Aviavgift - vad är det och måste du betala den? - [2024]
Hem » Aviavgift

Aviavgift – Vad är det?

När du handlar med faktura eller lånar pengar får du ofta betala en administrativ avgift för upprättandet av själva fakturan/lånet. Denna avgift kallas vanligtvis för aviavgift.
Läs vidare för att lära dig mer om hur denna avgift fungerar och vad du kan göra för att slippa betala den.

Pontus Wiss

Innehållsansvarig: Pontus Wiss

Marcus Lindblad

Granskad av: Marcus Lindblad

Denna artikel skrevs 2023-03-06 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:19

aviavgift

En aviavgift är en administrativ avgift

En aviavgift är en avgift som är kopplad till administrationen av en faktura, antingen i fysisk eller digital form. Det är helt enkelt en kostnad du betalar för den tid företaget lägger på att göra fakturan för det du köpt. Handlar det om delbetalning eller månadsfaktura har företaget rätt att ta aviavgift vid varje faktureringstillfälle.
När det gäller lånesektorn har långivaren rätt att ta ut en aviavgift bara när det står så i lånevillkoren samt när avgiften avser kostnader som långivaren har för lånet. Den rätten regleras i Konsumentkreditlagen (2010:1846).
Har du fått en aviavgift på din faktura är du tvungen att betala den. Gör du inte det kan företaget skicka påminnelser med tillhörande avgifter och i slutändan kan din skuld hamna hos inkasso eller Kronofogden.

aviavgift

Storleken på aviavgiften varierar

Det är företagen själva som bestämmer hur hög en aviavgift ska vara för att täcka kostnaden för hantering av fakturor. En vanlig prisnivå i dagsläget är mellan 30 och 50 kronor. Inte mycket pengar kan tyckas, men har du ett lån med en löptid på 5 år och 50 kronor i aviavgift kommer du totalt att ha betalat 3 000 kronor i aviavgifter efter löptidens slut.

aviavgift

Aviavgiften ingår i den effektiva räntan

Du som har lån vet att det finns två typer av räntor – nominell, som enbart visar årsräntan, och effektiv, som visar lånets totalkostnad under ett år. Medan den nominella räntan består av den aktuella räntesatsen inkluderar den effektivräntan alla avgifter som är knutna till lånet – uppläggnings-, uttags-, avi- och förseningsavgifter.
Hur många avgifter en långivare tar ut och hur höga de är varierar. En del långivare lockar till sig kunder genom att annonsera en låg nominell ränta, men lägger sedan på ett antal
avgifter som gör lånet dyrare än väntat. Andra har lite högre nominell ränta med bjuder på vissa eller alla tillkommande avgifter. Därför är det extra viktigt att jämföra långivarnas effektiva ränta för att hitta det mest prisvärda lånet för dig.
Den hårda konkurrensen om kunderna har gjort att många långivare bjuder på aviavgiften, vilket kan spara dig tusenlappar i längden. Har du flera lån eller krediter kan summan avgifter utgöra en stor del av den totala kostnaden. Se då över dina skulder och samla dina lån för att spara pengar.

aviavgift

Så undviker du att betala aviavgift

Det finns en del saker du kan göra för att undvika att behöva betala en aviavgift. Här är några tips.

Se över lånevillkoren och ändra i efterhand

Normalt sett ska du fullfölja det du har avtalat. Men det finns punkter som kan ändras i efterhand, även efter du har skrivit på ett avtal. Har du ett lån kan du till exempel ändra betalningssätt eller minska antalet betalningar under året.

Välj autogiro eller e-faktura

Även om företagen har rätt at ta en aviavgift är det många som skippar avgiften om du betalar med autogiro eller e-faktura. Det tjänar alla på – du slipper krångla med förfallodatum och försenade betalningar, banken slipper det extra arbetet för hantering av fakturan och miljön gynnas av minskade utsläpp.

Få avisering i internet- eller i mobilbanken

Detta är ännu ett bra sätt att få fakturor utan aviavgifter. Du får avisering att det finns en inkommen faktura på din internetbank. Du loggar in, öppnar fakturan och betalar med ett par klick.

Förhandla bort aviavgiften

Har du samlat flera tjänster i din bank som konton, spar, kreditkort och lån har du ett bra läge att försöka förhandla bort aviavgiften.

Skaffa en digital brevlåda

I en digital brevlåda som du kan nå via dator eller app kan du samla alla dina räkningar och fakturor. Du betalar enkelt och säkert och har tillgång till alla dokument på samma ställe. Exempel på digitala brevlådor är Kivra och Billo.

aviavgift

Denna artikel skrevs 2023-03-06 och uppdaterades 4 januari, 2024 klockan 13:19

Head of online sales och innehållsansvarig

pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss

Pontus har jobbat inom privatekonomi sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. På så sätt har Pontus en bred kunskap och erfarenhet om privatekonomins olika aspekter.

Dela artikel