fbpx
Trustpilot

Råd till dig med betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar är inte trevligt och de är också väldigt långdragna. Om man får en anmärkning på sig kan den stanna kvar i registret 3 – 5 år. Med den är det väldigt lätt att få avslag på låneansökningar från de flesta långivare. Läs mer om vad lån med betalningsanmärkningar innebär.


Hur en betalningsanmärkning kommer till

Väldigt många får tyvärr erfara hur det är att leva med en betalningsanmärkning. Ett av tusentals olika scenarion då en anmärkning kan uppstår kan vara sjukdom. Om en själv eller en närstående blir sjuk kan det vända på hela vardagen. 


Det kan leda till inkomstförsämring på grund av sjukskrivning. Vid sjukskrivning räcker sällan pengarna till alla räkningar och de går vidare till inkasso. Skulle det vara så att man inte kontaktar dem eller betalar räkningen inom en viss tid går den ytterligare ett steg. 


Ärende hos kronofogden

Då blir det till ett ärende hos Kronofogdemyndigheten. Och då ärenden registreras hos dem blir det även en anmärkning på personen i fråga. I registret är den kvar i minst 3 år från det att den har blivit betald. Dessvärre är det många avgifter och räntor ovanpå den ursprungliga räkningen. Bara registreringsavgiften ligger på 600 kr. Det är mycket olyckligt att få prickar på sig då de håller sig kvar länge. Med dem får man varken hyra lägenhet, ta abonnemang eller låna pengar via banken. 


Om det finns en möjlighet att inte hamna hos Kronofogden ska man ta den. Ovan nämnda var bara ett exempel på hur en anmärkning kan bli till. Tyvärr finns det inget sätt för att bevisa att de har uppstått utan att ni själva är oseriösa och därför skapar betalningsanmärkningar stora problem. 


Men det finns hopp trots anmärkningar

Om ni är i en olycklig situation där ni har fått en alternativ ett par anmärkningar kan det trots allt finnas långivare villiga att låna ut pengar. Det ni får räkna med är att räntan är högre på lån med betalningsanmärkningar. Det är inte lika många alternativ på långivare jämfört med lån utan anmärkning.


Vanliga villkor

Trots att det är bra mycket svårare är det inte omöjligt. Det viktiga är att ni har en fast anställning sedan en tid tillbaka. Och att ni inte har för många anmärkningar. Det skiljer kreditgivare emellan men ca 1 – 5 betalningsanmärkningar är det högsta antalet för att få en godkänd ansökan. Yngre än 6 mån får anmärkningen inte vara i vanliga fall. För att vara säker, ansök om lån och ta reda på vad som gäller för din situation.


Goda råd på vägen

Gör upp en kalkyl på inkomster och utgifter. Se vad ni har råd med varje månad inkluderat oförutsedda utgifter. Då har ni en klar bild över hur mycket ni kan låna samt hur fort ni kan amortera klart. Oavsett om ni har medsökande eller inte behöver ni vara säker på att ni klarar av återbetalningen. Slutligen är ett bra tips att inte låna mer än ni behöver. 


Och tänk alltid på att frågan är fri, precis som vår tjänst!  Ibland kan det finnas funderingar kring lån och allt vad det innebär. Med hjälp av kundservicen kan ni bringa klarhet och räta ut era eventuella frågetecken.  Trustpilot

Frågor och svar

Görs det endast en kreditupplysning? accordian

Ja! Likvidum använder en specialutvecklad lösning av UC som gör att det enbart registreras en (1) kreditupplysning trots att du får flera svar från olika långivare. Med det här systemet från UC kan alla banker och långivare som både är anslutna till UC system och är samarbetspartner till oss på Likvidum få tillgång till dina kredituppgifter på samma gång.

Eftersom allt för många förfrågningar kan försämra din kreditvärdighet och därmed dina möjligheter att få lån är det en fördel att förhandla med många banker genom en låneförmedlare.

Genom att ha en medsökande ökar du dina chanser till ännu bättre lånevillkor. Då är ni två personer som står på lånet och bankerna kan räkna samman er betalningsförmåga på samma låneförfrågan. Även när ni är två personer som söker lånet, du och din medsökande, görs det bara en kreditupplysning per person.

Vilka är kraven för att låna genom Likvidum? accordian

Grundkravet för att ansöka om lån hos Likvidum är att du ska vara 18 år gammal och ha en månadsinkomst på minst 10 000kr i form av arbete eller pension. Du måste även vara folkbokförd i Sverige sedan minst 1 år och vara skuldfri från kronofogden sedan minst 6 månader tillbaka.

Saker som kan öka din chanser att få ett lån eller att få bra ränta och villkor på ditt lån är bland annat att du har en fast anställning, att du har högre inkomst än minsta kravet och att du har en medsökande på lånet

Kan jag lösa lånet i förtid? accordian

Du kan när som helst göra extra inbetalningar för att snabbare amortera av ditt lån, eller betala av hela lånet precis när du vill om du så önskar. Fördelen med att lånen du tecknar via oss har rörlig ränta istället för fast ränta är att du kan betala av lånet snabbare än avtalad tid. Lånets löptid är alltså att se som en maximal tid du kan ha lånet.

