Betala räkningar – så fungerar det
Räkningar är en del av vardagen, men det finns olika sätt att betala räkningar på. Köper du något i en butik betalar du oftast direkt, men handlar du online kan du ibland ha olika betalningsformer att tillgå. I den här artikeln går Likvidum igenom några av de vanligaste typerna av räkningar och hur du betalar dem!
Denna artikel skrevs 2023-09-26 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 10:11
Innehållsförteckning
E-faktura för att betala räkningar
E-faktura är en elektronisk räkning som skickas till din internetbank istället för till din postlåda i form av en pappersfaktura. Alla viktiga uppgifter som OCR-nummer, förfallodag och belopp är redan ifyllda och du behöver inte oroa dig om att det kan bli fel. Den här typen av räkning medför dessutom sällan några avikostnader som pappersfakturor kan göra.
Om du vill kan du få en avisering via sms och/eller e-post varje gång en ny e-faktura kommer till din internetbank. Anmälan till bevakningstjänsten gör du under fliken Övriga tjänster/notisinställningar.
För att anmäla dig om att få e-faktura behöver du bara logga in på din internetbank, gå till Betala och överföra/E-faktura/Lägg till mottagare e-faktura och välja det företag du vill få e-faktura från. Sedan följer du bara instruktionerna och därefter kan du se information om alla inkomna e-fakturor som ska betalas.
För att betala en e-faktura ska du välja konto som ska belastas och godkänna betalningen. Vill du betala tidigare än förfallodagen kan du välja ett datum manuellt. Det går även bra att ändra belopp. Därefter bevakar banken din betalning och ser till att mottagaren får sina pengar på den valda dagen.
Betala räkningar med Autogiro
Autogiro använder du när du har återkommande räkningar som till exempel hyra, el eller telefon. Betalningen dras då automatiskt från ditt konto och skickas till leverantören på rätt dag. Denna betalningsform garanterar att du inte missar en förfallodag som i längden kan visa sig vara väldigt kostsamt, och dessutom är det oftast helt gratis.
För att betala räkningar via autogiro måste du ge betalningsmottagaren fullmakt att dra pengar från ditt konto. Detta gör du genom att underteckna ett autogiromedgivande från betalningsmottagaren. Ett annat sätt är att välja mottagare från en lista i din internetbank eller i appen.
På räkningens förfallodag dras pengarna automatiskt från ditt konto före kl. 06.00. Leverantören skickar en avisering till dig med uppgifter om betalningen. Om alla uppgifter stämmer ska du bara se till att det finns pengar på kontot den dagen.
Alla autogiromedgivanden kan du hantera och kontrollera i din internetbank eller via appen i din mobil. Här kan du se vilket konto används som betalningskonto och byta om du behöver. Du kan även lägga till, ändra eller ta bort medgivanden samt se alla betalningar du gjort.
Betala räkning med brevgirobetalning
Brevgirobetalning är ett bra betalningsalternativ för dig som saknar internetbank. Här kan du betala räkningar till både Bankgiro och PlusGiro, men du behöver inte gå till banken utan kan göra betalningen hemma när du har tid och lust.
Brevgirobetalningen kopplas till ditt privat- eller servicekonto i banken. Du får ett häfte med förtryckta betalningsorder som du fyller i och postar tillsammans med räkningens inbetalningskort. Viktigt att veta är att det tar cirka tre bankdagar innan pengarna når mottagaren, så vänta inte för länge med att betala räkningen. På ditt kontoutdrag ser du en redovisning av varje enskild betalning du gjort.
Anmälan om girobetalning gör du på din bank och priset ligger vanligtvis mellan 300 – 350 kronor per år. Dessvärre är det inte så många banker som erbjuder brevgirobetalning längre, helt enkelt eftersom den här typen av betalning kräver mer administrativt arbete.
Internetbetalning för räkningar
Att betala räkningar oberoende av tid och plats är nog ett av de bekvämaste sätten och just det får du med internetbetalningen. I din internetbank (antingen via datorn eller via bankens app i mobilen) skapar du ett register där du samlar alla dina betalningsmottagare. När du ska betala en räkning är det bara att välja mottagare, ange betalningsdatum, OCR-nummer och godkänna. Du kan lägga in betalningarna i förväg så genomförs de på rätt dag.
När du får en räkning loggar du in på din internetbank och går till fliken Betala/Överföra, väljer kontot du ska betala från samt mottagare. Finns mottagaren inte i registret kan du lägga till en Ny mottagare genom att ange dennes bank- eller plusgironummer och godkänna den.
Priset på internetbetalning beror på vilken bank du är kund hos. Normalt ligger det på cirka 300 kronor per år, men för dig som studerar är tjänsten oftast gratis. I priset ingår dessutom vanligtvis Bank- och Plusgiro.
Swish för smidig betalning av räkningar
På senare tid har det även blivit möjligt att betala räkningar med Swish, vilket förstås är extra bekvämt och dessutom helt kostnadsfritt. Här behöver du bara logga in i Swish-appen, välja ”Swisha”, ange beloppet du ska betala och skriva in mottagare, antingen genom att skriva in ett mobilnummer eller scanna en QR-kod som finns på räkningen. Sedan behöver du bara signera betalningen med ditt BankID och sedan är det klart.
Denna artikel skrevs 2023-09-26 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 10:11