Delbetalning

  • Hitta en månadskostnad som passar dig
  • Delbetala på upp till 15 år
  • Privatlån, billån, båtlån och mycket mer
  • Ansökan är ej bindande – Pröva idag
10 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet


Möjlig månadskostnad:


Jag vill samla/lösa lån

Ange om du vill lösa lån eller inte

1 000 kr 600 000 kr

Ange hela tusental inom det angivna intervallet

Ange ett giltigt svenskt mobilnummer med tio siffror

Ange en giltig e-postadress

Genom att gå vidare samtycker jag till Likvidums integritetspolicy.Ange syftet med lånet

Genom att skicka in formuläret godkänner jag Likvidums allmänna villkor.

Vad det innebär med delbetalning

En delbetalning kan vara kopplat till många olika sorters affärer. Även löptiden kan variera stort. Vi benar ut vad ordet egentligen betyder och bra saker att tänka på. Läs vidare och få all nödvändiga fakta om delbetalningar. Något så som nästan alla använder sig av någon gång i livet.

Delbetalningens betydelse

Om du ska köpa något på kredit eller ta ett lån kommer du troligen att återbetala lånet genom delbetalningar. Det kan även kallas avbetalning, amortering, delfaktura eller liknande. Med en betalning av den typen tillkommer oftast ränta samt övriga kostnader. Exempel på övriga kostnader är uppläggningsavgift, aviavgift och administrationsavgift.

Att tänka på när ni ska ingå ett köp med delbetalningar

Om du köper något på avbetalning måste ett kreditavtal uppföras. Det är likt låneavtal där alla relevanta uppgifter står på papper för att ha ett bevis på ert och kreditgivares överenskommelse. Även om du tar ett lån för att samla andra smålån och krediter kommer du behöva upprätta ett kreditavtal med långivaren.

I avtalet kan ni bland annat se er totala skuld, vilka räntesatser lånet eller skulden kostar och hur lång löptid krediten i fråga har. Oavsett vilken typ av kredit det gäller ska ett kreditavtal finnas för båda parter.

Bra att ha i åtanke

Det finns flertalet tillfällen då det ser bättre ut än vad det i verkligheten är. Ett exempel är då man köper en vitvara eller tar en korttidslån. Många gånger kan det stå att ni kan delbetala helt räntefritt i x antal månader. Ofta är det räntefritt men det är fortfarande olika avgifter ovanpå lånet eller krediten. Den totala kostnaden kan höjas relativt mycket trots att ingen ränta tillämpas.

Exempel på delbetalning

Om vi tänker att ni köper vitvaror till priset av 10 000 kr räntefritt i upp till 12 månader. Låter väldigt tilltalande men i det finstilta syns avgifterna. Först är det en uppläggningsavgift (avgift för att kreditgivaren ska ingå i avtal med er) på 395 kr. Och sedan tillkommer det vanligen avi- eller administrationsavgift på 39 kr per månad.

När ni är klara med återbetalningen har ni betalt 10 863 kr istället för det ursprungliga 10 000 kr. Om man räknar om 863 kr till en effektiv ränta blir det faktiskt en effektiv ränta på 8,63 %.

Läs om samtliga villkor innan ni ska amortera

Läs allt som ingår i ert kreditavtal innan ni gör upp och signerar en delbetalning. Det är lätt att få otrevliga överraskningar om man bara antar att företagen skriver allt i stor text. De gör inget fel enligt lag då de skriver räntefritt.

Allt lagen kräver är att års- samt effektiv ränta finns med i texten. Ett exempel måste också finns i samma text för att kunden ska på ett enkelt sätt kunna jämföra. Men det är ett uttryck man väldigt lätt kan missuppfatta eller misstolka.

En kort sammanfattning

En delbetalning kan bland annat göras i affär men även hos en långivare. Det tillkommer ränta och eventuellt övriga avgifter då man upprättar en avbetalningsplan. Läs alltid igenom villkoren för att inte få några senare överraskningar.

Ansök direkt i vårt formulär så återkommer vi inom kort med erbjudanden som är anpassade för er!

Artikeln uppdaterades senast 27 Oktober 2021
Skribent Pontus Wiss
Head of onlinesales och redaktör
pontus.wiss@likvidum.se Linkedin: Pontus Wiss
Pontus har jobbat i finansbranschen sedan 2015, både på en långivare och ett av Sveriges största affiliatenätverk. Pontus har en bred kunskap om branschen i sin helhet.