Om du betalar av lånet på kortare tid kostar det mindre i ränta än om lånet betalas av över lång tid. Därmed kan det vara en fördel att öka amorteringstakten under de perioder som du har möjlighet till det. Har du en varierande inkomst med flera timanställningar, projektanställningar eller driver eget företag och fakturerar olika belopp varje månad så kan det vara klokt att teckna lån på längre löptider. Du har då en ganska låg månadskostnad som du måste betala och kan när som helst betala in mer pengar när du har möjlighet till det.

Vilka långivare samarbetar ni med? accordian

I dagsläget samarbetar vi med Avida Finans, Brocc, Collector bank, Konsumentkredit, Lendify, Lån och Sparbank, Marginalen Bank, MedMera bank (COOP), Nordnet Bank, Santander och Sevenday Bank.

Vilken ränta får jag? accordian

Räntan är rörlig och sätts individuellt på den sökande. För närvarande ligger årsräntorna hos våra långivare mellan 2,95% – 18,95%. Högsta effektiva ränta är 29,3% (2019-08-01). Om du ansöker med en medsökande ökar ofta chansen till ännu bättre lånevillkor. Den ränta du får baseras på många olika faktorer och varje bank och långivare har sitt eget system för att räkna fram och bedöma din kreditvärdighet och därmed också din ränta. Om banken har en stor andel av sina kunder med en annan kreditvärdighet och därmed en annan risknivå än dig och de vill ha fler kunder som du kan de ibland erbjuda bättre ränta av den anledningen. Omvänt kan det också vara så att en bank aktivt söker kunder i en annan kategori än dig och därmed ger dig sämre villkor än du skulle fått i vanliga fall.

Eftersom räntan du erbjuds varierar med så många faktorer är det alltid bra att ansöka om lån hos flera långivare på samma gång och låta bankerna konkurrera om dig, istället för tvärtom. Det är också klokt att se över dina lån och omförhandla då och då eftersom de villkor du erbjuds kan förändras.

En vanlig faktor som påverkar hur mycket du får låna och vilken ränta du får är hur stort låneutrymme du har utnyttjat. Om du till exempel har gamla kreditkort som ligger oanvända men är aktiva har du en beviljad kredit som påverkar dina villkor hos bankerna. Se alltid till att du har sagt upp gamla kreditkort och kontokrediter och därmed har ett mindre utnyttjat låneutrymme.

Är räntan fast eller rörlig? accordian

Räntan som erbjuds från av de långivare vi på Likvidum samarbetar med är rörlig. Detta innebär även att du som konsument alltid har möjlighet att förtidslösa ditt lån utan någon kostnad. Räntan kan alltså komma att ändras under tiden du har lånat och betalar av på det. Vi anser att möjligheten med att kunna förtidslösa och betala av snabbare på ditt lån är viktigare än att ha en låst ränta under hela tiden du har ett lån.

Du kan vara lugn, även om du inte har en fast ränta är det inte troligt att en bank höjer räntan rejält mitt under tiden du betalar av på lånet. De gör små ändringar beroende på hur marknadsräntorna förändras men sällan några tvära kast. Om det mot all förmodan skulle ske skulle du bli informerad om att räntan ändras, eftersom du har en rörlig ränta kan du ta hjälp av en låneförmedlare som Likvidum för att omförhandla dina villkor på nytt. Friheten med rörlig ränta gör att bankerna behöver vara på tårna för att värna om dig som kund.

Hur lång tid tar det innan lånet blir utbetalt? accordian

Alla långivare har olika processer för utbetalningar och det beror helt enkelt på vilken du väljer. Vissa långivare erbjuder direktutbetalning och några andra kan ha ett par dagars handläggningstid. Information om detta lämnas när du gör ansökan och gör ditt val av långivare.

Tiden för att handlägga lånet och betala ut pengar kan ibland vara en viktig faktor för dig som kund och då kommer din lånerådgivare ha det i åtanke när ni går igenom lånen. Du ser också själv i alla låneerbjudanden hur lång tid det är till utbetalning vilket gör det lättare för dig att välja. Hur lång tid processen för utbetalning tar varierar men har ingenting att göra med hur bankerna bedömer din kreditvärdighet eller hur de sätter sin ränta. En längre process beror på att banken har sina system och rutiner, inte på att de nagelfar din ansökan. Andra banker har satsat på snabba utbetalningar men gör fortfarande en noggrann handläggning och kreditbedömning.

Är tjänsten helt kostnadsfri? accordian

Ja, Likvidums tjänst är helt kostnadsfri för dig som konsument. Likvidum erhåller en ersättning från den långivare du väljer. Detta är ett lönsamt sätt för Likvidums partners att hitta nya kunder istället för att använda dyr reklam. Med reklamens hjälp kan en långivare synas och försöka nå dig som kund vilket kostar mycket pengar och samtidigt inte säger något om deras erbjudande. Som alternativ till reklam och egna lånerådgivare kan bankerna och låneföretagen satsa på ett starkt erbjudande och bra villkor till dig som kund. På det sättet kan de nå ut genom låneförmedlare som oss på Likvidum.

En bank som syns och hörs mycket men inte håller måttet i en jämförelse är inget som vi intresserar oss för. Vårt fokus är att du som kund får det bästa möjliga lånealternativet utifrån dina förutsättningar och behov.

trustpilot

Har du några frågor?

Kontakta oss på 08-121 314 71

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten

Okej