalningsanmärkning behöver alltså inte vara ett hinder för att låna pengar till en bra ränta.

Krav för att låna skiljer sig åt mellan olika långivare. Vissa har striktare krav och erbjuder inte lån till personer som har betalningsanmärkningar. Andra är mer tillåtande och kan låna ut pengar även om du har dragit på dig betalningsanmärkningar.

Låneförmedlare med betalningsanmärkning

När du söker ett lån genom oss på Likvidum får du automatiskt erbjudande från alla långivare och banker som kan erbjuda dig ett lån. På så sätt behöver du inte lägga tid på att leta upp långivarna själva och läsa igenom det finstilta på ett flertal långivares webbsidor innan du söker. Sök det lån du vill ha. Resten fixar vi oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte.

Man ska dock komma ihåg att det inte är alla långivare som erbjuder lån till sökanden med betalningsanmärkningar. Fler av våra samarbetspartners gör det, men du kommer inte ha lika många valmöjligheter som du skulle haft om du varit fri från betalningsanmärkningar.

Att ha betalningsanmärkningar kan också påverka hur stort belopp du kan låna. Det du kan maximalt låna  600 000 kronor utan säkerhet, behöver du mer än så krävs en säkerhet. Men vissa långivare har andra gränser. Dessutom är det i slutändan de olika långivarna som avgör hur mycket du kan låna. Det är alltså möjligt att du kan låna pengar om du har betalningsanmärkningar men maxbeloppet kan vara något lägre.

Betalningsanmärkning får man vid utebliven betalning

låna med betalningsanmärkning

Om du inte betalar en skuld i tid kan du få en betalningsanmärkning. De vanligaste orsakerna till att folk drar på sig betalningsanmärkningar är obetalda fakturor och räkningar. Det spelar ingen roll hur stort beloppet du är skyldig är. Du kan få en betalningsanmärkning för en obetald faktura för 50 kronor.

I regel går förloppet innan du får en betalningsanmärkning till så här. Du betalar inte en faktura på utsatt datum. Företaget du är skyldig pengar skickar då ut en ny faktura på original beloppet plus 60 kronor i förseningsavgift. Betalar du inte nu skickar företaget vidare fakturan till ett inkassobolag.

Det innebär att inkassobolaget tar över skulden och tar på sig att driva in den. De kommer nu skicka ut en ny faktura på det ursprungliga beloppet plus förseningsavgift, dröjsmålsränta (8% plus gällande referensränta) och inkassoavgift. Inkassoavgiften är 180 kronor.

Det kostar alltså pengar att inte betala fakturor i tid. Men du har fortfarande en chans att undvika betalningsanmärkning även om fakturan gått vidare till inkasso. Inkassobolaget kommer i regel göra ett eller flera försök att driva in skulden.

Om du inte betalar eller bestrider skulden kommer inkassobolaget att ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Om Kronofogden fastslår kommer den därefter att registreras i kreditupplysningsbolagens register.

I de flesta fall tar det alltså ganska lång tid efter att en faktura förfallit tills du får en betalningsanmärkning. Men kom ihåg att det inte finns någon lag som säger att ett företag måste gå via ett inkassobolag innan de kontaktar Kronofogden. Därför är det alltid klokt att betala fakturor i tid.¨

Så undviker du betalningsanmärkning

låna med betalningsanmärkning

Det absolut säkraste sättet att slippa betalningsanmärkningar är att alltid betala dina räkningar och fakturor i tid. Du bör också undvika att köpa saker om du inte är helt säker på att du kan betala fakturan. Om du har små marginaler eller inte vet hur dina inkomster kommer se ut i framtiden bör du undvika att köpa saker mot faktura eller avbetalning.

Om du ändå har fått en faktura och inser att du inte kan betala den på utsatt datum bör du kontakta företaget du är skyldig pengar. Så länge du hör av dig innan förfallodatumet brukar det gå att göra en överenskommelse om senare betalning. De flesta företag ser nämligen hellre att du betalar än att ärendet går vidare till Kronofogden.

Samma sak gäller om du fått ett inkassokrav. Om du fått ett inkassokrav har du fortfarande goda möjligheter att undvika en betalningsanmärkning. Kontakta inkassobolaget direkt om du har fått ett krav. I många fall är det möjligt att dela upp betalningen eller att göra upp om en avbetalningsplan. Men det gäller som sagt att du hör av dig innan inkassokravet förfaller.

Betalningsanmärkning ligger kvar i tre år

När Kronofogden fastställt din skuld och utfärdat en betalningsanmärkning sparas den i kreditupplysningsbolagens register. Den kommer sedan i normalfallet att ligga kvar i tre år för privatpersoner.

Betalningsanmärkningen ska tas bort på dagen tre år efter att den registrerats. Om du fick en anmärkning den 1 mars 2019 så ligger betalningsanmärkningen alltså kvar tills 1 mars 2022. Om du har fått skuldsanering beviljad kommer däremot anmärkningen att ligga kvar i fem år.

Det är inte Kronofogden som delar ut betalningsanmärkningar

Många förknippar betalningsanmärkningar med Kronofogden, vilket stämmer till viss del. Men det är inte Kronofogden som delar ut eller ens beslutar om betalningsanmärkningar som vissa tror.

Istället kan man säga att det är fordringsägaren (till den obetalda skulden) som är upphovet till betalningsanmärkningen. Själva betalningsanmärkning registreras i sin tur hos kreditupplysningsbolagen som UC och CreditSafe.

Om du inte betalar en skuld kan den du är skyldig pengar vända sig till Kronofogden och ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. Kronofogden kommer, om du inte bestrider skulden, att besluta om just ett betalningsföreläggande.

När det är gjort plockas den informationen upp av kreditupplysningsbolagen som sparar en notering om detta i sina register. Det är detta som är betalningsanmärkningen.

Kreditupplysningsbolag visar din betalningsanmärkning

Som tidigare nämnt tror många att det är Kronofogden som delar ut och administrerar betalningsanmärkningar. Det stämmer inte, betalningsanmärkningar lagras i de olika kreditupplysningsbolagens register. Om du vill veta om du har en anmärkning, när den register eller hur länge den ligger kvar ska du alltså vända dig till ett kreditupplysningsbolag som UC.

Du kan oftast se all information som rör eventuella anmärkningar genom att logga in direkt på ett kreditupplysningsbolags webbsida. Upplysningscentralen har en tjänst som heter Min UC, där kan du se alla eventuella anmärkningar och alla annan kreditinformation. I praktiken får du se samma information om dig själv som banker och långivare ser om de tar en upplysning på dig.

Några av våra partners

Ikano Bank logotyp
Coop Medmera logotyp
Långivaren Wästgöta Finans logotyp
Marginalen Bank logotyp
Långivaren Remembers logotyp
Långivaren Nordax logotyp
Långivaren Lendifys logotyp
Lån & Spar Bank logotyp
Långivaren Credentos logotyp
Santander Consumer Bank logotyp
Långivaren Konsumentkredits logotyp
Nystart Finans logotyp
Sevenday logtyp
Resurs bank logotyp
Långivaren Avida Finans logotyp
Brocc Privatlån logotyp
Komplett Bank logotyp
Långivaren Nordnets logotyp
Långivaren Money Gos logotyp
Northmill Bank logotyp
Collector bank

Allmän information om lån med betalningsanmärkning

Anslutna långivare 20 st
UC 1 st
Betalningsanmärkning Accepteras
Signera med BankID Ja

Artikeln uppdaterades senast: 26 januari, 2022 klockan 09:42

Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. Pontus har en bred kunskap om branschen i sin helhet.

Frågor och svar om lån med betalningsanmärkning

Vad är kraven för lån med betalningsanmärkning?

De grundläggande krav för att kunna få ett lån är att du är minst 18 år gammal och har en månadsinkomst på minst 10 000 kronor. Du ska också ha varit folkbokförd i Sverige sedan minst 12 månader. Tidigare skuldkonto hos Kronofogden är okej så länge de är helt återbetalda sedan minst sex månader.

Hur mycket kan jag låna trots betalningsanmärkning?

Hur mycket du kan låna avgörs i slutändan av de olika långivarna och långivarna vi förmedlar lån för efter kreditprövning. Vid kreditprövningen tittar långivaren på din ekonomi i allmänhet och saker som inkomst, anställningsform, övriga skulder, boendesituation etc. Om du har fast anställning och genomsnittlig inkomst har du goda möjligheter att få låna det belopp du vill. Det absoluta maxbeloppet för ett lån utan säkerhet är dock 600 000 kronor.

Vad blir räntan på ett lån med betalningsanmärkning?

Räntan (årsräntan) hos de långivare vi samarbetar med ligger i dagsläget i spannet 2,95% till 25,95%. Den högsta möjliga effektiva räntan du kan få på ett lån är 29,27% (2021-02-05). Din räntan bestäms av banken efter kreditprövning. Vid kreditprövningen tittar banken på saker som inkomst, anställningsförhållanden, tidigare skulder och om du har betalningsanmärkningar. Har du en god inkomst, fast anställning och god ordning på din ekonomi frånsett anmärkningen har du goda möjligheter att få en bra ränta.

Vilken löptid ska jag välja på lånet?

När du söker ett lån genom oss kan du välja en löptid på ett till 15 år. Vilket som passar dig bäst beror främst på lånets storlek, dina ekonomiska förutsättningar och vad som är syftet med lånet. Om du lånar för att samla tidigare skulder och siktar på att bli skuldfri så snabbt som möjligt bör du välja en så kort tid som din ekonomi tillåter. Men välj inte en alltför kort löptid, kom ihåg att du ska klara av att betala månadsbetalningarna – de blir högre ju kortare löptid du väljer. En längre löptid betyder att månadskostnaden blir lägre eftersom du sprider ut återbetalningen av lånet på fler tillfällen. Samtidigt blir totalkostnaden högre eftersom du också betalar ränta för pengarna under en längre tid. Omvänt så blir månadskostnaden högre om du väljer en kortare eftersom du ska betala tillbaka samma belopp under en kortare tid och vid färre tillfällen. Men totalkostnaden för lånet blir lägre eftersom du också betalar ränta för pengarna under kortare tid.

Kan jag få lån om jag har skuldkonto hos Kronofogden?

I nuläget kan vi dessvärre inte förmedla lån till personer som har ett aktivt skuldkonto hos Kronofogden.